Chrome Pointer

Att måla

   Igår fick jag en fråga som ställdes ungefär "hur målar man?". Okej, bred fråga, men here goes.
 

 
   Vad är det allra viktigaste då man målar digitalt? Jag skulle säga lager. Lager. lager och åter lager. I juni börjar min Photoshopkurs här på bloggen och då kommer jag prata lite mer ingående om den saken.
 
   Men hur målar man, hur gör man?
 
   Tre mycket snabba och rätt slarviga skisser som jag hasplade ur mig igår. Det är typ så här mina hästar ser ut då jag går helt utefter min egen stil.
 
   Jag som gillar att rita och måla har en sak emot mig - jag har ett helt värdelöst bildminne (Jag klarar inte av att tänka i bilder, utan jag ser ord som flyger runt i mitt huvud, om man kan säga så). Jag har också väldigt svårt att visualiera, alltså att se bilder framför mig i huvudet. Då man ritar behöver man inte bara ha bra kontroll över sin finmotorik; man måste kunna se motivet klart också. Om man inte ser sitt motiv klart i huvudet så är det väl mest slumpen och turen som avgör om man lyckas få ur sig en bra bild.
   Mitt dåliga bildminne och mina problem med att se bilder i huvudet gör det svårare för mig att rita. Även fast jag har hållt på med hästar i tio år måste jag ändå titta på tusen hästbilder för att fånga realismen, för annars har jag knappt en aning om hur musklerna framträder och hur skelettet ser ut.
 
   Det finns absolut inga fel i att se hur andra målar och att titta hur andra målar. Man kan lära sig av andra konstnärers knep, och man kan lära sig av de saker som de gör mindre bra. Jag hade t ex jättesvårt att rita hästögon (alltså själva ögat mer än linearten) tills jag hittade en bild på nätet där det bara sade "klick", och sedan dess tycker jag att mina hästögon har blivit fantastiskt bra.
 
   Om man vill bli duktigare finns det alltså ett antal saker som jag tycker är viktiga (dessa saker har iaf hjälpt mig, och hjälper mig fortfarande eftersom jag har lång väg kvar innan jag vågar anse mig som duktig):
   - Titta på andras verk. Hur ser penseldragen ut? Vad sitter skuggorna? Vilka färger fungerar tillsammans?
   - Vad kan man använda för tekniker för att måla? Genom att söka runt på nätet, läsa på samt titta på steg-för-steg-videor kan man lära sig nya tekniker som kan vara till stor hjälp.
   - Var inte rädd för att titta på riktiga bilder av det du vill måla. Hur ser det egentligen ut?
   - Om du nu målar digitalt, kika runt efter olika penslar du kan använda i ditt redigeringsprogram. Vissa penslar kan väcka idéer och inspiration som kan hjälpa dig långt på vägen!
   - Öva, öva och öva. Strunt samma om det blir tusen skisser som bara hamnar i papperskorgen, man blir duktigare på vägen.
 
 
 
   Fler råd än så kan jag tyvärr inte ge er om det här, men jag hoppas att ni kanske har fått något litet tips som kan hjälpa er på vägen!






Claire Northlee

Åh, det skulle vara kul om du radade upp några sidor i ett blogginlägg, t.ex.
Om du nu minns var det det ögat var, eller var du hittade det. Bara en idé.

Svar: Haha ärligt talat så orkar jag inte med det. Jag tycker att jag ger väldigt mycket gratis ändå och verkligen bogserar folk rätt - lite tycker jag att man kan leta själv :)
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.