Chrome Pointer

14 tips för en framgångsrik SSO-blogg

   Häromdagen pratade jag om att SSO-bloggarna kanske är på väg bort, och jag fick många reaktioner från er som var väldigt intressanta att läsa. För visst vill vi se nya bloggare, vi vill ju inte att vårt community ska försvinna!
   Och... hur gör man för att driva en blogg som håller sig bland alla andra? Här är några punkter som kan underlätta på vägen.
 
 • Dina läsare behöver förknippa dig till något för att minnas dig. Kanske du har ett speciellt sätt att skriva på, ett speciellt sätt att ta bilder, eller så har du en unik bloggdesign som gör läsarna extra intresserade? (T ex. förknippas jag med namnen "Esme" och "Monokerus", så känns jag igen - min enhörningslogga har gjort så att SSO-spelare även från andra länder lätt minns mig!)
 
 • Besökarna kommer inte rulla in direkt. Bara för att du har startat en blogg betyder det inte att folk automatiskt kommer hitta den, särskilt inte första dagen. Kommentera andras bloggar (inte med skräpkommentarer, utan med genuina reaktioner) och se till så att du bifogar din bloggadress (dubbelkolla så att den är rättstavad!). Undvik att skriva "Läs min blogg!" i kommentaren, det ses oftast som störande. Det räcker alldeles utmärkt att bifoga bloggen som din hemsida då du skriver ditt namn. Gör reklam för din blogg där du kan utan att störa andra (alltså bör du inte göra reklam i SSO's Globalchatt). Om läsarna stannar är det ett tecken på att du är på rätt spår. Om de inte stannar - skriv nya inlägg och försök igen. Det kan ta flera besök innan en läsare fastnar och väljer att fortsätta läsa på eget bevåg, så ihärdighet och tålamod från din sida är viktigt. Ge dig inte för att statistiken dalar, bloggandet ska vara för att du själv tycker det är roligt!
 
 • Tidsinställda inlägg är riktigt bra att använda sig av. Om du vet att du inte kan blogga under en enskild dag - langa in en tidsinställd bild, eller ett inlägg om du hellre vill skriva. Dina läsare kommer uppskatta att åtminstone ha något att titta på. Du behöver inte ha tio inlägg om dagen - om dina inlägg är riktigt läsvärda kan du istället sprida ut dem ett i taget över tio dagar. Om inte annat är det värt det med uppdatering åtminstone varannan dag. Du måste inte köra på allt eller inget!
 
 • Håll inläggen intressanta. Är det roligt för dina läsare att läsa "idag red jag runt med en person" följt av 10 mindre bra bilder, eller att se bildspam från ett championat? (Tack och lov är det sistnämnda rätt ovanligt numera) Kanske inte. Det är viktigt att försöka hitta något slags syfte med sina inlägg. Självklart finns det undantag, men om alla inlägg på sidan ser exakt likadana ut - vad ska då behålla läsarnas intresse?
 
 • Försök hålla inläggen mestadels positiva. Självklart är det okej att klaga av sig i sin egen skrift, men i slutänden orkar ingen läsa en enbart negativ blogg. Försök hålla dig glad så mycket som du kan :) 
 
 • Försök hitta det du bloggar bäst om. Är du en rollspelsmänniska eller en analysmänniska? Eller föredrar du att visa bilder? Du kanske vill blanda allt? Om du vill göra en blandning av allting bör du försöka sprida ut blogginläggen så att de blir ganska jämnt fördelade.
 
 • Läsare gillar att se fina bilder. En bild i varje inlägg är inget måste, men se till att inkludera relevanta bilder så ofta som du kan utan att bildbomba med 20 bilder i ett enda inlägg - det brukar leda till att läsarna inte orkar bläddra igenom och ens titta på bilderna. Försök använda nya bilder så ofta som möjligt, och håll bilderna så stilrena som du kan. En plottrig bild gör ögonen trötta. Använd Print Screen, Bandicam eller Fraps - fota aldrig datorskärmen med mobilen för att använda en bild på bloggen, då blir bilden garanterat dålig! Mobilbilder kommer snarare jaga bort läsare än att locka dem till sig.
 
 • Erbjud länkbyten med andra bloggare. Ett länkbyte är att du postar en länk till en annan bloggare, som gör samma sak för dig. Det kan du t ex. göra i bloggens länklista (för du bör absolut ha en!). Detta är extra bra i början av din bloggkarriär. Om någon inte vill göra ett länkbyte men du gillar personens blogg; länka ändå. I slutändan kommer du bara vinna på att länka vidare till andra! Tänk på att du måste ha varit aktiv på din blogg innan du frågar andra om länkbyten - ingen vill byta länk med en blogg som bara har ett eller två inlägg.
 
 • Satsa mycket första dagarna. Det är viktigt att du är aktiv inom de första dagarna du försöker få läsare till bloggen. Se till så att läsarna vet vem du är (i spelet), berätta om dig själv till den grad du vill, beskriv dina hästar och se till att visa upp bilder på dem. Om läsare hittar en nystartad blogg som är helt tom kommer de antagligen inte komma tillbaka i första taget. Om du har jättemycket idéer i början är det jättebra - sprid ut dem så länge som du kan, så att bloggen håller sig aktiv så länge som möjligt.
 
 • Kategorier. Använd dem. Se till att sortera dina inlägg i kategorier. Det gör läsningen mycket lättare för dina läsare, om de vill gå tillbaka och läsa mer inlägg av samma typ. Försök att inte skaffa fler kategorier än vad du behöver.
 
 • Uppmuntra dina läsare att kommentera. Förvänta dig inte att du ska få kommentarer bara för att du skriver "Kommentera nu!!!" (för det lär inte hjälpa dig alls), utan se till att du har ett inlägg värt att prata om. Du kan ställa en fråga till dina läsare för att uppmuntra dem att tänka vidare, du kan fråga vad de har för erfarenheter och hur de ser på saken.
 
 • Försök skriva så bra du kan. Tycker du det är svårt att stava rätt? Du kan skriva ditt blogginlägg i t ex. Word och sedan klistra in det på bloggen. Då får du automatiskt lite hjälp att stava rätt, samt att hålla grammatiken korrekt. Försök att undvika särskrivningar och grammatikfel så mycket som du kan. Om man lägger ner tid på att skriva "rätt" får man så mycket gratis på det, och jag lovar att det märks även i skolan :) Personligen är jag "duktig" på att svära mycket IRL, något som jag tar avstånd ifrån på bloggen. Jag vill ha ett rumsrent språk!
 
 • Din bloggdesign är jätteviktig. Designen är det första en läsare ser då din blogg öppnas. En snygg och intressant design lockar läsarna till att stanna längre, men en skrikig design kan få dem att vända innan de läst ett enda inlägg. Din header är något du bör ordna direkt; den finns högst upp på bloggen och kommer synas för alla dina läsare, så du vill att den ska vara trevlig att se på. Var väldigt försiktig med vilka färger du använder; Om man blir trött i ögonen av att läsa din blogg bör du ändra det så fort som möjligt, för annars kommer dina läsare bara bli irriterade på din blogg. Kan du inte koda själv? Fråga någon! Ibland kan man få hjälp från de mest oväntade håll! Dessutom kan man lära sig jättemycket själv genom att Googla :) (TIPS: Använd INTE andra färger än grått/svart på blogginläggens texter, och se till så att textens bakgrund är ljus. Du vill att dina texter ska vara så lätta att läsa som möjligt!)
 
 • Var snäll. En otrevlig bloggare gör sig bara ökänd, och då är det bättre att vara okänd. Du behöver inte spamma med tusen hjärtan för det, men tänk alltid en extra gång innan du vill skriva något negativt till eller om någon. Man kan få ha bestämda åsikter och man kan få stå för dem - men behandla dina medspelare med respekt så länge de är värda den. Och kanske även om de inte är värda den. Men tänk på att bakom varje skärm sitter en människa med känslor, och det är oerhört viktigt att respektera. Bli aldrig nätmobbare!
 
   Om man är inne i bloggtänket och är van, så är det väldigt enkelt att hålla sig på en viss nivå. Och visst, det är lite slitigt och motigt ibland, om man vill nå toppen. Men säg inte att det inte går - jag har aldrig en enda gång spammat reklam, och här står jag med en av SSO's största bloggar. Jag har nått till toppen för att jag brinner för det jag skriver om och det har uppmärksammats - för det märks då den som skriver är intresserad. Ingenting är omöjligt.
 
   Det finns ytterligare en mycket, mycket viktig grej - glöm inte att ha kul.
 
 
 
   För att avsluta det här inlägget skulle jag gärna vilja att ni länkade era favoritbloggar i kommentarerna - det kanske finns någon som jag inte har upptäckt än? :D


Juice Lowland

Åh vilka bra tips! :D Tack för att du ville ta dig tiden till att skriva detta inlägg! :)

Några bloggar jag brukar läsa är:
http://www.aliciastarstable.blogg.se/
http://www.baraamandas.se/
http://www.viktoriacatpaw.blogg.se/

Sen denna bloggen också. ;)

Zelda Sweetcake

Min favvoblogg är emistfield.blogg.se dock så vet jag att du säkert kommer tycka det är en tråkig blogg men :)

Filippa Bigbear

http://majashyhill.blogg.se/ är en blogg jag gillar. Hon uppdaterar några gånger i veckan och har än så länge rätt korta inlägg med fina bilder. Och hon blir bättre och bättre. c;

Wilma Sunheart

http://myfriendfall.blogg.se/

Aria whalewater

Jag brukar läsa din blogg och http://baraamandas.se/

Det är de bloggar jag läser:)

Hedda diamondwater, Star Stable Online, Emilia moonstar & Gun Shadowhome

Hej! Kolla in Dorothys blogg:
Dorothywhalebridgestarstable.blogg.se

👍👌👍👌😊😊😊😊😊

Moa Ponyforest

Åh vilket bra inlägg! Jag ska tänka på dem när jag bloggar, det kommer bli användbart! :D

Svar: Härligt om det är till hjälp ^^
Esmeralda Silverforce

Nadia Silverland

jorvik.bloggo.nu? Men du känner nog till den xD Älskar hennes serie Alice & Airrider c: Men kan du skriva om spelet Planet Horse kanske? Hittade det spelet nyss och tänkte att du skriver om spel så :) http://planet-horse-online.com/

Svar: Spelet kostar i fullversion, inte sant? Jag vill inte börja på något som jag sedan kan fastna i för jag kan inte betala, haha xP
Esmeralda Silverforce

Rännan Blåbro

Riktigt bra tips Esme! De flesta använder jag mig av men kan använda lite till ;) Min favoritblogg? Det är nog din :D

Svar: Det blir ju så att det mesta blir automatiskt då man lär sig ett vinnande koncept som håller kvar läsare x) och taack :D
Esmeralda Silverforce

Rose

Väldigt bra tips som jag verkligen ska ta till mig och tänka på när jag gör inlägg på min blogg :)

En utav mina favorit bloggar som inte nämnts i kommentarerna än är:
http://bluebridge.blogg.se/

Svar: Vad roligt om det hjälper :D
Esmeralda Silverforce

Caroline Dolphinestar

hej!

jag brukar mer läsa din blogg men annars läser jag baraamandas.se :)

Lilly Greenmountain

Vilket inspirerande inlägg. Det är det som gör din blogg så bra. 👍

Svar: Tack så mycket! :D
Esmeralda Silverforce

Ava Turtlenight

Sjukt bra inlägg! Faktiskt till jättemycket hjälp!♥ Tror att jag gillar din blog mest, men visst läser jag vissa andra som du trogligen redan vet, typ Alice W och Alicia S osv :)

Svar: Härligt om du fick ut något av det :D
Esmeralda Silverforce

Ariana Oldlake

Hallå ! Jag har en blogg själv , men det är på norska . Även om jag är från Norge , jag förstår det svenska så jag ska försöka få läsa den här bloggen ! det låter som om det är en mycket bra blogg ! Min blogg som heter Oldlake.blogg.no

Sofia

Hejsan!
Tänkte byta design på min blogg men då jag inte vet hur man riktigt gör så undrar jag om du skulle kunna hjälpa mig?
Jag har laddat ner en gratis design till blogg.se som jag skulle vilja använda.

Tacksam för svar!

// Sofia

Sofia

Hej igen Esme!
Jag lyckades hitta hur man gör :) Men hur rundar man hörnen?

// Sofia

Svar: Jag ska skriva ett inlägg om det någon gång framöver :)
Esmeralda Silverforce

Tilde Darkstorm

Hej! Detta var jätte bra tips. Jag blev sugen så jag startade en blogg, sspower.bloggo.nu :) Om du har tid någon gång så skulle det betyda mycket om du ville kika in. Då jag tror du skulle gilla det för att jag älskar att analysera/bolla idéer. Detta kanske går inom kategorin reklam, men jag hoppas att du inte tar bort min kommentar.

Kram / Tilde Darkstorm

Tilde Darkstorm

Men hur dum får man vara :( Jag glömde blogg länken igen, här är den rätta xD

Kailey Yellowborn

Jättebra tips, jag ska försöka använda mig av dem på min blogg! Och när det gäller min favoritblogg...så är det din :)

Mich Dragonhill

Perfekt timing på detta inlägg, hade precis bestämt mig för att börja blogga igen.

Mina favoritbloggar utan inbördes ordning:
monokerus.se (haha, men så är det)
aliciastarstable.blogg.se
baraamandas.se
ssohaley.blogg.se
ssosilverbell.blogg.se innan hon slutade
mriverfall.blogg.se innan hon slutade

Än en gång, tack för att inlägget kom upp på perfekt tid x)

Autumn Masterbridge

Tack så mycket för tipsen, får se om jag kanske skapar en blogg ändå ;)
Mina favoritbloggar är;
baraamandas.se
jorvik.bloggo.nu
aliciastarstable.blogg.se
monokerus.se
michellerainrock.se


Linnea Flowerstar

Min enda favvoblogg är:
monokerus.se <3

Emilie Northstar

OFC din blogg ♥-♥
Alicia Waterberg's blogg, My Friendfall sin blogg och din blogg är dom bästa, ofc c::

Paulina Gladepie

Hej fina Esme :) jag undrar hu du får bort du vet karaktärsnamn hästens namn och kartan :O
Tack i förhand ! <3

Svar: Dels så beskär jag bilderna, men jag döljer alltid gränssnittet (alltså menyerna) då jag ska fota. Det gör man genom att klicka på mobilen i nedre högra hörnet och välja "Alternativ" :)
Esmeralda Silverforce

Saga

http://linnolsson.se/
http://starstablenadia.blogg.se/
http://kifaro.horseworld.se/
Och din blogg såklart :)

Carina Flowerlake

Jag läser:
http://jorvik.boggo.nu
http://Jorwik.bloggo.nu
O din blogg! <3

Daisy Longhall

http://baraamandas.se/
http://aliciastarstable.blogg.se/
http://jorvik.bloggo.nu/
http://swagpandas.weebly.com/
http://blippblopp.weebly.com/
http://myfriendfall.blogg.se/
http://michellerainrock.blogg.se/
och din blogg för du är helt klart bäst, läser din blogg 24/7 och jag får tips varje dag! Tack Esme :3

Paulina Gladepie

Dina videos och bloggen äger älskar dig ! <3 :)

Svar: Tack så mycket :D
Esmeralda Silverforce

Lily Beebridge

Jane Mysterysmith ~ janems.blogg.se
Evelina Silverknight ~ silverknight.blogg.se
Emelie Silverhaven ~ silverhaven.blogg.se
Courtney Silverhill ~ starstablesverige.blogg.se
Haley Rainstorm ~ ssohaley.blogg.se
Annie Lightningheart & Brigitta Underhand ~ anniebretta.blogg.se
Alicia Starnight ~ aliciastarstable.blogg.se
Amanda Lightfield ~ baraamandas.se
Stella Winterstreet, Emmy Southwater, Diana Silverburg & Elina Silverburg ~ primeworldsso.weebly.com
Och din cx
Mina favvobloggar som jag läser varje dag! Btw tack för tipsen, de var väldigt bra!

Maya Silvergirl

jag brukar läsa Feya Starrock's blogg

Feyastarrock.blogg.se

den är ganska nystartad men ändå fin :)

Veronika Dragonforce

Riktigt bra tips! :)

Cecilia Gladefield

Min klubbkompis Fiona McPaw har en riktigt fin blogg. Hon är väldigt duktig på redigering samt så skrver hon riktigt läsvärda inlägg med intressanta teorier om allt möjligt som rör sig om Jorvik :D

http://odesryttare.blogspot.se/

Amelia Pinkbell

Åh :D Det här kommer att vara till jätte mycket hjälp! Jag bloggar på www. JorvikManiacs. Weebly.com med Angelica Starcamp! Du kanske vill ta dig en minut och kika in den? :D

MVH Amelia ♡

Sofie Dolphinknight

Tack så himla mycket för tipsen! Kan man ha en böogg i weebly?

Svar: Ja, det kan man, men Weebly är mer en hemsida än en blogg. Om man vill bygga sig stor på Weebly tror jag man måste lägga mycket tanke på sidan layout för att locka läsarna till att stanna längre; vanligtvis måste man klicka sig runt ett par gånger tills man faktiskt når bloggen, och då kan läsarna hinna tröttna innan de ens läst något.
Esmeralda Silverforce

Nadia Moonnight

Väldigt bra inlägg! Men mest tips för nystartade bloggar, jag skulle behöva tips för dom som bloggat i mer än ett år men ändå aldrig kommit någonstans xP

Svar: Länkar! Skriv nya inlägg, kommentera hos andra, be om länkbyten, nya inlägg, fler kommentarer; att kommentera hos andra är ett av de lättaste sätten att få nya besökare på :) Om statistiken står still hela tiden tyder ju det på att inga nyare besökare hittar fram; om du har Panoramaannonser aktiverat kan du ju köpa tillfällig reklamplats på Blogg.se också, vilket brukar locka några nya :)
Esmeralda Silverforce

Alice Beemountain

Hej! Jättebra bloggtips! Det kommer hjälpa mig jätte mycket!

Svar: Vad roligt att höra :D
Esmeralda Silverforce

Malin Queenstorm

Riktigt bra lista!

Svar: Roligt att den uppskattas!
Esmeralda Silverforce

Liv Catpaw

Läser faktiskt bara din blogg xD

Jätte bra tips! Dom här tipsen kommer jag lätt följa för att jag har nyss skaffat en blogg med min kompis :D

Ashley Foghill

Jättebra och användbart inlägg! Tack för att du tog dig tid att skriva ner detta :)
Älskar Haley Rainstorms blogg ssohaley.blogg.se
Men läser också Evelina Silverknights och såklart Monokerus :D

Eva Bunnyland

:)
Tack fr tipsen!
Har haft igång min blogg sen sjunde augusti, vilket i och fr sig inte var jättelänge sedan, men det känns så!
Hur länge ungefär tror du det brukar ta tills man får läsare?

Svar: Det beror helt och hållet på hur mycket man syns så att läsarna kan hitta dig - och hur bra du skriver, så att läsarna vill stanna kvar.
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.