Chrome Pointer

xx, ox, och x

   Fick frågan igår så tänkte kasta ut en förklaring till er som inte är hästvana, Frågan gällde varför det på presentationerna av mina hästar på SSO står "xx" i slutet på Artemis, Mycrofts och Sherlocks namn.
 
   Då kan vi direkt prata om ytterligare två, nämligen "ox" och "x". Häng med nu.
   Dessa tre indikerar rastillhörigheten. Med dessa tre kan du alltså se vilken ras hästen tillhör. Eller ja, inte om man ser ett "X" på en P.R.E. (<- det riktiga namnet på rasen vi dödliga brukar kalla Andalusier - "Andalusier" syftar egentligen enbart på en häst som kommer från Andalusien och inte på vilket ras den är), för det är inte alls ovanligt att hästarna ärver namn och därmed får romerska siffror efter dem. Som kungligheter. (Inte konstigt egentligen. De hästarnaaaaaaa)
 
   Så här är det alltså:
   xx - Engelskt Fullblod
   ox - Arabiskt Fullblod
   x - Angloarabiskt fullblod
 
   Om man lägger det till namn så blir det alltså t ex. Adam xx, Billy ox och Caesar x.
 
 
 
   Vi tar lite grundläggande fakta då vi ändå är igång:
 
   Engelska Fullblod avlas för att springa fort och det är dessa hästar man ser på galoppbanorna runt om i världen. Hästarna är även populära i fälttävlan.
 
   Arabiska Fullblod är en av världens allra äldsta hästraser, samt en av de mest berömda. De otroligt vackra hästarna är smäckra och uthålliga och har använts i avel under många många år för att förädla andra hästraser.
 
   Angloarab är en häst som är korsning mellan fullblod och arab. Om du korsar en fullblodshingst med ett arabsto eller vice versa blir alltås fölet en angloarab. Rasen har mest avlats fram/på i England och Frankrike.
 
   Så äre.
 
   Fun fact - alla fullblod jag någonsin ridit (det är iofs bara tre) har en gång gått på banan. Här ser ni en gaaaaaaaammal bild på en livrädd Esme som inbillar sig att det går att hålla sig kvar lite bättre på herr Fullblod om man klamrar sig fast med skänklarna. Herr Fullblod var nämligen hemskt pigg den våren och var mer i luften än på marken så fort som han klev utanför ridhuset. Jag och Herr Fullblod kom aldrig särskilt bra överens heller. (Han är btw stor. Jag är ca 170 lång.)






Matilda Southtree

Men borde det inte stå ox efter dina arabiska fullblod då? Det verkar det inte göra nu...

Svar: Har bara inte pallat ordna det xP
Esmeralda Silverforce

Lea

Hej, på min ridskola stog det ett sto vid namn Bonnie X, men om jag minns rätt var hon en New Forest, kan hästar ha X i namnet utan att vara av dessa raser?

Svar: Det kan de väl säkert ha. Det är ju alltid möjligt för hästar att ha romerska siffror i namnet, t ex. ("X" är 10.)
Esmeralda Silverforce

Klara Eaststar

Använder du bett när du rider? Om du hade en helt egen häst skulle du då använda bett? (Jag skulle ALDRIG, ALDRIG sätta bett på min häst, det funkar minst lika bra med bettlöst som t.ex. hackamore och det blir inte lika obehagligt för hästen.)

Svar: Jag rider enbart andras hästar och bestämmer inte vilken utrustning hästarna ska ha. Jag har dock inget emot bett - det är aldrig skarpare än ryttarens hand. (Om man ska dyka ner i vilken utrustning som är djurplågeri så kan man enligt min åsikt dyka rätt på bollen om det nu är okej att vi rider på hästar alls.) Enda bettet jag verkligen är emot att använda är pessoa, som jag tack och lov inte har "behövt" använda mycket, då jag enbart har märkt av hästar som krullar ihop sig för att komma ifrån trycket. De gånger jag varit "tvungen" att rida på det har jag alltid kopplat om tränset under ridturen för att jag tycker det är så obehagligt att rida på. Jag litar ändå på att alla hästägare gör sitt bästa för att ha och använda utrustning som passar deras häst som bäst. (Undantaget pessoa.)
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.