Chrome Pointer

Det är här!

   Precis som med alla stora uppdateringar blir det så att även spelare som inte spelat på väldigt länge vill spela. Det vill alla vanliga spelare också. Det innebär att enormt många spelare kämpar för att komma in i spelet exakt samtidigt, och ju fler som försöker göra exakt samma grej på exakt samma ställe samtidigt, desto större risk för krascher. Ni minns väl historien med regnbågen och Chaun i våras?
   Det finns ingen som helst anledning till att panika, gnälla eller hota på grund av det här. Inom ett par dagar, troligtvis redan i morgon, kommer allt vara mycket bättre. Det här är inte första gången det hänt och det är inte sista heller. Dock kommer allt bli bra, och det finns faktiskt annat i världen än bara SSO. Visst kanske det kliar i fingrarna idag, men spelet finns kvar i morgon också.
   Jag tänkte testa att logga in en gång, och om det inte funkar kommer jag låta spelet vara till i morgon istället. Inte värt att försöka pressa sig in samtidigt som alla andra då det redan blir lite ostabilt, det gynnar ingen :)
 
   I samarbete med Star Stable kan jag så länge bjuda på mina tre senaste Tutorial-videor. De här gjordes i all hast eftersom saker har ändrats och förbättrats in i det sista, så det blev tre videor gjorda på rekordtid och dessutom första gången jag skrev hela manuset själv på engelska istället för att skriva på svenska och låta Archie översätta. Tack QA för korrekturläsning och tack Archie för strålande prestation som vanligt.
 
 
 
Starshine, dag 17

 
   HEMSTALLET KOMMER IDAG!
   Vill påminna om en grej som jag först fick höra för några veckor sedan! Ju mer vi spelare sitter och spammar på launchern och försöker komma in i spelet, desto svårare blir det för SSO's eget team att testa uppdateringen eftersom det kan bli för mycket för servrarna att hantera då tusentals spelare försöker logga in exakt samtidigt. Vänta därför istället till att SSO har gått ut med info om att uppdateringen är FÄRDIG innan ni försöker logga in :D
 
   Jag kommer blogga då jag kan, men onsdagar tenderar att bli såna dagar då jag får svårt att komma hem i vettig tid. Jag skriver så fort som jag är hemma igen ^^
Kära stall

   Under en längre period av den tid jag spelat Star Stable har du funnits där. Från början var du bara en garderob att kika på. Sen en dag kunde vi besöka dig. Flytta in hästar i dig. Du som lada har alltid varit mycket sympatisk, men som stallplats har du varit rätt undermålig. Tack för dessa cirka tre-fyra år, o du stall, men jag måste erkänna att jag inte kommer sakna dig väldigt mycket. Vila på grafikkyrkogården i frid, medan vi Star Stable-spelare istället röjer järnet i våra nya byggnad som faktiskt ser ut som ett riktigt stall.
 
   Det här var i juni 2013, då enbart tre hästar fanns i Esmes stall. Från och med i morgon kommer arton befinna sig i stallet.
 
   Det här är utan tvivel den uppdatering jag sett mest fram emot i år och det ska bli så sjukt kul att den äntligen kliver in i SSO. Cred till oss gamla rävar som stått ut så länge, haha!
Min nya kalender!

   Ni minns att jag förra veckan sa att jag fick hem en kalender från Personlig Almanacka som var skadad? Jag mailade dem samma kväll, fick ett svar precis då kontorstid startade morgonen efter och igår fick jag hem en sprillans ny kalender, exakt likadan som den förra veckan, som är helt hel och fin, utan att jag behövde betala en krona till! Så sjukt bra kundbemötande, ytterligare en anledning till att handla kalendrar hos dem ;) Kalendern är så fin, nu vill jag bara ha nytt år så jag har anledning att använda den! Nu väntar jag med iver på att mitt Nintendofodral ska ploppa ner i brevlådan.
 
   För att kasta in lite mer färg här på bloggen kan jag återigen påminna om Stacys livestream, som nu även går att se på YouTube. Vi var fyra pers, jag den enda utan webbkamera. De ni ser är Stacy plus SSO-kottarna Meli och Nika.
 
 
Starshine, dag 16

Ingen har väl missat det?

   Idag kom teasern för hemstallet ut! Jag vet att det officiella namnet i dagsläget är MyStable, men jag lovar att precis alla kommer ha glömt det om tre veckor, haha!
 
 
   Precis som jag sa i Stacys livestream har jag testspelat stallet - ni vet, new things calls for new tutorials - och jag är fortfarande rätt mållös. Det är så många olika delar som bygger upp det här stallet och det är så sanslöst vackert! Vad jag förstått har det här varit ett riktigt monsterarbete som tagit väldigt lång tid, men den tiden har i mina ögon varit värt vartenda sekund.
   För att undvika att säga något jag inte borde kommer jag prata mer om stallet på onsdag, då det faktiskt är dags :)
 
   Vad tycker ni om stallet? Ser det så här långt ut som ni har förväntat er?
Starshine, dag 15

Två grejer!

  Eller mer tre. Först och främst har jag ridit idag, det gick asbra, hästen var superfin och ridläraren berömde min känsla för ridning. Då man är nere i mörka perioder behövs sånt så otroligt mycket även om man hört det förr, hoppar fortfarande runt på små rosa moln och min dag hade varit fantastiskt till att börja med om jag bara fått krama på hästen, haha.
 
   Nummer två! Håller fortfarande på och rullar igenom Pokémon Moon. Har än inte öppnat Sun! Kom dessutom på att jag har planerat "fel" med mina team - jag valde Rowlett i Moon, men borde ha valt Popplio. Anledningen? Jag vill spela med en Alolan Vulpix, som bara finns i Sun. Vulpix blir nämligen numera Ice/Fairy som type, och det innebär att jag får två Fairies i mitt Sun-team. Jag avskyr att använda dubletter i types i mina team, om det inte är mycket väl planerat. Det här är inte mycket väl planerat. Suck, bara att köra på det nu, haha!
   Nu har jag efter nästan ett års velande också köpt ett nytt fodral till mitt kära 3DSXL. Det bidde ett stort fodral där allt får plats, både alla spel jag äger samt en laddare. Blir jätteskönt, för i dagsläget har jag alla spelen huller om buller i en liten tygpåse och paranoid som jag är väntar jag bara på att något spel ska försvinna ur påsen...
   Såhär ser det ut! Förhoppningsvis landar det i min brevlåda inom ett par veckor. Så praktiskt att kunna samla alla spel på ett ställe!
 
   Sen har livestreamen med Stacy kommit ut på hennes YouTube-kanal! Sök bara efter Stacy Place så hittar ni henne, superenkelt. (Förlåt för min engelska though)
 
   Sist (hur många punkter blev det här egentligen?) lämnar jag er med en av mina favoritlåtar just nu medan jag kryper ner i soffan och spelar Pokémon. ESME OUT
Merch från SSO

   Det här är inte ett reklaminlägg, om någon nu skulle tro det. Jag råkar bara tycka det är kul att dela med mig av saker. Så, disclaimer ur världen!
 
   Det har ju varit SSO-grejer ute i butiker runt omkring Sverige (och även i vissa andra länder) under en period nu. Här i Svea rike har spelare nästan slagits i Facebookgrupper för att så snabbt som möjligt lista ut vart grejerna sålts! Just det här skrivsetet har dock gått att få tag på via SSO's webbshop sen den senaste batchen kläder släpptes där!
 
 
   Här har ni skrivset med Ödesryttare, med min hand inkastad för lite skala. Boken känns liten i mina händer, som ändå inte är så stora. Tänker gissa på att boken är ca 18 cm hög! Kanske är ett A5 egentligen, men den känns mindre. Kanske för att den inte är väldigt tjock?
   Skrivboken har samma motiv på både fram- och baksida, vilket föreställer Linda och Meteor samt Alex och Tin-Can. Jag tycker hästarna ser lite mycket ut som ankor i ansiktena men tjejerna ser fina ut! På pennorna syns alla fyra Ödesryttarhästarna, på suddgummit är en bild på Fripp och på pennvässaren syns Lisa och Starshine.
 
   Jag hade svårt att använda skrivböcker som yngre men nu då jag jobbar finner jag mig skriva upp typ allt jag någonsin blir ombedd att göra, för jag virrar lätt bort mig om jag inte har det i skrift. Det här är en jättebra liten skrivbok! Om inte annat kan man ju tycka att det var på tiden med lite Ödesryttarmerch nästan 12 år efter att SSL först släpptes, haha...
   Det finns andra grejer som inte säljs i webbshopen, men däremot ute i butiker. Jag har sett posters, pennskrin och papperskorgar på bilder på nätet, men jag har aldrig sett något själv ute i butik! Har varit inne i x antal butiker och letat, haha.
   Har ni hittat något ute i butikerna?
Starshine, dag 14

Stacys livestream!

   Jag har nyss avslutat ett nästan tre timmar långt Skypesamtal med Stacy Place, GM Ylva och Queen of Redeem! Vi har glidit runt på den amerikanska servern Night Star under ca två av de timmarna och svara på frågor från de spelare som följt streamen på Twitch. Stacy kommer lägga upp streamen på sin YouTubekanal senare så ni kan se den i sin helhet där om ni vill! (Om ni kan stå ut med min värdelösa engelska!) Jag hade riktigt roligt och hoppas att det här inte var en engångsgrej, utan att vi kanske kan göra det igen någon gång :)
 
   Esme och Darkrai (som först köptes in i Pennys stall)
 
   Nu måste jag käka middag för jag har inte riktigt ätit något idag x) Höres!
Frånvaro idag!

   Jag har haft en sjukt kaosig vecka och det är inte slut än :( Är riktigt stressad och kommer inte till ro så jag håller mig borta från blogg och allt och ska ta itu med alla stressmoment idag. Eller alla och alla, men några. Jag är förstås tillbaka mot kvällen med Stacys livestream, men i övrigt tror jag inte jag kan bidra med så mycket förrän på måndag eftersom jag ska ut på äventyr i morgon! Jag börjat längta till jul nu, jag som hatar högtider, bara för att semestertider alltid är så lugna xP
   Positivt är att under mina bussresor hinner jag spela Pokémon! Jag har just nu kommit ca två timmar in i spelet och är otroligt irriterad över hur låst man är, tycker det är alldeles för många väldigt utdragna samtal man inte kan ta sig ur då man bara vill fortsätta utforska och försöka förstå Gen VII, som är väldigt annorlunda jämte de tidigare spelen. Eftersom samtalen drar ut så sjukt mycket på tiden har jag inte ens riktigt hunnit bilda mig en uppfattning än, mer än att jag vill SPELA, inte bara läsa. Kanske bra för nya spelare, men för oss som kastat Pokébollar i x antal år blir det bara fånigt. Särskilt då bussen börjar närma sig den hållplats man ska av vid och man i panik försöker klicka sig igenom skiten så att man kan spara spelet...
   Någon mer som börjat spela Sun/Moon? Vad tycker ni såhär långt?
 
   För er som undrar över min YouTube-kanal hade jag faktiskt planerat att börja kasta upp MINST två videor i veckan men annat kommer ivägen. Man orkar inte hålla allt i huvudet då man kommer hem tidigast klockan halv sju på kvällen nästan varje dag... :/ YouTube är ändå inte min prio, jag tycker det är långt mycket roligare att skriva, men ändå. Nästa helg har nog mycket lugnat sig för mig och dessutom kommer jag ha möjlighet för inspelningar, så jag tänkte spela in allra första gången då Penny Kinglee vandrar in i sitt nya hemstall, bland annat.
 
   Det går bra för Penny just nu. Jag har ett litet bibliotek av väldigt långa avsnitt på lager just nu!
Starshine, dag 13

Brace yourselves!

   I morgon kväll kommer jag tillsammans med två härliga typer från SSO-teamet sitta i en livestream med Stacy Place! Vi har haft det här lite halvplanerat ett bra tag men nu blev det äntligen av! 
 
   Och jo, Stacy presenterar oss alla tre som "team members", men det är mest för att slippa förklara för alla amerikaner vem jag är, för de har ändå aldrig hört om mig :P Mer följer i morgon!
 
 
 
   Så håll koll på Stacys Twitch-kanal, där vi börjar kl 18.00 i morgon kväll om allt går som det ska! För er med amerikanska spelkonton kommer vi finnas på Night Star, och I USA heter jag precis som i Sverige Esmeralda Silverforce och syns oftast med min grålle Ashdancer.
   Jag är lite glatt nervös, för även om jag känner de båda SSO-smurfarna rätt väl vid det här laget har jag aldrig pratat med Stacy, utan vi har bara chattat tidigare. Ser verkligen fram emot det här :D
 
   Om ni har några specifika frågor som ni vill ska tas upp kan ni dessutom ställa dem här som kommentarer, så kan jag föra dem vidare. Streamen kommer självklart hållas på engelska, men det betyder ju inte att ni inte har lika relevanta frågor som det engelskspråkiga communityt! ^^
Starshine, dag 12

SIHS!

   En av årets höjdpunkter är alltid SIHS! Förra året gick jag tre dagar, i år blir det bara en. Jag har resten av veckan fullbokad av grejer ändå, så jag kommer ha att stå i.
   Det är helt lugnt att säga hej om ni skulle råka få syn på mig på mässan, men minns att jag är 1) socialt awkward och 2) har världens sämsta ansiktsminne så även om vi setts förr kan jag inte lova att jag kommer känna igen er.
 
 
   I måndags fick jag hem min kalender från Personligalmanacka! Tyvärr hade den ett stort skönhetsfel i spiralpärmen, där en del av den var helt hoptryckt och trekantig istället för rund. Stället har dock amazing kundtjänst så jag behövde bara skicka ett mail med bild på hur det såg ut och nu skickar de mig en ny utan att jag ens behöver betala frakten! Ser verkligen fram emot att få hem den. Tänkte jag ändå kunde dela med mig av hur jag valt att min kalender för 2017 ska se ut!
 
 
   Det är lite av en mix av det mesta jag gillar. Marodörkartan är självklart från Harry Potter, Pokébollen från Pokémon. Inristat i "bordet" har vi hästen från SSO's logga, pennan bredvid är samma penna jag har till min ritplatta här hemma. På skrivblocket finns inskriptionen från Fripps stencirkel närvarande i SSL, SS och SSO, och eftersom jag är superhjälte-nörd ligger pins från Black Widow, Captain America, SHIELD och Justice League spridda på bordet. Jag är mer för Marvel än DC, därav ojämn fördelning.
   Baksidan pryds av mina egna redigeringar, tillsammans med Disneyslottet. Because Disney.
   
   Kan verkligen rekommendera att köpa almanacka från Personligalmanacka, det är lite dyrt men det är så sjukt kul att kunna designa vartenda liten del av kalendern!
 
   (Och nej, det här är på inga vis ett reklaminlägg. Jag är bara en väldigt nöjd kund!)
Starshine, dag 11

Kaozzz

   Usch, jag har haft en sån där dag då ingenting går riktigt som det ska och på vägen hem från jobbet fick jag en massa jobbmail så nu är det bara att sätta sig med jobb igen, haha... :( Men jag fick hem mina Pokémonspel idag (YES!)! Det har dock sammanfallit med en födelsedag i familjen så jag kommer inte synas mer här idag. Varför händer allt på en gång fööööör?
 
   Tydligen har SSO haft lite trassel med uppdateringen idag, det var ju synd. Nu verkar det funka vad jag förstått? Jag kommer inte hinna spela idag tror jag, och i morgon är jag på SIHS, så jag kommer inte kunna spela mer än några minuter förrän på fredag! Jag har faktiskt en bra namnidé till en av Mustangerna... tycker de var riktigt fina :D
 
 
Starshine, dag 10

JorVoice Records

   Trots att det har hänt hur mycket som helst kring Star Stable under år 2016 har intresset i communityt varit långt från lika stort som man är van vid sedan tidigare - och jag tror mycket har glömts i och med det! Som att Raptor finns på Spotify, är det någon som ens minns det?
 
 
   Är det inte hur charmigt som helst att låten ges ut av JorVoice Records?
 
   Att Raptor finns på Spotify är ju asgrymt, skulle bara vilja att både Hey Yo och Ritch-Ratch hamnade där också så att det ser ut som att han har fått lite gjort under de typ åtta år han planlöst vandrat runt i Jorvik City, haha. För att inte tala om alla andra soundtrack från spelen! Jag älskar ju allt från Starshine Legacy av nostalgiskäl, men det finns ett kort musikspår från Epona som jag tycker något hemskt mycket om och all musik från Sydhoven ligger också väldigt bra till i min bok. Jag gillar också Dinodalsmusiken, men man har hört den så mycket nu! Det spår som jag helst av allt vill höra är musiken som uppstod då Lisa spelade på Aideens harpa - älskade det spåret och det går inte att lyssna på igen då man väl är färdig med det uppdraget!
Starshine, dag 9

Slutgiltig trailer!

   I sann SSO-anda släpptes idag en "riktig" trailer på den kommande Mustangen. Hästen i sig tilltalar mig verkligen nu, men jag vet inte vilken färg jag i så fall helst skulle ha. Väntar och ser till onsdag :D
 
Tagga Mustangvecka!

   I helgen kände jag mig sådär lite duktigt vuxen-vuxen då man kutade runt mitt i natten och lagade mat, tvättade och städade. Ack den dagen man kan ha eget ställe, där man alltid kan göra saker när man vill istället för att i vanliga fall behöva anpassa sig efter andra boende!
 
   Den här veckan kommer alltså Mustangen till Jorvik! Jag är lite taggad nu, men samtidigt så undrar jag om många kommer vänta med att köpa hästen tills MyStable är ute. Kan ju förstå om stallet kanske behövde längre tid på sig och har absolut inget emot det, man vill ju att det ska bli så bra som möjligt, men jag undrar hur bra hästen slår denna första vecka då alla bara väntar på stallet (och att slippa betala för att öppna upp en stallplats till hästen i och med Hästön). I en perfekt värld kanske hästen skulle ha kommit veckan efter stallet?
   Vi får vänta och se då det kommer till hästarna, de kanske visar sig vara så coola att alla rider runt på dem redan på onsdag! För min del beror det nog på vilka färger som kommer. Spännande blir det ändå!
 
   Penny och Lugia
 
   Förutom det här med mustangen så händer två andra saker på onsdag - dels släpps Pokémon Sun/Moon i Europa (får jag hem mina förhandsbokade spel då, måtro? Jag kommer ju inte kunna slita mig från dem!), dels släpps nya Disneyfilmen Moana i USA och jag kommer säkert sitta och leta spoilers för jag är så himla nyfiken på den filmen... På alla förhandsvisningar har den fått typ så bra reviews som bara möjligt och jag tror det kommer komma mycket bra musik från den filmen.
    Btw, min dator har gjort en helomvändning, haha. Från att bråka massor med spelet ena dagen kunde jag dagen efter spela in långa videor med påslagna skuggor med perfekt FPS! Kom igen datorn, håll dig på den här nivån nu :D
 
   Som sista grej måste jag snabbt berätta om vad som hände i går kväll! Jag och ett par polare åkte till Mall of Scandinavia för att se Fantastic Beasts i IMAX-format (tyckte väl inte det var så jättestor skillnad från vanlig bio mer än att undertexterna ibland var väldigt svåra att läsa eftersom jag satt långt ut på kanten). Filmen i sig - strålande bra och jag har kommit ur min långvariga post-Potter depression tillräckligt mycket för att våga överväga att se Deathly Hallows pt 2. (Jag har levt i förnekelse i många år - har inte sett den och därför är HP-resan inte slut för min del!) Sen skulle vi ju ut. Det var mindre strålande bra. Portarna ur parkeringshuset vägrade att öppna sig, så vi... kom liksom ingenstans. Jag drog det korta strået att få gå ut och försöka få upp dörren (gick mindre bra) och sen var det bara att kuta över till bilarna som dök upp bakom för att se om de visste något bättre alternativ. Att bli inlåst i ett parkeringshus klockan halv tolv en söndagnatt och av deras kundtjänst få höra "all personal har gått hem så ingen kan öppna åt er" är inte sådär väldigt upplyftande... slutade med att ett antal bilar fick backa tillbkaa genom parkeringshuset (en rätt fin sträcka också) och vi i bilen höll på att dö av skratt. Bättre blev det ju inte då vi slutligen hittade en annan utfart och den påstod att vår biljett var ogiltig för att vi löst den vid de tidigare dörrarna... Så kan det gå! Undvik parkeringshus efter kvällsbio, de kan försöka ta gisslan.
Starshine, dag 8

Tagga Fantastic Beasts :D

   Väntar på att klockan ska slå så det är dags att åka hemifrån och möta upp kompisarna för bio! Mitt nördhjärta är så lyckligt idag, har väntat så ivrigt på den här filmen :D
 
 
 

Celebrating #FantasticBeasts with a manicure to go with my favorite necklace 🌌🦄 My biggest obsession save SSO and Pokémon is the world of Harry Potter and I've been looking forward to this movie for so long 😍

Ett foto publicerat av ✨Esmeralda "Esme" Silverforce✨ (@esmesilverforce) Nov 20, 2016 kl. 1:45 PST

Fler svar på fler frågor!

  Här kommer ännu mer från frågestunden jag hade för ett tag sen!

 
Från Anne Zebrayard:
   Har du någon häst irl? 
   Nope, har inte ens någon att rida på!

   Favoritfärg på ridbyxor? 
   Mörkblått, grått eller brunt, men jeansridbyxor kan också vara sjukt snygga! Jag älskar mina jeansrisbyxor från Animo med silikongrepp, men de är liiiite för fancy för att ha till vardags, haha. De är blingade till tusen!

   Favoritfärg på schabrak? 
   Jag har aldrig haft möjlighet att få matcha själv, så jag bryr mig inte så mycket. Allt förutom en fluffig, tigermönstrad vojlock min chef satte på ungponnyn jag utbildade bara för att retas medan hon tvättade alla schabrak... Fy farao så ful!

   Matcha byxor eller tröja till schabrak? 
   Tröja!

   Tror du på övernaturliga saker? 
   Njae, även fast man skulle vilja stöta på en enhörning så får man väl ta och acceptera att det inte finns skumma varelser ute i skogen xP

   Kollar du på julkalendern? XD 
   Nej, julkalendern har jag verkligen aldrig följt! Min mamma gjorde några försök att få mig att titta på några olika då jag var liten, men jag var aldrig intresserad av någon av dem.
 
Från Ida Fishwood:
   Kan du visa hur du gjorde din weebly blogg i en video nån gång? 
   Nej, jag har helt slutat använda Weebly. Det finns dock inget enklare, det är bara att klicka och dra i olika saker och se vad de gör och det finns många guider på nätet. Weebly är en sida som precis vem som helst kan använda, det är hur enkelt som helst och det finns många gränser att tänja utan att behöva kunna något alls om webbdesign!

   Vad längtar du till mest innan året är slut? 
   MyStable! Jag tror det kommer göra väldigt mycket för åtminstone min spelupplevelse. Jag har klagat i tid och otid över Azkaba- förlåt, Hästön, sedan dagen den släpptes och man klagar ju absolut inte på att stallet i sig kommer se väldigt mycket bättre ut!

   Hur gör man för att lyckas som SSO-bloggare? 
   Om man är aktiv har man redan kommit en lång bit på vägen. I övrigt får jag nog hänvisa till det här inlägget!
 
Från Stacy Lionrider:
   Har du eller har du haft något husdjur? 
   Då jag var yngre och bodde hemma hos min pappa hade vi både hund och katt. Tror dock inte att något av djuren lever längre.

   Tittar du på några svenska youtubers? Vilka? 
   Har tittat på några av Simon Lussettis videor just för att jag har träffat honom IRL ett par gånger och tycker han är sjukt trevlig, men jag är egentligen inte alls intresserad av vloggformatet och tittar inte på några svenskar alls i övrigt.

   Om du var tvungen att välja, vilken Harry Potter bok är din favorit och varför? 
   Fången från Azkaban. Det är en sån bok man bara slår upp och känner sig... hemma med. Jag får bäst känsla genom den boken utav de sju!

   Om du hade gått på Hogwarts, vilket elevhem tror du att du hade passat bäst in i? 
   Jag hamnar alltid mellan Gryffindor och Ravenclaw. Jag har alltid identifierat mig mest som Gryffindor - jag må ha kassa nerver och vara allmänt feg, men jag brukar också vara väldigt "hård" mot mig själv för att övervinna rädslorna. Och utan att vara rädd kan man aldrig vara modig, bara dumdristig.

   Vilket ämne tyckte du bäst om i skolan när du var ca 12-14?
   Mellan 10-ca 13 års ålder gick jag inte på några lektioner alls, så jag "missade" hela mellanstadiet. (Berodde inte på att jag var stökig, däremot var jag väldigt deprimerad och ingen vuxen i min närhet förstod hur jag mådde.) Högstadiet var pest och pina, det fanns nog inget ämne jag någonsin såg fram emot. Kanske musik, för att läraren som ätit en och annan svamp för mycket i sina dagar aldrig någonsin förstod att han hade lektion då man behövde aldrig ens dyka upp. Gymnasiet däremot var fantastiskt, jag hade tur med bra lärare och där får man ju välja vilken linje man går och därmed vilka kurser man läser.
 
Från Tyra Yellowgirl:
   Om du fick en av dina pixelhästar irl vilken? 
   Ash!
 
 

   Vilken NPC skulle du vilja veta mer av? 
   Egentligen alla stalltjejerna som står utplacerade runt om i Jorvik och som bara har tävlingar och lopp. De måste ju också ha personligheter och backstorys!

   Skulle du vilja jobba på SSO? 
   Ett ord - drömjobb.

   Vilken level är du i i Pokémon GO? 
   Level 23! Dock har jag nästan slutat spela helt och hållet nu. Tycker det blir för kallt om fingrarna att peta på mobilen medan man är ute och går, och nu är det speedlimit på appen så att ingenting funkar om man rör sig snabbare än 25km/h så det går inte att spela på bussen heller. Tyvärr gör företaget bakom appen allt de kan för att stoppa folk från att spela just nu :/
Starshine, dag 7

GAAAAH!

   Frustration! Pokémon Sun & Moon är live, och jag har förhandsbokat spelen. Dock verkar det som att de inte släpps förrän den 23 i Sverige?! PÅ RIKTIGT? Jag som enbart följt alla internationella sidor och inte kollat upp saken så noga, utan tagit för givet att releasen är world wide precis som med de senaste typ tre spelserierna. Det bara kliar i fingrarna och det suger att behöva hålla sig borta från alla bra Pokémonsajter för att undvika spoilers. Det svämmar förstås redan över på YouTube också, strålande. Några dagar till några dagar till några dagar till
   Jag har börjat med att lite halvt fundera över vilka team jag vill spela med, och det enda jag vet säkert är att jag vill använda Grass-startern och Water-startern medan jag inte är överförtjust i Fire-startern. Jag vill väldigt gärna använda Alolan Form Raichu och Alolan Form Ninetales också; med tanke på att två bra Pokémon får helt nya typings känns de väldigt spännande att testa. Annars är jag ganska öppen! Fy vad jag är taggad, tycker det är så orättvist att jag inte kunde få mina spel samtidigt som resten av världen x)
 
   Väntar ni också på spelen?
Starshine, dag 6

Buggelibugg

   Idag nådde SSO 100 000 prenumeranter på YouTube och de firade detta med att släppa en video med en massa buggar, varav de flesta som aldrig sett dagens ljus. Vi kan nog dra slutsatsen att SSO's QA-team får både goda skratt och ibland lite smärre panik då de upptäcker sånt här under sin testning x)
 
Ledsen dator

   Min dator var verkligen inte glad då jag loggade in för attt göra lite rykten igår! Det var ändå mot kvällssidan då inte så många brukar vara inloggade en torsdagkväll och jag spelar just nu inte ens på Air Star (jag har bytt server, ja) - men mina FPS var riktigt låga, oavsett grafikinställningar. Jag tycker datorn i sig har varit lite traggligare än vanligt den här veckan, men jag undrar lite om något blev tokigt då jag ominstallerade spelet i onsdags. Kanske lite ligger på spelet och lite på datorn, men jag skulle nog behöva rensa igenom stackaren och bli av med allt överflödigt som ligger på den. Kanske det hjälper prestandan litegrann.
   Ni har inte märkt av knasigheter sen i onsdags?
 
   Jag satt och petade på Jorvikipedia igår kväll, dessutom. Nu har vi gått över 1600 sidor! Är ju inte klar än dock, haha. Det är så mycket kvar så jag blir trött bara av att tänka på det, och egentligen borde jag lägga lite mer krut på den engelska versionen. Men, jag skriver ju så mycket bättre på svenska eftersom man slipper de här "motorstoppen" då man fastnar vid något ord eller hur man vill bygga ihop en mening och det är inte så väldigt ofta jag lyckas uppbringa energi till att skriva där ändå i dagsläget, haha.
   Sjukt stolt över min Wiki är jag hur som helst!
 
 
Starshine, dag 5

   Som liten (och nu också för den delen) var jag en riktig mes, och jag var fullkomligt livrädd för att spela den här nivån, haha. Ni som hängt med länge, var ni lika rädda för DC-gubbarna som jag var?
 
"Var är var är var är skuggan?"

   Jo, som skadad av barnserier (med sladdbarn till småsyskon kan man stycken från de flesta barnserier på marknaden utantill) är titeln högst relevant.
 
   Sent som bara den blev det nu med det här inlägget, haha! Min dator gjorde ett "lol nope" då jag kom hem på kvällen igår så jag fick ominstallera SSO ett par gånger innan det ens gick att öppna. Tror att det beror på datorn, den har varit väldigt seg på sistone så jag tror nog den har fått i sig något den inte gillar.
   Men, skuggor! Jag testade lite under dagen då jag hade tid, och lite mer sen på kvällen - och jag är delad! Det ser så sjukt coolt ut, men samtidigt blir mycket av spelet väldigt mörkt. Jag älskar den lite renderade känslan som uppstår, men samtidigt har jag lite svårt för hur mörkt det blir på skuggsidan av alla objekt som är skuggade. Jag tror verkligen att det är en vanesak, så jag ska fortsätta spela med skuggorna aktiverade ett tag och se vad jag i slutänden föredrar. Jag klarar mig nog lika bra med som utan, så länge som jag inte har de fula posteffekterna igång ^^
 
   "Vanligt" läge utan posteffekter till vänster, till höger har ni skuggor (även det utan posteffekter)
 
  Och som jag gärna upprepar, SSO älskar sina teasers och vi får alltid datum inför stora uppdateringar. Det enda undantaget någonsin har varit Sydhoven. Att man börjar förolämpa SSO-teamet för att man själv inbillat sig att en stor uppdatering ska komma utan att någonting har talat för saken - kom igen, det funkar inte så. Nu är det iaf bekräftat att MyStable kommer den 30 november, veckan efter Mustangerna! Är jag taggad för nya stallet? Jösses, självklart. Det ska bli så sjukt kul och det är härligt att nu veta när det kommer :D
 
 
 
   Vattenhinken då? Verkligen på tiden att den uppdaterades om ni frågar mig! Nu har jag visserligen levt på stallhjälp under en väldigt lång period eftersom jag inte spelar dagligen längre (den tiden finns tyvärr inte), men att behöva kuta runt och fylla på vattenhinken flera gånger för att kunna mata alla hästar i hemstallet var inte direkt hjälpsamt. Superbra att hinken nu är så pass stor! Till och med way back in the days of Årstidsryttarna hade hinken fem portioner i sig, så det är trevligt att SSO slutligen förstorat sin hink.
 
 
   Vad tyckte ni om allt det som kom igår?
Tvåa i Technology Fast 50

   Star Stable Entertainment vann i tisdags pris för näst snabbväxande tekniska företag i Sverige. Jag har svårt att de när tillväxten började räknas, men den ska ligga på över 3400%(!).
   Nedan följer intervju med Super-CEO Fredric och Game Director Marcus (aka. Mr Huvudstory) om spelet i sig. 
 
   Tyvärr är färgerna i videon hur skumma som helst. Man kan tycka att ett företag som ger ut pris till andra tekniska företag ska kunna hitta en videoklippare som kan färgkorrigera...
 
 
   (Världens finaste bok syntes en kortis också. En guide till Star Stables värld ♥)
Starshine, dag 4

Gårdagen!

   Edit: Jag ska skriva om dagens uppdatering, min dator har dock inte samarbetat idag och den frös ihop sig totalt och jag väntar på att SSO ska ominstalleras ^^
 
   Hade tänkt kasta upp det här igår, men tänkte låta bloggen vara lite så ni kunde kasta in era drömgrejer till spelet utan att något kom ivägen. Var kul att läsa :D
 
   I går morse hade GM Ylva och GM Siri en livestream på den globala Facebooksidan, förstås helt på engelska. Den går att se även nu och det var många frågor som besvarades som många troligen inte hört svaren på tidigare. De kommer ha en till livestream klockan fyra i morgon, så håll koll efter den om ni vill se det med! Det här är alltså enbart på spelets globala Facebook, inte på den svenska. Om ni undrar hur man byter region kan ni klicka HÄR.
 
   Dessutom släpptes en video med Matilda och Tobbe Larsson. Jag som växte upp under första Ponnnyakuten-eran KAN ju inte ta Tobbe seriöst, för det enda som går genom mitt huvud då jag ser honom är hans klassiska "backa, backa, backa, Å GJUUUUUDIS", som parodiserats många gånger på den ridskola där jag växte upp. Sorry Tobbe. (Sen att han faktiskt är väldigt duktig med hästar ska man inte förminska!)
 
 
   Jag ska förstås prata om uppdateringen idag med, men det kommer senare :D
Starshine, dag 3

 
Om ni fick bestämma själva!

   Låt säga att ni fick hela Star Stable framför er. Plötsligt får ni med egna händer ändra på något, eller lägga till något - precis vad som helst - i hela spelet, och du bestämmer precis vad som ska hända. Vad skulle du då sätta tänderna i?
 
 
   Jag skulle vilja dra upp en massa hästutrustning, allt från träns till benlindor, och bara köra på med färg och textur. Måla, måla, måla, massor med grejer. Skulle det bli bra? Kanske något, men inte mycket, haha. Men riktigt coolt skulle det vara!
 
   Det enda jag någonsin texturerat är SSL1, och det är en väldigt otacksam process! Man får gå igenom minst fyra steg innan man ens kan öppna spelet för att få syn på det man ändrat på, haha... Å andra sidan tycker jag det är hemskt kul, även om det inte alltid blir bra.
 
Starshine, dag 2

   Tänk att då man spelade den här nivån för första gången, för nästan tolv år sedan, var det första gången man såg Jorvikstallet. Inte konstigt att stället känns som hemma även i SSO!
 
Det där med att inte köpa hästar...

   ...gick något sjukt dåligt, haha. Jag tror jag har köpt in fyra nya hästar de senaste tre veckorna? Det är dels så att Pennys hästar Meloetta (apelkastad Shire), Darkrai (mattsvart Frieser) och Lugia (ljusaste Lipizzanern) redan flyttat in även i Esmes stall, och häromdagen gav jag upp och köpte den bruna Lipizzanern. Nya stallet kommer ju ändå inom tre veckor, så varför inte?
   Jag gillar ju att fota i spelet men är grymt otaggad på det just nu, men jag tror att nya hemstallet kommer göra det hela roligare igen då det troligen kommer bli väldigt mycket lättare med hästbyten än förr. Billigare blir det också... Man vet ju att det inte är långt kvar, så det är hoppet man lever på! Sen är det ju inte omöjligt att jag "måste" köpa en mustang då de kommer den 23 x)
 
   Esme och Ponyta, en av de nyaste hästarna i familjen Silverforce
Tillbaka till grunden

   Under de fyra kommande veckorna kommer jag varje morgon dela med mig av en nivå från Starshine Legacy. Varför? För att det är kul. Och nostalgi är alltid härligt :D
 
 
 
   Btw så red jag igår, för första gången på flera månader! Red en sjukt mjuk och fin häst med enormt steg, och jag som är van vid att rida typ ridskoleponnyer hade fullt upp att hålla ihop den hästen, haha... Sanslöst roligt var det iaf :D
Svaren byter av frågorna

Här kommer än mer från den senaste frågestunden!

 
Från Tilda Diamondfield:
   Om du fick vara en SSO NPC för en dag, vem hade det varit? 
   Hayden. Gå runt och gnälla på allt och alla och få klappa ett gosigt husdjur, I'm in!

   Varför valde du namnet Esmeralda Silverforce? 
   Esmeralda är från ponnyn jag red mycket då jag var nybörjare, Silverforce kändes bara allmänt asgrymt.

   Om du hade varit tvungen att sälja en häst, vem? 
   Mandrake. Jag är fortfarande inte ett superfan av nya Frieserns alla gångarter (även fast jag tenderar att tycka om det mesta i spelet finns det ju saker som inte passar mig heller, hah), men den ÄR miljoner gånger snyggare än den gamla.
 
   Den stackars bortglömda Friesern

   Hur länge och ungefär när sitter du och spelar? 
   Det beror helt på dagsformen. Vissa dagar loggar jag in, stirrar rakt fram och loggar ut direkt igen, andra dagar kan jag sitta i ett par timmar.

   Vilken server är Esme på just nu? 
   Air Star. Hade dock lätt kunnat flytta, vore bara synd att lämna klubben.

   Om en av dina pixelhästar skulle bli verklig för en dag, vem? 
   Ash förstås!

   Om araben skulle göras om, vilka animationer skulle du då vela ha på dem? 
   Jag har inte önskemål om specifika animationer. Jag skulle bara vilja överföra arabens elegans till dess motpart i spelet, gärna se en lite "sprättig" trav för att få in lite av tempramentet också. Självklart finns det araber som är lugna som filbunkar (ponnyn i mitt liv som gick bort i våras var en sån), men man vill generalisera i den här sitsen. Dock skulle jag hoppas på några idles (= animationer då hästen är i vila, alltså stillastående) som inte gör den FÖR hetsig.

   Har du varit på HP museet? Isåfall vad ska man satsa på att titta där?
   Har aldrig varit där :(

   Skulle du kunna ha en HP frågespecial någon gång? Alltså där du bara svarar på HP frågor? Har typ tusen frågor om HP hahahah, om inte, vilket hem? 
   Tror inte jag skulle få ihop särskilt mycket att svara på i en sån, eftersom det inte är min inriktning här. Gryffindor på Hogwarts och Horned Serpent på Ilvermorny!
 
Från Ida Snowforest:
   Vilken är din favoritpokemon? 
   Av över 700 är det omöjligt att välja bara en favorit! Lucario, Aeorodactyl, Garchomp, Starmie, Crobat och Lapras har dock råkat hamna i mina team lite väl många gånger.

   Skulle du vilja ha en egen Eevee som husdjur? 
   Skojar du?! Självklart!

   Hur långt har du gått i Pokémon GO?
   Strax över 23 mil! Vi kan nog dra bort ett par stycken ändå, då jag gärna spelar då jag sitter fast i trafiken på mornarna.

   Har du spelat något Springdale-spel? 
   Alla fem!
 
    Rätt skumma spel, Springdale-spelen, men de har sin charm de med! Kanske mest för att några av killarna bakom Star Stable Online byggde dem.

   Kollar du på idol? Om du gör det, vem hejar du på? 
   Jag har tittat tidigare år just för att det varit tradition att jag jobbar ett särskilt ridläger i slutet av sommaren och vi som jobbar tittar tillsammans, Just i år startade inte auditionturnén förrän ett par veckor efter att det lägret slutat, och jag kände att det inte var kul att titta på tävlingen själv. Jag har inte en aning om vilka som är med i år!
 
Från Kendra Hawkson:
   Vilket område skulle du vilja se uppdaterat härnäst och vilket området vill du behålla som det är? Du får gärna motivera varför du tycker som du gör :)
   Jag skulle nog gärna se uppdateringar på alla områden som inte uppdaterats än! Jag älskar nostalgi, men samtidigt tycker jag det är viktigt att alla delar i spelets design går hand i hand. Även om jag tycker mycket om Jorvikstallet, där jag har hemstall, skulle det kunna bli ännu bättre om det fick ta del av de fantastiska re-designs andra områden redan fått. Det ställe jag allra helst skulle vilja se uppdaterat är Jarlaheim, som är en otroligt häftig stad men som samtidigt är väldigt platt. Jag tror staden skulle bli ett ställe man aldrig någonsin skulle vilja lämna om det uppdaterades!
Tagga till tuuuusen!

   Idag ska jag rida för första gången på flera månader, wihihihi! Jag och ett par kollegor ska iväg. Jag har aldrig varit på stället förr så det ska bli jättekul både att rida lektion, som jag inte gör ofta, samt träffa nya hästar :D Stället ligger långt bort så jag kommer vara borta större delen av dagen.
 
   Hoppas ni också får en grym dag!
 
   Bild från det magiska spelet Abzû
Hoppsan hejsan!

 
   Nä jag är inget som helst fan av Mustanger. Stackars djur som bara försöker överleva på typ ingen mat alls och som aldrig ser särskilt vackra ut mer än till färgen. Vi som håller oss till tamhästar avlar ju fram ett annat utseende, mycket för att hästen ska hålla för våra ändamål.
   Tack SSO, ni har lyckats skapa en vacker Mustang! Ser fram emot den 23, de här blir riktigt kul att se i spelet! (Och bockningsanimationen ser ju riktigt cool ut! Tror ni den funkar på samma sätt som Lipizzanerns levad?)
 
   Eftersom vi fortfarande inte har sett mer av hemstallet tänker jag gissa att hästen kommer före stallet. I så fall skulle stallet komma den 30 November. Vi får se hur det ser ut nu, det blir riktigt spännande det här!
Tillbakablick

   Penny och Lugia på tipspromenad
 
   Det jag gillade mest med födelsedagsfirandet på SSO i år var lätt tipspromenaderna. Det var inte bara nytt, det var oväntat! Och jag älskar då man blandar in teori i grejer. Det har hänt så mycket grejer det här året som varit väldigt oväntade, och de har bidragit till Star Stables explosionsartade utveckling. Ni minns väl Chaun med sin regnbåge? Hur karaktärer börjat interagera med varandra under uppdrag, till animationerna sett? Hur vi både besökt uråldriga arkeologiska utgrävnadsplatser och en gammal bunker?
 
   Jo, just nu kanske det är segt - men det har faktiskt hänt massor i år! ^^ I december brukar jag skriva ett utvärderande inlägg av året och lista upp allt som hänt i spelet, och det brukar bli rätt mycket, haha. Är rätt säker på att vi faktiskt får många fina ljuspunkter att samla ihop där efter jul :D
Människor är vi allihopa

   En av SSO's grafiker på ett gammalt kontor (dåvarande Pixel Tales) som jobbar på Denver (Gammal bild från SSO's Instagram)
 
   Är det bara jag som tycker det är hur kul som helst med bilder som den här? Jag gillar verkligen att se att det är människor som jobbar på allt som sker i spelet. De här människorna spenderar ju åtminstone åtta timmar varje dag med det här spelet, bygga, koda, scripta, texturera, skriva, testa, finpolera. Det finns så mycket kreativitet! Det är något jag tror många... inte riktigt glömmer, men förbiser - man trycker inte på en knapp och POFF så har man ett spel, utan det är så otroligt mycket jobb, och inte minst planering, som ligger bakom allt vi ser i spelet.
   Man blir liksom bara lite glad ibland då man tänker på hur mycket man faktiskt gillar det här spelet och de människor som jobbar hårt för att släppa en bra produkt - visst går det inte alltid felfritt, men vilket annat spel på denna jord släpper uppdateringar av den här kalibern VARJE vecka?
Veckans uppdatering

   Nu har det ju gått ett par dagar men sen uppdateringen släpptes har jag både lyckats bli insnöad på jobbet samt insnöad hemma med kasst internet så det dröjde lite innan jag kunde kika på det nya, haha.
 
 
   Lipizzanern är lätt min favoritras i spelet just nu, och jag hade hoppats på en brun en. Jag som egentligen inte "gillar" bruna hästar! Tycker det ofta är den tråkigaste hästfärgen x) Just den här tycker jag är helt fantastisk, gillar den märka tonen och hur glänsande den är.
   Welshponnyn är jättesöt! Först undrade jag om den inte var lite lik den svarta, men om man ser dem bredvid varandra är det jättestor skillnad. Nice med en riktigt mörkbrun häst ändå, det är inte en väldigt vanlig färg i spelet.
   Sist är det ju Sportfriesern. Jag gillar färgen på den här mer än den gråare, men fortfarande ingen jag verkligen har lust att köpa hem ändå. Kanske senare!
 
   Hur söt är inte den sittande ponnyn?
 
   Jag försöker udvika att köpa kläder i spelet just nu eftersom min sortering är helt åt skogen igen (får inte plats med att sortera grejerna som jag vill ha dem, haha), men de nya kläderna var fina! Särskilt tröjan till vänster och den i mitten. Kul också att kläderna visades upp sådär, är det en engångsgrej eller något de kommer fortsätta med? Ser snyggt ut!
 
   Kul sätt att visa det nya på! Vad tyckte ni om det?
 
   Jag har faktiskt lite av ett namn på den bruna Lipizzanern på lut, men samtidigt vill jag vänta lite till, så att man får det nya hemstallet och kan flytta runt hästarna hur man vill... Köpte ni någon av hästarna?
Ber till vädergudarna

  Håll tummarna för att bussarna runt Stockholm tänker hålla sig i skinnet idag så jag kommer både till jobbet och hem igen x)
 
   My Horse And Me
Nu händer det grejer

   Det finns enormt mycket frustration i vårt community just nu. Det är inte ovanligt. Star Stables spelare har otroligt höga krav på kvalité. Ofta orimliga, om man ser till vad som ofta släpps åt oss. Vi kan få en fullkomligt enorm uppdatering och redan nästa vecka kan spelare grina för att det inte kom något ännu coolare direkt.
   Nu har det varit en höst med lite mindre uppdateringar. Det är inte alls ovanligt. Varje höst satsar SSO-teamet på att jobba på vinterns releaser, för höst och vinter leder alltid upp till spännande grejer. Mot slutet av varje år släpps ett nytt område. Samtidigt kommer det nya hästraser typ ungefär varannan månad, och det kan hända att en ny, större funktion kommer också. Förra året var det Leda Hästen, i år är det hemstallet.
   Vi som varit med länge kanske blir lite uttråkade, men vi vet att det vänder. Jag kan tycka det är väldigt skönt. De som är lite nyare och blir frustrerade får en förklaring från de som är lite mer vana att det fungerar på det här sättet, och då försvinner mycket frustration. Samma sak händer inte riktigt i andra språkcommunityn vad jag märkt, där gäller det mer att trissa upp varandra så att alla är så sura som möjligt. Det är en väldigt bekväm sak med vårt svenska community.
 
   Så vad är det egentligen jag pratar om här? Jo, de senaste två dagarna har vi fått TVÅ teasers! Första var igår, levererad av superfabulösa GM Ylva.
 
 
   Så där har vi bekräftat att nästa hästras blir Mustangen. Och ja, jag vågar säga bekräftat, för teamet nämner aldrig saker på det här sättet om de inte har en mening med det!
 
   Nästa kom idag.
 
 
 

Oh, what’s this now? Another sneak peek?! Yes, it is! Our best quest writers are working day and night together with our area builders to put together the epic stories that is about to go down in this place! 📝🛠We can't wait until it's done, it's gonna be so much fun to let you try all the awesomeness out! 😍❤️😲

Ett foto publicerat av Star Stable (@starstableonline) Nov 10, 2016 kl. 8:15 PST

 
 
   Det händer alltså jättemycket på SSOHQ! Nytt hemstall, nytt område, ny hästras. Inte undra på att uppdateringarna är lite mindre så länge! Och jag kan lova att ingenting blir bättre av att tjata om att grejerna ska släppas nununu - det släpps då det är klart :D
 
   Och till er som klagar över att det var bättre förr, för fem år sedan - nej, mina kära vänner, det var faktiskt inte bättre förr. Uppdragen tog slut vid level 9, det gick inte att sova över så man gjorde klart alla nya uppdrag inom en halvtimme, man kunde bara rida runt i Silverglade för ingenting annat fanns, man kunde bara ha en enda häst, det fanns inte ens ett hemstall att gå in i. Just det, hemstallet existerade inte.
   Även fast det ser ut att gå långsamt med vissa grejer är det en fantastisk resa vi får följa. Det här spelet utvecklas otroligt snabbt och jag vågar inte ens tänka på hur mycket extraarbete vi aldrig ens får se som leder upp till att nya och ännu bättre grejer kan adderas. Och tänk att vi får följa varje steg av resan i realtid? Jo det är ju jättetråkigt att det var länge sen det kom huvuduppdrag, men ni vet ju hur coola de senaste var, med t ex en skurk med supercoola animationer - tänk om det tar sån tid för att de försöker göra något totalt oväntat?
 
  Jag är så sjukt taggad för hösten, och det säger jag även fast jag inte är särskilt imponerad av Mustanger, haha. Jag brukar ju gilla det flesta hästar som släpps så det finns väl ingen anledning till att döma ut hästen innan man faktiskt sett den ;) Jag tror dock att vi kommer få rejäl utdelning för vår väntan!
Frågor som får svar

Från Felicia:
   Vilken är din favoritkaraktär i Harry Potter?
   Remus Lupin. Tycker han är en väldigt sympatisk karaktär.
 
   Aldrig sjunga eller alltid sjunga? 
   Aldrig! Min sångröst är hemsk och jag skulle inte vilja utsätta varken mig själv eller någon annan för evigt sjungande. Sen att jag gärna går runt och sjunger högt och falskt hemma då jag har tråkigt, det är en annan femma.
 
   Sova på en sten i ett år eller ha en sten i skon i ett år? 
   Sten i skon. Sova bekvämt måste jag för att överleva dagarna!
 
   Spelar du på någon utländsk server, isåfall vilka?
   Någon av de amerikanska servrarna, men minns inte vilken. Jag har kikat in på flera europeiska servrar vid tillfällen, men spelar inte aktivt på någon icke-svensk server.
 
   Esme och Ash ser exakt likadana ut borta i USA
 
Från Charlotte Masterwater:
   Vet du vad en Schwarzwaldhäst är och tror du det skulle se fina ut om de kom till spelet? 
   Jag vet vad det är för hästar och tycker de har ett riktigt coolt utseende! Det skulle absolut vara kul med en sån i spelet.

   Vad tror du skulle ge en förändring i många spelares negativa attidyder? 
   Att de får konsekvenser för sitt beteende. Kan inte fatta t ex att spelare tycker det är okej att diskutera öppet i en chatt hur dåliga moderatorerna är på sina jobb MEDAN en moderator övervakar?! Skulle man traska in på ICA och högt prata om hur dålig kassörskan är medan hon lyssnar, samtidigt som alla i närheten kan höra det? Det är inte att ge kritik (som spelare som varit i den sitsen påstår), det är förudmjukande! Handlar om brist på respekt, vilket är ett enormt problem i det här communityt. Vet inte om hårdare konsekvenser skulle ge en större förändring i folks beteenden, men kanske att folk börjar bete sig bättre åtminstone utåt. Vet hut.
 
   Önskefunktioner i SSO? 
  Kunna byta man och svans separat på hästarna och en garderob som fungerar som affärerna i gallerian. Jag känner mig rätt fantasilös just nu, haha!

   Hund eller katt? 
   Båda. Jag har haft både hund och katt och jag planerar att ha både och i framtiden.

   Ko eller Gris? 
   Gris! Tycker grisar är riktigt coola djur och de är så himla mysiga.
 
   Griseknoarna!

   Favoritårstid? 
   Sommar, utan tvekan. Värme!
 
 
Från Minna Silverhill:
   Vad stör du dig på mest med spelet just nu? 
   Att jag inte har mer att göra! Det har jag ju dock löst genom att börja spela igenom spelet på nytt.

   Vad är du mest glad över i spelet just nu?
   Att vi blir av med Azkaban då nya hemstallet kommer! Jag blir så taggad bara av tanken att vi kommer slippa betala för att flytta hästar till och från hemstallet.
Nämen tjena

   Kan inte fatta att uppe i det här landets norra regioner kan man på ett par timmar skyffla undan metervis med snö, men så fort som hälften av det sker i Stockholm är hela stan utslagen? Alla bussar ställdes in under dagtid igår och eftersom jag inte bor i närheten av tåg och alla taxibolag var totalt fullbokade hade jag ingen chans att komma hem. Jag hade ställt in mig på att sova kvar på jobbet, men min chef snosade rätt på att jag var kvar och lyckades hitta en uber till mig (som enbart kunde ta min körning för att de 6 som var på kö innan mig alla ställde in för att det tog för lång tid) så jag kom hem väldigt sent igår och bussarna går fortfarande inte ordentligt här ute så jag vågade inte åka in till stan igen. Vägarna var helt bedrövliga igår kväll, det är inte ofta man dundrar fram i hela 30km/h på motorvägen för att det helt enkelt inte är möjligt att köra fortare pga väglaget...
 
   Som om det inte räckte så hade jag inget internet i morse heller! Eller mobilnätet funkade som vanligt och nätet vi har här hemma ville inte vara med. Nu då jag äntligen har nät igen ska jag sätta mig och jobba, men ni slipper inte mig idag för det - det finns ju lite spännande saker att prata om efter gårdagens uppdatering! ^^
Tomt från mitt håll!

Alla bussar i hela Stockholms län är just nu inställda och vägarna går typ inte att ta sig fram på. Kan hända att jag inte kommer hem så om det är tomt från mig ett tag vet ni vad som händer ^^ hörs!

Nu då?

   Igår bekräftades det på SSO's Instagam och Twitter att The Star Stable Show är avslutad för den här säsongen, men att Matilda kommer synas redan nästa vecka på spelets YouTube-kanal. Samtidigt ska GM Ylva leverera spelnyheter idag.
 
 
 

Watch Matilda conquer new grounds on our YouTube channel next week! 😃❤️ stay tuned #StarFam !

Ett filmklipp publicerat av Star Stable (@starstableonline) Nov 8, 2016 kl. 8:50 PST

 
 
   Vad tycker ni om det nya arrangemanget?
Nyfiken i en strut!

   Jag har iaf funderat ett tag på vilket hemstall som är populärast. Dela gärna med er av era :D
 
 
Vilket hemstall har du?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pollcode.com free polls
Har ni sett?

   Den här videon kommer från Star Stables animatör Mattias YouTube-kanal. Den har legat ute sen i juli, vilket jag missat helt för annars hade jag visat den tidigare x)
   Det mesta ni ser i klippet är inspelat på SSO's gamla kontor. Mattias filmar sig själv som referens för sina animationer och bygger sedan karaktärerna på sina rörelser. Det är tydligen inte en helt ovanlig syn att se Mattias vandra runt och göra konstiga rörelser då nya karaktärer ska läggas till i spelet. Har sett det själv ett par gånger och då man inte vet vad slutprodukten ska bli ser det väldigt, väldigt skumt ut...
 
 
   I efterhand är det väldigt roligt, för då man tittar på vissa karaktärer ser man direkt på deras rörelsemönster att det är Mattias som är referensen.
   Jag älskar att veta hur grafik och animering byggs upp på det här sättet och hoppas att SSO själva släpper videor som den här i framtiden. Sjukt kul att Mattias kunde visa det här också! Jag tror verkligen inte att jag är ensam om att vilja gräve längre ner i spelmagin :D
Svar på fler frågor

Från Allison Underhurricane:
   Vilket är ditt favorit stall i SSO förutom Jorvikstallet? 
   Moorland! Det känns hemma, särskilt eftersom det var mitt hemstall från starten av spelet fram tills att Jorvikstallet öppnade.

   Beskriv ditt drömområde med tre ord.
   Detaljrikt, mystiskt och magiskt.

   Vad är din favoritras IRL?
   Jag bryr mig inte så mycket om hästras, det viktigaste för mig är hur hästen i sig är i skallen.

   Vad skulle du tycka om starthästen skulle uppdateras? 
   Jag är nog en av de som promotar en uppdatering av starthästen mest! Hästarna ÄR inte fina (i den nya grafikstil spelet har, jag har inget emot hästen i sig men SSO är ett helt annat spel nu), de är bara fyllda av nostalgi. Nostalgi är trevligt, men det betyder inte att det är så det borde vara just nu. Tänk alla nya spelare som ser reklamer med alla nya, magiska hästar och ivrigt startar upp spelet för första gången för att upptäcka att de står öga mot öga med en polygonälg? Jag vill otroligt gärna ha en uppdatering på starthästen och mitt enda concern är att färgerna då "måste" vara exakt desamma som de tidigare. Jag älskar tanken på att uppdatera alla hästar i spelet, men man ska inte räkna bort de gamla färgerna, som är helt fantastiska! Och man vill ju inte byta bort, man vill växa med.
 
   Ash är min favorit av alla hästarna, men jag hade i ärlighetens namn aldrig ridit runt på honom om det inte var så att han varit min polare i fem år. Han bleknar stort jämte de nyare hästarna.


   Vilken karaktär vill du veta mer om? 
   Det finns många karaktärer jag gärna lär mig mer om! Just nu är jag väldigt nyfiken på Eremiten på heden, för han har säkert en historia som ledde till att han hamnade nere i sin sänka med sina Welshponnyer.
 
Från Deborah Turtlehand:
   Vad tycker du om att dom lovande väldigt mycket saker i början av året? (Det börjar kännas som dom snart kommer ha lite bråttom att uppfylla det dom sa skulle komma till spelet) 
   Jag var faktiskt tvungen att gå tillbaka och läsa den nyhetsartikeln som det gäller. Det är mycket information, men det lovas faktiskt aldrig riktigt att saker ska komma. Det är lite att läsa mellan raderna medan man får en hint om vad som komma skall. Det enda som faktiskt sägs är att ett par saker TROLIGEN kommer under 2016, annars lovas faktiskt ingenting rakt ut. Det sägs saker om att utveckla funktioner, men det står ingenting om att de faktiskt ska släppas också (med undantaget ett nytt område till vintern, och att hemstall + tävlingsfunktioner TROLIGEN kommer under 2016).
   SSO tenderar att säga väldigt lite om vad som ska komma framöver, och det finns en väldigt bra anledning för det. Det kan hända att de vill göra något som kommer bli supercoolt, och sen märker de att det kräver lite mer tid än tänkt för att det ska bli just så bra som de faktiskt vill ha det, samtidigt som andra grejer ska komma ut därimellan. Om de bara ger en hint om något så blir folk som tokiga och nästan kräver att det ska komma inom två veckor, och därmed blir det ännu svårare för dem att säga något alls om väldigt mycket. Jag tror inte att de kommer hinna med allt som står i nyhetsposten, och med tanke på hur diffusa tidsramerna i artikeln var känns det som att det mer var att man ska få ett grepp om vart spelet är på väg än att lova hur 2016 skulle se ut.

   Tror du Jorvik city kommer öppna som nästa område?
   Med tanke på bilden som släpptes förra veckan, ja!

   Skulle du tycka det var kul om Jorvik city skulle öppna. För i SSL är ju t.ex skolan där.
   Jag skulle tycka det vore jättekul, men jag undrar om skolan skulle dyka upp i SSO. Det finns liksom ingen vits med skolan i det här spelet, eftersom vår karaktär inte har något där att göra.
 
   Musiksalen i skolan, från Star Academy


   Gillar du och läsa? 
   Jag är en sån läsare så att jag under min uppväxt fått läsförbud där mamma ryckt böcker ur händerna på mig för att jag ska göra annat... så ja, man kan säga att jag gillar att läsa!

   Ser du Esme som dig själv eller bara en karaktär? 
   Vi har nog lite växt ihop under de här åren. I grund och botten är vi nog desamma.
 
Från Iris Highgarden:
   Vilken gymnasielinje gick du?
   Jag gick i det gamla systemet och gick Samhälle-Kultur, som vad jag förstått numera heter Humanistisk linje. En överlag trevlig linje som var perfekt för mig som är intresserad av språk och historia!
Usch på Niantic :(

   I och med en av de senaste uppdateringarna i Pokémon GO har jag nästan helt slutat spela spelet. Jag älskar att promenera, men jag måste ha musik i öronen, det går liksom inte annars. I en uppdatering nyligen ändrades ljudinställningarna så att musiken man har på utanför appen sänks REJÄLT varje gång man startar spelet. Om man försöker höja upp den och har kvar ljud i spelet (jag har kvar ljud för Pokéstops eftersom jag missar dem annars, jag är en sån spelare som håller händer och telefoner i fickorna medan jag går om det inte händer något i spelet) så blir ljuden in-game så höga så man typ spränger trumhinnorna.
   Jag tänkte att det var en bugg så jag spelade på min jobbmobil istället (I know, sue me) medan jag lyssnade på musik på min egen telefon, men nu har ytterligare två eller tre patcher släppts och samma sak består. Därmed känns det som att det här var gjort med mening, och att behöva ha dubbla mobiler för att kunna lyssna på musik medan man spelar Pokémon är ju fånigt.
 
   Det här gör att jag inte spelar Pokémon GO aktivt längre. Har Googlat på grejen och ser att jag inte är den enda, haha. Well done Niantic! Iofs har jag droppat av rätt mycket eftersom jag nästan har fyllt mitt Pokédex och de jag har kvar är så ovanliga i mitt område så det känns inte värt att dra batteri och inte få lyssna på musik för dem.
 
   Sorry Pokémon GO, du är ett kul spel men din utvecklare gör ett bra jobb med att fälla dig genom väldigt negativa features och en stor avsaknad av Pokémon...
 
 
Musketörerna

   Här är en redigering som jag petat på lite då och då i evigheter, och som äntligen är klar! Jag hade svårt att hitta en refernspose till d'Artagnan, men lyckades få till en vinkel jag gillade till slut.
 
   De här fyra hör ju till samma grupp bland mina hästar. Eleganta Morganhästen Aramis retas med Sportfriesern Porthos, som visserligen gärna leker men just här är rätt trött på kompisen. Quartern d'Artagnan har inte en aning om vad som händer men är glad bara över att vara med och Shiren Athos har gett upp på polarna och har placerat sig under ett träd för att käka istället.
 
   Precis som med alla mina redigeringar går det att se bilden även i mitt redigeringsgalleri som går att nå via länk i menyn till vänster.
 
 
   Klicka på miniatyren för att se bilden i högre upplösning!
 
 
   Skönt att äntligen ha den här redigeringen ur världen, nu slipper jag ha dåligt samvete över den!
 
Flykt från verkligheten

   Jag har spenderat ett par timmar i ortens lokala biosalong. Har väntat lääänge på Doctor Strange och tycker det var en riktigt bra film! Det var dock väldigt speciella effekter i filmen så jag är glad att jag inte såg den i 3D - jag har nära till åksjuka och det var väldigt många väldigt avancerade specialeffekter som jag troligen hade reagerat på.
   Jag såg filmen med en kompis som enbart följde med pga Benedict Cumberbatch och hon var ju på väg upp ur stolen direkt då eftertexterna började rulla. Hon tyckte jag var lite dum i huvudet då jag sa åt henne att sitta ner igen, särskilt då det var hon, jag och en ensam kille som satt kvar efter ett tag, haha... Men jag ska se de båda extraklippen, det finns inte en chans att jag går från en Marvelfilm utan att ha sett mina extraklipp! Orutinerade biobesökare som bara stannar för det första klippet, haha.
 
   Jag har ingen som helst lust att spela SSO, mest för den saken att det här communityt är så sjukt giftigt just nu. Jag får ångest bara av att logga in i spelet så det är inte värt det. Däremot tänkte jag dra upp Photoshop och påbörja en ny redigering. Får se hur det går med den, uppdaterar förstås här om framstegen!
 
   En gammal favorit
"Jorvik ser inte ut sådär!"

   Så sa många spelare då New Hillcrest visades upp för första gången. Nu är det en bunt som säger samma sak nu efter fredagens teaser - Jorvik är inte en modern ö och SSO-teamet försöker göra ön till något den inte är.
 
   Jag vet inte hur det är med er, men vi som spelare kan ju inte bestämma hur den här ön ser ut? Vi har 1) inte en aning om hur stort Jorvik är, 2) inte en aning om hur många städer det egentligen finns, 3) inte en aning om hur markerna ser ut utanför den spelkarta vi har idag. Det kan finnas trettiofem fler stall, eller två stall. Kanske inga alls. Det kanske är tonvis av moderna samhällen på andra sidan Jorbergen. Det kan vara tom öken. Det kan finnas magiska varelser eller hundratals vildhästar. Ön kanske inte ens är färdigritad utanför spelkartan - vi vet inte! Och det är inte heller upp till oss att bestämma vad Jorvik är. Vi kan säga vad vi tycker om ön, ja, men det är inte upp till oss att bestämma hur Jorvik ser ut. Det är upp till det team som bygger spelet. Det är samma grej med de spelare som säger "SSO-teamet kommer aldrig släppa enhörningar och pegaser för det passar inte spelet" - men vem har sagt att det aldrig kommer hända? Ingen från Star Stable Entertainment i vilket fall. Det är alltså helt omöjligt för oss att veta om det ska hända eller inte!
 
   Vi har rätten att tycka och tänka - men att själva bestämma hur spelet ska se ut? Och säga att de som faktiskt bygger det hela gör det fel, för att det inte överensstämmer med den visionen man haft? Nä, då är man allt lite fel ute tycker jag!
 
   Att säga att Jorvik inte kan ha en stad tycker jag är väldigt konstigt. Går mycket sånt snack på Facebook just nu! Städer är dock inget nytt påhitt, se tillbaka tio år i tiden och se hur Jorvik såg ut då...
 
  Egentligen tycker jag samma sak gäller allt både i och utanför Star Stable, så länge det fortfarande rör spelet. Finns mågna spelare som försöker bestämma vad produkten är för att den ska passa dem bättre. Om man har accepterat ett användaravtal är det inte en demokrati längre, då är det bara att följa avtalet om man ska använda produkten. Man kan ju tycka att det är de professionella människorna bakom produkten som bestämmer produktens regler och vet bäst för produkten...
Jahapp...

   Alla mina helgplaner har kört ihop sig den här gången, haha. Aja. Jag borde egentligen redigera bilder, för det börjar bli dags för mig att beställa en ny kalender till nästa år, och jag tycker det är så sjukt kul att pimpa upp den. Jag drömde i flera år om en kalender från Personligalmanacka men tyckte det var lite dyrt eftersom jag var osäker på om jag faktiskt skulle använda den, men jag köpte en förra året som är min stora räddning på jobbet, haha. Föredrar att ha kalendrar i pappersform, jag minns saker så mycket bättre då jag skriver det för hand!
   Man kan kanske tro att jag bara har SSO-bilder på den, men jag har kastat in lite från typ allt, så det är för min del en väldigt rolig kalender. Vill göra samma sak för den jag ska ha 2017 fast ta det steget längre :D (Har tyvärr ingen bild på den jag har just nu)
 
   Idag har jag nästan lite maniskt byggt i Zoo Tycoon 2 igen. Jag har mina perioder då det inte går att slita sig från spelet! Det är kul att tänja på spelets gränser, för särskilt det här med att bygga hus är ju inget som spelet egentligen är menat för. Men det går, det går! Gäller bara att man vet vad man håller på med, och man behöver max två pack med usermade content för att kunna bygga ascoola byggnader. Jag ska försöka visa lite från det senaste bygget senare, det blev faktiskt riktigt bra även fast det tog lång tid.
 
   En äldre bild från detta sanslöst häftiga spel
Hm...

   Det är spännande att testa nya grejer, men jag blir lätt väldigt frustrerad av att söka information om teknik på nätet. Särskilt då det kommer till YouTube! Google har gjort sitt absolut bästa för att göra processen mycket svårare än nödvändigt. Jag brukar kunna Googla mig fram till det mesta, men så fort som det gäller YouTube... suck. De har ju miljoner steg-för-steg-grejer, men jag har aldrig haft nytta av en enda av dem xP Någon här som har erfarenhet av YouTube Live?
 
   Jovisst ja, glömde nästan. Det finns en ny spelserver för alla spelare i Asien. Förr fanns en server i Asien som hette Water Star, men eftersom det var så få spelare på den flyttades alla spelare över till Australienska Fire Star och Water Star stängdes ner. Detta hände dock för rätt länge sedan och nu verkar det finnas nog spelare för att ändra på saken, så i veckan öppnades Panda Valley! Det här är nog en av de finaste serverikonerna to date, den är jättesöt!
   SSO har också gått ut med att alla spelare med konton baserade i Asien automatiskt kommer flyttas över till Panda Valley inom ett par veckor.
 
 
   Samtidigt verkar det som att Air Star har stängt så att man inte kan byta dit. Jag känner mig rätt tagg på att byta server trots det. Jag spelar faktiskt inte så mycket längre, men det grundar nog mycket i att jag inte trivs på servern. Det känns otryggt och jag vill helst bara undvika alla andra spelare förutom klubbkamraterna och vännerna. Får se hur det blir där, för jag är inte så taggad på någon av de båda andra servrarna heller. Man vill ju inte få ångest av att spela ett spel man egentligen tycker så otroligt mycket om :(
The teaser of all teasers

   Det är ju inte bara ett nytt hemstall i antågande - ett nytt område ska också släppas till Star Stable Online innan året är slut. Idag släpptes den första bilden på det kommande området!
 
   Spårvagn!
 
   Vi har inte fått någon som helst information att gå med bilden, men spekulationerna haglar. De flesta tror på att det är Jorvik City som är på g, andra tror att spårvagnen kommer gå via Norra Länken.
   Oavsett vad det är så är det fantastiskt snyggt! Spårvagnen med Aideens Harpa och Jorviks nationalblåa färg är något vi aldrgi sett förr, men samtidigt känns det som att det verkligen är Jorvik! Det tycker jag är så coolt med allt nytt som kommer, det är så annorlunda men ändå så rätt. Det är någon slags modern stad, något vi faktiskt aldrig förr sett på Jorvik.
   Det ska bli jättekul att få höra mer om vad som är på gång, kan knappt vänta! Hösten är ju alltid såhär i Star Stable, det börjar lugnt och uppdateringarna är ofta väldigt små, och sen kommer allt det stora och coola.
 
 
   Btw så tänkte jag prova mig på en livestream i helgen då jag blivit sponsrad med lite kul grejer för en giveaway. Det är mest troligt att det händer i morgon, så håll utkik här efter mer info :D
   EDIT: Tekniska svårigheter har uppstått! Jag ska se vad jag kan göra, vore himla kul att streama, men om det nu skiter ihop sig finns det alltid kommande helger också :) Jag säger förstås till om läget ändras!
Ännu fler svar!

Från Hedvigpalje:
   Om man har en "framgångsrik youtubekanal" eller typ många prenumeranter och fattar vad en youtube kanal innebär. Skulle du tänka dig samarbeta med den personer typ göra en videos tillsammans?
   Jag bryr mig inte ett dugg om hur stor en kanal är eller hur bra den fungerar, jag bryr mig mycket mer om personen som står bakom kanalen och vad den personen står för. Jag skulle t ex aldrig göra ett samarbete med någon som uppmuntrar till att bryta mot SSO's användarvillkor, oavsett hur stor kanalen skulle vara. Samarbeten är ändå inte något jag brinner för, (särskilt inte om det händer på mina egna medier) då jag föredrar att göra mina videor ensam i lugn och ro.
 
Från Diana Sweetgirl:
   Har du sett serien Shadowhunters eller filmen The Mortal Instruments? 
   Har sett både serien och filmen! Gillade böckerna mer. Jag vet att Shadowhunters har fått en högre budget att leva på till säsong 2, så det blir spännande att se om budgeten förbättrar kvalitén på serien. Följde inte direkt serien noga, utan satt och "hoppade" fram genom varje avsnitt för att se om något intressant hände.

   Har du läst The Mortal Instruments böckerna? Isf, vad tycker du om de? 
   Yes, allihopa + de flesta av författarinnans andra verk. Jag gillar verkligen sättet Cassandra Clare skriver på och jag uppskattar många av hennes karaktärer, särskilt Magnus Bane.
 
   
 

   Vad skulle kunna få dig till att sluta blogga och/eller spela SSO?
   Möjligen jordens undergång
 
Från Sally Hawklord:
   Favoritchoklad? 
   Så länge det inte är vit choklad eller har nötter i sig äter jag typ allt! Om jag hade lite mer pengar hade jag gärna köpt lite finare choklad och testat massa olika märken, men Marabou (original) är det jag vanligtvis käkar.

   Vad tycker du om The Flash? 
   En av mina favoritserier! Den är ju rätt "snäll" (inte så våldsam) och jag gillar dynamiken mellan karaktärerna, och jag tycker dialogerna ofta är väldigt roliga. Och Cisco är typ lika mycket riksnörd som jag är. Har bara hunnit se första avsnittet av nya säsongen, får nog ta och försöka kika på de andra innan jag blir spoilad!
 
 

   Tror du att SSO on the road kommer att komma till Finland?
   Oj, inte den blekaste! Vad jag vet har teamet bara en kotte som pratar finska så det är väl enbart för den finlandssvenska publiken isf. Jag vet dock ingenting alls om SSO's framtida event!
Gamla bilder

   Långt, långt tillbaka i tiden släpptes bilder som de här. Spelet har kommit en lång väg sedan dess - är det inte dags för SSE att uppdatera sitt digitala bibliotek snart? De här bilderna släpptes troligen innan spelet självt, med tanke på att den där loggan faktiskt aldrig använts förutom på... typ de här bilderna.
 
 
 
 
 
 
 
Det jag gjorde igår!

   Videon i detta inlägg är producerad i samarbete med Star Stable.
 
 
   Så, två stycken på två veckor! Nu blir det dock paus igen.
 
 
   Jag måste kuta iväg igen, men kanske återvänder till datorn senare ikväll. Annars ser ni mer av mig i morgon - det är en kort arbetsdag eftersom det är röd dag på lördag!
Senaste bygget

   Jag har ju gått och blivit beroende av Zoo Tycoon 2 igen, och spenderar mycket tid på att bygga grejer. Finns särskilt en djurpark jag just nu älskar att bygga på!
 
   Det senaste jag byggde i den var en inhägnad för två snöleoparder. Jag funderade på om jag skulle bygga en del av inhägnanden som en inomhusinhägnad, men jag bestämde mig för att istället bygga den delen för besökarna så att de kunde gå inomhus och betrakta djuren från en mer skyddad miljö. Besökardelen finns i två plan, med en liten souvenirbutik på ovanvåningen. Ovanvåningen sträcker sig ut i inhägnaden för att ge bättre sikt, men med det riskerar man också en bugg som gör att besökarna faller genom marken och landar i inhägnanden. Jag hoppas på att slippa det, gillar verkligen hur bygget blev! Byggde också upp taket lite för att ge en mer tredimensionell och öppen känsla med fler ljusinsläpp.
 
   Hägnet är inte jättestort, men lagom för två snöleoparder.
 
   Besökarområdet är rymligt och rätt högt i tak. Att en del av taket är extra höjt ger också en härlig känsla. Kan hända att jag implementerar glasväggar i den bakre delen för att släppa in mer ljus, eftersom lamporna i spelet inte direkt gör någon skillnad.
 
   Djurparkens stolthet ligger nära ingången och består av en stor inhägnad för Amerikanska Mammutar. Mammutarna har en stor grässlättsinhägnad med ett naturligt vattenfall, som mynnar ut i en damm som slutar en bit utanför inhägnaden. De har också ett skyddat inomhushägn med mat och vatten, och besökarna har ett skyddat hus med bänkar, kikare för bättre sikt samt informationstavlor om djuren. Det finns också två statyer i naturlig storlek i byggnaden.
  Jag älskar dammen utanför hägnet, men det är så himla svårt att ta bilder för att göra det rättvisa. Vinklarna blir liksom aldrig riktigt bra!
 
   Besökarområdet syns till höger. Inne i byggnaden finns en rektangulär stig som följer väggen och innanför stigen finns två stora statyer omringade av växter och blommor. Även fast staketen är höga "funkar" de inte som de ska och besökarna kan se igenom de solida väggarna, så jag slägde in ett elefanthus i efterhand för att mammutarna skulle få vila lite ifred från nyfikna ögon.
 
   Vattenfallet är omgivet av växtlighet och vattnet slutar inte i ihägnaden. För att ge ett jämt vattenflow består staketet i vattnet av lodräta stockar i två "lager".
 
   Utanför hägnet måste man korsa en bro för att komma längre in i parken. Ju högre upp på bron du kommer, desto högre blir plexiglasstaketen för att ge en trygg känsla.
 
   Jag älskar dammen! Den gör sig tyvärr inte så bra på bild, men detaljerna är jättefina!
 
   Ytterligare ett försök att få dammen på bild, tyvärr hann det bli mörkt.
 
   Det här spelet är så gammalt, men det har verkligen åldrats med värdighet, i synnerhet tack vare alla som gör egen content till spelet och delar med sig av det. Jag använder sjukt många hacks (t ex för att kunna placera träd, växter och stenar nästan precis hur jag vill) och det mesta ni ser på bilderna är content gjort av andra ZT2-spelare. Det enda jag inte riktigt gillar med bygget just nu är bron över dammen, men jag har inga upphöjda gångar som passar bättre. Kanske dags att dra en ny vända genom ZT2-communityt för att börja leta efter nya props att kasta in här och var i parken!
Wihihi!

   Är det bara jag som blev jätteglad över klädmarknaden? De benlindor som dök upp har jag önskat mig i evighetes evighet! Dels fick vi ÄNTLIGEN vita benlindor, inte grå, vita, dels kom det benlindor som matchar någa av mina favoritschabrak. Hallelelujah! Jag loggade snabbt in och köpte på mig hela bunten. Resten av kläderna är inte riktigt min stil - jag gillade tröjorna men jag tänker hoppas att klädmarknaden kommer tillbaka igen i ett senare skede då jag känner att min garderob är lite för full. Gillar verkligen den nya stilen på tröjor vi sett på sistone, hoppas det fortsätter åt det här hållet :D
 
   Jag är faktiskt på språng, på väg hem. Jag har fixat en grej som ni får se i morgon! Var kanske inte tanken att det skulle bli så sjukt sent idag men vad gör man då man är seg och sur på grund av Sverige. Det här landet med det här vädret, liksom kom igen?! Ett till år av det här vidriga vädret? Jag vill flytta söderut.
   Mer om vad jag gjort idag kommer i morgon, och i morgon får ni också se lite bilder från mitt senaste bygge i Zoo Tycoon 2! ^^
Jag = Ior

   Hej höst och hej vinterdepression! Det är inget nytt, jag har varit diagnostiserad med depression ett par gånger redan och blir alltid enormt mycket sämre så fort som solen börjar gå ner innan klockan fyra. Dags att flytta söderut?
   Bli alltså inte förvånade om jag är lite frånvarande eller postar lite mindre (eller mer) än vanligt framöver. Nu vet ni iaf vad som pågår här!
 
   Perfekt representation av mig och en av mina kollegor på jobbet just nu
 
   Uppdatering idag ändå! Jag tror det är för tidigt för hemstallet, vi får säkert höra mer innan det är dags på riktigt. Vad tror ni händer idag?
Fler svar från frågestunden!

Från Filippa Candlepie:
   Om du inte hade valt den färg och man som du faktiskt valde på Ash, hur tror du att han hade sett ut då? 
   Då hade han troligen blivit en fux med strimbläs och vit man! Det var mitt andra alternativ, men jag var redan såld direkt då jag såg den grå färgen och visste att jag absolut inte ville ha en annan häst!
 
   Ash är bäst och har varit med på nästan allt jag gjort under de här fem åren!

   Om du skulle få designa en häst helt fritt i spelet, hur skulle du designa den då? Alltså t.ex. ras, färg, tecken, lynne m.m. 
   Om jag fick bestämma vill jag bara göra en uppdatering på alla gamla hästar vars raser har uppdaterats! Jag skulle t ex hemskt gärna ha den prickiga Sportfriesern i den nya modellen, fast med exakt samma färg. Jag gillar redan de hästar jag har och är rätt fantasilös då det kommer till att välja nytt helt själv, men om jag fick designa helt fritt vill jag uppdatera dem så att de är lika snygga i kroppen som sina nyanlända kusiner.

   Om du inte hade fastnat för SSO, hur tror du att ditt liv (och ditt spelande) hade artat sig då? 
   Jag hade troligen börjat spela något annat! Jag har alltid varit väldigt fascinerad av spel och ett av mina tidigaste spelminnen är att jag satt i min pappas knä som jätteliten medan han spelade The Legend of Zelda: A Link to the Past och jag tyckte det var helt fantastiskt. Mitt problem har dock alltid varit att jag tycker väldigt illa om våld! Jag vill inte spela våldsamma spel och Pokémon är det mest våldsamma jag någonsin gett mig in på. Därmed spelar jag inte heller vad som helst, även om jag kanske uppskattar att titta på då andra spelar sådana spel. Vem vet, jag kanske hade varit en hängiven The Sims-spelare om jag inte haft Jorvik att fly in i? Jag gillar ju ändå att bygga, som ni troligen märkt via Zoo Tycoon 2. Jag hade absolut spelat något spel, frågan är bara vad som hade kunnat hålla kvar intresset över en längre tid!
 
   ZT2 är ett av de bästa spelen som någonsin gjorts och det blir inte sämre med Usermade Content! Finns fortfarande ett grymt community kring spelet trots att det är över tio år gammalt.
 
Från Hedvigpalje:
   Kommer Night Guards släppa in fler spelare? 
   Vem vet? Vi är väldigt demokratiska och om en av oss inte vill ha in nya så väntar vi. Gruppens dynamik är det viktigaste i vår klubb! Vi är bara tio stycken och vi är alla rätt inaktiva som klubb (det är sällan mer än en av oss är online åt gången), men jag tror nog att vi alla trivs bra på det sättet i dagsläget.
 
Från Quinn Catforce:
   Vilken är din favorithäst förutom Ash?
   Rapidash!
 
   Vilken hästras TROR du ska uppdateras härnäst? 
   Araben eller Andalusiern. Jag står ändå fast vid att jag hoppas på att starthästen uppdateras!

   Vilken hästras TROR du kommer som nästa? 
   Med tanke på hur mycket folk tjatar om det känns det som att Mustang är det enda som är relevant? Jag har själv absolut noll intresse av Mustanger så jag hoppas på något annat, heh...

   Vilken hästras VILL du ska komma som nästa?
   Haflinger. Jag gillar det stuket på häst och fuxfärgerna är fina!
 
   Vad har du för drömjobb?
   IP Director för Star Stable Online. Drömma kan man ju!
 
   IP står för Intellectual Property, och i korta drag kan man säga att Star Stable Onlines IP Director ansvarar för, samt äger, vidare utveckling samt skydd av produktens historia, lore och egentligen allt produkten i sig står för.
SSE på frammarsch

   I förrgår exploderade en bunt artiklar om Star Stable ut på nätet, då ca tio olika tidningar skrivit varsin artikel (eller rättare sagt, delat vidare samma artikel) om spelet. Varför? Jo, efter fyra år går företaget slutligen med vinst då vi lämnar 2016. (Dessutom ska spelet släppas på både Portugisiska och Turkiska, kul!)
 
   För er som inte är så insatta i det här med företag så måste man alltid ha pengar vid starten av ett företag. (Häng med nu, nu ska en förvirrad Esme försöka, med betoning på försöka, ge en nybörjarkurs i arbetslivet) Om jag vill starta ett företag kan jag få investerare som pumpar in pengar i företaget för att jag ska kunna starta upp det, anställa folk och bygga vår produkt. Dessa investerare räknar med att de ska kunna ta ut vinst ur företaget senare - alltså räknar de med att företaget ska gå så bra att det inte bara betalar lönerna åt de som arbetar på företaget, men de som lagt in pengar från början ska kunna få tillbaka sina pengar och helst även kunna ta ut lite mer för att faktiskt tjäna något på affären. Och det är inte alls ovanligt att det tar flera år innan det händer!
   Många spelare kommer med klagomålet "Ööööh, Star Stable har så dyra priser, de är så pengagiriga och tar bara mer och mer för att få tjäna mer". Jo, det är klart. Det är liksom så företag fungerar. Alla företag. Det gör detsamma om det är butiken där du handlar mat, din ridskola eller kedjan som tillverkat de kläder du har på dig just nu - allt bygger på pengar. Men samtidigt är det så att allt Star Stable tjänat under dessa år har gått rakt tillbaka in i att få spelet och allt runt det att bli större och bättre. Det är alltså först nu som de som från början investerat i spelet kan tänka på att faktiskt få något alls tillbaka för det!
 
   Inte nog med det dock - SSE's VD Fredric (känd från Instagram Story som Super-CEO med den röda manteln) bekräftar att SSE under det senaste året har rekryterat för att kunna bygga ytterligare ett spel som utspelar sig på Jorvik. Den enda informationen som ges utöver det är att det kommer dröja runt ett år innan det är dags för spelet att se dagens ljus.
 
   Star Stable Entertainment är inte bara ett av de största spelföretagen i Sverige - de har inte heller långt kvar innan de står med två stycken speltitlar.
 
   Kan inte låta bli att bli lite stolt? Hade kanske inte väntat mig det här då man först rynkade på näsan då man såg den allra första bilden på Starshine för  elva år sedan (för vilken häst är blå), men jösses vad mycket som hänt sedan dess!
 
   Vad tror ni att det kommande Jorvik-spelet kommer handla om?
 
   (Källor: Sydsvenskan, SvD, Dagens Industri, Omni, Pressen osv osv)

Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.