Chrome Pointer

Feminist - ett bra ord med dåligt rykte

   Tror du på jämställdhet politiskt, ekonomiskt och socialt? Bra. Då är du en feminist. Och det är ingenting negativt - det betyder bara att du är för att alla människor ska vara lika värda i vårt samhälle. Ordet har fått en oerhört negativ klang de senaste åren, men det går att ändra på. Det är positivt att vara feminist. Det betyder inte att man tycker kvinnor ska vara överlägsna männen. Alla människor är lika värda, och om man tycker så är man en feminist. Nedgradera inte ett bra ord!
 
 
     
 
     
 
 
Jag är en feminist. Tror ni också på jämställdhet?






April Goldfall

Jag tycker självklart att alla människor ska vara jämställda, men skulle inte riktigt vilja kalla mig feminist (menar verkligen inte att det är ngt fel/dåligt med att vara feminist- det är det absolut inte!). Anledningen är bl.a. att själva ordet feminist känns fel i det fallet, samt att alla jag hittills mött som kallar sig feminister endast fokuserar på att det är kvinnorna som blir nedvärderade. Även om det kanske är vanligare så måste man ju se "åt båda hållen" om alla ska vara jämställda. Sen är jag inte så insatt, det finns säkert dem som kallar sig feminister som delar mina åsikter. Det är bara den uppfattningen jag har fått hittills.

Sof

JA, det är jag. Jag är väldigt ung och folk verkar tro att bara för att jag är 11 år så har jag inga åsikter. Alla runt omkring mig är väl inte sådär superfeministiska (om man säger så) och de verkar tro att jag tycker samma som de bara för att vi är släkt. Men nej - jag har egna åsikter, precis som alla andra. Jag tycker att detta ord måste lyftas, och inte användas som ett skällsord.

Linnea Silentstar

Ja jag är feminist :)

Lottie Snöfödd

Ja, jag ser det som en självklarhet att kalla mig feminist. Jag tycker du borde kika in youtubekanalen Feminist frequency, där finns mycket vettigt att se om hur kvinnor framställs i dataspel bland annat.

Alanis Moonstorm

Självklart är jag feminist! Försöker dessutom hålla min feminism intersektionell, även om jag inte är så påläst inom den biten.

Kate Lightgirl

Är helt klart feminist.

Sabrina Eastforest

Jag är inte feminist men såklart tycker jag att män och kvinnor ska ha samma förutsättningar. Men den svenska feminismen börjar bli löjlig. Att ta bort snoppen på lejonet på våran skyddsymbol för att par feminister inte tyckte det var lämpligt tycker jag är stört löjligt. Det har varit så i fler år och så ändrar man på det vara sådär..

Svar: Jag har en känsla av att du missade hela poängen med inlägget - om man anser att män och kvinnor ska ha samma förutsättningar ÄR man feminist. Det är ordet i sig som har fått dåligt rykte, mestadels tack vare vårt samhälle som fortfarande försöker framställa kvinnor som maktgalna idioter då de beter sig exakt som män gör i alla möjliga situationer. Tyvärr är det oftast extremisterna som får uppmärksamhet, för då är det lättare att fortsätta trycka ner hälften av befolkningen precis så som det alltid har varit genom hela mänsklighetens historia.
Esmeralda Silverforce

Myra

Hahaha folk säger som SD-anhängare här. "Jag röstar på SD, men jag är inte rasist!"
Du kan inte tro på könens lika värde och inte vara feminist. Däremot är det ingen som tvingar dig att feminista.
Anledningen till att det kallas feminism är för att det alltid, alltid varit det underlägsna och förtryckta könet och fortfarande är det. Visst ställer patriarkatet vissa krav på manligheten men nackdelarna med att vara man i världen är ingenting i jämförelse med att födas som kvinna. Det är dessutom främst männen som upprätthåller det här, så snälla, sluta sympatisera så himla mycket med män som om de vore lika utsatta. Det är männens värld vi lever i och ingenting som talar emot det.
För män blir inte inlåsta en gång i månaden, inte blir dem kidnappade och sålda spm sexslavar (däremot kan du hoppa upp och sätta dig på att det är dem som står för verksamheten), sexuella trakasserier är knappt något de behöver se röken av (98% av alla våldtäkter begås av män. Våldtäkter sker främst som maktmanifestastion ovh vem får makten i samhället? Mannen.) Skolor blir bombade för att Män är rädda för vad som kan hända med en kvinna som har kunskap. I vissa länder får kvinnor varken rida eller köra bil. Än mindre rösta eller anses som myndiga (du kan tacks feministerna som höll den här kampen för att svenska kvinnor kunde bli myndiga. Det var inte ens särskilt längesen och det var många män som var mot detta.)
Sedan har vi löneskillnaderna, usla arbetsvillkor vid kvinnodominerande yrken, en arbetsdag som Fortfarande utgår från mannen (det har inte ändrats sedan det bara var män som jobbade och det fanns någon hemma som fixade mat osv.)
Redan vid tidig ålder delas vi upp där pojkar lär sig att ta för sig, prata högt och utforska, lära sig saker osv. Det är i den åldern vi säger åt tjejer att fixa dem själva med smink och klänningar. Allt för att man ska vara vacker. Kolla bara på herr vs damtidningar. Herrtidningar handlar om att Göra saker. Damtidningar handlar mest om "hur kan jag förbättra mitt utseende?" För du är ju en skam som kvinna om du inte behagar andra (män) med en godkänd kropp av samhället (eller smink, hår, whatever.) Därför att du som kvinna värdesätts efter ditt utseende. Varför? För att samhället fortfarande tycker att kvinnan ska vara ett bihang och behaga.


Det var bara en liten del men palla just nu :D hoppas du har det bra Esme!!

Svar: You go Myra!
Esmeralda Silverforce

Cynthia Mountainheart

Såklart!

Garnokslaktaren

Visst är jag feminist, även om jag inte längre följer rörelsen så noggrant. Har faktiskt ingen aning om vad feminister pratar om nuförtiden...

Alanis Moonstorm

Varför kan man inte gilla kommentarer i ditt kommentarsfält för? Vill ju sätta ca 100 Likes på Myras kommentar! <3

Svar: Haha, om jag bara hade en kod för det hade det dykt upp för länge sen x)
Esmeralda Silverforce

Mariana Winterbell

Elsker at favorittbloggeren min også er feminist og at du er et så godt forbilde! <3

Danielle Mistlake

Jag tror absolut på jämnställdhet, men jag vill inte alltid kallas feminist. Det är av anledningen att jag inte gillar att "klumpas ihop" med vänsterfeministerna, efterom vänster är något jag verkligen inte är.

Danielle

Danielle Mistlake

Jag tycker bl a att de framträdande feministerna i dagens samhälle fokuserar väldigt lite på de platser och scenarion där mannen har väldigt lite att säga till om. Ta dagis, till exempel. 95% av dagislärarna är kvinnor, är det den synen vi vill att barnen ska ha när de växer upp?

Genevieve Nightbard

Ja. Klart som fan att jag är feminist (fast det visste du förstås redan)

Svar: Haha va nä, du? Hade aldrig kunnat gissa det va? :o
Esmeralda Silverforce

Cynthia Winterborn

Jag kommer från Tyskland. Tyskland är jätte "maskulin" och jag beundrar Sverige, hur mycket det är jämställt här. Men jag tycker, att man ofta överdriver och då, där det behövs, tittar man inte på.

För mig låter ordet - tyvärr - sexistiskt även egoistiskt, radikalt, ensidigt och jag vill inte säga: jag är feminist. Ja, jag är feminin. Jag är också för det, att männen blir jämställda med kvinnorna!!! Vad är jag då? En maskulinist? Oo

Nej, man kan inte bara peka på ett sätt, utan måste titta på helheten. Därför är jag ingen feminist! Jag är för jämställdheten mellan män och kvinnor på varje nivå. Det finns yrke eller område, då har det sämre männen.

Svar: Jag tycker det känns som att du inte har läst inlägget. Jag är en feminist. Det innebär att jag anser att ALLA människor på denna jord, kvinna, man eller vilket kön man nu vill identifiera sig med, oavsett sexuell läggning, oavsett hudfärg, ska ha samma rättigheter politiskt, ekonomiskt så som i samhället. Det är ORDET feminist som har fått dåligt rykte. Vet du varför? Det är för att någon har reagerat precis som du gör. "Åååh de säger att de är FEMININA, och de vill ha bättre rättigheter, det måste betyda att de vill att de ska styra alla män!" För genom hela vår världshistoria finns det en sak som återkommer, igen, och igen, och igen.
Det är DÅLIGT att vara kvinna, för om man är en kvinna är man svag. Om man någon gång försöker vara på samma nivå som männen är man girig, ärelysten och bossig. DET är vad samhället säger till oss varje dag. Hela tiden.

Om du anser att alla människor ska ha samma rättigheter, då är du en feminist. Att säga att du inte är feminist är bara ytterligare en grej som visar att kvinnor är sämre. Efter att ha blivit förtryckta genom hela historien kan vi tydligen inte ens få ha ett ord som förknippas med kvinnor i kampen för lika rätt för alla.
Esmeralda Silverforce

Cynthia Winterborn

@ Myra

"Redan vid tidig ålder delas vi upp där pojkar lär sig att ta för sig, prata högt och utforska, lära sig saker osv. Det är i den åldern vi säger åt tjejer att fixa dem själva med smink och klänningar. Allt för att man ska vara vacker."

Det är inte bara männen, som bestämmer, att vi skulle vara vackra. Egentligen är det en naturlig process, som påverkar oss och en del (om män eller kvinnor) utnyttjar det pga makt. Det finns tillräckligt kvinnorna (också i historian), som utnyttjar med, för att få mer pengar eller stärka sin makt. Världen är kapitalistisk och då räknar mer, som bara att vara pojke eller tjej. Ofta är det samhällets helhet, som bestämmer, hur skulle vi vara. Varför klär man tjejer rosa och pojkar blå? För flera år sedan var det nämligen tvärtom!

Vi måste lära oss förstå, att det finns inga verkliga stora skillnader mellan tjejer (som har mer eller mindre manliga gener) och pojkar (som har också mer eller mindre kvinnliga gener) - utom könen. Ju längre man tänker själv på detta sätt, att det finns, desto längre ska det behöva till en förändring. Vi kvinnor undertrycker oss själva! Det är hemligheten. Vi gör oss svagt, därmed man måste skydda oss. Det var en kompromiss och livsmodell ur urtida .... det är nu dags, att hitta en ny modell.

Svar: Vet du varför kvinnor genom historien har tvingats vara vackra? För att kvinnorna har inte blivit tillåtna att vara intelligenta. Om en man styr och ställer på en arbetsplats är han ansvarstagande. Om en kvinna beter sig på exakt samma sätt får hon istället stämpeln "bitch". Varför finns det så få kvinnor i historieböckerna? För att de har inte tillåtits att få plats. Kvinnor har kommit med upptäckter som har varit avgörande för världshistorien, men det är banne mig inte lätt att veta om man inte letar. Kvinnan har aldrig varit tillåten att ha åsikter, utan kvinnan ska följa sin man i allt han tycker och tänker. Fortfarande är det så att kvinnor tjänar lägre än män på samma arbetsplats med samma yrken. Kvinnor i historien har varit TVUNGNA att utnyttja skönhet för att komma någonstans i världen.Jag förstår inte var din "naturliga process" kommer in. Samhället är på den här nivån uppbyggt på idiotiska traditioner. Om en liten flicka vill ha en leksaksbil kan många tycka det är konstigt - men det kan accepteras, för det är okej att leka med pojkleksaker. Om en liten pojke vill ha en barbiedocka - då tar det hus i helvete, för pojkar ska inte leka med dockor. Varför? För att det är dåligt att vara tjej. Är det naturligt att ha sådana reaktioner? Är det naturligt för ett föräldrapar att säga "vår lilla son ska inte få ha rosa i sitt rum för då kommer han bli bög"? För det är PRECIS samma grej. Det är normer och fördomar som har uppkommit av ett samhälle av traditioner, det är ingenting som hjärnan är automatiskt inprogrammerad till.

Ett till exempel, för att styrka Myras point of view: Om en fyraårig pojke trillar på marken och slår sig låter det "nejmen oj, upp och hoppa och spring och fortsätt lek, du är ju en tuff grabb". Vad händer om en flicka gör samma sak? "Åh men lilla gumman hur gick det, slog du dig, vill du ha en kram?" Vi indoktrinerar framtida generationer till att bli lika trångsynta som alla före dem, och man måste inse att problemet existerar för att kunna förändra på det. Samhället är inte jämställt för fem öre. Du säger "Vi kvinnor undertrycker oss själva", och med det ordvalet visar du hur mycket det påståendet i sig stämmer. För allt är kvinnornas fel. Att istället säga "Vi kvinnor behöver ta mer plats för att vi ska kunna stå tillsammans med männen", där tycker jag det börjar likna mer jämställt. Det är något positivt man kan göra istället för något negativt man gör.
Esmeralda Silverforce

Cynthia Winterborn

P.S. Vi hade redan ett ord för det: emancipation ;D Delvist måste männen emancipera sig idag ...

Cynthia Winterborn

" Det är ORDET feminist som har fått dåligt rykte. Vet du varför?"

Egentligen behöver man inte veta varför och mycket läsa om detta. Man behöver bara vara konfrontera själv med ordet, utan att veta vad det skulle betyda. När jag hörde ordet det första gången, hade det sagt en man och det verkade konstigt, samt sexistiskt. Varifrån kommer ordet feminist? Från feminin, helt rätt. Och vad betyder det? Rätt, att vara kvinnligt. Vet du, hur det egentligen verkar, om man har ingen relation till det? Ja, en feminist måste inse, att alla kvinnor är svaga och man måste hjälpa dem. Så känns det. Det är det, vad jag hade funderat mig. Nej, jag är definitivt ingen feminist, men jag är för chanslikhet, emanciperar mig och dominerar min sambo ;D Så är det! Olikheter finns överallt på världen, men detta ord låter inte perfekt för mig, för jag är inte svag. Jag kan börja, att ändra något. Frågan är bara: vill det också de andra kvinnorna? Säkerligen har vi lärt oss en roll, men inte alla vill ha makt. Då kan man tvingas ingen.

Det är aldrig enkelt att kämpa för en sak. Saken en bra tanke, men jag menar, det är ofta som överallt bara tänkt för ensidigt. Fundera lite, om "feminist" verkligen är ett bra ord.

Ha en bra helg ;)

Svar: Jag tycker du säger så mycket konstiga saker. Faktiskt. Jag förstår inte helt vad du säger, det gör jag faktiskt inte, men du verkar tycka "bara för att några inte förstår att de kan ha det bättre ekonomiskt, politiskt och socialt så skiter vi i att jobba framåt utan vi låter det vara så som det är". Så då hade det varit bättre om feminismen inte existerade? Vi kan ju stanna kvar i tidigt 1900-tal där kvinnor inte ens har rösträtt. Varför är du emot utbildning? Om man berättar för folk vad ordet feminism står för så slipper man höra att man är mansförtryckare - för man förtrycker inte det andra könet om man bara vill bli behandlad på lika villkor. Ska vi kalla det maskulinism istället? Det låter ju bättre, för då är vi ju fortfarande snälla mot de stackars männen *ironi*
Jag skiter fullkomligt i om feminist är ett bra ord eller inte. Det är som att jag skulle säga "jag tycker ordet adekvat är så konstigt för det låter mer som en kvadrat än något fungerande". Oavsett vad ordet låter som, så är det betydelsen som är det viktiga.

Och jag tänker inte ens låtsas som att jag inte blir arg för just nu känns det fan som om jag pratar med en vägg.
Esmeralda Silverforce

Cynthia Winterborn

"Vi indoktrinerar framtida generationer till att bli lika trångsynta som alla före dem, och man måste inse att problemet existerar för att kunna förändra på det. Samhället är inte jämställt för fem öre. Du säger "Vi kvinnor undertrycker oss själva", och med det ordvalet visar du hur mycket det påståendet i sig stämmer. För allt är kvinnornas fel."

Hos mig finns det ingen skillnad mellan pojke och tjej. Vad en tjej kan, kan också en pojke och tvärtom. Vad en tjej inte får, får en pojke inte heller. Punkt. Okej, kanske var jag inte särskilt tydlig med uttrycket, så säger jag nu direkt: Vi är själva medbrottslingar. Samhället består inte bara ur män, utan också ur kvinnor. Här finns inga grupper, som man kan lära om. Det finns bara individuella person med en egen upplevelse och erfarenhet. Börja att ändra det, så ska komma förändra en hel del.

Cynthia Winterborn

"Och jag tänker inte ens låtsas som att jag inte blir arg för just nu känns det fan som om jag pratar med en vägg."
Du får ha dina känslor och tänker hur som helst om det. Men det är bara faktum, att jag tänker på ett annat sätt som du, kanske eftersom jag har andra upplevelser, för att mena, att det finns ju ett problem, men på ett annat sätt? Det är min tanke, som jag också får ha.

Att kämpa för jämställdhet är inte fel. Då kommer vi på överens, eller hur? Men det är bara ordet, som verkar negativt på mig och som jag försöker förklara varför.

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.