Chrome Pointer

Tips på böcker?

   Heeeej på tal om något helt annat än SSO, jag vet att många av er älskar att läsa - har ni braiga boktips?
 
   Jag har ett tag varit intresserad av att se filmen Austenland för jag hade sett några grymma gifar från den på Tumblr så jag såg den i helgen och avgudade den så mycket att jag spurtade igenom boken idag (om ni gillar Jane Austens böcker kommer ni antagligen gilla den boken), men nu står jag utan bok igen, några timmar senare, haha. Eller ja, försöker läsa North and South men det är så otroligt lågt tempo så jag har suttit fast i den i några månader nu...
 
   Jag föredrar att läsa fantasy (HP, TMI och sånt) men som många av er vet så gillar jag böcker från Austens era också. Eller ja, äldre böcker överlag går bra, haha. Det jag helst inte läser är post-apocalypse, liksom Warm Bodies var grymt bra (väldigt kort, men gud vilken charmig bok) men Hunger Games kan jag inte påstå var det bästa jag läst. Många säger Maze Runner, men är lite tvek till den då min bestie-som-har-typ-exakt-samma-boksmak läste den och tyckte den var hemskt dåligt skriven. Är det något att kolla på ändå?
 
   Nejmen langa gärna hit förslag och berätta varför böckerna är bra, jag kommer spendera min beskärda tid i kommunaltrafiken framöver och behöver något att göra på bussen så det vore hemskt snällt ;)
 
   Alla förslag är välkomna - och ni Lizzie Bennet-fans, glöm inte att det är Darcy-day jubileum idag! (3 år sedan Darcy-day, herregud) 






Esther Loudfield

Hej!

Detta är kanske inte din boksmak men några böcker som jag tycker är bra är:

· Percy Jackson
· Vem är du Johanna?
· Divergent
· Paper towns
· Narnia
· Vargbröder

Du kanske redan läst dom men det var ett förslag! :)
Hoppas du hittar något bra att läsa!

Svar: Tack, Percy, Narnia och Paper Towns åker upp på läslistan! (Har läst några Percy-böcker men lär behöva börja om, minns inget längre haha)
Esmeralda Silverforce

April Goldfall

Eragon, är sjukt bra (tyckte jag iaf när jag läste den för några år sedan..). Det är fantasy, finns även 3 uppföljare som inte är riktigt lika bra men ändå värda att läsa c:
En annan av mina favoriter är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, en lite speciell bok som är väldigt rolig

Svar: TACK jag hade glömt att jag ville läsa Hundraåringen, haha, lägger till den på min läslista :D (Läste första Eragon då jag var 13-14 och försökte med resten av böckerna i serien men tyckte inte alls de var lika bra som den första boken - är serien i sig värd det i slutet? :D)
Esmeralda Silverforce

Lucy Macwright

Det finns en grymt bra triologi av Libba Bray där böckerna heter A Great And Terrible Beauty, Rebel Angels och The Sweet Far Thing. De är bara grymt grymt bra, rekommenderas verkligen! En annan sjukt bra bok är ju Book Thief, vet inte om du har läst den än men om du inte gjort det måste du bara göra det >:D

Lea Bravedaughter

Okej tänker tipsa om tre bokserier.

Första är Sagan Om Belgarion (Fortsätter i Sagan Om Mallorea) som jag älskar, och även föreldarna gör. Väldigt rolig bok och spännande!

Andra är Spejarens Lärling som kanske skulle falla dig i smaken - skulle dock tro att den kan vara lite för ungdomlig för dig, men jag vet inte.

Hoppas du hittar något! //Sumr

Thea Northknight

LÄS SERIEN DE UTVALDA AV KRISTIN CASHORE!! bästa böckerna jag någonsin läst, både i fantasy genren och rent generellt.Första boken heter Tankeläsaren, andra Monstrets dotter och den tredje heter Hemligheternas rike. Annars är The scorpio races av Maggie Stiefvater en otroligt bra bok också. Och The scorpio races är en fantsy som dessutom handlar om hästar och den andra boken i de utvalda serien har också lite mer häst i storyn, så den borde passa alla lite äldre (dom är skrivna för ungdomar men dock för lite äldre eller ''mognare'' individer eller vad man ska säga) hästälskare!

Alla som älskar fantasy (och har minst en försmak för hästar) borde läsa och ska ha läst dessa böcker, så fantastiska är dom!

Svar: Scorpio Races läste jag för några år sedan! Helt ok, men inget jag vill läsa om, haha. Jag läste Tankeläsaren då den kom ut och tyckte jättemycket om den, men eftersom nästa bok i serien handlade om andra karaktärer ville jag inte fortsätta, haha, tyckte om Katsa och Po lite för mycket... kanske värt att hoppa in i den ändå?
Esmeralda Silverforce

Thea Northknight

Ps.The scorpio races heter Dödsritten på svenska!
Ds.

Sally Hawklord

Tjaaa... Det ända jag läser just nu är Star Wars trilogin så... Haha är knappast mycket till hjälpXD Men seriöst, det är det ända jag läser ok?!

Svar: Haha tack men Star Wars är inte min grej x) Visste inte ens att det fanns böcker haha?
Esmeralda Silverforce

Tilde Highstar

Hej!
Ett tips om du skulle vara sugen på en realistisk bok som man kan relatera till, med sjukt mycket känslor och en grym författare så skulle jag rekommendera alla Katarina von Bredows böcker. Särskilt syskonkärlek.

Svar: Inte riktigt min genre, men tack så mycket ändå! c:
Esmeralda Silverforce

Lova Winterside

''The morganville vampires'' är en av de bästa bokserierna jag läst, dock finns bara 3/15 böcker på svenska.
Annars så är flera av John Greens böcker väldigt bra, ''The fault in our stars'', ''Paper Towns'', ''Looking for Alaska'' o.s.v. .
Sen så älskar jag verkligen ''Miss Peregrines home for pecular children'' och även boken efter den som heter ''Hollow City''. Dessa två är dock väldigt svårlästa enligt mig, försökte mig på att läsa de på engelska eftersom jag brukar göra det men det blev ganska jobbigt så skulle rekommendera att läsa de på svenska.

Sen så finns det ju mååånga fler böcker som är bra men de jag skrivit är de som jag tycker är absolut bäst c:


Amanda Lightninggirl

Percy Jackson serien må du lese!

Fiona Underland

'Beautiful Creatures'-serien skriven av Garcia Stohl. (Läs den på engelska vet jag!) :3
Och självfallet alla verk skrivna av Jane Austen. ;) (Jag har själv ett gäng Austen-böcker i min bokhylla.)

Svar: Läste första två Beautiful Creatures, tyckte första var rätt ok men den andra lyckades jag inte ta mig igenom x)
Esmeralda Silverforce

Ellie Northfall

Du borde läsa triologin His Dark Materials av Philip Pullman! Första boken heter Guldkompassen på svenska och gjordes för ett par år sedan till film (som desvärre är rätt dålig). Men böckerna är väldigt bra och mycket läsvärda :D

Svar: Jag läste dem precis då de kom ut! ^^
Esmeralda Silverforce

Lexi Östkulle

Läs legend serien, så grym verkligen!

Svar: Heter den bara så? Vilken författare?
Esmeralda Silverforce

Ginny kozlovsky ( IG frodo__longlake)

Pojken i randig pyjamas,boktjuven,( dessa 2 är så jäkla bra) vampire academy serien( hoppas du inte sett filmen, den var usel, men böckerna är great) divergent serien, hungergames serien, Percy Jackson serien.
Älskar också böcker. Har tydligen spenderat 3000 på böcker i oktober ( aj för mitt bankkonto!) nu vet jag ju inte vad du har läst, men hoppas du iallafall läser de två första jag sa, en bra tankeställare och underbara sagor. Harry Potter gissar jag ju på att du läst ;)

Klara Eaststar

Här är några böcker som jag gillar:

Engelsforstrilogin(cirkeln, eld och nyckeln) av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Vem är du johanna? av Lin Hallberg
Pappersstäder/Papertowns av John Green
Förr eller senare exploderar jag/The fault in our stars av John Green
Hungerspelen/The hungergames av Suzanne Collins
Fatta eld/Catching fire av Suzanne Collins
Revolt/Mockingjay av Suzanne Collins
Böckerna om harry potter(jag är 110 % säker på att du läst dem men ändå) av J.K. Rowling
The hobbit(så najs (y)) av J.R.R. Tolkien
Kona klubben(6 böcker om hästar och vänskap. Tror dock att de kanske är för barnsliga för dig? Huvudpersonerna är 11 år gamla satteh) av Inger Frimansson
Månfågel av Ingelin Angerborn
Marley och jag/Marley and me av John Grogan

Andrea Dolphinlund

Jag älskar en serie som heter Arvtagaren (fantasy) och är skriven av Christopher Paolini. Det är fyra böcker och de heter Eragon, Den äldste, Brisingr och Arvtagaren. Jag tycker att dom blir bättre ju längre man läser och tycker personligen att tredje eller sista boken är bäst.

Hanna

Starcrossed-triologin av Josephine Angelini är sjukt bra!

Hazel Oaklord

Spejarens lärling (klassas som fantasy) är en serie på 12 böcker. Jag är helt besatt av den serien!!! Gillar också böcker av John Green och självklart, Harry Potter!

Hazel Oaklord

Sen finns ju serien Broderband som är skriven av samma författare som har skrivit Spejarens lärling (John Flanagan). De två serierna kanske är klassade för 12-13 åringar, men jag älskar både S.L och Broderband.

Sabrina Eastforest

Jag rekommenderar starkt Stall Norrsken bokserien som är en bra kombination av hästböcker med fantasy element i :D <3

Svar: Läste dem precis då de kom ut, men tack ändå! ^^
Esmeralda Silverforce

Allison Goldknight

Jag rekommenderar starkt Septimus Heap-serien, fantastiskt! Det är 7 böcker om jag imte är helt fel ute och väldigt spännande, fantasy, handlar om magi, mest magi faktiskt, kolla upp dom!

Svar: Har läst första två men lyckades aldrig få tag i bok 3 och läste därmed aldrig hela serien, känns som att det är dags att avsluta den! (Minns att jag älskade bok 1, var dock ett antal år sedan jag läste den)
Esmeralda Silverforce

Tilde Highstar

Juste! En trilogi jag helt höll på att glömma är en triologi skriver av Maggie Stiefvater. Böckerna heter Frost, feber och För evigt. Jag som avgudade Harry Potter och Cirkeln triologin har verkligen älskat denna.

Svar: Minns att jag läste första boken för några år sedan och fattade ingenting alls av den haha
Esmeralda Silverforce

Leah Dragondawn

En av mina favoritböcker är Jellicoe Road av Melina Marchetta.

Jag kan även rekommendera:
-Ädelstenstriologin (Rubinröd, Safirblå o Smaragdgrön) av Kerstin Gier, tidresande
-Dustlands-triologin (Blodröd väg, Rebelhjärta o Rasande stjärna) av Moira Young, dystopi

Personlig favorit(helt besatt):
-Chaos Walking-triologin (The Knife of Never Letting Go, The Ask and the Answer, Monsters of Men) av Patrick Ness, dystopi/si-fi, (måste läsas på engelska, svenska är långt i från lika bra) Ska bli film men det har tagit lite tid...

Även om du, Esme, inte är intresserad i post-apocalypse så kanske det är någon annan som läser det här som jag då kan tipsa om Carrie Ryan's triologi, De Vassa Tändernas Skog, De Dödas Strand o Den Mörka Staden

Svar: Jag har faktiskt Jellicoe Road ståendes i bokhyllan, oläst, sedan flera år tillbaka. Tror jag ska försöka ge mig på den! Tack för tips btw, ska försöka rota fram böckerna (föredrar att läsa på engelska numera så språket blir inget problem haha)
Esmeralda Silverforce

Cassandra Watersmith

Jag tycker att Mazerunner-serien är värd att läsa iallafall.

Min absoluta favoritserie är Legendböckerna av Marie Lu. Har läst dem flera gånger och tröttnar aldrig!

Sedan så tipsar jag om boken "Sveket" som är skriven av Ursula någonting hahaha. Har inte läst hela än men den är riktigt spännande och bra!

Har själv knappt några böcker att läsa då jag också har läst alla bra böcker enligt mig själv :P

Lovisa Westforest

Åhåhåå Warm Bodies, den är bra! Har du sett filmen också?

Annars så har jag inget speciellt bokförslag, eller jo jag hade några men de har redan andra föreslagit så då behöver ju inte jag komma och prata om dem igen ^^

Svar: Haha självklart, det är precis min typ av humor i både bok och film!
Esmeralda Silverforce

Lucia Silverstorm

Jag rekommenderar Eragon böckerna! Dom beskriver bra men det blir fortfarande inte segt. Den handlar om en kille som heter Eragon som hittar en drake, som han sedan döper till Saphira. Sen blir det lite äventyr runt hela landet.Din blogg är bäst!

Justine Greennose

Vargbröder är en liten bokserie med.. 7 böcker? har säkert fel men ja, dom handlar om Torak som blivit av med sin far i en björnattack (den utspelar sig när man jagade med pilbåge och levde som indianer/grottmänniskor)
Torak blir då lämnad ensam efftersom att han mor dog när han var väldigt liten.
Efter några dagar i ensamhet så hittar han vargflock som drunknat i en sorts tsunami då endast en valp hade överlevt.
Valpen (som blir vuxen sen) och han blir då ett sorts team genom bokserien.


Svar: Läste de första böckerna i serien precis då de kom ut, kanske ska se till att läsa klart dem alla... om inte annat är det trevligt att avsluta en bokserie ^^
Esmeralda Silverforce

Astrid Wintervalley

Om du inte har läst Eragon serien, läs den! Det är en serie på 4 böcker(även om det på den första står att det är en trilogi) som är rätt tjocka, jag har läst oräknerliga böcker och det är fortfarande min favvoserie!

Svar: Haha har försökt, men tröttnade halvvägs in i bok två och gav upp halvvägs genom bok 3... första boken var dock väldigt bra!
Esmeralda Silverforce

April Goldfall

Nu var det visserligen några år sedan jag läste Eragon, och mitt minne är ju som det är. Men jag tycker som sagt att de andra böckerna är värda att läsa även om de är lite segare än första boken :) De är ju inte lika episka som tex Harry Potter eller Härskarringen men det är ändå en bra serie.
Om du gillar Hundraåringen sen så borde du även läsa Analfabeten som kunde räkna, av samma författare c:

Filippa Candlepie

Jag har några böcker och en fyrologi (lol, vad heter det ens?) som jag AVGUDAR!

den första heter Som om hösten kom på sommaren och handlar kort om två systrar som bor i en bunker med sin pappa, då hela världen har blivit infekterad av en hemsk sjukdom. Då deras pappa blir smittad av sjukdomen ger sig systarna ut på ett spännande äventyr. Lite väl ungdomlig för dig kanske, men den är värd att läsa ändå! Lite HP-stuk på den tycker jag.

Den andra boken heter Analfabeten som kunde räkna, som April nämde, den är också bra.

Och sist men verkligen inte minst, världens bästa bokserie näst HP och Twilight. Den består av fyra böcker; Divergent, Insurgent, Four och Alligiant. Jag rekommenderar verkligen den, tror att den skulle passa dig och din boksmak. Divergent och Insurgent finns även som filmer.

Ronja

Throne of Glass-serien av Sarah J Maas är fantastiskt bra, De utvalda av Kristin Cashore eller serien om Eragon av Christopher Paolini är också riktiga "page turners"!

lucy seadughter

Jag rekommenderar en trilogi som handlar om tre systrar, systrarna Cahill. Den första heter farlig förmåga, följt av stjärnmärkt och slutligen systrars öde. Personlig favorit av de tre är stjärnmärkt. Du får följa systrarna från storasyster,äldsta, Cates syn. Det utspelar sig under slutet av 1800-talet tidigt 1900-tal. Mest i 1800-talet, England. Systrarna är häxor och det finns en profetia som kan röra dem. Böckerna är skriven av Jessica Spotwood.
Jag vill också rekommendera en bra fantasytrilogi dock för barn men bra skriven. De kallas för trolldomens tre skrifter. Vildhäxa serien är också bra.

Svar: Åååh minns att jag läste första Cahill-boken för några år sedan och var sjukt besviken då bok 2 inte var ute igen, får läsa om första så jag minns vad som gällde och fortsätta med de andra två nu!
Esmeralda Silverforce

Ria

Många av mina favoriter har redan nämnts, men vill verkligen så ett slag för "De Utvalda". Såg ditt svar på en av kommentarerna och kan ju glädja dig med att Katsa och Po dyker upp igen i den tredje boken. Men hoppa för den sakens skull inte över den andra boken. De vävs samman på ett väldigt bra sätt i den tredje, och med tanke på vad jag förstått det din vilja att få veta mer om hur det är "bak kulisserna", hur och varför, så är andra boken sjukt värd!

Svar: Ah tack, då ska jag kika på de böckerna igen :D
Esmeralda Silverforce

Vilda Snownight

Jag ska bara säga att jag tycker The Maze Runner 1:a boken är bra men de andra 2 är långsamma.

Eragon är typ min favoritserie så kämpa dig gärna igenom 2:a boken som är seg för det är värt det!<3

"De Utvalda" är den 1:a boken absolut den bästa i serien och jag ska berätta att även om de andra böckerna handlar om olika personer så är alla kopplade till varandra. :)

Sedan är det Legend trilogin som är superbra. Just nu läser jag "Den unga eliten" som är gjord av samma författare som också verkar bra. :D

Thea Northknight

Den andra och tredje boken är verkligen värda att läsa, jag var också besviken att inte katsa och po var med men dom kommer tillbaka, jag lovar :)
Jag blev minst lika fäst vid dom andra huvudkaraktärerna i dom två andra som i första, man går verkligen miste om mycket om man inte läser dom andra två!

Esmeralda Nightnest

DÖDSRITTEN!!!!!!
Det är en av dom bästa böcker jag någonsin läst. ´Men jag vet inte om du kommer gilla den. Vet ju inte vilken smak du har :)). Men jag tyckte den var väldigt, väldigt bra!!!!

Svar: Läste den för några år sedan men tack ändå ^^
Esmeralda Silverforce

Lola Turtlelee

- Maze Runner: är verkligen värda att läsa så sjukt bra.
- Cirkeln (Eld, Nyckeln): ska också vara bra har jag hör men har dock bara sett filmen.
- Harry Potter: Går aldrig att läsa för många gånger
- Tusen Strålande Solar: Kanske inte direkt din smak (eller min) men kanske ändå värd att ge ett försök. :)
- Törst (Fruset Blod, Skuggkysst, Löftet, Andens kraft, Yttersta Offret): Finns även en film (Vampire Academy) gillar dessa mycket, värt att prova :)
- Hanna Mendels Chans: Handlar om Andra Världskriget mm.
Hoppas du kollar in någon av dessa ;)

Alexis Waterstorm

Gareth P. Jones har grymt bra böcker! Kommer inte på nån nu på rak arm men prova :)

Svar: Tack!
Esmeralda Silverforce

Signe Swordstar

Tycker två stycken. Percy Jacksson och Fabelhaven. Tycker dom är jätte bra lås gärna dom!

Svar: Tack!
Esmeralda Silverforce

Eden Bluehand

Asså jag vet inte men du kanske skulle gilla Cirkeln-Trilogin? C:
Annars kanske Legend Trilogin skulle vara kul C;

Svar: Läste Cirkeln då den kom ut och HATADE den, haha... Men många har pratat om Legendtrilogin, ska kolla upp dem nu!
Esmeralda Silverforce

Rose Greenhill

Leene Kaberbøls trilogi som består av Silverhästen, Hermelinen och Isfågeln skulle jag verkligen rekommendera - sjukt bra böcker med precis lagom hög fantasyfaktor.

Såg också att någon tipsat om Engelsforsböckerna (Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren) och dem tycker jag verkligen du ska läsa, det är definitivt några av de mest välskrivna böcker jag läst de senaste åren. Och så A Song of Ice and Fire (George RR Martin) förstås, om du inte redan läst dem. De är galet episka!

Lilly Underwood

Hej! Petar in efter att ha läst övriga kommentarer - Eragonserien blir lite seg i mitten, speciellt med alla strategimöten etc man måste plöja igenom - men det är värt det enligt mig!

I övrigt tycker jag det råder brist på riktigt bra fantasyböcker, medans det finns överdrivna mängder ungdomsdraman i ett vardagsliv.. Uh. Har du själv några tips du speciellt kan rekommendera? Var ett tag sedan jag läste då jag inte hittat något intressant. Mina genrer att föredra är då fantasy, främst där det inte utspelar sig på vårt moderna jordklot.

Ha det bra!

Svar: Jag började läsa en lite "grövre" fantasy (inte alls riktad till barn, så du vet, gryyyyyymt bra) för ett tag sedan - minns inte vad serien heter men första boken heter Wizards First Rule och satan i gatan vilken fängslande bok! Är halvvägs igenom fjärde boken i serien men behövde en paus så jag har låtit den ligga ett tag...
Esmeralda Silverforce

Candida Wolfnight

Det finns en bokserie mer känd som "The Shadowmancer Quartet" som är skriven av G P Taylor. Den släpptes då Harry Potter var som populärast och hamnade i samma genre som Harry Potter så den bokserien kom lite i skymundan eftersom det också var fantasy.

Jag började läsa den första boken när jag knappt var 12 men jag kom bara till tredje kapitlet innan jag var tvungen att lägga ifrån mig den för att inte bli mörkrädd, haha x)

Bokserien har en kristen grund likt narniaböckerna, men dessa böcker är mycket tyngre och mörkare. Jag läste igenom tre av böckerna på gymnasiet. Den sista boken, som egentligen är uppföljaren till den första, går att hoppa över. Jag har inte lyckats få tag på den i Sverige, men den går som sagt att hoppa över.

Det är hela tiden nya huvudkaraktärer i böckerna (förutom uppföljaren till den första som har samma huvudkaraktärer som i den första)

Shadowmancer/ Skuggornas besvärjare (2003)
The Shadowmancer Returns: The Curse of Salamander Street (2006)
Wormwood/ Nemorensis (2004)
Tersias/ Tersias (2005)

Om du gillar mörk fantasy borde du ge denna bokserie en chans, i alla fall den första boken :)

Layla Bunnyheart

sent kanske men iallafall så tycker jag att dessa är sjukt bra

-throne of glass

-crown of midnight

-heir of fire (dessa böcker tillhör samma trilogi)

jag tycker även om trilogin de utvalda: tankeläsaren, monstrets dotter och hemligheternas rike. vet inte om dess ar din typ av böcker en thonr of glass serien innrhåller en del fantasy som du sa att du gillade så jag tänkte nämna det :)

Frida Pandalund

Några av mina favoriter är "Spökflickan" av Torey Hayden,"Varsel" av Stephen King eller "Eldvittnet" av Lars Kepler :) Hoppas att du hittar någon du tycker om! :D

Hedvig Moonforce

Cornelia Funkes Drakryttaren! Perfekt för dem som gillar fantasy, äventyr och, allra främst DRAKAR!

Svar: ÅÅÅÅÅH läste den för massa år sen då den kom ut och älskade den, världens mysigaste bok ❤️
Esmeralda Silverforce

Esther Loudfield

Hej!

Ett tips till är Bronsdolken-serien(vet inte om du tycker den är för barnslig men den är lite likt vargbröder och jättebra) av Michelle Paver.

Jag tror det finns 4 böcker i serien! :D

Hedvig Mcfield

Om du gillar antiken/mytologi (främst grekisk) så är första Percy Jackson serien av Rick Riordan är en av mina all time favvisar! Första boken heter Född Till Hjälte. Den andra serien är på väg att bli översatt till svenska.

Jag gillar även och har fastnat ordentligt för Kristin Cashore's trilogi De Utvalda med första boken Tankeläsaren :)

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.