Chrome Pointer

Lär dig webbdesign - Färger och färgval

   Något som är oerhört viktigt med allt som sker på webben är färger. Färgerna gör så mycket och med fel färger kan jag garantera dig att du skrämmer bort läsare från din blogg. Jag har faktiskt slutat läsa vissa bloggar pågrund av fel färgval.
 
   Vad pratar jag om nu? Jo, man måste ha en färg som är snäll för ögonen. Tänk om jag gjorde hela bloggen ljust illgrön. Även om man gillar färgen skulle man få ont i ögonen av att se så mycket av färgen på en ljus datorskärm. Har ni tänkt på att Facebook, Tumblr och Twitter alla har blå färgteman? Blått är lugnande. Jag valde med flit en lugnande blå ton att ha på den här bloggen nu under vintern. Blått kan ändå också slå fel, beroende på vilken nyans man väljer.
   Färger är bra, att sticka ut med en ovanlig färg är ofta uppskattat - men tänk på att den inte får vara för skrikig. Om du vill använda den skrikiga färgen ändå - gör inte det. Jag menar det. Om det är någon yttepyttedetalj någonstans, okej, men annars ska man vara väldigt försiktig med gälla färger. Jag kan själv inte besöka hemsidor med för mycket gälla färger, för mina ögon pallar inte det och jag blir lite illamående.
 
   Alla färger ses inte på samma sätt på webben. Det kan bero på webbläsare, eller skärm. Min blogg ser grå ut då jag tittar på den från min iPad. Jag tycker dock det ser ganska okej ut, annars hade jag rättat till det. Det är en sak som nog är lättast att testa sig fram med.
 
   Hur gör man nu med färger på webben? Ni kanske minns då jag pratade om div-taggar igår. Där fanns en färgkod.
   Färgkoder består av en hashtagg, "#", och en kombination av sex stycken bokstäver/siffror. Jag vet direkt att #FFFFFF är vitt, och att #000000 är svart. De är de enda färgkoderna jag kan utantill, och jag behöver inte kunna några fler egentligen. Man kan säga att den färgkoden är en HTML-färg.
   Då jag vill ha fram HTML-färgs kod använder jag sidan http://html-color-codes.info/. Om man bläddrar ner en bit på sidan kan man välja precis vilken färg man vill och få färgkoden för den. Dessa färgkoder kan också användas om man vill ha en exakt ton i t ex Photoshop, fast det är en annan historia.
 
   Edit: Fick tipset om Color-hex-com, ni kan kika in där också!
 
   Jag använder mig också av ett tillägg som heter Instant Eyedropper. Jag har skrivit om det förut, men det var ett tag sedan. Det är ett tillägg man installerar (helt gratis från den officiella hemsidan) på datorn, och med det kan jag se HTML-koden för en specifik pixel på datorskärmen. Jag använder det inte särskilt ofta, men då jag väl kodar är det ett jättepraktiskt verktyg att använda, särskilt då jag byter färgtema på bloggen. Ni kan läsa om Instant Eyedropper och ladda ner det HÄR!
 
   Det var väl ungefär det jag hade att komma med idag. I morgon visar jag hur man gör en bildlänk!
 
   (PS! Under hela den här serien uppskattas det om ni kommer med tips på saker som ni vill lära er! c:)


Nikki Westlake

Jag skulle gärna vilja lära mig hur man får 2 menyer, men det kanske du redan har sagt att du ska ta upp? C:

Svar: Yes, det kommer ^^
Esmeralda Silverforce

Maria Moondaughter

Vill tipsa om det här sidan då man letar färger: http://www.color-hex.com/ . Den visar hur mycket information om färgen som helst och man kan se hur den t.ex kommer se ut som boxkant :)


Svar: Åhå, vad spännande! Jag lägger in den som länk också :D
Esmeralda Silverforce

Lovisa Westforest

Hej! Jag skulle vilja att du tog upp en liten "ordlista" för ord ang detta som du tror folk inte förstår! Kommer inte på något förslag nu, men det skulle vara tacksamt så jag inte förstår alla ord! :D

Svar: Visst kan jag göra det, men jag behöver lite konkreta exempel då :) Just nu tycker jag att jag går ganska djupt ner, så hojta till om det är specifika ord det gäller så förklarar jag dem grundligare :)
Esmeralda Silverforce

Lovisa Westforest

Okey, (har nu grävt djupare i dina lär dig webbdesign-serier) några exempel är: HTML-färg (fattar att det är någon slags färg, men vad står HTML för??), Div-taggar, CSS, m.m.! :)

Svar: Jag känner att jag kan inte förklara det här utan att skriva en sjukt lång roman, så du får tyvärr nöja dig med Wikipedialänkar för stunden. Man behöver inte veta vad dessa saker står för för att kunna koda (ärligt talat vet jag knappt själv utan att läsa på lite extra), men det går absolut att läsa in sig på!http://sv.wikipedia.org/wiki/HTML
http://webbdesigna.se/div.php
http://sv.wikipedia.org/wiki/Cascading_Style_Sheets

Hoppas att det här hjälpte dig något!
Esmeralda Silverforce

Lovisa Westforest

Okey! :D Då förstår jag iaf! ^^ Det var nog bara jag som var lite efter och inte läst ordentligt! xD men nu förstår jag! :) Tack för att du tog dig tid att besvära dig med mig! :D

Svar: Haha, inga problem ;) Ska försöka få din header färdig innan helgen är slut också!
Esmeralda Silverforce

Lovisa Westforest

Vad bra! :D Känner att jag nördar ditt inlägg lite med mina kommentarer >.>

Daisy Eastborn

Grymt att du gör sådana här tutorials! Du hade möjligtvis inte kunnat filma en speed drawing? Då du målar på screenshots eller bra redigerar som vanligt? :)

Svar: Jag skulle jättegärna testa något sånt, dock kan jag verkligen ingenting alls om hur man filmar xP Har funderat på att göra en vlogg någon gång, men då måste jag först komma fram till hur det ska spelas in/redigeras x) Känner du kanske till något lätt och gratis program? :)
Esmeralda Silverforce

Isabella Moonwater

Hej! :D
En sak jag skulle vilja lära mig är hur man gör en bildlänk i ett inlägg, t.ex. En bild som man klickar på och då kommer det upp mer text.
Hade varit jätte roligt om du ville :)
Mvh Isabella

Svar: Jag antar att du menar typ en spoilerkod? Jag har letat som en tok, men har faktiskt inte hittat något vettigt alls så jag kan tyvärr inte hjälpa med det :(
Esmeralda Silverforce

Daisy Eastborn

Sv. Tyvärr inte. Dock vet jag att man kan filma med fraps men då kommer dess logga upp i filmen, det bir lite tråkigt kanske..

Zsuzsanna Shadownight

Hej Esme! :D

Jag har tänkt att skapa en SSO blogg! :D Och jag undrar om du rekommenderar weebly eller blogg.se? Vilken tycker du är bäst? Eller finns det någon annan du rekommenderar? Har sett att du har en SSO blogg skapad i weebly. :)

PS. Är inte jättebra på HTML koder, haha! xD

Skulle vara jättetacksam för svar! :D

//Zsuzsanna Shadownight

Svar: Rekommenderar absolut Blogg.se! Weebly är kanske lättare att ändra på själv om man inte kan något om koder, men Blogg.se är mer BLOGG än HEMSIDA.
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.