Chrome Pointer

Speltips - Arvet från Rosemond Hill

   Hur i hela friden ska jag sammanfatta Arvet från Rosemond Hill? Äh, vi dyker rätt in.
 
   Spelstory: Annies faster har dött och Annie nämndes i testamentet. Inte bara fick hon fasters kloka fälttävlanshäst Alpha, utan också en stallplats på det anrika stallet Rosemond Hill, som en gång ägdes av Annies familj. Annie är överlycklig över den här möjligheten att börja träna fälttävlan, och den nya stallplatsen innebär att hon kan spendera mer tid med vännerna John och Melissa, som har sina hästar Rocky och Comet i samma stall. Helt lätt är det ändå inte - John är mycket lättare att tampas med än den högfärdiga Melissa.
   Annie måste nu träna inför den stora fälttävlingen The Kingswood Championship, men godset Rosemond Hill gömmer flera hemligheter - för vad var det som faktiskt drev bort Annies farfar från gården?
 
   "Men ge dig Annie, du är och förblir min hästskötare, inget annat. Du kommer åtminstone inte bli någon tävlingsryttare." - Melissa är inte alltid så trevlig att ha att göra med 
 
   Jag kan säga så här - om det här spelet skulle släppas idag, med dagens grafik, skulle det nog vara mitt absoluta favoritspel. Spelets största problem är att det bitvis ser ut som en stiliserad version av Minecraft, och karaktärerna rör sig hackigt och fult. Hästarna är dessutom dödligt sega och ibland känns det som att man inte ens kommer en meter framåt. Bättre blir det visserligen, men mer om det strax.
   Annie stapplar fram i stallgången. Det finns tio boxar, men det är aldrig mer än sju hästar i stallet.
 
   Ute på steeplechase med hästen Barbie. Man kan inte driva hästen hur mycket som helst - då går pulsen upp och jag har för mig att det slutar med att hästen tvärnitar och stegrar. Man får helt enkelt sitta och hacka på uppåt-pilen konstant medan man vaktar den gula mätaren till vänster, så att den inte fylls upp helt. På den vita linjen med det gröna blocket längst ner ser man hur långt man har kommit på banan.
 
   Det här var det allra första spelet jag spelade med grenen fälttävlan i fokus, så jag förstod inte att det var en grej som inte riktigt stämde - det finns ingen dressyr. Istället erbjuds Steeplechase - IRL är det ett lopp på galoppbana med höga häckar som hästarna ska hoppa igenom. I spelet är det egentligen bara en till terrängbana, som dock går längs en oval bana/en stor åtta. I spelets manual försvaras detta på följande vis:
 
   "OBS! Vi vill understryka att det vi har valt att göra är vår egen fiktiva fälttävlan. I riktig fälttävlan ser hoppbanan annorlunda ut och har annorlunda regler, i verklighetens fälttävlan ingår också dressyr. Anledningen till att vi har valt vår egen variant är att den i de olika momenten har passat bättre för ett datorspel."
 
   Spelets största svaghet är dess ålder, imo. Förklaringen ovan skulle nog inte något hästdataspel komma undan med idag. Att dressyren inte fick en plats tror jag ändå gynnar spelet, för jag tror inte att dressyren hade kunnat bli bra; verkar som att spelets skapare förstod det också.
 
   Annie utför lite detektivarbete på stallets vind
 
   Det ser ut lite som de flesta spel gör idag - lite story, se till att din häst mår bra, träna inför varje tävlingsmoment och åk iväg och tävla, samtidigt som det ibland vävs in att Annie letar information om gården. Varje gång spelaren avslutar en tävling finns det chans att köpa en till häst. Spelaren kan ha som max 3 hästar och kan välja bort en häst till förmån för en annan. Beroende på hur bra det går på tävlingen finns det olika hästar att välja mellan. Hästarna är olika till både utseende och personlighet; man får läsa deras informationsblad noggrant först, så att man vet vad man får hem. Skaffa för guds skull inte en slö häst, det kommer ni få ångra bittert - Alpha är ingen direkt komet själv och om man köper fel häst är det inte helt lätt att klara nästa tävling. Efter den första tävlingen brukar Mosaik, Barbie eller Cocktail vara bra hästar att fortsätta med; jag gillar alla tre och det är synd att man inte kan spela en omgång med just de tre hästarna. Kan iaf säga att jag aldrig mer kommer spela med Amadeus, sjukt långsam. Man får läsa hästarnas informationsblad noggrant samt se till att hålla dem på bra humör, annars kommer man aldrig någonstans.
   Här är Alphas informationsblad. Texten gör egentligen ingen skillnad alls för hästen, mer än att man genom den kan se om hästen är seg eller pigg. Alpha är slö med stort S och det rekomenderas verkligen att du skaffar dig en ny tävlingshäst snarast. Till vänster ser vi hans behov - han vill nu bli ryktad. Om han inte blir ryktad snart kommer hans hälsa gå ner.
 
   Det finns några grejer i spelet som många SSO-spelare skulle älska. Det går att leda hästen (ojojoj), släppa den i hagen (jag brukar börja varje nivå med att langa ut Johns häst Rocky och Melissas häst Comet i hagen, bara för att det är kul - jag har iofs snott båda två och ridit dem några gånger också; föredrar utan tvekan Rocky), rykta hästen, duscha den, mocka, sopa stallgången osv. Det ger en riktigt trevlig känsla till spelet; jag ställer oftast hästen i spolspiltan och sadlar den där, bara för att det blir snäppet roligare. Dock tycker jag att det ibland blir riktigt stressigt med hästarnas behov - för om man inte håller hästen glad kommer den bli sur (no shit Sherlock) och den presterar sämre. Egentligen klarar man sig väl rätt bra om man håller just sin tävlingshäst i topptrim, men hästarna blir så lätt griniga och därmed får man så himla bråttom då man gör grejerna som egentligen ska vara lite roliga.
   Johns häst Rocky står i hagen. Hästarna rör på sig, gärna i galopp. Det ser rätt trevligt ut då man har släppt ut både Rocky, Comet plus sina egna tre hästar!
 
   Dags att ge sig ut i markerna med hästen Darling. Då Annie kommer utanför stallporten kan hon sitta upp, och då får hon automatiskt en ridhjälm på huvudet. Plus för det - rid alltid med hjälm!
 
   Värt att spela? Absolut. Dock är vissa aspekter av spelet ganska svåra tycker jag, man liksom förväntas ha både ögon i nacken samt fotografiskt minne. Rätt konstigt eftersom det är ett barnspel, det här. Desstom lider spelet både av ålder samt många buggar (jag kan t ex inte spara spelet på min dator, eftersom det då stängs ner, så jag måste spela hela i ett svep), men det är absolut värt besväret för att uppleva känslan på Rosemond Hill.
 
  Melissa må vara bitter, men John kan alltid glädjas åt Annies vinster!


Hanna Riverson

Ja! Det spelet har nån berättat om men finns det fortfarande att köpa?

Svar: Möjligen på typ Cdon.com, men det är väl bara att Googla och se vad som kommer upp, antar jag ^^
Esmeralda Silverforce

Matilda Greenstone

Lyckades installera mitt spel nu efter några år och jag minns inte mycket ^^
Hur ser man hästens informationsblad? :)
Och är det bara jag som iallafall förut hade problem med att jag inte lyckades komma in igen efter att man gått ut med det man mockat upp?

Svar: Tryck på den där "½"-knappen uppe i vänstra hörnet på tagentbordet :)
Mockningen kan vara svår ja - om du har svårt att komma tillbaka in, försök att hela tiden gå framåt och "vicka" lite fram och tillbaka i dörröppningen, så borde dörren slå igen och "skjuta" in dig i stallet igen :)
Esmeralda Silverforce

Elin

Hej. Vart kan man köpa spelet har kollat på cdon men hittar bara en annan konstig bok. Vill ha spelet jätte mycket

Elin

Hej jag märkte nu att spelet utgått😭

Elin

Hej. Heter bara spelet arvet från rosemond Hill? Märkte att det fanns många olika som tex drömhus

Svar: Spelet är en del av serien Rosemond Valley och heter Arvet från Rosemond Hill.
Esmeralda Silverforce

Saga

Hej Esme jag såg dig en gång när du spelade med Penny. Jag ville jätte järna vara vän med dig men du hade för många vänner. Du är jätte bra på Arvet från Rosemond hill :) P.S vill jätte järna träffa dig på starstable jag är på server 3 vill jätte gärna träffa dig min häst heter Blujoy är i level 16 D.S

eliinw.blogg.se

Fungerar spelet på i windows 7? Jag har inte fått det att funka...

Svar: Jag har Windows 7 och spelet fungerar för mig!
Esmeralda Silverforce

Thea Northknight

Du som verkar rätt inne i Arvet från rosemond hill, jag har det på skiva och spelade det länge när jag var liten, men nu när jag hittade det igen och kände flashbacksen så kunde jag inte installera det? När jag sätter i skivan så kommer det inte upp kör setup., utan bara importera bilder, och när jag tittade i filerna och körde vad som var/såg ut som setupen så funkade det inte, utan det stod kör som administratör. Körde som administratör men inget hände.
Help me glen coco?

Svar: Määääh jag är inget datorsnille, sorry Glen Coco, jag vet inte vad man gör då :( Kolla egenskaper på Setup och se om du kan köra programmet på en annan kompatibilitet, t ex Windows XP?
Esmeralda Silverforce

Thea Northknight

testa att köra dom som det stod rekommenderade på baksidan, alltså windows 95,98 och 2000, inget funkade.... Det kommer bara upp en såndär varningsruta som säger är du säker att du vill köra ''blablaa.ex'' och sen när jag trycker ja händer inget... känner att jag börjar få ångest över att jag fixat ny dator som jag nu kan spela AC unity på som jag inte kunde förut men inte arvet från rosemond hill....

Thea Northknight

Får ta och inse att jag måste låta rosemond hill gå efter 18 år som levande skiva, rip in pieces arvet från rosemond hill, you will be missed.

Svar: Aw...
Esmeralda Silverforce

Wilma

Är det ett spel man laddar ner från internet eller cd man köper?

Svar: Alla spel på bloggen förutom SSO är PC-spel man köper i en butik.
Esmeralda Silverforce

Ayumuswe

Åh jag älskade det där spelet när jag var liten :D Minns det så otroligt väl. :) Och jag håller med dig. Med dagens grafik och samma idé så hade det varit favorit för väldigt många. :)

Luca Sweetlake

Hej Esme jag fick spelet igår men när jag ska installera går det inte! Vet du vad jag ska göra?

Svar: Det här spelet är så pass gammalt att det är få datorer som kan köra det numera!
Esmeralda Silverforce

Jennifer karlsson

Hek esme jag älskar alla dina vidos💖 du är världens bästa men jag fattar inte hur jag laddar ner Arvet från Rosemond hill. Kan du snälla hjälpa mig att förstå?

Svar: Det är inte tillgängligt för nedladdning vad jag vet - spel så gamla som det här fanns bara på CD eftersom det var långt innan man hade internet som faktiskt fungerade.
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.