Chrome Pointer

Lär dig webbdesign - Fonter

   Det här blir inte så mycket inriktat på hur man använder fonter i sin design, utan mer vilka fonter man kan använda och hur man laddar ner dem till sin dator. Det här passar alltså bäst till er som vill installera fonter på er dator för att ha i t ex Gimp, Photoshop eller Microsoft Word. Då kan ni t ex använda er av fonterna på er header eller på bildlänkar på bloggen (t ex länkarna i min högra meny). Om ni vill ha speciella fonter på er blogg (t ex som rubrik till inläggen) kan ni säkerligen googla er fram till svaret. Det är ingenting jag någonsin har provat själv, så jag kan tyvärr inte hjälpa till med det i dagsläget.

   Det är lite av en konst att använda sig av textfonter. Man vill ju ha en font som är riktigt snygg, men om man ska ha den till text som bör läsas av många bör man inte ha för snirkliga stilar. På din blogg vill du ha lättläsliga fonter som vem som helst kan läsa. Många yngre läsare kan ha svårt att tyda skrivstil, och vissa dyslektiker kan även ha problem med det. Om man vill ha sin text i ljusa färger är det också väldigt bra att i sitt redigeringsprogram göra en kantlinje runt bokstäverna, så att det blir lättare för läsaren att se vad som står. För dig som gör hela designen kan saker och ting ibland verka självklara, men försök att nästan "idiotförklara" dig själv och tänk dig att någon som inte har någon som helst koll ska kunna hitta på bloggen, samt läsa allt som står.
 
   Till att börja med kan jag säga såhär - oavsett om det är en bild, en text eller designen överlag på en blogg - använd dig inte av fler än tre olika typsnitt. Om man överdesignar ser det nästan alltid konstigt ut, och ditt verk ser sällan sammanhängande ut. Det finns många typsnitt man kan kombinera för att få ett otroligt stilrent resultat, men det är inte helt lätt. Om man lyckas blir det dock fantastiskt snyggt, men det kan krävas lite träning för det. Också det går att googla på, testa typ "combine different font styles" eller något åt det hållet.
 
   Jag laddar ner alla mina fonter från Dafont.com. Det står på startsidan hur man installerar dem, läs bara noggrant (HELA intruktionerna, det är typ tre rader text) så borde det gå bra. Jag laddar ner bokstavligt talat alla fonter jag hittar som jag gillar, de tar inte mycket plats i datorn. Det finns fonter under många olika kategorier, och det ger nog mest att klicka runt och leta själv. Några favoriter som jag har är Windsong (en stilren och tunn "handskriven" font), Sweet Lady (har använt den på de senaste vinnarbilderna från mina gissningstävlingar), Waltograph (Disney-fonten), Sweetly Broken (en annan mycket fin handstils-font), Luna Bar (en mycket snygg font som var populär på Stallet.se för några år sedan) och Hobbiton Brushhand (en font inspirerad av LotR), men det finns självklart hur många snygga fonter som helst.
   Om ni laddar ner och installerar fonter och har t ex Photoshop uppe, glöm inte att starta om programmet så att fonterna kan laddas in!
 

  Om du inte vill använda dig av Dafont för att ladda ner fonter så finns det säkert många andra bra sidor. Man kan lära sig jättemycket genom att googla! Jag har t ex aldrig fått någon formell träning, all kodning jag gör har jag lärt mig själv genom att läsa på internet :)


Jenny Skydawn

Jag skulle vilja lära mig hur man tar bort den så kallade "gränsen" på vissa designer i headers som gör att menyn flyger lite över själva bilden man vill ha som header. ;)

Svar: Jag förstår tyvärr inte riktigt vad du menar. Kan du kanske skicka en bild?
Esmeralda Silverforce

Daisy Greenwood

Jag skulle vilja veta hur man får en bakgrundsbild så stor så att den inte repeteras :D Inte hur den följer med utan om det finns någon kod för det eller om man måste ha en speciell storlek osv :D

Svar: Hm... Asså just den där är lite svår! (Tycker åtminstone jag som brukar undvika såna bilder, haha) Jag drar ihop ett inlägg!
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.