Chrome Pointer

Nostalgitripp - En enda häst

   En av de grejer som lockade mest då man började spela Star Stable var att det utlovades att man skulle kunna köpa flera hästar. "SIGN ME UP" skrek en halv generation och började spela SSO. Sen var det tyst. Knäpptyst.
   Jag började spela Star Stable Online i oktober 2011. I april 2013, då var det dags. Äntligen. Det var liksom det man väntat på, med stor spänning. I nära arton månader väntade jag, och många andra. Mitt tålamod då det kommer till mina spel alltså. (Typ som då jag är snål och väntar i 2 år för att köpa mina Pokémonspel till nedsatt pris hehe) Och sen var det dags.
   Först var det några få svenska spelare som fick äran. Några som gjort sig kända namn och dessutom var duktiga på att hitta buggar. Jag får för mig att det var fyra stycken, men de enda jag minns säkert är Alice Winterbell, Alicia Starnight och Lucy Westlake. (Var nummer fyra Lily Rainstorm månne?) De tre var den tidens storbloggare. Eller ja, det fanns ett tiotal stora bloggar som faktiskt var riktigt bra, men de har alla dött ut vid det här laget. De fick testa först, sedan var det dags för alla LT-medlemmar (det tog mig typ tio minuter innan Iddy stod i mitt stall) och veckan efter öppnades funktionen för alla spelare.
 
   Esme och Wildheart, aka. Iddy - Jag tyckte Iddan var den absolut snyggaste av alla de hästar som kom där i början. Det tycker jag nog fortfarande, för den delen. Iddy är den enda av de första tolv jag äger.
 
   Det fanns där i början tolv hästar att köpa, alla med samma kroppsmodell. Inga extra animationer. Hästarna kunde inte ens vrida på huvudet eller slå med svansen. De stod där. Stilla. Inte för att man gynnades så mycket av att det fanns tolv hästar, för i hemstallet, som kommit bara några få månader tidigare, kunde man ha max sex stycken hästar. Några månader senare utökades det till mångas stora lättnad till åtta. Ytterligare ett tag senare bidde det tio, och sedan kom Azkaban- förlåt, Hästön.
 
   Det tog inte slut där. Det hade ju lovats att det skulle komma hästar i olika modeller. Men när? Det kom ju allt nya hästar, ofta också, men de var ju egentligen nya färger på gamla hästar. Så kom juni. Och hela communityt befann sig i chock - för nu var det på riktigt, nu skulle en superspeciell häst komma. Ny modell, nya manstil, hovskägg, annorlunda animationer; det var dags för Frieserhästen att göra entré. En vecka efter att nyheten släppts kom detta monster in i spelet och folk var som frälsta. Man kunde inte gå någonstans utan att se stora, svarta hästar och jag minns specifikt att jag skeptiskt frågade GM Vendela (som nu har slutat på Star Stable, tråkigt nog) i chatten hur farao hästen skulle se ut i benlindor. Visade sig att den såg rätt bra ut.
 
   Jag har för mig att folk spekulerade i att man skulle kunna leda hästen efter denna bild, men det dröjde ytterligare över två år innan det slog in.
 
  Så det där var totalt revolutionerande. Men det tog inte slut där - folk tjatade halvt ihjäl sig efter ponnyer. Och i augusti, då kom de. Fyra små lurviga, galet långsamma små charmtroll som gled in på en pråm i Fort Pinta. Nu hade vi tre olika hästmodeller i spelet. Om jag är helt ärlig kan jag säga att jag var jättenegativ till ponnyer, för folk tjatade om Shetlandsponnyer och jag tyckte det skulle vara alldeles för litet att rida runt på för vår, ändå, rätt normallånga karaktär. Det tycker jag fortfarande - men jag är ponnyfrälst. De här ponnyerna tycker jag är lagom stora.
   Nästa häst alla bönade om var Lipizzaner eller Andalusier. Det kom en nyhetsbild en gång som föreställde ett Jorvikiskt varmblod, men folk var som galna och svor på att det här var Andalusiern.
 
   Denna alltså. Nope. Det är ett varmblod med den långa manen, folks (Minns ni tiden utan sadelgjordar btw?)
 
   Sen kom den ju, Andalusiern. Och herre, det var... ehm. Det var. Jag kan liksom inte säga så mycket mer. Jag är inte världens största fan av Frisermodellen numera och var nog aldrig helt jättegalen i den, och jag avgudar P.R.E.-hästar - så jag var besviken att hovskägget bara plockats av Friesern och att hästen fått ny textur. Jag hade hoppats på mer. Många tänkte samma sak, men vi glömde bort oss och det slutade med att en herrans massa spelare köpte hästarna ändå. Däribland jag. (Om jag ändå hoppas på att Andalusiern ska få en makeover i framtiden? JA TACK)
 
   Texturerna på de vita och bruna though, riktigt snygga, Jag gillar den grå, men texturen är inte så väldigt skarp på den.
 
   I december kom araberna. De delade nog communityt lite. De var ju rätt extrema i sin modell och antingen älskade man dem eller hatade dem. Jag tror nog att majoriteten älskade dem. Jag köpte tre. Heh.
 
   De tre första. Jag döpte mina till Arwen, Darko och Helios. Jag tror nog populariteten på hästarna ökade senare då en ny manstil kom, så de fick lååååång fin arabman. Superfint! Tyvärr har jag svårt för hästarna idag, då deras gångarter är hemskt stela om man jämför med de nyare hästarna. De är iaf snygga att se på då de står still!
 
   Ny hästmodell kom igen i juni 2014 - Tinkerhästen dundrade in och tog över showen. I augusti följdes det upp med Nordsvenskar. Jag visste faktiskt om att Nordsvensken skulle komma - jag tror inte att jag någonsin sagt det, men så var det. Jag var inbjuden på ett besök på SSO-kontoret (det på Östermalm. Jag gick vilse. Gick vilse alla tre gånger jag var där. Smidigt.) och fick se bild på två av dem. De släpptes till spelet en vecka senare.
 
   Den här bilden fick jag se och den blev även nyhetsbilden för då den nya rasen släpptes.
 
   I december 2014 kom fjordhästen, och den rasen satte slutet för den första perioden av SSO's hästsläpp. Fjordingen var den ras många av oss med iver väntat på sedan de allra första Star Stable-spelen, och nu var den äntligen här.
   2015 å andra sidan bjöd på överraskning efter överraskning. Nya raser, nya animationer, nya makeovers,, nya gångarter, ännu högre kvalité på texturerna - man vet nu aldrig vad som kommer härnäst. Och väldigt mycket har hänt på tre år! Det finns över 120 hästar att välja mellan (!) och de blir bara fler.
 
   För oss som spelat sedan start, och ridit runt så länge på bara en enda häst, är det en fantastisk utveckling vi fått följa. Vi ser på vår starthäst som en evig kompanjon, medan de spelare som kanske kommer in idag ser alla häftiga, nyare hästar och snabbt glömmer bort den häst de började med. Det är inget konstigt i det heller, med så många hästar att välja bland.
   Men vi ska inte glömma den långa resa som tagit oss dit hästarna är idag. För den långa resan har varit en del i att forma spelet under snart fem år.


Vilda Snownight

Jag kommer ihåg lyckan när jag som LT-medlem fick köpa en ny häst, köpte den svarta och det är fortfarande min favorit bland de vanliga hästformerna. Jag började spela 2012 någon (hösten i think) gång och blev lifetime julen 2013, min kompis var inte LT och jag kommer ihåg att hon blev jätteavundsjuk när hon såg att jag skulle få köpa en TILL häst haha.

Veckan när friserhästen kom asså... Lyckan.

Tog det inte flera år för sadelgjorden att komma till spelet haha? Förstår inte vad som tog så lång tid, avataren höll ju på att glida av hela tiden.

Det som är dåligt med att det kommer så många fantastiska funktioner till speler är att man inte riktigt hinner uppskatta dem. Det känns som om Epona och islänningarna släpptes igår och South Hoof och de nya hästarna kommer imorgon. xD Men SSO teamet är fantastiska för att ha skapat detta spel och de har utvecklats något enormt.

Nu var det slut på min bibel hehe. <3

Svar: Det tog bokstavligt talat ÅR för sadelgjorden att dyka upp. Ett ämne för en annan episod av Antikrundan- ehm sorry, Nostalgitrippen
Esmeralda Silverforce

Isidora Winterforce

Hej, jag undrar vilken linje du gick på gymnasiet?

Svar: Läste Samhälle-kultur i två år och läste mitt tredje år på folkhögskola, då på en högskoleförberedande kurs!
Esmeralda Silverforce

Rännan Blåbro

Åh maj goood, minns när frieserhästarna kom. När köpa-häst funktionen kom hade jag typ bara 50 SC, så jag hade såklart inte råd med en ny häst. Jag hade siktat in mig på det svarta fullblodet som står i Valedale, och började spara. 8 veckor senare stod jag där med ca 790 SC, och fullblodet kostade 890. På fredagen, lördagen innan jag äntligen kunde köpa min efterlängtade häst, så släpper SSO en bild på frieserhästen. Jag kan ju säga att det inte blev ett hästköp på lördagen haha!
Vart man än gick på onsdagen så syntes det frieserhästar överallt, var lite häftigt faktiskt hur alla red på samma häst c'x

Svar: Frieserhetsen över Frieserhästen (höhö) var lite läskig men otroligt imponerande, att se folk rida runt på de kolsvarta jättarna då man var van vid de "tråkiga" vanliga hästarna x)
Esmeralda Silverforce

Ada Wolfdaughter

Bästa inlägget jag någonsin läst! :D Tack, så otroligt roligt att läsa.

Amanda Rainwood

Är fortfarande grymt fäst vid min starthäst Snowtear, han är ju trots allt den som har följt med under alla år. De nyare hästarna är dösnygga och jag älskar dem, men de Jorvikiska Varmbloden besitter en viss SSO-ig charm som de nyare inte riktigt har.

Anyways - det är en himla utveckling på någorlunda kort tid, och det är spännande att fundera på hur spelet kommer se ut om ytterligare fem år. Kanske får vi flaxa runt på pegaser, vem vet? ;) Skämt åsido, men efter gigantiska dinosaurieskelett i snötäckta dalar, magiska talande träd, trollstavar, häxor, skuggvarelser, fängslade tonåringar i rosaskimrande undervärldar, talande, allvetande och kryptiska blå ekorrar, enorma portaler som leder gud-vet-vart, magiska harpor, chips på en bergstopp i skymningen i väntan på magiska noters ankomst.. Jag vågar nog påstå att ingenting är omöjligt på fortet! (<--- Snälla, kan någon ta referensen)

Svar: Vi som spelat länge har ju ett band till våra första hästar, svårt att undvika! (gällande referensen så vill jag bara härma Gunde Svan lite vackert och hojta "SKYNDA SKYNDA")
Esmeralda Silverforce

Dakota greenhome

Gud vad bra inlägg!!😄❤️

Matilda seaweb

Esme jag började spela 2015 vid påsk då Quaterhästen kom och är redan level 18 och är benurad med allt!
Har du hört talas om XP buggen som Moa friendhome kom på? hon använder den för att gå upp i levl 19 före alla andra, tycker du att jag ska anmälla? buggen hon? :o Help pleas

Svar: Om man känner till en bugg bör man absolut skicka in den! Nu är det dock rätt många som har nått level 19.
Esmeralda Silverforce

Isidora Winterforce

Hej, jag kommenterade innan och frågade vilken linje du gick, men nu undrar jag vad du tyckte om samhällslinjen? Sen undrar jag också vad du tycker om Draco Malfoy i Harry Potter, om att dom klippte bort scenen där han kaskar sin trollstav till Harry i den sista filmen. Själv kommer jag gråta för evigt på insidan för det.

Svar: Jag tyckte jättemycket om min linje och enda anledningen till att jag inte gick klart den var att jag blev väldigt sjuk och inte klarade av att gå klart skolan. Numera finns linjen inte längre utan på de skolor som har anammat den heter den Humanitär linje. Jag skulle aldrig ha gått samhäll om kulturaspekten inte varit där, då jag var otroligt ointresserad av t ex politik som tonåring och jag valde linjen enbart för historia, kultur- och idéhistoria, alla konstnärliga ämnen samt litteraturvetenskap. Man var också tvungen att läsa språk i minst två år men det ledde till att jag upptäckte min oväntade talang för kinesiska (Mandarin).
Jag har faktiskt inte sett den sista Harry Potter-filmen, då jag anser att magin då är slut "på riktigt" och därmed försvinner hela min barndom, huehue. Kanske ändrar mig då Fantastic Beasts kommer ut, men är livrädd för att se DHpt2.
Esmeralda Silverforce

Molly Mountaingirl

Hahhaha åhh en tillbaka blick :D ja jag har spelat sso sen innan hästfunktionen och jag blev så hyperaktiv att jag sprang runt i mitt rum i några minuter innan jag kollade på dom nya hästarna ;)

Cecilia Gladefield

Undrar om vi kommer få se Lippizaner hästar i spelet någong gång? xD De var ju med i hästraslistan som släpptes i samband med hästfunktionen men det känns som om de glömt bort den rasen xD Dock så klagar jag inte nu med den bättre grafiken så är jag väldigt spänd att se vad de kan göra med den vackra rasen :D

Svar: Jag får känslan av att de väntat med den med flit för just grafikens skull, men nu undrar man ju vad som uppehåller allt x)
Esmeralda Silverforce

Rose Shadowlee

Jag ska göra en review på Jorvik hästen och jag vet att du har skrivit någonstans hur många varianter man kan göra av de färgvalen som finns. Eller något liknande. Kan inte hitta vart du skrev det och det finns inte på wikin. Hur många var det? :3

Svar: Ehm... femton pälsfärger, nio manfärger, 15x9=135!
Esmeralda Silverforce

Rose Shadowlee

Okej, tack! :D

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.