Chrome Pointer

Vad ska man nu titta på?

   Jag är hemma efter att ha sett Avengers: Endgame idag. (Nej, jag kommer inte skriva några spoilers här, mer än lite känslor nu i efterhand.) Hujedamej vilken film! Tycker nästan lite synd om min eternal partner in crime Siri Moonbear som fick stå ut med att jag satt och pep och petade på henne då sjuka saker hände. ÄLSKAR dock hur involverad publiken var. Meli såg filmen förra veckan och berättade om att publiken då varit helt crazy bananas och det var några stunder i biografen idag då man trodde att jublet aldrig skulle dö ut, haha. Så häftigt? Tror aldrig jag varit med om en skrikande och tjoande publik innan typ Black Panther, och jag minns verkligen hur hela publiken vrålade i uppror då Avengers: Infinity War slutade. "I'm Mary Poppins y'all" var ju också en grej som folk reagerade högt på, haha. Samtidigt har jag bara varit med om det här på Marvelfilmer. Någon med andra erfarenheter?
 
   (Scenen med hammaren (ni som vet, ni vet), HERREGUD vilket vrål publiken gav ifrån sig. Helt otroligt. Iofs tror jag att jag skrek lite jag med. Wow.)
 
   Måste lyssna igenom soundtracket nu. Jag ÄLSKAR soundtracket från Guardians of the Galaxy så då det började dunka i bakgrunden var det fler än jag som gav ifrån sig små glädjetjut och började digga med, haha. Tror jag behöver lite tid för att processera hela det här universumet och vad det slutade i, så musiken får följa med på vägen. 
 
   Tänker dumpa av det här inlägget med en av mina favoritscener från Marvels grymma filmer!
 
JAG SKREK

   Skojar inte, skrek rakt ut då jag såg det här och nu får hösten banne mig komma snart så jag kan börja spela!! ETT NYTT ZOOSPEL och de screenshots som har släppts visar på att man kommer kunna bygga miljöer som man bara kunnat drömma om förr!
 
Jolly Jumper

 
   Namn: Jelly Jumper
   Tilltalsnamn: Jolly
   Namnbetydelse: Stackars Jolly, som råkade ut för en felstavning i sitt namn! Han skulle ha hetat Jolly Jumper efter Lucky Lukes väldigt personliga häst, men tack vare en otydlig handstil fick han istället namnet Jelly Jumper, vilket var så lustigt att han fick behålla namnet.
   Ålder: Kommer snart...
   Ras: Chincoteagueponny
   Lynne: Kommer snart...
Då planer går i stöpet

   Den här helgen gick fullkomligt åt skogen. I nästan tre dagar satt jag utan internet och min ångest pallar inte med att planer går i stöpet. Jag tänkte att det var lugnt ändå med tanke på at jag kan göra mer nästa helg, men sen ringde chefen från mitt helgjobb igår och sa det oemotståndliga "Har du lust att komma i helgen? Vi har en massa hästar som behöver ridas och du får ju betalt också" och där var jag körd, haha. Ägaren till hästen jag rider hemma i Stockholm sa att jag inte behövde komma med ut den här veckan om det skulle bli stressigt för mig, men egentligen har jag preppat mycket videor nu och har inget bättre att göra hemma i morgon ändå, så häst blir det. Blev alltså bara tre jobbdagar den här veckan, haha. Men det jämnar ut sig. Jag jobbade hemma i några timmar igår eftersom jag inte hade något annat att göra i min internetlöshet, och jag ska även jobba några timmar nästa onsdag då alla andra är lediga pga första maj, så jag kompar ut fredagen istället för att ta en ledig dag.
 
   Och vet ni vad? Något jag ibland glömmer bort är att de strikta videoscheman jag gett mig själv är högst frivilliga. Jo visst förlorar jag lite inkomst om jag inte håller igång och postar videor så ofta, men jag måste lära mig begripa att det inte gör något om jag tar en videofri vecka här och var. Jag håller egentligen ett rasande tempo på videor med tanke på att jag postar minst tre i veckan som är ca 15-20 min långa var och dessutom jobbar heltid (+ aldrig har semester eftersom jag på mina semestrar reser bort för att jobba på andra ställen. Alla jag känner tycker bara jag är lite dum i huvudet.).
 
   Nåväl, den här veckan ska jag faktiskt inte spela in videor, hehe. Hinner inte. Kanske att det hinns något på torsdag, men jag ska försöka låta bli. Ska jobba två helger i rad nu, men den här helgen blir rätt lugn eftersom den innehåller mer motionsridning än att ta hand om en grupp barn. Och, dessutom har jag förinspelat videor så jag behöver inte göra mer nu förrän nästnästa vecka. Tjo på det! Jag kommer nog inte hinna kika in här mer under den här veckan, men vi ses väl nån gång snart igen! (Och jag finns ju på Instagram varje dag, som ni säkert vet.)
 
   Minimalistisk redigering på enhörning från Horse Life 2
En snabbkurs i att vara influencer

   Är det verkligen coolt och glamouröst att få hem "gratis" grejer från företag? Är de verkligen gratis - och du har ett ansvar då du har mottagit produkten, om du nu vill följa svensk lag. Titta in i Ydris spåkula så ska Bittertant Esme hålla en snabbkurs!
 
   Många tycker det verkar väldigt glamouröst att vara en så kallad influencer, särskilt då det kommer till att ta emot pressutskick och få en massa gratis pryttlar av sina favoritföretag. De senaste månaderna har jag börjat få mail från diverse småföretag som sett antingen någon av mina YouTube-kanaler eller min Instagram och tänker att det är enkelt att skicka någon produkt till mig för att jag skulle säga några ord om den och så vips får de en massa kunder. Låter rimligt? Kanske, för det är så många gör, men det är faktiskt inte helt okej enligt svensk lag och det är anledningen till att jag tackat nej till alla samarbeten (och de få jag tackat ja till har alla helt slutat svara mig då jag förklarat hur den svenska lagstiftningen ser ut).
 
   I Sverige betalar vi skatt för den inkomst vi har. Min inkomst är alltså det jag tjänar i lön per månad eller per år. Då man tjänar mer än en viss summa per år så måste man också betala skatt tillbaka till staten.
   Om ett företag kontaktar mig och säger "Hej, vi vill skicka dig en produkt och i gengäld vill vi att du gör en video om den" så betyder det att de ger mig i uppdrag att göra en video och min lön är deras produkt. Företagen kommer göra allt för att låtsas som att de bara är snälla, men det betyder alltså att jag måste betala skatt för den lön jag fått av dem.
 
   Räkneexempel:
   Ett företag skickar mig en mikrofon som i butik kostar 1000 kr. Då säger man att mikrofonens marknadsvärde är 1000 kr. Den summan är alltså min "lön", och därför ska jag betala skatt på det. I kommunen där jag bor skattar man ungefär 31% på det man tjänar, så nästa gång jag ska deklarera, alltså berätta för Skatteverket hur mycket jag tjänade förra året, ska jag skriva in att jag ska skatta 310 kr (31% av 1000 kr = 310 kr)
 
   Varje gång ett företag hört av sig till mig och jag känner att det är ett samarbete som jag faktiskt genuint är intresserad av har jag svarat "Absolut, men så att ni vet kommer jag följa svensk lagstiftning och märka ut videon/bilden/inlägget med "I samarbete med..." eller "Denna video är sponsrad av...". Ni får välja vilken fras ni helst använder." Lustigt nog har ALLA då genast slutat svara mig.
   Enligt svensk lag måste man nämligen märka ut samarbeten eller betald reklam väldigt tydligt. Det räcker inte med att jag sätter in #Reklam längst ner i taggarna på ett inlägg på Instagram, utan i den första meningen i bildens caption måste jag berätta att företaget har köpt reklamplatsen hos mig. Stora svenska influencers är skamligt dåliga på detta, och många har blivit fällda både en och två gånger av Reklamombudsmannen och fått betala böter. Tänk vad mycket lättare det varit för dem om de bara varit ärliga med att de blivit ombedda att göra reklam?
 
   Men alltså, om ett företag skickar mig gratis prylar så måste jag betala skatt för dem, så de är faktiskt inte gratis. Jag testade att ge motkravet till ett företag att "visst kan jag ta emot er produkt, men på grund av den skatt jag kommer behöva betala för varan kommer ni i så fall även behöva skicka mig ersättning för att täcka det". Det var de inte särskilt pigga på, haha. Men det är hemskt fult av företagen att säga "Hej, här får du gratis grejer för vi tror att du skulle uppskatta dem", men samtidigt måste man som mottagare vara villig att betala skatt för varorna. Jag tror att det dels handlar om okunskap och dels om att många företag inte bryr sig (det är allmänt känt att vissa företag ber sina influencers att undvika att märka ut deras inlägg som reklam, vilket går emot marknadsföringslagen). Sen ska inte allt skyllas på företagen, utan många stora influencers gör allt för att slippa betala skatt på varor de får hem. De är anledningen till att Skatteverket lovar att i år satsa extra hårt på att klämma till influencers som inte deklarerar på rätt sätt.
 
   Som slutsats kan man fråga sig - då man är en så pass liten "influencer" som jag är, kommer Skatteverket jaga mig och kommer jag råka på massa böter om jag slarvar lite?
   Troligen inte. Men jag kan åtminstone ha gott samvete för att jag sköter mitt på rätt sätt; och det är inte som att jag behöver dassiga samarbeten med företag som inte kan respektera min, och därmed mina följares, integritet. Jag har ett heltidsjobb och är i noll behov av samarbeten jag inte känner mig 100% nöjd med!
 
   Om ni vill läsa mer om hur influencers beskattas kan ni läsa mer direkt från Skatteverket, HÄR!
 
 
   Om ni får förfrågningar om samarbeten, läs på om hur man gör dem på rätt sätt innan ni svarar! Företagen kommer inte vara till någon hjälp - ofta är de lika fula fiskar som Mr Anwir! 
Påsken HATAR mig

   Jag var så glad och förväntansfull då jag gick in i den här helgen, men nu är jag bara less och besviken. Har haft datorproblem, YouTubeproblem och har stått i nästan ett dygn utan internet, vilket helt sabbat alla mina helgplaner. Nyss avslutade jag en livestream efter bara en kort stund eftersom det laggade så mycket så att ingen kunde titta på den, trots att allt fungerade bra från min ände. Så himla trött på det här!
 
   Jag ger upp på livet och lägger mig i soffan och spelar Pokémon nu. Blä.
 
   En av de miljoner bilder jag fotade under senaste huvuduppdragen men aldrig visade för att jag är en typ värdelös bloggare numera
Tack och lov för långhelg

   Just nu är jag så tacksam över en långhelg hemma. Som en minisemester! Jag spenderade hela förmiddagen igår i stallet, och väl hemma försökte jag spela in videor. Det gick SÅ dåligt och det tog 7 timmar att få ut EN video, som var 13 minuter lång... Hade så mycket otur med jorvikiska påskägg, videoklippning och YouTubeuppladdning att jag var helt gråtfärdig av frustration. Idag vaknade jag vid halv sex och kunde inte somna om, så jag har sedan tidigt varit igång med videoinspelningar och har spelat in mer än jag vågat hoppas på, vilket är jätteskönt. Den videon som ska ut snarast håller på att laddas upp på YouTube nu efter att ha renderats (den går ut i morgon) och under tiden har jag spelat Pokémon X för första gången på flera år. Mitt main-spel i Pokémonserien just nu är Pokémon UltraSun, så jag fångade en massa Pokémon att skicka över till UltraSun så att jag kan kläcka en herrans massa ägg. Jag gör det dels för att jag försöker skapa ett living PokéDex (då man äger en av exakt varje Pokémon som finns), dels för att jag kläcker en massa Pokés i överflöd som jag kan skicka ut i Wonder Trades för att förhoppningsvis få något coolt tillbaka.
 
   Uppladdningshastigheten på mitt internet är inte jättebra, så nu väntar jag på att tidigare nämnda video ska laddas upp helt innan jag fortsätter med lite mer videoinspelningar. Jag tänkte att jag ska spela in allt fram till veckan efter vårens sista jobbhelg, som för mig blir första helgen i maj, så att jag kan slappna av lite och inte känna att jag måste hinna med att spela in en massa videor på kvällstid. Har ju inte hunnit livestreama särskilt mycket på sistone, så tänkte att det kan bli en prio om jag hinner förbereda allt annat i mitt schema...
 
   Bild från ABZÛ
Spirit lämnar snart Jorvik

   En av de videor på min svenska kanal som det gått allra bäst för är den där jag köper Spirit. Över 100k visningar på den, hur sjukt?
 
   Eftersom vi nu vet att Spirit lämnar Jorvik den 29 maj gjorde jag igår en liten FAQ så man kan få sig en recap. (Påminner igen, om ni vill kommentera på min engelska kanal, gör det på engelska. Jag svarar inte på svenska kommentarer där eftersom jag vill att alla ska kunna förstå språket, vilket också är en av anledningarna till att kanalen existerar.)
 
 
 
 
   Här är videon jag gjorde för ett par år sedan:
 
Fun Fact

   Ett av nytillskotten i Esmes stall!
 
   En av de tre hästar jag köpte i helgen var Lusitanon Supreme. Jag är glad att jag äntligen fick användning för hans namn, då det legat i min "backlog" i flera år. Jag har alltid haft lite i bakhuvudet att jag skulle köpa den leverfuxade andalusiern och döpa den till Superstar aka. Supreme, men medan åren gick insåg jag att det inte hade varit en häst som jag skulle ha använt om jag köpt den, särskilt inte sedan den nya generationen av hästar som startade med Connemaran kom till spelet. Denna Lusitano kändes dock perfekt för namnet! Sån fantastiskt vacker häst. Något jag märkt av lite extra då jag redigerat bilder både på Supreme och min andra leverfux Briar är dock hur mörkt spelet blivit sedan Silvergladeuppdateringen. Det uppdaterade solljuset ger ett annat ljus än tidigare och jag har faktiskt redigerat några av bilderna jag har på Supreme rätt grovt för att man ska se honom bättre och inte bara ha honom som en mörk färgklump. Eftersom jag spenderar mycket tid med hästarnas modeller och texturer på jobbet vet jag att hästen egentligen är lite ljusare än vad den framstår som i spelet, men samtidigt är det ju också lite beroende på färginställningar på ens egen datorskärm (och mina är egentligen alldeles för gamla och det märks tydligt... då jag betalat årets skatt, som för mig blir ASHÖG pga mitt lägenhetsköp förra året, får jag börja spara till nya skärmar!).
 
    Okej, det som egentligen var målet med det här inlägget var att säga att jag köpt en häst, valt ett gammalt namn och dessutom får ni nu höra anledningen till att smeknamnet blev just Supreme. Tjofräs!
 
Världen ligger framför oss

   Över sju år har gått och Ash är fortfarande min favorithäst i spel någonsin ♥
Fortune's Hoof

   Info kommer...
 
 
   Namn: Fortune's Hoof
   Tilltalsnamn: Footie
   Namnbetydelse: Kommer snart...
   Ålder: 7
   Ras: Trakehner
   Lynne: Kommer snart...
   Level: 1
  
Superstar

   Info kommer...
 
 
   Namn: Superstar
   Tilltalsnamn: Supreme
   Namnbetydelse: Kommer snart...
   Ålder: 16
   Ras: Lusitano
   Lynne: Kommer snart...
   Level: 1
  
Silversong

   Info kommer...
 
   Namn: Silversong
   Tilltalsnamn: Silly
   Namnbetydelse: Kommer snart...
   Ålder: 8
   Ras: Lusitano
   Lynne: Kommer snart...
   Level: 1
Tre nya hästar

   Igår köpte jag tre nya hästar... dels de två nya Lusitanohästarna, dels Trakehnern jag suktat över i flera månader men inte köpt av någon anledning. Nu har jag ÄNNU fler hästar att lägga till i på sidan om mina hästar här på bloggen, lol.
 
   Ni får se en av dem idag - det här är Fortune's Hoof, kallad Footie!
 
   Trakehnern är en så sanslöst snygg modell på häst! Här är Footie!
NU ÄR DET HELG!

   Idag har jag inte mått så bra så jag är SÅ glad över att äntligen vara hemma och äntligen få helg. Och nästa vecka är jag ledig FYRA DAGAR I RAD?! Älskar påsk!
 
   Den här helgen tänker jag ta det så lugnt att det är skamligt men jag tänker också spela massa spel eftersom jag har längtat efter det i veckor. Tjoho!
 
   Bild från Horse Life 2
En jobbdag kvar!!!

   Jag är verkligen FÖR trött just nu, och det kommer från att jag inte haft en ledig dag på tre veckor eftersom jag varit iväg på mitt extrajobb oftare än vanligt. Därmed har jag idag storhandlat för att efter jobbet i morgon kunna åka hem, låsa in mig och inte behöva gå utanför dörren på tre dagar. Ska bli SÅ. SKÖNT!!!!
 
   Tidigt i morgon kommer en ny video på min svenska kanal, som kommer följas av två till på lördag och söndag. På lördag släpper jag dessutom en "mellanvideo", för att ge mig själv tid att spela in en ny lördagsserie. Så tre specialvideor i rad + en extra video på lördag. Inte illa va? (Har inte hunnit spela in Vårryttaren till söndag än. Får göra det i morgon. Streeeeeeeess)
 
   Eftersom jag är hemma hela helgen ska jag bygga upp mitt videobibliotek så jag är "klar" för två veckor framåt och sen borde schemat rulla som vanligt igen. Förra veckan tog jag helt en paus från min engelska kanal för att jag insåg att jag inte hade tid. Hatar sånt. Hoppas att tröttheten jag dragits med som sett till att jag inte fått något gjort på sistone försvinner då jag kan sova ut!
 
   Throwback till då jag letade spindelbebisar men hittade vovvar
Soul Rider Podcast

   Jag tror inte riktigt jag insåg hur mycket jag har inplanerat i mitt liv förrän jag blev tillfrågad om jag ville delta i månadens avsnitt av The Soul Rider Podcast. Det blev en himla röra för mig att reda ut allt från inspelningsdatum till assets för podden ^^'
 
   Idag släpptes avsnittet jag deltog i och det handlade om Game Lore. För att förklara det enkelt är Game Lore helt enkelt hur en värld i ett spel fungerar, så i SSO involverar det Aideen, Garnok, Ödesryttarna och allt som får Jorviks värld att snurra. Det var riktigt kul att joina TC, Rose och Cec i ett par timmar och om ni gillar poddar är det här nog något för er!
 
Hade glömt hur mycket jag älskar Unravel

   Unravel
 
Rekommenderar VERKLIGEN att spela Unravel på PC om man har en Xbox/PS4/Switchkontroll att koppla in! Mysfaktorn är total. Önskar att Unravel 1 skulle finnas på Switch i sig så jag kunde spela på tvn (tänker inte köpa et PS4 i första taget, finns inte nog med exklusiva spel jag är intresserad av för att det skulle vara värt det), men tvåan kommer jag köpa på Switch. Nån gång.
 
   Unravel
En favorit på YouTube

   Kanske inte spelrelaterat, men jag har hittat en kanal på YouTube som jag ÄLSKAR. Konstrestaurering! Det är alltså arbetet med att bevara gammal konst. Denna kanal handlar enbart om detta och jag avgudar det. Här är en video från kanalen som släpptes tidigare i veckan.
 
Workation

   För tusende gången åker jag på jobbsemester och det ska bli så härligt att krama på hästisar igen ♥ Ni kommer få se massa hästar på min Instagram @GamingByEsme.
 
   Eftersom jag troligtvis kommer var för trött för att komma ihåg att nämna det här senare så kan jag redan nu säga att nästa vecka för mig kommer handla om att bygga upp mitt videobibliotek igen. Har inte orkat eller hunnit spela in så mycket videor på sistone men jag ska börja förbereda för en ny videoserie på lördagar. Nästa vecka kommer ett ensamt avsnitt av ett spel jag inte kommer visa mer av, men som jag ändå velat prata om, och det ger mig tid att spela in några videor i förväg till kommande veckor. Blir nice!
 
   Så det lämnar jag er med nu. Tillbaka igen nästa vecka! (Men det kommer faktiskt några tidsinställda inlägg i helgen, otroligt nog)
 
   Bild från senaste kapitlet av huvuduppdragen
Potatisracet

   Bild från huvuduppdragen där Sonja visade att hon är tävlingsinriktad som attan
 
   Det är Potatisfestival på Jorvik, och jag gillar loppet så jag ska försöka hinna spela det NÅGON gång innan det försvinner igen. Känner mig så himla begränsad med tid just nu, men jag har signat upp mig på rätt mycket extrajobb också och har inte varit ledig på ett tag nu. Nästa helg är jag ledig men då är festivalen över, så jag ska försöka hinna in innan onsdag.
 
   Jag har inte mycket att säga om festivalen i sig, men istället tänker jag nämna att det är kul att både Sonja och hennes häst är uppdaterade i nyare uppdrag (eftersom jag inte nämnde det då de faktiskt dök upp tillsammans för första gången). Det var typ det jag tänkte säga. Tjofräs!
Nästa vecka...

   ...är det dags för Öppet Hus i Jorvikstallet och det kommer bli coolare än någonsin förr. Har verkligen längtat efter den här uppdateringen!
 
Frånvaro

   Jag har halvt varit på väg att skriva lite ett par gånger under förra veckan, men hann aldrig med eftersom jag fick annat att göra och glömde inläggen mitt i. Aja, gjort är gjort.
 
   Förutom att idag är första april så jobbar jag numera på Car Stable. Jag hade från början tänkt livestreama idag, men istället bokades det in en spelkväll med en kompis som jag numera träffar alldeles för sällan. Vi har spenderat några timmar tillsammans med middag och MarioKart (där jag totalt slaktade henne - tur att min mångåriga MarioKart-träning äntligen kommer till lite nytta!) och det har varit skönt att få skrika av sig lite med en av mina närmaste vänner. Det GÅR ju typ inte att spela MarioKart utan att vråla på den/de man spelar med, haha...
 
   Här har ni dagens stora grej - anledningen till varför Car Stable har dissat hästarna.
 

Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.