Chrome Pointer

Benlindor

   Ja, benlindor. Från start var jag en av dem som verkligen bönade och bad efter benlindor och oj den lyckan då det väl kom till spelet! Det är en grej jag använder konstant, jag tycker det är superkul att matcha hästen. Men så är det ju med oss hästmänniskor, det är superviktigt att hästen ser bra ut ;) Jag är ett typiskt exempel på människa som rider med ärvda och hoplappade kläder i alla möjliga konstiga färger som inte matchar för fem öre, men hästen ska banne mig ha hela, rena och fina grejer! (Dock lindar jag inte IRL haha är för paranoid att jag inte ska linda bra nog)
 
   Just för att benlindor IRL alltid är enfärgade (okej det finns ju leopardtryck osv men jag tycker det är jättetacky tbh) är det också det jag använder i spelet, för jag gillar realismen. Dock är det i många fall så att benlindorna inte matchar något schabrak vidare bra (för man matchar ju läder med läder och tyg mot tyg, så jag kunde ju inte bry mig mindre om hur det matchar med sadeln så länge det passar schabraket, haha), så då brukar jag köra på vitt (ni vet de där vit-grå som går att köpa i Fort Pinta, de har perfekt färgton och textur tycker jag) eller på benskydden i Jarlaheim. Då är det oftast de svarta som gäller, men de i andra färger funkar ju till många olika schabrak! Det jag saknar där är ett par vita skydd med svarta spännen. Jag fick faktiskt frågan om jag saknade ett klädesplagg i spelet då jag besökte Pixel Tales för första gången (vilket var... två år sen tror jag?) och jag sa just vita skydd med svarta spännen men nähepp x)
 
   Men, ja, summan av kardemumman är att jag älskar att använda benlindor i spelet, men jag använder bara enfärgade och benskydden. Hur ser ni på benlindorna, gillar ni att mixa med de två- och trefärgade eller är ni konservativa som jag?
 
   Det här är ett bra exempel på hur jag INTE skulle använda benlindor x) Inget fel på lindorna i sig, men jag är konservativ! Enfärgat eller inget alls! Kom ihåg att smaken är som baken och bara för att jag inte gillar det här behöver det inte betyda att ni inte ska göra det :)
 
Hemstall

   Av någon anledning tjatas det mycket om att göra hemstallsvideor om man pysslar med SSO-videor på YouTube. Nu har man ingen anledning att tjata på mig längre, nu har jag visat upp båda mina hemstall, både Esmes i Jorvikstallet och Pennys i Moorland ^^
 
 
 
   Esmes hemstallsvideo är från i somras, men det är inte mycket som har ändrats mer än att jag har NOLL garderobsutrymme kvar (plz give me more space) och jag har också skaffat några fler hästar. Ni kan ju självklart läsa mer om dem här på bloggen.
 
Redigeringsläge

   Jag har idag, förutom att ha spelat in några videor, mest suttit och målat. Okej jag gick ut för att köpa godis också får det är obligatoriskt på lördagar, men Photoshop har varit öppet hela dagen. Jag är klar med nummer 1 av vinnarredigeringarna till min senaste Instaframtävling, men jag har ingen bakgrund till den och vet inte alls vad jag ska hitta på, haha. Vill inte ha snö i bakgrunden heller D: Hade helt förträngt den lilla detaljen då jag började med det här, haha, att den där förbaskade snön är kvar i spelet.
   Nu håller jag iaf på med nummer två, och det är så sjukt kul! Var så länge sedan jag hade tid att sitta dagar i sträck med sånt här och det är så sjukt avkopplande.
 
   Så här mycket brukar jag aldrig visa av en redigering innan den är klar, hehe, jag brukar hålla det så himla hemligt. Roligt blir det ändå att överraska vinnarna med en färdig redigering :D Det här ska faktiskt vara en Tinker (oops, spoiler alert haha) men jag har baserat den på en vit Shire för att få den extra snygga texturen i grunden.
Martingal

   Väldigt, väldigt många spelare önskar att det ska komma en martingal till SSO. Och jag har väl tidigare varit sådär "amen det vore ju kul, varför inte, varför har inget hästspel kommit med en sådan förr?". Jag tror att jag har kommit fram till svaret, vilket är så dösimpelt att vi alla skulle kunnat räkna ut det i sömnen.
 
   Det finns troligen inte en spelskapare med vettet i behåll som skulle palla med den huvudvärk en martingal, som i ett spel inte fyller någon funktion alls, skulle innebära.
 
   För er som nu sitter här och tänker "Men hallå, vad farao är en martingal?!" (för alla SSO-spelare är inte alltid hästvana), så ska jag självklart förklara det. (Jag tänker dock enbart snacka löpande martingal eftersom den fasta varianten är väldigt ovanlig i Sverige och inte heller är tillåten på tävling.)
 
   En martingal är en så kallad hjälptygel som används i synnerhet av hoppryttare. Hjälptyglar är, precis som namnet antyder, ett verktyg för att hjälpa ryttaren. En martingal är en väldigt mild hjälptygel, då den enbart inverkar om hästen slår upp sitt huvud väldigt högt. Detta kan rädda ryttaren från inslagen näsa, men det är inte så hemskt vanligt att hästar är så pass extrema i sin rörelse. Martingalen är mest som en liten hävstång för att fortfarande ha någon kontakt med hästens mun då skallen åker upp i vädret, men om hästen håller näbben i någorlunda vettig höjd känner den inte av martingalen. Martingalen sitter i en ände fast i sadelgjorden, i den andra fast i tyglarna med två separata remmar. En halsring håller allt uppe, så att hästen inte fastnar i remmarna.
 
   Produktbild från Antares, länk HÄR
 
 
   Bästa bilden jag kunde hitta för att demonstrera en spänd martingal. Hästen drar upp näbben och då ryttaren håller kvar i tygeln tar martingalen emot och hjälper ryttaren att behålla kontakt med hästen. Ser dock inte särskilt fridfullt ut på denna bild! Bildlänk HÄR.
 
 
   Okej, så varför är det här en huvudvärk? Jo, börja med tyglarna. Där har man två snören som ska fungera ordentligt till att börja med. De ska se bra ut, röra sig på rätt sätt, inte tänjas på något sätt. I Full Fart i Stallet 2 försökte de inte ens - de målade halva tygeln direkt på hästen för att slippa fundera på grejen. (Tyvärr har jag inga bilder för att demonstrera!)
 
   My Horse And Me hade tyglar som faktiskt inte var målade på hästen, men de hade istället benskydd, träns samt förbygel målade direkt på hästen. Inte heller att rekomendera.
 
   Det finns spel som inte är skräckexempel. Typ Horse Life 2, och där tar den listan slut. Rätt stabila tyglar som typ leder till ryttarens hand. Om vi ser till SSL, Årstidsryttarna och SSO vet vi ju dock hur det ser ut. Särskilt i SSO. Tyglarna ändrar vinkel, rörelse och flyt i varje gångart. Kan ni tänka er hur skumt det skulle bli med en martingal på det, som ska reagera med och mot tygeln? Det skulle se rörigt ut, skulle inte fylla någon funktion och jag skulle på allvar tycka synd om den som skulle behöva koda in det och se till så att det ens funkar, haha. Och löpande ringar på martingalen? Haha, dream on.
 
   Kan jag se att det här skulle funka alls? Ja, om tyglarna kortades upp och hölls strama(re), och om man hade martingalplatta. Tror det skulle se prydligare ut, då vanliga martingalremmar/ringar skulle behöva vara väldigt små.
 
   Linn Strelins dösnygga pålle Oprah med martingalplatta. Bild tillhör Linn Strelin, Ztreliin.se
 
   Jag gillar detaljer och jag ÄLSKAR realism i hästspel (och gudarna ska veta att det inte är något vi är bortskämda med), men jag vet inte om jag tycker just martingal är något jätteviktigt att ha i spelet. Förbygel kan jag lätt gå med på, men det skulle nog innebära att man behövde ändra sadelläge på flera hästraser för annars skulle det nog se döskumt ut x) Tycker att sadlarna ibland ser ut att sitta lite långt bak. Måste vara krångligt att passa in dock, med tre olika sadlar med olika säten i spelet.
 
   Nämen, förbygel yay, martingal nay för min del. Vad tänker ni om det här?
Mycket grejer händer!

   Igår fick jag ett mail. Ett sånt där mail som gör en väldigt varm och glad inombords - det var helt enkelt ett mail som förkunnade uppskattning. Inte bara över blogg och YT, men också över mig som person i det här communityt; och jag kände någonstans att jag helt hade missat den aspekten på sistone. Liksom att se mig själv utifrån. Men, samtidigt kände jag att "ja, den personen är jag med stolthet", och om du som skickade mailet till mig läser det här - tack igen, det värmde något enormt.
 
   Igår lyckades jag spela in två avsnitt av PennyGirl á 18 minuter styck. och det lär blir fler idag. Dags att beta av det där förbenade spelet! Ni som inte har sett något från Episod 2 kommer smälla av då ni ser området man är i, det är helt ljuvligt. Vet att jag har sagt det förr men det är värt att säga igen!
 
  En annan grej som hänt är att jag har spelat in alla tävlingar från Vårryttaren. Vet inte om de redan ligger uppe då ni läser det här (80% av mina inlägg är i dagsläget tidsinställda, schemalagda inlägg asså ♥), men ni som är nyfikna på hur dressyr har sett ut i Star Stables historia kan ju hålla ögonen öppna efter dem!
 
   Sist men inte minst har jag fyra redigeringar på g, den jag har kommit längst med är också den jag är mest taggad på för den innefattar några element jag aldrig gjort förr. Ska bli sjukt kul att fortsätta med den, men videorna går först just nu :D
 
   Bild från Horse Life 2 för jag har överlag lite ont om bilder just nu - men stay tuned för senare idag, jag har ett inlägg på lager som många av er kanske tycker är lite kul!
What goes around comes around

  Ni vet att jag brukar säga att det är bättre att vara okänd än att vara ökänd? Sånt är bra att tänka på, särskilt i dessa tider där alla hetsar så galet efter att bli kända. Chilla lite va, livet är inte roligare för att folk skriker efter en.
 
   Roligare grejer nu! Då jag hade frågestund sist fick jag frågan om hur jag skulle lägga upp en uppdragskedja i SSO, om jag fick bestämma helt själv (fast inte huvudstory). Mitt svar blev att jag skulle vilja öppna upp Coyote Ranch från Sommarryttaren, introducera Hermans bror Coyote igen och sen börja med westernridning på ranchen. Pole bending, Barrel Racing och återuppta Reining och Trail från Sommarryttaren. Det var en sån där grej jag hittade på lite på fem minuter för att inte behöva sitta i flera timmar bara för att svara på en enda fråga, men det är absolut något jag skulle tycka var så sjukt kul! Ni vet att jag gillar Herman och hans brorsor, och jag stortrivs med Coyote Ranch. Kan ni tänka er de där fantastiska byarna i SSO? T ex Rockville och Beauvista från Vårryttaren är ju helt sanslöst vackra byar, tänk hur underbart om de fick en remake liksom Firgrove och Valedale?
 
   Penny och Umbreon - Umbra som är Quarter är en ultimat westernhäst
 
   Dagens stora fråga är - om ni fick lägga upp ett uppdrag helt själva i Star Stable Online (inte huvudstory), vad skulle det handla om?
Nu sjutton!

   Har haft en lång vecka men idag är jag ledig och nu då jag vet att PennyGirl-spelet fungerar... yes box, äntligen är det dags att fortsätta! Jättemånga har längtat efter episod 2 och det märks att spelet har varit populärt bland videotittare. Mitt stora jobb för dagen! Minst två avsnitt ska vara klara idag, helst tre eller fyra. Kommer bero på hur länge rösten pallar!
 
   Esme och Glòin - vad är det med de där små fluffiga islänningarna egentligen? Jag tror jag måste införskaffa typ fem till för de är så söta xP
Hästar igår, avsked idag

   Igår kom ju tre nya, jättefina hästar till spelet! Jag tycker araben var finast, men jag vill samtidigt inte köpa den. Jag har verkligen försökt rida mer på araberna (jag äger banne mig tre stycken!) men jag kan inte. Jag älskade dem i början och jag älskar fortfarande deras uttryck, men i jämförelse med de nya hästarna är de faktiskt inget att hänga i julgranen. Gångarterna är inge vidare och benen viks på typ tio ställen, + att korset sänks ett par decimeter i "fulgaloppen"... Får stå och titta på hästen på håll istället, haha. Jag hoppas ju desperat på att araberna ska göras om precis som Morgan, Paint och Appaloosa - har ni någon dröm-remake på hästras?
 
   För att prata om en tråkigare grej är det här dagen då Alicia Starnight stänger ner sin blogg för gott. Hallå vad ska jag läsa nu?! :( Nejmen jag och Alli hade pratat om det innan och det är ju självklart jättetråkigt men hon är ju kvar i vårt community, om än inte i bloggvärlden. Vad nu med bloggarna, finns vi ens kvar? Vilka är vi i "toppen" nu? Kim/Emlan, jag och en bunt Sneaky Dragons? Åh jösses, minns tiden där man hade ett trettiotal bloggar med nya inlägg varje dag att läsa... det var något, gud vad jag saknar den grejen. Kan inte alls bara gå och bli konspirationsteoretiker igen?
 
   För två år sedan var det enormt stort med bloggarna - sen försvann de en efter en efter en. Tog Instagram över? Tappade man intresset för att prata om spelet och uttrycka sina tankar? Vad hände?
 
 
Fler lopp från Vinterryttaren!

   Det enda som är ovisat nu tror jag är Lisas vinterlopp... vet att jag har spelat in det, ska bara hitta filen också x) Älskar det loppet btw, tycker det är helt brilliant att hoppa på små isflak i vattnen för att klara tävlingen.
 
   Här har vi bland annat Katjas Six bar - den simplaste tävlingen i alla Jorvik-spel ever, men på något sätt tycker typ alla som spelat Vinterryttaren att det är den allra bästa?! Jag får ju ändå hålla med, haha, tävlingen är på något sätt väldigt rolig!
 
 
 
 
Den är kvar!

   Snö, snö och snö... asdeppigt hahah!
 
   Btw, om ni inte läste gårdagens inlägg om att man ska fundera litegrann på vilka man faktiskt ser upp till, gör det är ni snälla. En bra grej.
   (Jag har lite fler inlägg i utkastet som bara väntar på att få uppmärksamhet, men jag försöker lägga lite krut på vinstredigeringarna från min Instagramtävling! ^^)
 
   Esme och Glòin
Viktiga saker att fundera på

   Det kommer alltid finnas människor på denna jord som man inte alltid går riktigt ihop med. Det kommer alltid finnas människor man går bättre ihop med. Det kommer alltid finnas de man ser upp till, eller, tyvärr, ser ner till. Det viktiga är ändå - visa alltid någon slags form av respekt.
 
   Det här communityt är som gjort för bråk. Unga flickor. Där har vi en grej. Hästtjejer. Nu är vi inne på snäppet värre. För alla vi som har hästerfarenhet vet hur det väldigt lätt går till i stall. Det är skitsnack, utfrysning, blickar, "hen rider såååå dåligt", "såg du vad hen gjorde?" - vi kommer från ett otroligt tufft klimat, och slår oss samman med internet. Där man kan snacka skit utan att riktigt synas. För visst är det alltid lite lättare att snacka skit bakom ryggen på någon? Utan att se personen i ögonen? Och visst är det lika lätt att klicka på "skicka" efter att man har skrivit en drypande kommentar till någon, en kommentar som kan innehålla förolämpningar och till och med mordhot?
 
   Jag har gnällt mycket på det här communityt under åren. Oftast är det befogat. Man blir trött på så mycket och ibland måste man lätta lite på ångan för att själv orka vara kvar i det hela. Men idag blir det lite annorlunda - det handlar om just vem man stöttar och ser upp till.
   För det är det alla vill just nu, eh? Att vara känd. Det har blivit en hets, vem lyckas starta störst kaos i globalchatten då hen loggar in. Då är också frågan, vilken YouTuber är coolast just idag? Vem lyckas göra mest reklam? Vem har störst fanbase?
   Där kommer den frågan jag just nu bryr mig mest om. Vem som har förtjänat sin fanbase. Är det på grund av det man gör, hur mycket reklam man gör, eller hur man är?
 
   Jag hoppas att det är en kombination mellan alternativ nummer 1 och 3 som har lockat er just hit. Att ni tycker jag är en person man kan stå för att man följer, för att ni ser mig som en bra person. Jag VET att det inte är alternativ 2, för jag har aldrig gjort reklam mer än internt. Det betyder att om man följer mig på bloggen, då kommer ni se mig prata om Jorvikipedia. Om ni följer mig på Instagram kommer ni se mig prata om bloggen. Om ni följer mig på YouTube kan jag nämna både blogg och Jorvikipedia. Det är något jag gör med flit, för jag vill inte gå ut i t ex globalchatten och säga "Hej följ mig". Jag får en mindre publik än vad jag kunde ha haft, för jag lockar bara publik från mig själv och inte från andra ställen, men vad gör det egentligen? Jag har ju inte roligare för att fler vet vem jag är!
 
   Nu återgår vi till det här med att förtjäna sin fanbase. Jag tycker tyvärr det finns spelare som inte förtjänar sin fanbase på grund av ett visst beteende. Det finns faktiskt de som på allvar mobbar sina fans, eller uppmuntrar sina fans att mobba andra. Varför? Kanske personen inte mår så bra. Kanske missförstånd uppstår. Det som faktiskt är viktigt är ändå att det finns beteenden som inte är okej, oavsett vem de kommer ifrån.
   Om ni följer någon som gör så, oavsett vem det är - sluta följ den personen. Uppmuntra aldrig någon som beter sig på ett sådant sätt. Det gör detsamma vem det är, ge inte personen positiv uppmärksamhet. Det betyder inte att ni själva ska börja mobbas, men genom att bara ställa sig några steg bort och säga "jag står inte för vad du håller på med" har man gjort ett ställningstagande man bör kunna vara nöjd med.
 
   Jag tror inte att jag behöver dra det här så mycket längre - men fundera på saken. Tänk på om de ni ser upp till faktiskt har förtjänat det på något sätt. Och tänk på hur de beter sig mot andra. För om en av era idoler försöker trycka ner någon annan - är personen verkligen värd din tid?
Försvinner snön idag tror ni?

    Esme och Mandrake
 
   Eller överlag, vad tror ni händer idag? Jag tänker som vanligt inte ens försöka gissa, ni vet ju efter alla år att jag är fullkomligt värdelös på att gissa uppdateringar - det enda jag någonsin lyckas pricka in är typ då olika högtidsfiranden börjar x)
Jämförelsen

 
   Esme och Darko
 
 
   Jag tycker att snön i SSO är jätterolig - i typ två veckor. Sen längtar jag tillbaka så otroligt mycket till grönskan. Det levande. De vackra texturerna istället för bara något vitt eller grådaskigt. Just nu är jag så hemskt utled på snön, särskilt i Epona där vi bara fick spendera ett par veckor innan snön slog till. Än har vi inte ens sett Islandshästarna i ett grönskande Jorvik! Vet att många gillar snön och brukar gnälla om att den försvinner för tidigt, men i år tycker jag att de flesta verkar vara trötta på den och vill ha tillbaka Jorvik som det brukar vara.
 
   Vet inte när snön smälter undan, men jag längtar ihjäl mig. Vad tycker ni?
Så många lösa trådar

   Fördelen med att spela om SSO på nytt är att man minns mycket man hunnit förtränga under de fyra år man varit involverad i den här cirkusen. Eller ja, snart elva i mitt fall. Är det inte helt galet hur länge jag haft Jorvik med mig? Har inte tänkt på det riktigt på det sättet förr, men har insett mer och mer att jag faktiskt har växt upp tillsammans med den här världen.
 
   Det var faktiskt inte alls det jag skulle säga, utan det jag skulle säga var, att då man spelar om spelet på nytt minns man flera lösa trådar man nästan hunnit glömma bort vid det här laget.
 • Fornkungens bergsväg och forntornet, vad hände där? I sommar är det tre år sedan vi först kunde ställa oss vid bergsvägen och försöka kika över ruinerna för att se vad som finns på andra sidan...
 • En gång i tiden förkunnade herr rådsman i Silverglade att Jorviks poliskonstapel (har stället en enda polis?!) var på semester. Oy rådis, nu är herr polis inne på sitt tredje år i sträck med semester, ska man kanske kolla om han kommer tillbaks nån gång...?
 • Devil's Gap, djävulsklyftan som alla Jarlaheims invånare är så rädda för, kommer den dyka upp igen?
 • Baronessan har en son som heter Aaron. Vi har aldrig träffat Aaron. Oh Aaron, where art thou?
 • Kallterna, det mystiska folket med fjordingen - när får man se mer bortom Isenport? (Det är jag nog mest taggad för, jag tänker mig fortfarande en by med tält, igloos och svinkallt klimat!)
 • Bedrövade Dews farm, totalt övergiven och det är knappt så man vet något alls om den. När får man veta mer?
   Man får inte glömma det här att det finns så mycket som fortfarande kan utvecklas, och ändras. Minns ni hur jag slet mitt hår över alla kontinuerlitetsfel med bröderna Marley, Barney och Carney för några år sedan, i synnerhet då det kom till hur deras pappa dog? Allt löstes fint i en annan uppdragsserie då deras syster kom till spelet och förkunnade att brorsorna inte har en aning om vad de snackar om, men jag som ska få in all info på Jorvikipedia satt ju typ i panik och försökte komma fram till vad farao som pågick, haha. Hoppas slippa sånt i framtiden x)
 
   Sonja är en annan lös tråd - när ska hon få sin ridhjälm? Och har hon hittat sin häst efter att den stack ifrån henne på Paddockön?
 
   Finns det en gammal bortglömd lös tråd ni vill ha en fortsättning på?
Måndagar är bra dagar

   Esme och Gambit
 
   Tänk att man hade måndagsångest för några år sedan? Numera trivs jag verkligen med min vardag jämfört med då jag gick i skolan och måndagar är en sån sjukt bra dag. Tillbaka till jobbet, taggad efter att ha vilat några dagar och glad att träffa kollegorna. Jag hoppas verkligen att ni har lika bra måndagar!
Senaste redigeringen

 
   Den här går självklart att se på Glòins egen sida i framtiden, men ni kanske har märkt att jag inte har lagt till honom på sidan "Mina hästar" än. Detta är för att jag inte vill göra klart alla presentationsgrejer medan det är snö på Jorvik. Jag gjorde samma sak med min fjording Pichu förra året!
 
   Nu kommer jag iaf kunna lägga energi på framtida redigeringar utan att behöva fundera på när den här ska bli klar x)
Mr Sands var ju typ snäll en gång

   Visste ni att Mr Sands en gång höll i ett lopp och var coach åt spelarkaraktären i Star Stable-spelen då hon skulle tävla i Dietrich Horse Show? Jag hatar hans terränglopp än idag, haha, de där höga hindren är nästan omöjliga att komma över utan att man kraschar i dem och tidsgränsen är svår att klara om man inte har en snabb häst.
 
 
   Jag ÄLSKADE Pine Hill i SSL btw och hoppas VERKLIGEN att herrgården återkommer i SSO en dag! Ser så mycket potential för den nedgångna herrgården ägd av Mr Sands, där det hänger porträtt av Ödesryttarna inne i entréhallen.
Isflak

 
   Esme och Clark
 
 
 
  Jag vet inte om eller när isflaket kommer tillbaka, men jag hoppas verkligen att det återkommer! Jag ÄLSKAR sälarna som går att köpa på isflaket. Esme äger allihop och jag tror faktiskt att man ska slå till och skaffa en sälfamilj till Penny också, hehe... Nu då det faktiskt är snö i spelet känns ju ett isflak logiskt, kanske man har tur snart?
:D

   Jag har legat totalt däckad hela dagen, men det kanske bara var det jag behövde? Jag är faktiskt feberfri, nu får det bara hålla i sig, hehe...
 
   Har börjat läsa igenom de bidrag jag fått in till tävlingen jag drog igång i morse. SÅ MYCKET INSPIRATION! Sjukt kul att läsa och det ska bli jättekul att till slut plocka ut några bidrag att faktiskt dra upp på papper. Det blir MINST tre, sen får vi se hur mycket jag hinner och orkar. Skulle gärna göra fler!
 
   Jag har inte gjort veckans nya uppdrag än, så jag ska nog traska in i spelet och göra dem nu. Det blir ju nya rykten då man har gjort dem och jag vill inte ligga för långt efter, trots att jag gärna väntat med de här uppdragen tills att snön är borta ur spelet. Vi vet ju dock inte när det händer, så det är lika bra att köra nu.
 
   Så - först uppdrag, sen hoppas jag att jag orkar sitta uppe länge nog för att göra klart min senaste redigering. Det är inte allt mycket kvar, huvudet på min islandshäst Glòin + skuggning bara och sen är jag färdig...
Tävling igångkickad

   Om ni vill ha chansen att vinna en redigering från mig kan ni pallra er över till @esmesilverforce på Instagram och delta i tävlingen jag just nu håller i! Jag stänger anmälningarna i morgon kväll.
 
   Hemma hos mig härjar influensan och jag tror nog att jag också har börjat bli dålig nu :( Är febrig iaf, så jag kommer nog försöka hålla mig sängliggande och hoppas att det hinner gå över till på måndag. Sjuktider vet ni! Får väl krypa ihop med laptopen och göra lite Wiki-fix, sånt behövs alltid!
 
 
   Då jag sätter igång att spela in SSO Ride Through igen är det inte så himla långt kvar tills Penny ska åka till Dark Core, faktiskt. Ser verkligen fram emot det! Det är liksom där det hela börjar på riktigt tycker jag nog, trots att jag minns hur exalterad man var då Gyllenåsarnas Dal öppnade och man gjorde uppdragen med Häxan Pi och försökte smita förbi fågelskrämmorna på Scarecrow Hill i flera veckor innan man fick en fortsättning på det hela. Jag har spelat in fram till episod 167 just nu, men jag tror inte jag kommer återuppta inspelningarna förrän jag skickat ut alla avsnitten. Ska bli sjukt kul att fortsätta och nu taggar jag också till nästa helg då jag ska spela in mer PennyGirl!
Jorvikipedia växer!

   Majoriteten av min lediga tid läggs just nu på Jorvikipedia och jag älskar att se den växa. Nu har jag börjat lägga in Höstryttarens lopp på sina egna sidor, vilket är en BRA grej - perfekt för de som är nyfikna men som inte kan spela spelet själva! Jag ska försöka utöka med Vinterryttaren snart.
 
   Idag är jag egentligen ledig men familjen har fått influensan så jag tänker fly fältet och hålla mig nån annanstans än hemma, haha. Typiskt ändå, jag som hade tänkt passa på och spela in videor! Lär väl inte bli något i helgen heller pga det. Däremot kanske jag blir klar med alla loppen från Årstidsryttarna, vore väl bra att ha det ur världen!
 
   Minns ni att Gyllenbladsskogen faktiskt fanns i Höstryttaren? Var ju dock inte mycket till skog, men träd fanns det faktiskt där, trots att allt var väldigt mycket mer... grönt.
Ytterligare tre

   Bara ett ovisat lopp från Höstryttaren, som dock inte vill sköta sig. Det är skogsloppet i Valedale, som i SSO ersätts av loppet kring Valedalesjön (som inte existerade på den här tiden). Ska se om jag får igång det, har ett par buggar i spelet...
 
 
 
Puh!

   Jag har haft ett par lite långa och hårda jobbdagar men nu går min vardag tillbaka till sin vanliga ordning. Skönt! Jag gillar rutiner ^^ (Sen går jag lätt med på det mesta som är kul men ändå hehe)
 
   Jag har kikat lite på uppdateringen men väntar med uppdragen tills typ i morgon eller något. Undviker gärna FÖR mycket folk ^^ Tycker ändå att det verkar kul, jag har gillat alla uppdragen i Epona än så länge. Längtar bara tills snön försvinner, då kan man njuta av omgivningen på allvar igen!
 
   Än så länge får jag minnas mig tillbaka till varmare tider då jag laddar upp "nya" avsnitt av SSO Ride Through. Avsnitt 159 rullade ut idag! ;) Minns inte när jag började spela in i snön, det kan säkert börja redan i 160.
 
Så gamla lopp, men ändå så fina

   Igår spelade jag in alla lopp i hela Vinterryttaren, har ett oinspelad från Höstis för det buggade och gick inte att påbörja. Ska testa igen då jag har tid. De här videorna ska iaf någon gång in på Jorvikipedia, så att den som kommer till en sida med tävlingar från de här gamla spelen ska kunna se hur de gick till.
 
   För er som inte har sett det, här har ni tre lopp från Höstryttaren. Dressyr med Herman i Jorvikstallet, hoppning med Linda på paddockön och terränghoppning med Alex nedanför Djävulsklyftan, inte alltför långt borta från det som en dag skulle bli Scarecrow Hill och Gyllenbladsskogen.
 
 
 
 
 
20k

   Under dagen idag nådde jag upp till 20 000 följare på Instagram, vilket är helt sjukt. Är liksom fortfarande lite förundrad över att så många vill följa det jag gör.
   Det ska firas, bara så ni vet. Jag har ulovat att ge bort MINST tre redigeringar - och mer info kommer på Instagram då jag har bestämt mig för hur jag vill hålla i det hela.
 
   Jag satt igår och spelade in några av loppen från Höstryttaren, mest ur "utbildningssynpunkt" till Jorvikipedia. Ska lägga upp dem så fort som jag kommit på vad som passar som thumbnail, så det är mitt jobb under kvälen, samtidigt som jag tittar på BTS-material från Hobbit-trilogin. Har inte sett de utökade versionerna av filmerna än trots att jag fick dem i julklapp, väntar envist på att min bästa polare någon gång ska vara ledig på samma dagar som jag så vi kan maratontitta på filmerna x)
 
 
DET LEVER

   Stort tack till Fredrik för att du alltid räddar dagen då saker skiter sig för mig!
 
 
   PennyGirl lever och spelet ska spelas in. Nu har dock hela helgen gått så vi får se när det händer...
 
 
Nu då?

   Jag är lite för "låg" för att orka ta tag i någon videoinspelning. Man behöver ju vara lite på alerten, och också lite glad, för att det ska bli bra alls. Jag sov i typ tio timmar i natt, gick och lade mig jättetidgt med huvudvärk och är fortfarande helt borta, haha. Tänkte att jag kunde spela in SSO-loppen för att lägga upp på Jorvikipedia - sen kom jag på att den där ***** (<- insert valfri ful svordom of your choice) snön fortfarande är kvar och jag vill inte ha snö på Jorvikipedia. Så den planen dog ju. Vet inte, ska man istället kanske spela in lopp från de originala Star Stable-spelen för Jorvikipedia-bruk? Det är ju iaf konstruktivt.
 
   Jag ska alltså se om jag kan hitta något vettigt att göra med min tid idag (om jag känner mig själv rätt kommer jag ge upp och spela Pokémon samt titta på några jobbgrejer för tre dagar borta från jobbet är nästan för länge för mig), men jag lämnar er med lite nice musik så länge.
 
Mina tår är isbitar

   Jag har idag ridit ute i skogen i två timmar på min f.d. foderhäst. Mina fingrar och tår är isbitar. Nu tänker jag strejka och inte gå utanför lägenheten igen förrän jobbet börjar på måndag, uhäääh.
 
   Jag tänker göra ett sista försök med PennyGirl-spelet idag, men jag tror inte jag kommer kunna få igång det. Jag mailade faktiskt till PennyGirls redaktion igår, SÅ gärna vill jag få igång spelet. Vet inte om de känner till någon lösning, men ville bara kolla om de möjligen har någon aning om någonting, egentligen. Spelet borde ju inte bara dö sådär från ingenstans.
 
   I övrigt har jag funderat på vad jag ska ta mig till om jag nu inte får igång PennyGirl. Ska man återvända till Zoo Tycoon och "bara" posta det? Börja på ett helt nytt hästspel? Rent utav börja spela Harry Potter på film? Det sistnämnda gör jag HEMSKT gärna, men jag tror det blir bättre att göra det framåt sommaren då jag kommer ha lättare att spela in videor i perioder, för annars kommer jag kanske inte kunna slutföra projektet. Jga har faktiskt funderat lite på om det kunde vara kul att spela in Pokémon på något sätt, men jag tror ärligt talat att man skulle råka ut för för många dryga människor som ska klaga på allt man gör då. "Varför använde du den där attacken där", "varför gjorde du på det sättet", "du kan göra på det där sättet istället för det är så mycket bättre", "du är en sån n00b som är överlevlad" - det är iaf intrycket jag har fått om man kikar igenom kommentarer på Pokémonvideor. Så många besserwissers och jag vill inte behöva stå ut med sånt, haha. Kanske bättre att bara låta bli då, särskilt eftersom jag gärna "tänker högt" då jag spelar in och jag tror det skulle trigga igång många som ska berätta hur fel jag har osv.
 
   Men hur tycker ni jag ska göra? Om jag inte får igång PennyGirl, borde jag låta det vara och börja med ett nytt spel istället?
 
    Bild från Horse Life 2
Mina svar på era frågor, del 6

   I denna del blir det mååånga frågor, för nu vill jag beta av alla så att jag kan börja fokusera på annat igen :)
 
   Notera, som vanligt, att vissa frågor har jag valt bort för att jag inte vill svara på saker som är för personliga. Jag tycker till exempel inte det är nödvändigt att precis hela internet vet vad jag heter. Om ni inte hittar någon av era frågor har jag plockat bort den antingen för den sakens skull, eller för att jag redan har svarat på frågan flera gånger tidigare under de senaste dagarna.
 

 
   Från Justine Greennose:
Hur många spiltor önskar du att det fanns i ett stall på sso? (inte för alla hästarna) 
   Drömmen vore väl att hemstallet ändå gjordes om på något sätt så att det blev boxar istället, och en annan interiör vore nog att föredra - alla som är i stall vet ju att ett stall inte ser ut på det där sättet. Jättestora öppna ytor är opraktiskt ur städningssynpunkt (blir svårt och tungt att hålla rent) och bör hellre användas till något mer praktiskt. Jag skulle tycka att femton till tjugo BOXAR vore att föredra, och sen skulle jag gilla att ha en "skötspilta" som i Arvet från Rosemond Hill. Det var visserligen "bara" en spolspilta med dusch, men jag använder alltid spiltan som skötspilta och ställer mina hästar där innan ridning för att borsta och sadla. Skulle verkligen gilla att se lite mer hästskötsel av sina egna hästar i SSO. (Gillar dock att det kommit uppdrag på sistone där man fått fokusera lite på hästar, t ex Mandys ridtur, den stulna hästen Butterfly och Jorvikstallets öppna hus)

Vilken tror du blir nästa kommande hästras på SSO? 
   Uuuugh, jag är ju askass på att gissa! Det finns ju en hästras som cirkulerar i communityt för att folk har sett den i spelfilerna, men jag är ju verkligen emot att sprida spoilers på det sättet. Men jag får väl gissa på den hästrasen, I guess.

Har du någon speciell levlings musik/låt? :) 
   Jag har två datorskärmar så jag brukar titta på QI på skärmen spelet inte är öppet på. Det är en brittisk panelshow med Stephen Fry som programledare.

Nämn en hästras som inte redan finns på SSO men som du verkligen önskar anländer :) 
   Har ju sagt Haflinger många gånger de senaste dagarna, men Svenskt halvblod Varmblod (lär mig aldrig att rasen har bytt namn) skulle jag tycka vore roligt, just för att det här är ett svenskt spel och det vore kul att visa upp våra fina, svenska hästar som faktiskt är väl ansedda runt om i världen.
 

 
   Från Ebba Ponyforest:
Kommer du spela in några mer videos när du spelar Zoo Tycoon2?
   Antagligen, men jag vet inte när.
 

 
   Från Amelia Swiftland
Hur kom det säg att du fick göra SSO-tutorial?
   Jag blev tillfrågad om det var något jag trodde att jag kunde göra och tackade ja så fort jag bara kunde.

Villken uppdatering på SSO har var bäst 2015 ?
   Epona, med islandshästen som nummer två.
 

 
   Från Sheila Cloudbell:
Vad är ditt favorithästnamn på sso?
   Det finns hemskt många otroligt fina namn! Jag kommer aldrig kunna välja en favorit, men det finns hemskt många kombinationer jag gillar.
   För att (förlåt), dra in något annat där, hade jag varit VÄLDIGT nöjd med hästnamnen om det bara funnits "storm" i den andra rullistan med namn. Hade så SJUKT gärna velat döpa en speciell häst i spelet till Firestorm! (<- vi kan väl för sakens skull säga att det är favoriten för tillfället, om det bara funnits!)
 

 
   Från Hazel Monstercake:
Visst betyder ditt bloggnamn "Enhörning" på typ Grekiska?
   Yes! Men jag vågar inte stå för att stavningen är helt korrekt, hehe...
 

 
 
   Från Linn:
Jag undrar ifall du kan spela starstable med några av dina fans & spela in avsnitt med Flixiekim?
   Jag spelar ju alltid med mig själv om man säger så och jag trivs bäst med att spela själv. Om jag vill prata med andra skriver jag i chatten!
   Jag kommer inte ha några gäster på mina videor men om Kim vill ha med mig i någon av sina videor kan jag åtminstone fundera på saken just för att jag tyckte vi hade rätt kul sist.
 

 
   Från Maya:
När kommer fiskekartan upp på bloggen?
   UÄÄÄÄH, åh nej den där förbenade kartan... glömmer den hela tiden och orkar aldrig göra den, haha. Förhoppningsvis har jag pallat göra den innan Penny börjar fiska i Star Stable Tutorial (vilket faktiskt blir inom typ tio avsnitt)
 

 
 
   Från Alica:
Jag undrar hur man byter server och hur man gör för att veta vilken server man är på.
   1) Logga in på Star Stables hemsida.
   2) Klicka på "Byt server" på den blåa menyn.
   3) Nu ser du vilken server du är på.
   ( 4) Om du vill byta server, klicka på den servern du vill byta till och följ instruktionerna på skärmen.) Klart!
 

 
   Från Zuzsanna:
Vilken är din favorit outfit i sso? 
   Jag har ingen favorit utan byter stil och smak nästan dagligen. Just nu är det dock så trassligt att byta outfit (det tar ju närmare en halvtimme att gå igenom hela garderoben för att se allting om man har full garderob) så jag har nog sett mest likadan ut under de senaste månaderna.

Hur ofta köper du sc (om du ens gör de haha). 
   Väldigt sällan!

Vilket är ditt favorit ställe i sso? :D
   Jarlaheim går jag nog säga. Det känns "hemma"!
 

 
   Från Amina:
Kan du visa alla dina hästar på sso? 
   HÄR har du en länk!
 
 

Hur får du en så bra vinkel när du filmar?
   Jag håller in höger musknapp och rör datormusen åt olika håll för att se bättre!
 

 
   Från Isabella:
Varför har du inte visat upp alla Championat på Penny?
   Jag är totalt ointresserad av championat och skulle aldrig ens tänka tanken på att spela in dem om folk inte tjatade så mycket. Det blir då det blir, jag kan ju inte påstå att jag ser fram emot det, om jag ska vara ärlig!
 

 
 
   Från Luna Friendstreet:
Finns det någon häst på SSO som du tycker är superfin men som du ändå inte skulle kunna tänka dig att köpa för att den inte är en "Esmehäst" eller en "Pennyhäst"?
   Jag tänkte mer så förr, men någonstans har det ändrats lite. Samlaren i mig har vaknat och nu känner jag mer att jag vill ha typ alla hästar i spelet. Det enda som egentligen stoppar mig är att jag ogillar systemet med Hästön, så jag tänker vänta med att köpa massor av fler hästar och hoppas på att något görs åt hemstallet, eftersom det är majoriteten av spelarnas största önskan just nu.
   Kan iaf säga att Esme-hästar går före Penny-hästar. Om jag verkligen vill ha en häst blir det en Esme-häst, men jag funderar också på vilka hästar som känns som en Pokémon för Pennys skull.
 

 
   Från Lena Wintercake:
Vem av tjejerna i Star Academy-spelen tycker du har bäst sångröst? 
   Kyomi tror jag, tycker rösten är väldigt härlig att lyssna på.
 
 

Chips eller ostbågar? 
   Ostbågar all the way!

Salt eller söt lakrits? 
   Salt, klarar inte av sötlakrits!

Film eller böcker? 
   Böcker, men jag börjar faktiskt bli mer och mer filmintresserad trots att jag alltid har avskytt att titta på film tidigare!
 

 
 
   Från Jenny Whalehill:
När började du att spela starstable? 
   Tidigt i oktober 2011!

Lakrits eller choklad? 
   Om det är saltlakrits är det lakrits som gäller, annars choklad. Men inte om det är vit choklad, då blir det inget av det hehe

när gjorde du monokerus.se ? 
   Jag startade bloggen i december 2012!
 

 
   Från Hortense Pineyard:
Om Esme skulle va ett djur vad skulle hon va då? 
   Alpacka. Det är Myra Riverfalls fel. (Någon frågade mig vad Penny skulle vara för djur och mitt superspontana svar var "grävling", om någon nu undrar)

Vilket ställe från SSL vill du ska komma till SSO?? 
   PINE HILL!
 

 
   Från Tyra Yellowgirl:
Sluta med starstable eller youtube? 
   YouTube, jag lämnar inte Jorvik i första taget.

Det går ett rykte att du är en GM stämmer det? 
   Om det var sant, tror ni inte att jag hade sagt något om det då?

Hur många hästar har penny?
   Sju tror jag.
 

 
 
   Från Emily Moonblanket:
Finns det något från dem tidigare star stable-spelen (höstryttaren, vinterryttaren o.s.v )som inte finns i sso som du skulle vilja fanns i sso.?
   BANKEN!!! BANKEN!!! Bästa och snyggaste terränghindret i ett hästspel NÅGONSIN, och det finns så sjukt mycket man kan göra med det! Det här enda hindret kan hoppas på hundra olika sätt med olika svängar osv och jag tror det hade kunnat vara del i asgrymma terrängritter.
 
 
   Titta här, VILKA MÖJLIGHETER! Om hindret återkom och längdes lite kunde man hoppa hela den högra sidan av det på fyra språng med både upp- och nerhopp, man kunde rida tvärs över det eller svänga halvvägs eller bara hoppa en del av det, hoppa ett hinder bredvid och sen vända tillbaka för at hoppa en annan del - eller ha en hel tävling bara på detta svincoola hinder!
 
 
Varför startade du monokerus och jorvikipedia? 
   Jag ville skriva om spelet, och var irriterad över att det inte fanns någon info alls om spelet på nätet. Man kan ju säga att det har ändrats vid det här laget!

Hur kom det sig att sso-gänget ville att just du skulle börja hjälpa till och filma till deras tutorial videos? 
   ¯\_(ツ)_/¯ Nejmen de har ju alltid vetat att jag kan mycket om spelet eftersom jag har Jorvikipedia så det var väl en del i det hela.

Varför startade du en youtube-kanal? 
   Jag tänkte att det kunde vara kul att göra något produktivt av mitt spelande, för att spela in videor kunde ju vara kul och på YouTube kan man ju tjäna lite på det också.

Känner du ibland ett tvång att du måste blogga ( att du tror att dina läsare blir arga om du inte lägger upp något ) eller gör du det bara för du tycker det är riktigt kul och gör det när du själv känner för det? 
   Jag bloggar verkligen för att JAG vill det, och inlägg (typ) varje dag blir det för att JAG tycker det känns bra att ha en aktiv blogg. Det här är verkligen något jag gör bara för att jag själv tycker det är så roligt!
 

 
   Från Kristine Masterroad:
Har du varit på Starstables huvudkontor någon gång?
   Jodå, det har jag.
 

 
 
   Från Tilde:
Vad är ditt bästa köp av häst på sso?
   Jag är nöjd med alla hästar jag har köpt, så det finns nog ingen som är extra speciell riktigt!
 

 
   Från Ellen Flowerhome:
Har du köpt din blogg, för den heter "monkerus.se" då är det ju ett eget domän? 
   Jag har köpt namnet på bloggen, det har jag.

Har du varit på starstables huvudkontor? 
   Yeeees
 
 
   Hey look, I made a crappy gif på två minuter!
 

När spelade du SSL för första gången i ditt liv. 
   Den dagen det ploppade ner i brevlådan, precis då det släpptes!

När fick du reda på vad SSL var första gången i ditt liv. 
   Det var strax innan det släpptes, då Polluxklubben berättade om spelet. Det var ju nämligen bara i Pollux man kunde få spelet på den tiden.

Varför har inte Night Guards några event? 
   Ingen av oss har tid, ork eller intresse helt enkelt!
 

 
 
   Från Matilda Southtree:
Vad tycker du om den grå frisiska sporthästen?
   Tycker den är jättefin och har tänkt köpa den väldigt länge, det blir bara inte av xP
 
Vilken häst (som du inte äger) tycker du är finast? 
   Finns väldigt många jag tycker om, så det blir nog en för lång lista att få med alla - och då blir det inge kul för er då jag väl köper hästarna :)

Vilken är din favorit harry potter-karaktär? Och varför? 
   Jag klarar inte riktigt av att välja favorit på det sättet, det känns som att välja sitt favoritbarn! Finns många karaktärer jag tycker väldigt mycket om av olika anledningar.

Vad skulle du säga om ett gäng rosa aliens som ser ut som bananer erövrade Jorvik och du var tvungen att använda Själakraften för att få bort dem? 
   Jag skulle ta för givet att jag led av sömnbrist och gå och lägga mig istället lol
 
Hur skulle du skriva ett gnägg som bokstäver?
   IHIHI?
 

 
   Från Stephanie Diamondfall:
Vad tycker du är det bästa/sämsta med sso? 
   Bästa är väl att det aldrig tar slut. Sämsta däremot är inställningen många spelare har. Negativ, icke-konstruktiv kritik utan konsekvenstänkande skapar bara dålig stämning på alla plan och jag tycker ofta det händer att folk gnäller över verkligen ingenting. Om saker är så dåliga som de tycker så kan de väl gå och sprida sin dåliga stämning nån annanstans xP

Vad gillar du att göra på din fritid, förutom ridning och spel? 
   Jag har typ ingen fritid utöver det xP

Vilken är din favoritfilm/bok? 
   Favoritbok kommer nog alltid vara Harry Potter-serien, men jag är inte så mycket för att titta på film. Jag gillar LotR-trilogin (även böckerna är fantastiska, förstås), så jag får nog säga den.

Vad är det bästa/sämsta med att vara "känd"? 
   Massa glada människor/massa människor som tror att jag älskar att bli stalkad trots att jag säger "nej" upprepade gånger

Varför kör du inte champ? 
   Tycker helt enkelt inte det är kul! Blir bara stressad och hatar att behöva passa tider då jag spelar spel för avkopplingens skull.

Hur mycket tid lägger du ned på sso och allt som rör sso (blogg, yt, inst, jorvikipedia osv) ungefär per dag? 
   Bloggen kanske får en halvtimme per dag de dagar då jag faktiskt skriver något på den, Insta 5-10 min per dag, YT och Wikin beror på om jag kikar in på dem alls. Spelandet i sig tar den tid det tar, då kan det vara allt från fem minuter till ett par timmar, beroende på vad jag har tid och lust med den dagen.

Hund/Katt? 
   Jag är nog mer hundmänniska, men jag vill väldigt gärna ha katt. Nakenkatt though, jag tål inte kattpäls. (Och ja, jag tål nakenkatter, jag har haft två tidigare)

Är det någon funktion på sso du är riktigt missnöjd med och hur tycker du att den skulle kunnas förbättras? 
   Oh dear, vill ni verkligen höra mig rage-a över postfunktionen och garderoben igen? Vi kan ta posten, eftersom jag har skrivit mycket om garderoben:
   MIN DRÖMPOSTFUNKTION
 • Man ska ha en in- och utbox så man ser vad man har fått och vad man har skickat.
 • Då man svarar på ett brev ska man kunna se vad man svarar på (vilket folk med guldfiskminne som jag verkligen måste)
 • Man bör kunna skicka klubb-brev. Inte massmail för det skulle orsaka spam för populära spelare, men klubb-brev känns faktiskt viktigt.
 • Man ska tydligt kunna se hur mycket ledig plats det finns i postlådan. Jag har inte en aning om min postlåda är full eller inte om någon inte skriver "ESME DIN BREVLÅDA ÄR FULL SÅ DET GÅR INTE ATT BREVA DIG"
   SÅ skulle jag vilja ha postfunktionen.

Är det någon funktion som du tycker sso saknar? 
   Njae... tror inte det? Ingen jag kan komma på sådär direkt i alla fall.

Vad brukar du göra när du är inne på sso?
   Uppdrag om jag har, rykte om jag har, levling om jag hinner.
 

 
   Från Alva Purpleberg:
Hur gammal är du? 
   21.

Hur känns du blir ibland omringad av folk när du är inne? 
   Stressande, hatar att bli stalkad och tycker det är synd att det ska vara så svårt att respektera det.
 
Favorit färg? 
   Lila!

Hur ofta spelar du SSO? 
   Typ dagligen.

Tänker du skapa ett SSO-konto till? 
   Tänker och tänker, det får man nog se! Lutar inte mot det just nu though.

Har du någon gång kört ML champ på Penny? 
   Nope, Penny har aldrig ridit ett championat alls,

Fjording vs Shire? 
   Shire tror jag! Men avgudar fjordingarna, tycker de är jättehärliga.

Gillar du djur? 
   Haha jarå

Favorit spel utom SSO? 
   Pokémon, typ vad som helst i core-serien

Har du prövat sims? 
   Yes, men har alldeles för dåligt tålamod för att lära mig spelet

Hur ofta filmar du? 
   Så ofta jag kan, men det brukar bli varannan/var fjärde vecka om jag har tur.

Kollar du på andra ytb kanaler? 
   Bara Marrilands.

Vad tyckerr du om den nya funktionen "leda hästen"? 
   Jag har aldrig varit sådär "den funktionen MÅSTE finnas i spelet" som många andra har, men den är väl ok. Precis som jag förutspådde så är det inget jag någonsin använder mig av though.

Gillar du andra djur utom häst?
   Hund och katt!
 

 
   Från Signe Hawklord:
Om du fick vara vem som helst i Harry potter, vem skulle det vara? 
   Jag skulle inte vilja vara någon karaktär, däremot vore det inte illa att vara sig själv och få vara en del av den världen!

Om du fick ett brev från hogworts (stav) som det stod i att du skulle få gå på Hogworts skola för häxkons och trolldom, vad skulle du göra? 
   Först svära en vända över att jag som vanligt är en gamling bland en massa barn, sen skulle man väl bli väldigt taggad på magi ;)

Vilket elevhem skulle du helst tillhöra? 
   Jag är en Gryffindor, sorterad där även på Pottermore så det är canon för mig!

Vad tycker du om Harry Potter filmerna/böckerna? 
   Mina favoriter!

Vilken är din favorit förtrollning? 
   Vet inte, finns ju så hemskt mycket magi som man egentligen aldrig fått höra något om eftersom böckerna inte hade plats för allt! Jag som hatar att städa skulle dock vara väldigt lycklig över att lära mig städa med magi x)

Hur ser rangårdningen ut i ditt hemstall? (både Esme och Penny) 
   Jag förstår tyvärr inte frågan

Hur hoppas du att huvuduppdragen fortsätter? 
   Jag hoppas på att det blir en fortsättning så att man får ta sig in i Pandoria för att hitta Anne!

Vad skulle du göra om du blev fast i pandoria? 
   Vad finns det att göra där till att börja med, haha? Tvivlar på att skuggsökarna har något vidare wi-fi...

Hur ser din drömhäst ut på sso? (som inte är en fux med höga strumpor och bläs)
   Fux med höga strumpor och bläs är ju drömmen, på en varmblodig eller fullblodig häst :P Men om annars skulle jag gilla flugskimmel och skimmelskäck.
 
Om du fick åka bakåt i tiden, vilken tidsålder skulle du helst besöka? 
   Skulle nog vilja besöka tidigt 1800-tal. Har läst lite för mycket Jane Austen för mitt eget bästa...
 

 
   Från Frida Kittenforce:
Vilka spel skulle du sätta i top 10?
   Om vi nu är fullt ärliga så är jag inte gamer nog för att sätta spel i tio i topp - jag har ju egentligen bara spelat barnspel :P Så nä, en sån lista får du faktiskt inte. Men jag kan säga att förutom de hästspel jag tvingar på er gillar jag också Pokémon samt Harry Potter-spelen 3, 5 och 6.
 

 
   Från Anja:
Hur filmar man med fraps? 
   1) Ladda ner Fraps
   2) Starta Fraps
   3) Välj en hotkey (alltså "klicka på den här knappen för att starta inspelningen)
   4) välj vart filen ska hamna
   5) KÖR
   Notera dock att man måste ha betalversionen för att kunna spela in längre klipp. Tror inte man kan göra mycket nytta med gratisversionen!

Hur tränar du dina hästar (om du gör det)
   Levlar genom att göra lopp, haha
 
 
DET VAR DET! Typ världens längsta inlägg ever men DÄR har ni mina svar på era frågor och jag hoppas att ni är lite klokare på allt jag håller på med nu! ^^
:((

   Så trött och sur. Äre lite deppig för att kroppen inte är på topp, ingenting jag hade tänkt göra på datorn idag har fungerat pga tekniska fel, Blogg.se har spunkat HELA dagen och därmed sabbat grejer och nu då jag försöker spela in PennyGirl-spelet VÄGRAR spelet starta och då jag försökte starta om datorn för att se om det skulle gå bättre då tog bara det 40 min pga uppdateringar... Och spelet går fortfarande inte att få igång. Liksom seriöst, varför just nu?! Det har ju funkat felfritt så länge som jag haft det...
 
   Nu ger jag upp och spelar SSO istället, tjo.
Uäääh

   Jag hade tänkt försöka spela in videor idag men jag har suttit i TVÅ TIMMAR och försökt bli färdig med frågestunden. Så ENORMT många frågor som kom in att det är helt ofattbart, trodde verkligen inte att så många skulle skicka grejer... Jag skriver ändå väldigt fort, men det har verkligen tagit sin tid att beta igenom det här. Kan ju inte påstå att Blogg.se har varit hjälpsamt heller, sidan har gått upp och ner hela dagen och försvårat det här rätt mycket för mig.
 
 
   Ska försöka samla lite energi för att få ihop några avsnitt av PennyGirl ändå, det behövs faktiskt. Får väl stoppa huvudet utanför ett fönster så kanske man vaknar till, -13 grader är det här nu... xP
 
 
 
   Arkivbild för att Blogg.se är värdelöst idag och det går inte ens att ladda upp bilder... trött man blir.
Mina svar på era frågor, del 5

   Tänk på att jag har valt att inte svara på vissa saker som jag tycker är för personliga. Jag vill helt enkelt inte berätta för mycket om mitt liv för främlingar på nätet!
 
   Om ni inte hittar er fråga, kika tillbaka i de senaste dagarnas inlägg - och sista delen kommer i morgon :)

 
   Från Frida Cattree:
Vilket är ditt dröm husdjur? Får jag gissa häst? 
   Drömmen är självklart att kunna ha häst men om vi ser till HUSDJUR så vill jag ha både katt och hund. Lutar mer mot katt nu, eftersom hundar kräver så mycket mer daglig skötsel och jag tror inte jag skulle kunna ha med hund till jobbet haha

Vilken är din favorit häst i sso? 
   Ash
 

Vad är din favorit smak på glass? 
   Choklad!

Hur många gånger i veckan filmar du video's? 
   Brukar bli mellan en till tre dagar i sträck med viodemangel och det händer varannan/var fjärde vecka. Från och med nu kommer det troligen hända ungefär varannan vecka.
 
 

 
Från Feya Northlee
Vilket program filmar du med?? 
   Fullversionen av Fraps.

Är det ibland jobbigt att vara inne på Esme/Penny eftersom att du är så stor?? Menar liksom med youtubekanalen, jorvikpedia och blogg så ser man ju i global hur alla är på dig. ;))) 
   Jag tycker det är rätt chill, jag tycker om att spela i lugn och ro men är ganska bra på att hitta vägar och gömställen så att jag får spela i fred. Däremot gillar jag att skriva i globalchatten då jag är i rätt område och då kan jag tycka det är lite jobbigt att många skriker på mig och spammar med vänförfrågningar då jag bara vill snacka lite. Värst är det att det visas väldigt lite respekt för då man ber folk att sluta med något.
 

 
   Från Riley Candlestar:
Vilken level var du i när du började med youtube?
   Esme var väl på level 15 eller 16, Penny fanns inte.
 
 
Har du "bara" varit LT eller var du t.ex sr en månad innan? 
   Jag hade spelat i ungefär ett år innan jag blev Life Time på Esme. Då hade jag betalat för tre månader åt gången innan tror jag.
 
Gillar du när alla skriver "OMG Esme är här!!"? 
    Nejmen ett "hej" räcker jättebra, man är inte mer än människa.

Har du bytt server någon gång?
   Flera gånger, men bara med Esmeralda Kinglee. Esme och Penny kommer stanna på Air Star och Fluffy Unicorn! 

Hade du någon annan blogg innan de
n här, vad hette den isåfall? 
   Jag hade en IRL-blogg, men den är nedstängd :)
 
Följer du dem som gör "fanpage"-konton på Instagram? (Alltså Esme-fanpages?) 
   Nej - borde man göra det? Det här med social interaktion är inte min starka sida, vilket är oerhört ironiskt eftersom jag är stor på sociala medier. Det är väl kul att folk gillar mina bilder och videor eller vad man nu gillar, men jag tycker det blir lite som en fanträff, som jag inte vill vara med om. Jag känner mig liksom obekväm och vet inte riktigt vad jag ska göra med det. Det är förstås ett jättegulligt initiativ av de som gör sånt här, men jag har svårt att veta hur jag ska reagera på det.
 
Har du ridit islandshäst irl? 
   En gång! Kan inte påstå att det gick särskilt bra dock, då fröken Islänning hade lite egna åsikter och inte alls hade lust att röra benen som jag ville (trav var tydligen något fröken Islänning aldrig varit med om så jag tror hon uppfann några egna gångarter på vägen)

Har du kollat på (vet att denna fråga är konstig) späckhuggar-show?? 
   Nej, och det är jag nog ganska glad för. Tycker Späckhuggare är fantastiskt intressanta djur men förstår också att så stora djur som behöver så stora ytor inte mår särskilt bra i djurparker med sterila bassänger, så det är inget jag vill stötta. Tror nog att späckhuggare mår bättre i det fria.
 

 
   Från Kristine Masterroad:
Kommer du på Göteborg horse show? (Vet att det är långt kvar dit men ändå xD) 
   Det ser lite mörkt ut just nu, jag brukar försöka åka med ett gäng kompisar men alla verkar vara bortresta just i år och jag kommer inte vilja åka ner själv.

Är det kul att vara känd eller är det jobbigt? 
   Jag tänker inte så mycket på det, men det är trevligt att det är många som gärna vill prata med en!

Har du töltat med en häst någon gång IRL? 
   Kan ju säga att jag har försökt den enda gången jag red Islandshäst, men fröken Islänning var inte riktigt med på den saken...
 
Får man komma fram till dig om man av någon anledning känner igen dig (IRL) ? 
   Om man nu skulle göra så får man väl räkna med att vara med om den stelaste stunden ever, för jag skulle bli typ livrädd xP Nejmen på typ hästmässor (särskilt då SSO är där) är det bara kul att träffa andra spelare, men då är man ju lite förberedd också.
 

 
 
   Från Josefine Flowernight:
Om inte du skulle spela SS SSL och SSO vad skulle du göra då? 
   Antagligen skulle jag spela mer Pokémon och rikta in mig på att försöka tävla i lite högre ranker.

Om du fick välja att ta bort EN ras i spelet vilken? 
   Den Westfaliska hästen är för mig väldigt intetsägande. Det finns ju bara en häst av rasen och den är inte sådär jättepopulär.

Hur länge har du ridit/hållt på med hästar?
  Ungefär 12 år nu.
 

 
   Från Elsa Discocamp:
Har du djur IRL? Isf hur många och vad för djur. 
   Nej, jag har inga djur.
 
Hur länge har du spelat SSO? 
   Sedan början av oktober 2011. Fun fact - Jag skapade Esme innan Game Master Lucia, som jobbat där sen innan spelet öppnade, hann skapa sin första karaktär. SÅ tidig var jag.
 
   Många av mina gamla fula bilder jag har raderat, men det här är en av mina äldsta SSO-bilder - dock spelade jag lääääänge med posteffekterna påslagna.

Brukar du köra championat på SSO? 
   Nej, aldrig!

Är det kul o göra videos + att vara känd. 
   Videos - ja. Känd - tänker inte så mycket på saken. Jag är aldrig mer känd än vad ni gör mig!

Hur många gånger har du ridit en häst? 
   Alldeles för många för att kunna räkna! Har ridit i ungefär halva mitt liv.
 

 
 
   Från Bora:
Vilken är din favorit häst i sso? 
   Ash.

Vilken häst vill du inte rida så ofta i sso?
   Just nu är det ponnyerna, jag tycker de "bryter av" för mycket mot de nya hästarna. De är för "bulkiga" och deras ben är inte så fina jämte de nyare hästarna. 
 

 
    Från Arina Kinglee:
Hur hittade du starstable/ fick du höra det av någon? 
   Jag hade spelat spelen innan SSO och väntade på SSO i flera år innan det till slut kom ut!

Har du någon gång tänkt på att sluta med yt?? 
   Inte sluta, men jag har ju funderat på exakt i vilken skala man ska ha kanalen, liksom hur mycket tid man faktiskt ska lägga på den jämfört med vad jag får ut av arbetet.

Kan inte du ha en fanträff på Fluffy Unicorn? 
   Nej, det kan jag inte.

Kan inte du filma lite championat med Esmeralda Silverforce?
   Troligen inte, jag vill egentligen inte spela championaten alls. 
 

 
 
   Från Rebecca Orangebrooke:
Är det okej om man skickar post till dig på starstable eller kommer du tycka att det är jobbigt/ ignorera det? 
   Okej är det väl, men om man vill ha ett svar är det bättre att skicka ett mail till min mailadress. Jag tycker väldigt illa om att skicka brev i SSO eftersom jag tycker det är jobbigt att behöva gå runt censuren och försöka komma ihåg alla frågor man ska försöka svara på (för de flesta skickar minst tio frågor i ett brev)-

Kan du göra en sån här "välkommen till epona" serie som du gjorde med dino dalen när du kommer in där förstås! 
   Nej, det kommer jag inte göra. Då Penny väl kan komma till Epona kommer jag dock visa allt från området!

Kan du ha en fanträff med Penny på sso? Det skulle vara jätte kul! 
   Nej, det kommer jag inte ha. Anledningen till det är att JAG inte skulle tycka det var kul, för jag känner mig bara stressad och obekväm av att folk ska cirkulera kring mig i spelet.
 

 
   Från Tilde Darkstorm:
Kan vi få lite info om din irel häst/foderhäst? (Bild, namn osv) 
   Jag har inte kvar min foderhäst pga att jag insåg att ägaren hade en helt annan syn på arrangemanget än jag hade och jag kände att det verkligen inte fungerade för mig. Vi kan undvika följdfrågor på det, för exakt vad som hände är inget jag tänker ta med främlingar på nätet. Jag hade väldigt gärna berättat om hästen, för jag vet att de flesta av er är lika hästintresserade som jag är, men ägaren ville inte att hästen skulle synas på internet och det är självklart något jag behövde respektera. Om jag fortfarande har kvar bloggen den dagen jag skaffar mig en egen pålle kommer ni dock självklart få veta mer om den. Utan mitt hästintresse skulle inte den här bloggen ens finnas!

Vilket dressyrprogram tycker du mest/minst om? 
   Jag har aldrig riktigt haft någon chans att rida dressyrprogram. Jag kunde det programmet som man red i Stockholmscupen för några år sedan utantill eftersom jag såg ryttare rida det konstant (trodde det var LB:2 men nu då jag kollar upp program för att kolla vilket det är känner jag inte igen något av programmen alls), men just nu har jag verkligen noll koll.

Hur högt har du hoppat? 
   Tror att jag kommit över en meter nån gång (kanske två gånger, hade en ridlärare nån gång som smyghöjde åt mig hela tiden trots att jag skällde på henne), men jag hatar att hoppa och är alltid totalt livrädd.

Har du tävlat i dressyr någon gång? (Pay n Ride gills) 
   Aldrig! Har deltagit i en Pay and Jump på 50 cm just för att jag behövde ha deltagit i någon tävling hemma på ridskolan för att ta Grönt kort, så jag red en ridlärares gamla tävlingshäst som alltid hoppar typ en meter över varje hinder - otroligt nog är det den enda hästen jag känt mig trygg att hoppa på.

Har du varit i ett stall som haft epedemi/sjukdom som gått? T.ex kvarka. Om du har, hur gick det? Vad var det för sjukdom? 
   Tack och lov aldrig, däremot har ridskolor och stall i närheten haft smittor/smittovarningar.

Det går ett rykte om att du är GM Eleanor? Stämmer det? 
   Självklart inte. Förstår inte varför folk inte kan lägga av att snacka om det, tycker inte det är schyst varken mot mig eller Eleanor att folk ska hålla på och tissla och tassla bakom våra ryggar att den ene ska vara den andre, särskilt inte då jag har bett folk så många gånger att bara lägga av och sköta sig själva. Sen är jag väldigt mycket drygare än Eleanor, vilket folk borde ha märkt vid det här laget :P

Kan vi få en till video på när du rider? Vi har ju redan sett hur du ser ut, så en till ridvideo gör väl inget? :) 
   Jag visade tre olika klipp på mig till häst i min första (och enda) frågestundsvideo på min YouTube-kanal. Det finns inga nyare filmer på mig till häst (de som visas där är nu mellan 1-4 år gamla), så det är nog dit jag får hänvisa dig! Länk HÄR.
 
   Många år sedan, stolt, lycklig och lite nervös över att få rida en (på den tiden) väldigt svårriden häst som väldigt nyligen blivit lektionshäst. Kan dock inte påstå att jag red hästen så bra som jag kanske skulle kunna göra idag!

Har du ridit med freejumps? Har du ridit med Bow Balance? Om du har ridit med båda, vilken var bäst? Om du bara ridit med en, hur var den? 
   Sorry, noll erfarenhet och waaaay utanför min prisklass! Tycker dock att Freejumps är dösnygga, har ridit med såna en enda gång under ett rätt kort ridpass (typ ett sånt där "här, hoppa upp på min häst i några minuter och säg vad du tycker om den") och tyckte de kändes bra på foten, och skulle gärna skaffa såna om jag nån gång blev miljonär och skaffade häst.
 

 
   Från Emlan:
Vilken är din favorit youtuber? ( Välj inte dig själv! ) 
   Lol, som om jag hade självkänsla nog för det! Marriland är lätt den bästa imo.

Vilken årstid gillar du mest på starstable? 
   Sommar!

Vilken klubb är du med i? 
   Night Guards!

Vad brukar du annars göra när du inte filmar? 
   Jag spelar i princip aldrig på Penny om jag inte filmar om du menar så, så om jag är inne på SSO i övrigt spelar jag på Esme och glider mest runt och gör rykten/levlar hästar/chillar i chatten. (För nu gissar jag att du menar vad jag gör i spelet!)

Känner du någon från starstable gänget? 
   Kan väl säga att man känner vissa bättre än andra vid det här laget! Har ändå spelat väldigt länge och har har kontakt med SSO-teamet under perioder av större delen av mitt spelande.

Har du några andra sociala medier?
   Youtube, Instagram, Facebook och en hemskt inaktiv Tumblr är de vi kan räkna upp. Ska dock försöka börja använda Tumblr mer, tycker det amerikanska/australienska communityt har sån sjukt härlig humor.

Hur gammal är du?
   21! (Bara så ni vet så har jag blivit så gammal att jag nu måste fundera i minst 30 sekunder innan jag vet hur gammal jag är och det verkar vara något som de flesta råkar ut för - jag och min pappa stod häromveckan med stor förvirring båda två och försökte räkna ut hur gammal han är)
I've found the solution!

   Till mitt Pokémon-problem, alltså. Jag sitter och spelar på bussen till och från jobbet och begränsar mig därmed till 40 minuter spelande per dag, vilket är alldeles för lite om man vill komma någonstans. Däremot så tar spelet inte upp all min fritid x)
 
   Just nu har jag bestämt att lägga SSO Ride Through på is - bokstavligen. Och då menar jag inte att jag lägger ner serien, absolut inte! Det jag menar är att jag är så SJUKT trött på snön i spelet för jag tycker det är så tråkigt så allt är så vitt (ni vet ju att Vinterryttaren är det spelet jag tycker sämt om av alla Jorvik-spel), så därför får videoserien vila just nu. Jag har ändå tolv ovisade avsnitt tror jag, så det finns att visa. Det kommer antagligen rulla upp videor nu, så får jag bunkra upp på nytt då snön försvinner ur spelet.
   Det jag istället lägger fokus på är PennyGirl-spelet! Nu i helgen ska jag sätta igång med det igen. Känns bra, jag hatar att lämna saker oavslutade (om min mamma visste att jag tyckte så om mina videor skulle hon bli tokig eftersom hon inte tycker att jag kan avsluta något alls hemma hahah). Aja, alla lär väl bli nöjda, jag har fått lust att spela spelet igen och jättemånga har bett om Episod 2.
 
   I Episod 2 av PennyGirl-spelet ska vi bege oss till skogs. Skogen är helt underbart vacker och jag tror ni kommer älska den!
Mina svar på era frågor, del 4

   Tänk på att jag har valt att inte svara på vissa saker som jag tycker är för personliga. Jag vill helt enkelt inte berätta för mycket om mitt liv för främlingar på nätet!
 
   Om ni inte hittar er fråga, kika tillbaka i de senaste dagarnas inlägg - och det kommer ytterligare ett i morgon :)
 

 
   Från Charlotte Masterwater:
Skördebygden eller Silverglade? 
   Silverglade, det känns mer levande trots att det är mycket äldre. Det är också mer centralt på det viset att fler spelare finns där, men jag uppskattar att globalchatten sträcker sig över ett väldigt stort område i Skörde.

Gyllenåsarna eller Dinodalen? 
   Dino, hatar det gyllene diset i GåD haha
 
Vilket område tycker du minst om, och vilket tycker du mest om? 
   Tycker sämst om GåD, tror jag tycker bäst om Silverglade just för att det är "hemma" efter så många år. Gillar ändå Epona mycket, men inte så länge som det är snö där.

Är det något från SS, SSL eller SA som du skulle vilja se i SSO? 
   Jösses, JA! Djävulsklyftan från SSL, fler tävlingar och hindertyper från SS och fler platser överlag från SA. Ser hemskt gärna fler karaktärer från Star Academy också. Jag tycker mer och mer om de spelen!
 
 

Finns det något i SSO som du verkligen avskyr? 
   Postsystemet, uuuuuugh. Det kunde vara så otroligt mycket bättre än det är.

Vilket lopp i SSO gillar du minst? 
   Landons kanintävling, vidriga uppfinning, tänker aldrig i mitt liv rida den igen haha

Om du fick göra en uppdragsserie i SSO vad skulle den handla om och vad skulle man få göra i uppdraget? 
   Ooooj, gud vad kul men gud vad svårt! Eftersom du säger "uppdragsserie" känner jag att du tänker på något rätt vardagligt, så därför vill jag inte säga något i huvuduppdrags-stil.
   Jag tycker ju mycket om Herman och har även gillat hans bröder Coyote och Mr Wetton, så jag skulle nog vilja få in de båda i spelet! Helst att Coyote ska återöppna Coyote Ranch och därmed så blir det ett nytt, westerninriktat stall och man får hjälpa till med grejer kring det. Vet dock inte var den ranchen skulle ligga, blir väl till att öppna ett stängt område x)

Drömfunktion i SSO? 
   Hemstallsgarderob som fungerar som garderoben i gallerian, men att man kan se häst och ryttare på samma gång och rotera dem runt för att se outiften ur alla vinklar. DRÖM!
 

 
 
   Från Marre
Vilken är din favvo karaktär inom sso? 
   Herman, han är mysfarbror

Vilken är din favvo hästras på riktigt och på spelet? 
   Har ingen favoritras irl, i spelet är det islänning (typ bara pga tölten hehe)

Vilka servrar har du dina spelare på? 
   Esme är på Air Star, Penny är på Fluffy Unicorn och Esmeralda Kinglee TROR jag är på Marsmallow Clouds just nu. Minns inte var jag kastade in henne sist jag bytte server hahah

Hur många hästar har du på dina 3 spelare? 
   Esme har 28 hästar, jag tror att Penny har 7 och Esmeralda Kinglee har fler än jag pallat räkna. Det var liksom bara vettigt att köpa in många hästar så att det ser trevligt ut på film, jag spelar ändå inte på det kontot för skojs skull.
 

 
   Från Olivia:
Vad heter alla dina hästar på sso? 
   Jag har ett helt inlägg om det, du kan hitta det HÄR :)
 

 
   Från Suzy:
Hur du får mycket pengar på star stable?
   Jag har tidigare köpt Star Coins flera gånger, och det gjorde jag bara då det var såna där superbra erbjudanden. Det kombinerat med att jag är snål + har haft koll på SC-koder har gjort att jag har mycket SC. Allt handlar om att vara ekonomisk, det ÄR inte svårt att spara om man har ett riktigt mål och har lite tålamod.
 

 
   Från samma person som häromdagen hette "Choklad" (come on, ett namn plz?):
Varför kallas du Esme? 
   Det var nog någon smart människa då jag började spela som insåg att "Esmeralda" tog för lång tid att skriva och istället kallade personen mig Esme under en eftermiddag då vi traskade runt i spelet. Har inget minne alls om vem det var men namnet höll sig kvar.

Vilken ögonfärg har du irl? 
   Efter att ha stirrat på mig själv i en spegel under några minuter kan jag hedervärt säga att jag inte har en aning (= något typ färglöst mellan grått/grönt/brunt)

Vilka ögonfärger har Esme och Penny? 
   Esme har gröna ögon och Penny har blå.

Varför var du medlem i poluxklubben? 
   Jag gillade hästar och jag gillade böcker så det kändes som en naturlig grej! (Och de gav ut grymma datorspel och det kunde man ju inte missa)

Har du några smeknamn irl? 
   Yes, hatar mitt namn så kallas bara vid mitt smeknamn. (Om ni vet mitt namn behöver ni INTE skriva det över hela internet, vilket jag vet brukar hända efter att jag sagt något i den här stilen. Jag vill INTE att SSO-spelare använder mitt namn om man nu inte pratar med mig IRL. Inom det här communityt är det mina SSO-namn som gäller.)

Varför är nördfakta bland det bästa som finns?
   Varför skulle man nöja sig med att bara veta litegrann då man kan veta mycket mer? Jag ÄLSKAR kunskap och jag älskar att veta saker, att veta hur olika grejer fungerar och varför de gör det. Jag ser ingen vits med att gå genom livet utan kunskap!
 

 
 
Från Signe Swordstar:
Kan du ha en gubbe på varje server? 
   Jag tror att jag har det just nu, men jag är inte särskilt förtjust i Marshmallow Clouds och jag trivs inte heller sådär superbra i chatterna på Fluffy Unicorn. Air Star känns mest hemma.

Kan du visa lite tydligare på en video hur du redigerar? 
   Jag tycker inte det behövs. Om man är intresserad och nyfiken är det inte alls svårt att kopiera vad jag gör, och om man inte är intresserad och nyfiken så tror jag inte att man faktiskt är hängiven nog att lära sig. Man måste jobba lite för att komma någonstans! Btw tycker jag man vinner mer på att testa själv och lära sig en egen stil som passar bäst för sig själv, så jag tycker inte det är värt att dela med mig av exakt hur jag gör bara för att ^^
 
 
 

 
Från Lovisa Lundberg:
Vad är ditt favorit färg? 
   Lilaaaaaa

Av alla uppdrag du ha visat på sso i dina videor villket av alla uppdrag va ditt favorit uppdrag då? 
   Vet inte, men det var nog lite extra härligt att få öppna grinden till Gyllenåsarna!

Om du nån gång skulle byta klubb skulle du ha skapat ett eget eller gått med i en då?
   På ett sätt kanske det vore lite kul med en egen, men jag hade aldrig någonsin haft tid för att organisera den på något sätt. Hade nog gärna gått med i en som kanske hade något enstaka event ibland, just för att jag ibland blir nyfiken på hur det går till på sådana!
 

 
 
   Från Z:
Vad tycker du om Game master Eleanor? :) Med tanke på att hon oftast är inloggad och skriver mycket i chatten så hade det varit roligt att veta vad du tyckte om henne! 
   Tycker och tycker, vem är jag att sitta på internet och säga vad jag tycker om en människa till en massa andra människor? Nejmen tycker det är kul att se mer från Game Masters, det är alltid positivt i mina ögon att se en inloggad. De är vår snabbaste väg direkt till pudelns kärna, så att säga! 

Vilken ras skulle du vilja ha till SSO mest? 
   Är nöjd med alla raser som finns, men Haflinger om jag måste välja.
 

 
   Från Gugge:
Varför lägger du inte ut videos på zoo tycoon 2 och andra spel för utom sso?
   Jag har inte tid att spela in videor och därför blir det som det blir. Då jag kan och vill blir det fler.
 
 
 

 
 
 
   Från Silvia Starflake
Vad tycker du om welsh ponnys kom till sso? 
   Jag har bara bra erfarenhet av Welshponnyer och tycker de ofta är väldigt snygga i kroppen, så det vore väldigt roligt!

Vilken häst färg tycker du ska komma till sso? 
   Skimmelskäck, min stora dröm! Nu då allt i spelet är mer högupplöst skulle jag väldigt gärna se en flugskimmel också, men samtidigt vore det väldigt häftigt med en svart häst med kristallblå ögon. Jag är väldigt facsinerad av hästfärger och skulle kunna skriva en hel uppsats om det här, men vi tar det till en annan gång!

Kan du göra mer "speed paints"? 
   Om jag någon gång får inspiration och lust, men jag tänker inte lova något.
 

 
   Från Jennifer:
Kommer du någonsin kanske göra en IRL-video? 
   Nej, det kommer jag inte. Jag inriktar mig på hästdatorspel och det är så det kommer vara.

Kan du och Flixiekim göra fler videos tillsammans?
   Jag kommer inte ha några gäster på någon av mina videor men om Kim skulle vilja ha med mig på en av sina videor igen skulle jag åtminstone fundera på saken. Jag tycker vi hade rätt trevligt sist.
 
 

 
Från Rania:
Kan du visa speedlevling?
   Är det då man speedar upp då man levlar? Jag har ju aldrig tid att levla längre så det är tveksamt.

Kan du visa ditt ansikte?
   Inte om jag absolut inte måste. Som sagt, jag vill inte visa för mycket av privatpersonen Esme, men spelaren Esme är en annan sak.

Kan du spela med andra T.ex Kim (Flixiekim)
   Vi kan väl säga så (nu är det här inte alls riktat till dig, utan generellt till alla som frågar) att om man så hemskt gärna bara vill se mig spela in med andra, då är det nog läge att börja titta på andra videor än de jag gör. Jag vill helt enkelt inte spela in med andra.
 

 
   Från Autumn Winterdotter:
Skapade du bara Penny för videornas skull? 
   Ja, det gjorde jag.

Hur länga har du hållit på med yt/bloggen? 
   Bloggen startades i december 2012, jag tror jag började med YT under våren 2014.
 

 
 
   Från Abbie:
Var köpte du din Zoo Tycoon spel och för hur mycket? Eller ladda du ner det?? :) Vilken sida då?
   ALLA mina spel är köpta i en butik. Jag har alltså gått till en butik och köpt ett dataspel på skiva. Jag har inte köpt ett nytt spel på många år och jag kan inte hjälpa er att hitta spelen jag spelar, oavsett hur mycket jag vill hjälpa till.
 

 
   Från Ida:
Vilka veckor kommer du att jobba på nybygget? 
   Vill inte prata för personligt men känner att jag "måste" kasta in ett undantag. Jag vet inte riktigt än, men det lär nog bara bli två och en halv vecka + midsommar. Kommer även gå på mitt sista ungdomsridläger någonsin där i sommar. Det jag vet är att det blir ett ungdomsläger, två mamma+barn-läger samt ett vuxenläger. Kan hända att jag åker dit en enstaka helg också om jag blir ombedd.

Hur känns det att folk inte lyssnar när du säger att dom INTE ska fråga vän ? 
   Det är hemskt irriterande, men man kan ju inte göra så mycket åt saken. Jag är dock en bitter tant som inte är rädd för att ryta ifrån i spelet om jag tycker folk beter sig illa.
 
 
 
   Fler svar kommer i kommande inlägg! (Har fortfarande 40 olästa kommentarer med frågor kvar!)
Det här gick kanske inte som planerat

   Fortfarande inte öppet? Nehepp. Tydligen var det något som inte ville sig i uppdateringen så spelet ligger fortfarande nere. Jag är så inne i mitt Pokémon-spelande så jag har i ärlighetens namn inte ens märkt det, haha.
   Nejmen det kanske var lite synd men det är väl mycket som kan gå fel med datorer, det lär ju vara ordnat till i morgon ^^
 
   Jag provade faktiskt att spela Horse Life 2 för första gången på forever igår! Gosh, det spelet buggar något enormt på min dator, haha, det är lite roligt och lite tragiskt. Väldigt fint är det ändå, jag spelade igenom en dressyrtävling bara för att fota bilder. Då säger det lite om hur fint det är, eftersom jag är så utled på dressyren x) Nejmen jag gör alltid så dåliga hästval i spelet, det finns så få färger att välja mellan men jag tycker ändå aldrig att jag lyckas pricka in en häst som ser bra ut på bild.
 
 
   Gammal bild från spelet Horse Life 2
Mina svar på era frågor, del 3

   Tänk på att jag har valt att inte svara på vissa saker som jag tycker är för personliga. Jag vill helt enkelt inte berätta för mycket om mitt liv för främlingar på nätet!
 
   Jag har börjat rensa bort vissa kommentarer som enbart ställer frågor som jag redan har svarat på, för annars kommer jag inte bli färdig förrän det blir påsk ;) Nejmen om ni inte ser er egen kommentar någonstans är det fullt möjligt att era frågor redan är besvarade.
 

 
   Från Francesca
Hur ofta spelar du in? 
   Så ofta jag bara kan. Om jag hade möjlighet skulle jag spela in minst ett avsnitt om dagen, men eftersom vi har väggar som nästan är som papper hemma vägrar jag spela in om jag inte är ensam hemma, för jag tycker det är sjukt jobbigt att de andra hemma ska höra mig prata. Jag har till och med komplex över att prata i telefon hemma.

Heter du Esmeralda (Esme) på riktigt? 
   Nej, det gör jag inte.

Hur ofta spelar du på Penelope? Asså på SSO. 
   Varje gång jag spelar in ett nytt avsnitt av SSO Ride Through, och någon gång i veckan loggar jag in för att göra rykten.
 
 
 

 
   Från Amanda:
Jag undrar vilken häst är din favo på spelet? 
   Ash.

Hur många hästar har du på Esme? 
   28

Vet du hur man kommer in i Epona?
   Alltför väl, jag har spelat igenom Epona-uppdragen några gånger nu!
 

 
 
   Från "Choklad":
Hur länge har du varit hästintresserad? 
   Så länge jag kan minnas!

Varför började du rida? 
   För att jag älskade hästar helt enkelt. Stod i kö till den lokala ridskolan i säkert två år innan jag äntligen fick en plats i en nybörjargrupp.

Har du någon gubbe på server 2? 
   Inte just nu.

Varför började du med Youtube? 
   Jag ville testa och se om det var något jag skulle tycka var kul.

Rider du irl? 
   Inte just nu.

Varför heter en av dina gubbar Esmeralda Silverforce? 
   Varför inte? Det är ett himla bra namn. Esmeralda kommer från en ponny jag gillade som liten.

Har du bara gubbar på de svenska servrana?
   Japp!
 

 
   Från Rosalie Silverside:
Tycker du om stark mat? 
   Väldigt mycket! Min mage tycker dock inte lika bra om det.

Har du läst Spejarens lärling?
   Nej, det har jag inte!
 

 
 
   Från Corinne Slowpaw:
Favoritplats i spelet? 
   Gah, svårt! Jarlaheim tror jag, fortfarande. Men Spegelträsket är himla coolt, det kanske återtar förstaplatsen då den vidriga snön har lämnat stället.

Vilken typ av miljö skulle du vilja kom till spelet? (Alltså typ öken, regnskog osv) 
   Regnskog lät coolt! Om det var som Spegelträsket men mer skog än träsk tror jag det vore ett himla coolt ställe. Men öken lät också häftigt! Vet inte helt enkelt, men såna där extrema miljöer vore nice.

Hur länge har du hållit på att redigera? 
   Jag tror att jag gjorde min första redigering under 2013!

Vilket är ditt favoritdjur? 
   Häst, ingen tvekan.
 

 
   Från "Katten00":
Vilken av islandshästarna är din favorit?
    Svårt, gillar alla! Fuxen eller isabellen.

Har du något husdjur i såfall vad för hur och vad heter den?
   Nej, jag har inga husdjur.

Vad gjorde så du började med youtube?
   Jag tänkte att det kanske kunde vara kul, så jag gjorde en liten plan med vad jag kunde göra och satte igång!

Om du skulle välja en ny färg på en ras som skulle kuna komma på en häst i sso i såfall vilken ras och färg skulle du välja då?
   Säger Haflinger igen, linfux förstås. Är fortfarande väldigt nöjd med de hästar som finns i spelet!
 

 
   Från Valle:
Har du spelat aktivt på något annat online spel förut? 
   Inget MMORPG. Det jag har spelat förr är DragonFable, Howrse (mest på internationella servern) och en massa grejer som typ TribalWars och The West.

Vilket redigerings program tycker du minst om, och vilket tycker du bäst om? 
   Jag har bara provat Photoshop eftersom vi fick det tillsammans med en dator vi köpte för ca 10 år sedan, så jag har faktiskt ingen erfarenhet av något annat. Trivs dock väldigt bra med Photoshop.
 
   En av mina mycket äldre redigeringar!
 
Har du varit en aktiv sso spelare redan från början? Eller har du haft pauser?
   Jag hade en paus under ett par tre månader där i början. Jag började spela så tidigt att jag var en av de 100 första spelarna någonsin, och på den tiden fanns inte det här med att man måste vänta till nästa dag för att fortsätta med uppdrag. Det fanns också BARA en uppdragskedja, vilket var första delen av huvudstoryn. Spelet tog alltså slut efter att man släppt ut Linda ur slottet. Jag spelade fram till efter den julen (SSO-teamet läste mycket i ett forum där vi som spelade skrev och de plockade in många av våra tidiga idéer i spelet väldigt snabbt - om det var pga oss eller för att de redan tänkt på det, det vet ingen), sen hade jag en paus och bara loggade in någon enstaka gång innan jag fick upp intresset igen, då det började hända mer i spelet. Efter det har det gått max ett par veckor mellan mina inloggningar, och pauserna då har berott på resor.
 
Om du fick välja en av dina hästar du har i Starstable som skulle bli verklig, vilken skulle du välja då? 
   ASH!

Hur fick du idèn att börja blogga? 
   Jag såg några andra bloggar och hade ingen att prata om spelet med för mina kompisar tyckte typ jag var dum i huvudet då jag försökte övertala dem att testa spelet. Därför valde jag att skriva om det istället, för att få dela med mig av mina tankar.

Hur tycker du att Starstable har förändrats genom åren? 
   På många, många olika sätt. Det är inte samma känsla som det var under de där första månaderna då det bara fanns en enda server och det fanns under 1000 spelare, inte alls. Spelet var tommare och kallare, inte ens en tiondel av de funktioner vi idag tar för givet fanns. Det fanns inte ens transporter där i början! Men Jorvik har funnits med mig i ungefär tio år vid det här laget, och utvecklingen på ön går liksom i takt med en själv på något sätt?

Om du fick träffa en skådespelare som du skulle bli bra vän med, vilken skådis skulle du välja då? 
   Jag är inte en sån som blir direkt starstruck, och jag har ingen idol på det viset. Känd eller okänd, det gör mig ingen skillnad, bara det är en härlig person :)
 

 
   Från Maja Fasthaven:
Vad redigerar du dina videos med, kostar det pengar eller är det grattis? 
   Jag redigerar med ett program som heter Sony Vegas Pro 13. Det kostar pengar.

Vilket program gör du dina minatyrbilder till dina videos med?
   Jag gör alla miniatyrer i Photoshop CS6.
 

 
   Från Enne:
Vet du om servern Spring Star? För jag har hört att du bara pratar om Air Star, Fluffy Unicorn och Marshmallow Cloud? :D 
   Jag har koll på alla spelets servrar (ey, jag har halva Jorvikipedia i huvudet, I know my crap) och är fullt medveten om Spring Star, men jag ser ingen anledning att prata om den eftersom jag inte spelar på den :)

Vet du vilken häst som är snabbast i spelet? 
   Alla hästar SKA vara lika snabba (förutom ponnyerna), men det har ju varit en miljon buggar med hästarnas snabbhet under senaste året. Vet inte vad som går snabbast just nu, jag har råkat ut för en bugg så att mina hästar rör sig som sniglar hela bunten.

När du "ritar" hästarna på din yt kanal, vilket program använder du då? 
   Jag målar i Photoshop CS6 och spelar in videon med HyperCam 2!
 
 
Kan du göra fler videos när du ritar på datorn?
   Jag tycker jätteilla om att göra de videorna, jag tycker det är stressande och pressande. Om jag får lust, ja, men jag tänker inte lova något.
 

 
 
   Från Ella:
Dina topp 5 hästar i spelet? 
   Ash, Rapidash, Aramis, Meloetta och Glòin.

Brukar du rita som med papper och penna irl också? 
   Nej, jag har aldrig papper till hands. Allt jag gör i konstväg får ni alltid se här på bloggen.

Vad tycker du om spelen Häst&Ponny? 
   Långt ifrån de bästa spelen som finns! Fula och äckligt buggiga.

Har du varit i Finland någon gång, isåfall när? 
   Räknas Finlandsfärja?

Hur ofta brukar du byta klubb på Esme? 
   Jag har inte bytt klubb sedan jag gick med i Night Guards, vilket var INNAN oktober 2013. Exakt datum har vi inte, men vi vet att Guardians är en av SSO's äldsta klubbar och jag gick med väldigt tidigt.

Har du något schema på din yt-kanal? Som när du lägger upp videos? 
   Nej, jag har inte lyxen att kunna spela in ofta nog för att kunna ha ett rullande schema. Videorna kommer då de kommer!

Vilket är ditt favorit dagliga i sso?
   Stallsysslorna, de är de enda jag har lust att göra numera.
 
Brukar du sminka dig? 
   ALDRIG. Smink är ingenting för mig.
 
Vad är det vanligaste ordet du säger? 
   "Herregud", vilket är oerhört ironiskt med tanke på att jag är en av de värsta ateisterna jordklotet har sett.

Har du något syskon?
   Ja, det har jag. 
 

 
   Fler svar kommer i kommande inlägg!
Mina svar på era frågor, del 2

   Tänk på att jag har valt att inte svara på vissa saker som jag tycker är för personliga. Jag vill helt enkelt inte berätta för mycket om mitt liv för främlingar på nätet!
 

 
   Från Aurora:
Hur många hästar har Esme och hur många har Penny? 
   Esme har 28. Jag tror att Penny har sju (efter att ha suttit och räknat på fingrarna, haha)

Är du med i en klubb på Esme och Penny? Isf vad heter dem? 
   Esme är klubbledare i Night Guards, Penny äger Silversong Kings.

Vilken är din favorithäst av alla dina hästar atm? (Asså favoriten på Esme och favoriten på Penny) 
   Ash och Rapido.
 
 
 

 
 
   Från Selma Purplevalley:
Favorit häst ras irl och sso? 
   Irl bryr jag mig inte märkvärt, bryr mig mer om hästens personlighet och psyke. Så länge som den har fyra ben och är ridbar så! I SSO är det Islandshäst.

Önskeupptatering? 
   Utökad garderob i hemstallet, helst så att den fungerar typ precis som då man handlar kläder i gallerian.

Gillar du grisar cx ♥? 
   Kan inte påstå att jag träffar grisar så ofta, men de känns som rätt sympatiska djur! De har mysiga trynen.

Vilka sidor laddar du ner saker inom spelet Zoo-Tycoon 2? 
   Använder mest grejer från Aurora Designs och Zeta Designs, men i övrigt borde allt jag använder gå att hitta via ZT2 Download Library.
 

 
   Från Nikki:
Villken är din favorit npc i spelet? 
   Mysgubben Herman ofc!

Hur kom du på Jorvikipedia?
   Se svaret i gårdagens inlägg! 

Favorit häst (sso)? 
  Aaaaaaash
 
 

Varför började just du med sso? Varför just sso? 
   Det finns inga andra bra hästspel numera, det är nog den största anledningen till att jag blev så fast.
 
Favorit hår och smink på sso? 
   De som Esme har.
 

 
 
   Från Martina:
Kommer du lägga ut fler videos om Zoo Tycoon 2?
   Just nu har jag ingen lust att spela ZT2, och det blir inga bra videor om man inte har lust. Jag lär spela och göra videor om spelet då jag känner att jag VILL igen.

Kommer det fler penny Girls videos? 
   Ja, det gör det. Jag har inte haft tid att börja spela in Episod 2, så det kommer då det kommer.

Hur ofta hinner du lägga ut videos? 
   Lägga UT kan jag göra i princip varje dag (om jag orkar), spela IN är en annan grej. Jag vill alltid ha några videor på lager, som jag kan lägga ut om det "behövs" då jag nte har möjlighet att spela in på väldigt lång tid.
 

 
   Från Miranda:
Vilket datorprogram spelar du in med?
   Spelvideorna med Fraps, mina speedpaints med HyperCam 2 (som är helt gratis.)

Är det verkligen du som gör alla StarStables tutorials?
   Japp.

Filmar du alla uppdrag som finns?
   Med Penny gör jag det, ja. Då den videoserien "avslutas" (då jag har hunnit ikapp alla uppdateringar) kommer jag ha visat vartenda uppdrag som ger xp i hela spelet.
 

 
 
   Från Felicia Eveningwright:
Varför valde du just Monokerus till bloggen? 
   Jag hade från början tänkt välja något helt annat. Bloggen startades egentligen bara för mig själv, jag hade inte tänkt ens ge ut länken till någon. Bloggen hette från början Monokerus.blogg.se/sso och var en underblogg till min dåvarande irl-blogg. Då bloggen slutligen började få några hundra läsare om dagen kände jag att det var ett för avancerat domännamn och frågade mina läsare vad jag borde byta till. Jag hade tänkt mig esmesilverforce.se, men några av mina läsare sa att Monokerus.se kändes som "jag" och därför valde jag det.

Vad tycker du om att spela in Yt videos till SSO? 
   Det är roligt - och annars skulle jag absolut inte göra det! Det tar så mycket tid och energi att det aldrig hade varit något jag gjort om jag inte kände att det var roligt.

Kan du ha en fänträff någon gång? 
   Nej, det kan jag inte. Om du vill läsa mer om det kan du se HÄR.

Vilken hästras skulle du vilja ha i SSO? 
   Jag skulle tycka det var kul med en Haflinger, men jag är väldigt nöjd med de raser som redan finns i spelet. De är så många nu!
 
 

Vilken häst ångrar du att du köpte? 
   Jag gillar alla mina hästar, men jag märker hur jag rider mindre och mindre på ponnyerna. Jag kan inte säga att de är fula, men (tyvärr) är det enorm skillnad på ponnyerna jämte de nya hästarna med nya animationer. Ponnyerna är bulkiga, pixliga och deras ben ser tyvärr hemska ut. Älskar färgerna på dem och de har vackra huvuden, men hästens kropp tycker jag inte ser bra ut nu då man är bortskämd med de nya modellerna.
 

 
   Från Linnea Swordlake:
Vilken är din absoluta favorit häst på starstable? 
   Ash.

Vad skulle du göra om dom tog bort starstable? 
   Jag skulle börja spela en herrans massa mer Pokémon, och lägga mer tid på att spela in andra spel på min YouTube-kanal. Efter att ha gråtit en stor skvätt av saknad först, förstås.

Kan du göra fler videos med Esme? 
   Nej, det kan jag inte. Jag tycker redan det är alldeles för många som skriker om det i globalchatten och då jag spelar på Esme vill jag spela för att JAG vill spela, inte för att andra vill se mig spela in saker på film. Och vad skulle jag ens spela in? Esme har två-tre rykten kvar, sen är hon klar med precis allt i hela spelet.
 

 
   Fler svar kommer i kommande inlägg!
Jösses

   Jag har skrivit så sjukt mycket för att få ihop svar till frågestunden, och jag har fortfarande 53 olästa kommentarer från inlägget, jösses! (Notera att det är i snitt fem frågor i varje kommentar) Påminns mig att aldrig igen ha en frågestund xP Blir nog minst fem delar med frågor och svar, ni kommer aldrig palla läsa svaren annars.
 
   Jag har nyligen lyckats slita mig från Pokémon AlphaSapphire. Igen. DET ÄR SÅ BRA! Håller på med Delta Episode just nu, samtidigt som jag flyger runt till olika Mirage Islands för att fånga nya Pokémon. Är totalt beroende av Wonder Trades också, älskar att man aldrig vet vad man får!
 
   NU ska jag däremot gå igenom min Fraps-mapp. Jag har alldeles för många bilder där och jag behöver nytt Instagram-material, hehe... Åh herregud, har så sjukt mycket grejer jag borde göra men det där förbaskade Nintendot lockar alldeles för mycket... och då jag väl sliter mig från det sitter jag mest som en förvirrad höna och undrar vad farao jag håller på med.
 
 
 
Mina svar på era frågor, del 1

   Jag vet inte hur många delar svaren kommer bli på, men det är 93 kommentarer med väldigt många fler frågor allt som allt... Svaren kommer iaf spridas ut lite tills alla frågor är besvarade!
 
   Tänk på att jag har valt att inte svara på vissa saker som jag tycker är för personliga. Jag vill helt enkelt inte berätta för mycket om mitt liv för främlingar på nätet!
 

   Från Meja:
Vad är din drömuppdatering? (utom garderobplats) 
   Just nu är det faktist att postsystemet ska uppdateras. Jag avskyr att få post i spelet, just för att jag tycker det blir så jobbigt. Man vet aldrig hur mycket plats man har kvar i bredlådan, det går inte att se konversationen med spelare (så om folk skickar typ fem frågor så hinner man ju glömma de fyra sista då man svarar på den första) och jag avskyr att behöva skriva med spelets censur. I chatten går det ju ok, för jag har ett annat chattspråk än jag har skrivspråk i övrigt, men posten... uuuuuuusch. (vet att censuren inte kommer ändras, men postsystemet i helhet behöver VERKLIGEN fräschas upp imo)

Favorit häst? (SSO) 
   Ash, utan tvekan.
 
 

Favorit outfit på SSO? 
   Jag vet inte, gillar inte att ha samma för länge. Byter smak och stil typ varannan dag!

Hur länge har du ridit? 
   Ungefär 12 år vid det här laget.
 

 
   Från Lusen:
Är du nöjd med din starthäst och ditt utseende på Esme? 
   Ja, det är jag. Skulle absolut inte vilja byta. Möjligen byta hår på Esme, men det finns ingen frisyr i spelet jag tycker passar i dagsläget.

Favorithäst irl? 
   Jag tänker anta att du menar favoritras, eftersom ni ändå inte vet något om hästarna jag känner. Tycker iaf inte att ras gör någon större skillnad, hästens psyke är det viktigaste för mig.

Vad är det bästa med Starstable och Starstable online? 
   Jag VET verkligen inte. Fick fundera lite på det här. Jag är så inrutad i Jorvik-tänket så SSO och hela Jorvik är bara vardagsmat för mig numera. Nånstans tror jag nog att det bästa nu är att det liksom aldrig tar slut. Andra spel tröttnar man på för att det liksom är klart efter ett tag - här fortsätter vi egentligen för evigt. 
 

 
   Från Emilia:
Kan du göra fler videos där du visar stjärnor? 
   Ja, det kommer jag göra då jag har tid och lust.

Vilken är din favorit hästras på sso? 
   Islandshästen just nu. Tölten är ju störtskön!
 
 

Vilka uppdrag har du tyckt varit roligast?
   Jag måste nog säga hela kedjan med huvuduppdrag. Det har absolut hänt att jag inte tyckt uppdrag varit så roliga, men jag kan faktiskt inte komma på ett enda huvuduppdrag där jag känt "det här känns inte så kul". Jag får säga att alla de i en klump har varit de roligaste och jag ser verkligen fram emot fortsättningen.
 

 
 
   Från Felicia:
Vilken är din favorit hästras på sso? jag är så nyfiken. Så undrar jag också hur du fick reda på att sso fanns?
  Islandshäst.
   Efter att de första Star Stable-spelen hade kommit ut så dök Star Stables hemsida upp och det sades typ "woho det här kommer bli ett grymt onlinespel", så jag kikade in på hemsidan lite då och då genom åren eftersom jag hoppades så otroligt mycket på spelet - och en dag var det öppet.
 

 
   Från Emma Puppybear:
Jag undrar om du spelar minecraft någon gång? ;-)
   Jag försökte en gång för ett antal år sedan, men såg ingen charm i det. Satt bredvid en kompis som spelade Minecraft under förra veckan och trots att han försökte övertala mig om vilket asgrymt spel det var så känner jag mest "mäh". Tycker spelet är så oerhört fult och jag tror inte att jag skulle få ut något av att spela det!
 

 
   Från Isabelle:
Vilken är din favorit årstid? 
   Sommar!

Vad är det bästa med sso? 
   Som ovan, att det aldrig tar slut.

Favorithäst på sso förutom din starterhäst. (På esme)
   Uuuuusch, vill inte behöva välja mellan mina små pixelbebisar! D: Ändrar mig typ varje dag om jag verkligen måste välja.
 

 
 
   Från Agnes Swiftgarden:
Favorit ras på HELA sso?
   Islandshäst.

Vem är din bästa vän på sso? (på Esme)
   Tycker inte om att behöva välja på så vis - varför ska jag säga vilka personer jag tycker mer om än andra så att alla kan se det? Ingen nämnd, ingen glömd, och jag tror att de personer jag tycker väldigt bra om vet om det :)
 

 
   Från Anja:
Hejsan! Jag är en tjej som undrar vad du filmar med ( app) har velat filma in själv men jag får inte till det med ljudet :(
  Jag använder ett program som heter Fraps, och det är också det jag använder för att ta alla bilder jag fotar i alla spel jag spelar. Det är oerhört enkelt att använda, men för att kunna spela in längre videor måste man köpa programmet. Man bör också ha mycket hårddiskutrymme om man vill använda Fraps.
 

 
   Från Sally Hawklord:
Tror du att det exsisterar andra levande livsformer i yttre rymden :)
 
   Ja, det tror jag. Jag är inte säker på i vilken utsträckning, men jag tror absolut det finns LIV. (Typ Garnok) Nejmen idk encelliga organismer iaf, men jag tror inte att vi är totalt ensamma i universum.
 

 
  Från Johanna Shylee:
Hur kom du på jorvikipedia? 
   Jag blev dösur över att det var omöjligt att hitta info om grejer i SSO på nätet så jag gjorde något åt saken xP

Varför heter din blogg monkerus? 
   Det betyder "Enhörning" och var en gång i tiden namnet på den IRL-blogg jag hade.
 
 

Skulle du kunna göra en till video ihop med Kim? 
   Jag är inte så tagg på idén att göra videor med andra för jag tycker det är krångligt, men om Kim skulle vilja ha med mig i en av sina videor igen så kanske jag skulle fundera på saken. Jag har ingen lust att själv ha en "gäst" i någon av mina videor, jag skulle inte vilja behöva ha den pressen på mig. (om nu inte Gen och Maria vill följa upp på den video vi gjorde förra hösten, det skulle inte vara några problem för min del)

Vilken häst rider du just nu mest på sso? 
   Glòin, min islandshäst.

Vad var syftet med din yt? ( penny) 
   Vet inte riktigt. Det liksom bara blev som det blev? Hade någon diffus idé en gång i tiden att "spela in Jorvik-spel, det kanske är kul" och sen råkade det bara fortsätta på det spåret. Jag trodde nog inte att så många skulle bli intresserade av videorna dock.
 
Vilken häst ras vill du kommer till spelet? 
   HELST skulle jag vilja se en omgjord arab med ny modell och nya animationer, för den araben som finns i spelet går knappt att jämföra med de nya hästarna. Om vi tänker helt NY hästras skulle jag vilja ha Haflinger tror jag, skulle gilla det här med lite kraftig, stor ponny med den där fantastiska färgen.

Skulle du tycka de var kul om man kunde köpa föl och ta hand om dem till dem växer och blir stora? Eller att kanske sin häst man har kan få föl när den blivit full vuxen? ( lvl 15 )
   Jag tycker bara det känns så krångligt med föl, haha... skulle inte vilja ha den funktionen. Jag skrev ett långt inlägg om det för att par år sedan (läs det genom att klicka HÄR) och i dagsläget känner jag bara att det vore så himla ovärt. Vad ska man med fölet till? Vad är syftet med fölet? Vad gör jag med det då det är vuxet? Ska man då sluta köpa "vuxna" hästar? Nä, jag ser hellre att SSO lägger fokus på grejer som förbättringar av sånt som finns och nya uppdrag.
 
 

 
   Fler svar kommer snart i ett nytt inlägg! :)
Men seriöst jag dör haha

   VAD HÄNDER? Blev helt chockad då jag gick in på bloggens mobilapp sent igår och såg hur många kommentarer och frågor ni skickat. Rätt åt mig kanske men jag tänkte att det antagligen skulle bli en sån där snabb lite kul frågestund som det brukar bli... x) Kan ju säga att svaren kommer delas upp i flera inlägg, annars är det ju inte en chans att ni kommer palla läsa dem.
 
   För att prata SSO vill jag idag ta upp något helt annat. Husdjur! Tänkte på det i morse då jag slökollade igenom Instagram. Hur många av er använder husdjuren i SSO? Använder ni samma husdjur hela tiden eller byter ni ofta?
 
   Jag skulle hemskt gärna använda husdjuren mer än jag gör, men mitt problem är att det inte finns några sadelväskor som matchar mina favoritsadlar och då blir det alldeles för jobbigt att ha med sig ett husdjur, haha. Jag tycker ändå om det här med husdjuren på sitt sätt, trots att de inte gör något vettigt och är väldigt dyra. De ÄR ju ändå hemskt söta.
 
 
Frågestund!

HALLÅ FOLK, det var söndag för tre dagar sen, frågestunden är STÄNGD för annars kommer jag aldrig få göra annat än svara på frågor!

   Typ hälften av alla kommentarer jag får just nu består av frågor, så det känns lämpligt att köra på en ny frågestund.
  Som vanligt kommer jag välja bort de frågor jag tycker är för personliga, men i övrigt kommer jag svara på allt jag bara kan - så kör på! Stänger frågestunden i morgon kväll och lägger därefter upp svaren då jag hinner :)
Så dumt att spela Pokémon!

   Så fort som jag börjar KAN jag inte sluta, det är helt hemskt! Vik hädan, beroendeframkallande spel! Nejmen jag vill så sjukt gärna spela Pokémon men jag har så mycket annat att göra så jag har gett mig själv spelförbud idag, haha. (Någon som bara sådär råkar ha en Gallade med Mean Look och Hypnosis som man kanske har lust att byta bort...? hehe)
 
   Planen idag är att snabbt som attan få in lite videomaterial inna jag ska iväg lite senare. Jag skulle dessutom behöva gå igenom min Fraps-mapp, som är full med bilder som ska användas på olika håll (mest på Jorvikipedia). Glöm inte att Jorvikipedia nu finns på Instagram (@Jorvikipedia), inom ett par veckor har nog jag och mina Admins hunnit komma in i schemat vi satt och det kommer hända roliga grejer där flera gånger i veckan :D
 
 
ÄLSKA engagemang

   Mamma: Kan du hjälpa mig med min telefon? Den låter inget då det ringer.
   Jag: *Tar mammas iPhone, klickar upp knappen från ljudlöst till ljud*
   Mamma: VA?! Vad gjorde du?!
   Jag: Jag har sagt åt dig hela veckan att den är på ljudlöst mamma.
   Mamma: *tar telefonen och tittar på knappen* Så det är det knappen gör!
 
 
   Det är så himla kul då man ställer en fråga och det skapar engagemang! Under dagen har jag kikat in på bloggen för att se era kommentarer om grejer ni önskar er till spelet och det är så sjukt kul att läsa! Älskar långa kommentarer, jag spenderar alldeles för mycket av min fritid med att leta efter SSO-bloggar för att få mer läsning... Nu har vi på Jorvikipedia rensat igenom blogglistan vi har där, så jag ska rota igenom den nån gång snart för att se om jag hittar lite ny kul läsning. Om ni har en blogg som inte är med där än, glöm inte att kika in för att få den tillagd!
 
   Jag har börjat spela Pokémon igen och provade igår Wonder Trade för första gången! Det tog ett tag för jag behövde uppdatera mitt AlphaSapphire och det tog evigheter innan jag fattade hur man skulle göra eftersom Nintendos hemsida först vägrade öppnas på min dator och jag var för dum för att hitta själv x) Men det är ju sanslöst roligt att skicka en Pokémon ut i rymden och få en helt random en tillbaka, jag hade alldeles för kul med det och bytte väldigt mycket för att få se lite nya roliga varelser. Jag ska precis slåss mot Liza och Tate i spelet och har haft så otroligt svårt att bygga upp ett team som jag trivs med. Jag gillar inte riktigt de Pokémon som tillkom i Gen III, heh. Jag har velat runt och inte hittat något som känts bra, så mitt team är döskumt. Har en Swampbert, Beautifly, Absol, Manectric, Torkoal och Latias. Jag brukar alltid basera mina team på attack eller special attack så Torkoal är VERKLIGEN en utmaning och jag funderar på att byta ut Thorleif the Torkoal mot en Ninetales. Ska dock börja med att levla upp Absol och Manectric från level 28 till level 38... minst. (Ja, de var typ panikval för att jag kände att nu behövde jag täcka många svagheter i teamet, heh)
 
   I övrigt nådde min YouTube-kanal idag 7000 prenumeranter! Hemskt roligt, verkligen, och tack till alla ni som prenumererar. Jag har mycket som "borde" göras med kanalen men lite fritid måste man ju få ha ibland xP tänkte ha söndag som min filmardag den här veckan då jag bara ska kuta runt i olika spel och försöka få lite nytt videomaterial.
 
   Tyckte den här var passande, heh
Mer och mer hästar!

   Älskar de nya islänningarna, men tänker envist vänta innan jag köper fler hästar. Nu SKA jag försöka hålla mig ett rätt bra tag, hehe. Fler och fler spelare tjatar om större hemstall och ni vet väl vad jag tycker om hästfängelset vid det här laget... Hoppas att något händer med den saken, eftersom spelares största önskemål (jag jag sett) just nu är:
 1. En svart islänning
 2. Större hemstall
 3. Mer garderobsutrymme
   Jag överlever utan alternativ ett, men de andra två skulle sitta fint x)
 
   Vad är era största önskemål till Star Stable under 2016?
Nu får folk seriöst lägga av

   Jag hör från alla håll och kanter att folk i spelet säger sig vara jag, att folk får klubbansökningar i mitt namn osv osv.
 
   Det här är inte okej på något sätt och folk kan gärna sluta dra in mig i sina lögner.
 
 
   Jag finns tillgänglig i Star Stable under namnen:
 •  Esmeralda Silverforce
 •  Esmeralda Kinglee
 •  Penelope Kinglee
 Jag använder INGA andra konton.
 
   Om ni ser ett annat konto som säger sig vara jag, säg till mig så fort som möjligt. Tack!
Jorvikipedia finns på nu Instagram!

   Fråga mig inte hur det gick till (kanske för att jag haft funderingen i huvudet nångång för evigheter sen och sen råkade någon fråga om det igen och jag kände typ "why not"), men nu finns Jorvikipedia på Instagram! Tror ändå det är en naturlig utveckling för att spelare ska hitta dit, eftersom folk typ inte läser bloggar längre xP
 
   Jorvikipedia heter kontot på Instagram - vi Wiki-admins ska hålla ett fint nyhetsflöde med tips på sidor ett par dagar i veckan + spelets nyheter varje vecka. Jag tror det blir en kul grej! :)
 
 
   Idag är det ju röd dag så jag är ledig, men jag har lite jobbgrejer ändå som jag inte vill lämna till i morgon för jag har inget liv och har inget bättre för mig så det ska fixas. Kanske får tiden att redigera lite? Är nästan klar med min senaste redigering på islandshästen Glòin, det är jättelite kvar :D
 
EDIT: Glömde säga det, men jag har bytt mailadress för att slippa live.se, riktig skitmail... Har tyvärr många osvarade mail men det verkar inte gå att svara på mail via mobilen, värdelöst. Min nya mailadress är esmesilverforce@gmail.com :) Detta är självklart ändrat även i inlägget "Kontakta mig", så denna nya mail är vad som gäller om ni behöver få tag i mig utanför bloggen!
I morgon kommer nya islänningar!

   På SSO's sociala medier har det visats bilder på de tre nya islandshästarna som kommer i morgon. Jag tycker de ser superfina ut! Har sett att många har efterlyst en helt svart islänning och även fast jag först kände "nej de här färgerna är så fina ändå" börjar jag nästan bli lite påverkad och tycker också att en svart islänning vore lovely x) Men vem vet, det kanske kommer en annan gång. De här tre ser riktigt fina ut! Kul det blir med mer variation, jag älskar valmöjligheterna.
 
   Bild från SSO's Facebook
Rensning på Jorvikipedia!

På Jorvikipedia har vi sedan start haft en lista med SSO-bloggar, och nu är det dags att rensa den för att bli av med alla raderade bloggar/bloggar som inte blivit uppdaterade på över ett år. Jag kommer själv börja titta på det senare idag, men kanske att mina Admins smygstartar innan mig...?

Om ni har SSO-bloggar som vill ha nya besökare, glöm inte att kika in på Jorvikipedia och lämna en länk så vi kan lägga till dem i listan! SSO-bloggar heter sidan - lämna en kommentar längst ner på sidan så fixar vi! ^^
Stallkatten Rufus

   Ni vet varje gång man loggar in på SSO, och en röd stallkatt dyker upp på skärmen? Jag har int den blekaste om var den kommer ifrån, men för ett tag sedan hittade jag den här bilden på en random googling. Var det kanske meningen att katten skulle ha en mer framträdande koll en gång i tiden?
 
   (Den här julkalendern tror jag inte att någon minns - frågan är om ens någon på SSO gör det numera, haha. Men tror att det släpptes bilder/info om gamla kära karaktärer under en jul, kanske var det typ 2008? Känns döskumt för det polska communityt verkar vara det som har bäst koll på just den grejen men fattar inte varför ett svenskt spel i development skulle översättas till polska så tidigt...)
 
   Välkommen till Star Stables julkalender! Jag heter Rufus och jag är Jorvikstallets stallkatt.
Nu är goda råd dyra!

   Jag tycker typ synd om mig själv, haha - min garderob i spelet är nu så smockfull så jag kan omöjligen hålla min ordning längre! Jag har väldigt få tomma rutor kvar, vilket är lite smärtsamt, hah.
 
   Nu får det farao vara dags - jag vill ha mer garderobsutrymme för att matcha alla supersnygga kläder som kommer till spelet varje vecka. MER GARDEROBER TILL FOLKET!
 
 
 
   Såhär ser det inte ut längre. Jag har numera TVÅ tomma platser på den här sidan. Jag AVSKYR att inte kunna hålla min vanliga sortering, det bidrar till att det tar uppemot en halvtimme att hitta alla de grejer man vill ha om man helt och hållet byter outfit! (Sidorna med kläder är VIDRIGA. ALLIHOP är typ smockfulla. Jag har åtminstone några platser kvar för hästarna...)
Pandoriska runstenar

   Efter en väntan som med handen på hjärtat varit alldeles för lång var det äntligen dags. Huvuduppdragen var tillbaka.
   Och trots att det inte var något som var galet episkt tycker jag att uppdragen kom in med dunder och brak och lade en grund för en ny era av uppdrag. Spelets kvalité ökar oerhört fort - och det märks.
 
   Först och främst, så är det Alex som var huvudpersonen i dessa uppdrag. Efter nära elva år har Alex äntligen fått ett officiellt bekräftat efternamn, som visade sig vara Cloudmill. Vi fick också möta Alex mamma, och det var ingen nyhet för oss gamla SSL-spelare att hon har haft det lite svårt att få vardagen att gå ihop. Ensam med fem barn i ett av Jorviks allra fattigaste områden - man kan ju tänka sig. T'nk att hon faktiskt dök upp i spelet, efter att förr bara ha synts i en liten avatarruta under ett telefonsamtal mellan henne och enda dottern? Jag hade aldrig kunnat ana att hon faktiskt skulle komma till SSO. Nu blir man å andra sidan väldigt nyfiken på Alex och James tre icke-namngivna bröder!
 
 
   Innan man fick göra mer spännande saker fick vi som hastigast besök av en karaktär vi under åren sett på några få olika ställen, och alltid utan hjälm - Sonja! Nu fick hon tillbaka för att rida utan skydd på huvudet, då hennes häst blivit rädd för en glittrande runsten och kastat av henne. Vad som hände med hästen vet vi inte - men kan det vara så att Sonja kommer få en uppdaterad modell med ridhjälm i framtiden? (HOPPAS på det!)
   Eftersom Sonja inte kunde gå själv fick hon skjuts på hästryggen till veterinären i Jarlaheim, och herregud vad roligt det såg ut! Sonja satt på svanskotan och balanserade hela vägen fram, något som man själv gjort många gånger efter att ridläraren hojtat "och nu slår vi en knut på tyglarna". Förstår inte varför, men det ser ju fantastiskt roligt ut.
 
 
 
   Men, nu det mer spännande. Till att börja med gällde det att börja mäta aktivitet kring runstenar i Jorvik. Många har sagt till mig att det står fel på min karta över runstenar och yabba yabba, men alla som sagt det är de som än inte har kommit till de här uppdragen och därmed pekar de ut helt fel runstenar som inte har något alls med det här att göra xP I know my stuff, people.
   Hursom, runstenar. Det här är helt nya, supercoola runstenar som man mäter aktivitet på genom att spela ett superenkelt minispel. Till att börja med behöver man en egen supermegaultraextraawesome runstav, som man får hämta från Fripp. Fripp tycks dock ha fått nippran och är frippigare än vanligt. Efter lite övertalning får man iaf en egen stav och slipper låna från andra människor hela ti'n.
 
 
   Seeen börjar det roliga! Jorvik runt för att leta runstenar. Om man ligger i blir man färdig på två dagar, men jag undrar om det är så att det är något fel med det, för Alex sa att man aldrig vet vilka runstenar som är aktiva. ALLA jag hittade var aktiva.
 
   Det tar inte slut med de där grejerna, utan en annan grej hände samtidigt. Efter att ha spionerat på Dark Cores bas smyger man sig dit för att se vad för skumma grejer som pågår, och det visar sig att en ny mästerskurk har dykt upp - Darko. Med fantastiska animationer är Darko den mest övertygande av alla våra skurkar och nu hoppas man ju på en uppdatering för resten av de viktiga skurkarna, för mer övertygande uppdrag, så att säga.
 
 
   Darko var tydligen snubben som lärde Häxan Pi att göra Mörkerhästar, och han förkunnar dessutom att Justin är totalt värdelös som Mörkerryttare och det är dags att hämta hem den fjärde Mörkerryttaren, Elise. Om han nu är redo att dissa Justin, betyder det att vi får hämta tillbaka honom hem till Moorland snart igen? Och vem är egentligen Elise? Och hästen bredvid honom, hintar den om att Khaan ÄNTLIGEN ska få tillbaka sin svincoola look från SSL?
 
 
   Många tycks vara besvikna på att uppdragen var så pass korta som de var, men jag känner mig i helhet nöjd. Mycket nytt hände ändå, och eftersom uppdragen var så hemskt korta - hintar inte det om att nya saker är på g? Om inget nytt är på väg, det är ju då som man får mycket rykte att handskas med istället...
   Jag vill sammanfatta uppdragsserien som kort, men bra. Vad tyckte ni?
2016 är här

   Förra året hade jag några mål för bloggen, men det har jag inte nu. Inte heller har jag några nyårslöften till mig själv. Jag tror inte riktigt på det här "från det här datumet blir allting bra", inte längre åtminstone.
 
   Men, eftersom alla andra människor ser det här som en nystart kommer jag dra nytta av det. Eftersom folk i min närhet NU kommer ändra vissa vanor och liknande kommer jag där kunna smita in för att vända vissa saker till min fördel. Det är helt enkelt några saker jag kommer förändra i min vardag för att jag ska må bättre, som inte kunnat hända förrän nu på grund av december månad där alla människor ska vara lediga av någon outgrundlig anledning.
 
 
   Om saker blir som jag tänkt mig kommer jag återvända lite till bloggen. Mer skrivande, mer bilder, mer videor och mer målande. Särskilt mer målande. Jag har haft lite grejer IRL på sistone som satt stopp för det, men jag har insett att de sakerna inte gynnar mig på något sätt och därför tänker jag göra något åt saken och göra något jag tycker bättre om istället, för mitt måendes skull. Varför ska jag låta all min fritid tas upp av något som förstör min psykiska hälsa?
 
   Om vi ska sammanfatta mitt 2015 var det ett väldigt stort år. Det var året då jag fick mitt första jobb, året då jag började göra videor för Star Stable, året då jag fick över 6000 prenumeranter på YouTube, året då jag skrapade ihop precis under 19k följare på Instagram och därmed fick mig det största spelarägda SSO-kontot i appen, året då jag fick ett antal härliga nya vänner på grund av ett onlinespel jag fortfarande inte kan förstå är så fantastiskt som det är.
   Mycket av mitt år har varit SSO-relaterat, men det gör mig inte något alls. Jag tycker väldigt mycket om spelet i sig och trots att jag är expert på att klaga på communityt tycker jag väldigt mycket om det också. Det är en kärleksfull slags klagan, då man klagar för att man bryr sig så mycket, haha.
 
   Nu är 2015 över alltså - och nu väntar bara framtiden. Gör den till något bra, för er egen och för andras skull. Kram på er.

Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.