Chrome Pointer

Manliga spelarkaraktärer

   Ända sedan SSO's start har folk reagerat på att det bara går att spela som en flicka. "Diskriminering", har åtminstone jag hört från olika håll. Väldigt tidigt var det folk som mejlade in till spelet om saken (under de första månaderna kunde man räkna med ett svar på typ vad som helst inom ett par dagar - det var ju en väldigt mycket mindre spelarbas på den tiden), och fick svaret att spelstoryn var speciellt skriven för en flicka. Och jag kan faktiskt köpa det. Huvudstoryn går ju faktiskt ut på en profetia om att en flicka ska rädda Jorvik, och väldigt mycket i spelet är gjort för att tilltala just flickor - då menar jag nästan den här stereotypa lilla prinsessan som älskar rosa. Vi har lyxen att ha väldigt många valalternativ till att skräddarsy våra karaktärer i dagsläget, men då spelet öppnades var det inte mycket att hurra för i klädväg om man inte var så mycket för krimskrams.
   Hur många spel finns det inte där man bara kan spela som killar? Ganska många, vågar jag påstå. Numera fattar ju de flesta spelutvecklare/vilka-man-nu-ska-skylla-på-inom-branschen att tjejer är minst lika intresserade av spel som killar är, och därför jämnas det ut lite bättre, men faktum kvarstår. Att det nu finns ett onlinespel där man endast kan spela som flicka - kan det inte få finnas ett onlinespel då? Varför är det här spelet, som lyfter fram tjejer, så himla dåligt jämte de som bara lyfter fram killar? (Sen är jag fullt medveten om att tjejerna (karaktärerna, inte nödvändigtvis spelarna ofc) i det här spelet mestadels är nästintill anorektiska, men den diskussionen kan vi ta en annan gång.)
   Självklart skulle jag tycka det var trevligt om det faktiskt kom manliga spelarkaraktärer till spelet, det skulle jag. Jag kan se lite problem med att existerande spelare kanske vill byta kön på sin karaktär och därmed behålla alla framsteg i spelet, för det gissar jag skulle vara en sjukt massa krångel. Men visst, jämställdhet all the way! Jag kan förstå att killar inte i första hand var de spelare man var ute efter då spelet startades, och jag gissar att det inte finns särskilt många killar i spelarstaben (i jämförelse med antalet tjejer) om man ser det hela överlag, men visst vore det bra att ta alla 
 
   Däremot en sak som jag nästan tycker är obligatoriskt är hudfärger på karaktärerna vi har. Jag förstår absolut att det kan bli kaos att göra manliga spelarkaraktärer (skriva om storyn så att det passar killar alternativt blir mer könsneutralt, fler ansikten, fler håstilar, annan form på kläderna för att sitta bättre på en kille), men att ge oss möjlighet att bestämma vår karaktärs hudfärg tycker jag är viktigt. Själv är jag det man kallar för vit, men om jag hade en annan ton på min hud skulle jag med största säkerhet vilja åtminstone ha alternativet att låta min karaktär se ut på samma sätt. Det är väl ändå något som syns ganska tydligt i spel, inte sant? Jag blev själv väldigt glad över att det var lite mer mångfald i Skördebygden med mörkhyade NPC's, för jag tycker det är bra att det inte bara blir ett... åh, jag vet inte ens hur jag ska få fram orden. "Vitt medel-Svensson-spel"?
 
   Jag kan tänka mig att mitt resonemang kan se lite konstigt ut, att jag tycker det är viktigare med hudfärger än olika kön. Fast sen får man ju också tänka på vilka spelet i huvudsak riktar sig till, och det är tjejer i en relativt ung ålder.
 
   Det här ser nog jätteluddigt ut, men jag hoppas att jag fick fram min poäng!
 
   EDIT: Fick två kloka kommentarer gällande hur manliga karaktärer kan missbrukas. Jag hade faktiskt inte tänkt på saken själv men håller absolut med till viss del, det kunde säkerligen vara problematiskt! Råder alla läsare att kika på kommentarerna på det här inlägget.


Lily Mclee

Håller med, bra skrivet! :)

Wirre Weris Drake

Det här med hudfärger har jag också funderat på, varför kan vi inte välja en mörkhyad karaktär?

Siri

Jag är helt med på att man bara kan vara tjej - storyn ser ut så, och det finns hur många spel som helst där man bara kan vara kille.

Däremot, som du säger, tycker jag att hudfärg skulle vara något bra.

Myra R

Bieffekten med att ha båda könen som alternativ är följande:

"Söker pojkvän säg 123"

Det kommer bli rena rama Habbo/Moviestar planet. Vill jag det? Noope!

Dessutom tror jag att det skulle medföra en drastisk ökning av folk som överhuvudtaget inte borde få vistas på internetsidor som Starstable. Men det är vad jag tror!
Instämmer dock till fullo med resten!

Corinne Lionbridge

Känns som jag är ganska ensam om att inte vilja ha manliga karaktärer haha ;)
Dock inte på grund av det du nämner ovan - även om jag håller med i allt - utan för att jag är 110% säker på att alla småflickor kommer börja para ihop sina karaktärer vilket inte bara blir jobbigt för andra spelare, utan också ett verktyg för t. ex. pedofiler och andra överbrytare. Får mardrömmar av bara tanken. Isch :/

-

"Hur många spel finns det inte där man bara kan spela som killar?"

SSO är det enda MMORPG:et som jag känner till där man inte kan spela som både kille och tjej. Om du hittar något får du dock säga till.

Svar: Fast nu sa jag ju "spel" och inte MMORPG's. Med den meningen menade jag att killar alltid har varit grovt överrepresenterade i spel och det blir lätt så att man reagerar större om killarna plötsligt inte finns med än om tjejer inte finns med. Jag gissar att anledningen för den saken är att vi fortfarande lever i ett patriarkaliskt samhälle där alla bara tar för givet att killarna ska vara representerade - det här är ju ändå ett spel som uttryckligen riktar sig mot UNGA FLICKOR, och ändå har det varit snack om att man självklart ska kunna spela som en manlig karaktär. Om man jämför så finns det sjukt många fler spel som är menade att tilltala pojkar än vad det finns för tjejer, så jag tycker det är synd att då tjejerna faktiskt får ett grymt bra spel så ska det plötsligt vara diskriminering då killar inte tillhör spelets målgrupp.

Btw, om du vill kommentera igen får du gärna lämna ditt namn - jag uppskattar verkligen då folk vågar stå för det de säger :)
Esmeralda Silverforce

Rosalie Northside

Personligen skulle jag inte vilja att man kan välja kille som sitt kön. Varför? Jo, delvis det att spelare (oftast yngre spelare) skulle para sig med varandra, och vilket vore lite, jag vet inte hur jag uttrycka det men ja, som Myra sa så kommer det bli som habbo/moviestarplanet.

För det andra, så finns det ju hur många killspel överlag. Jag menar, ska de spelen också skaffa så att man kan välja tjej som sitt kön på spelen? Bara för att det ska vara så mer ''rättvist''. Sedan skulle det ju också bli helt knasigt om sso skulle vara tvungen att ändra om på hela storyn, med tanke på att SSL och årstidsryttarna utspelar sig som TJEJ. Då skulle det ju bli helt tjohej om det plötsligt handlade om en kille.

Utav det hela så tycker jag inte att det ska gå att välja kille som sitt kön. Sso skulle bli mindre säkert för barn med tanke på att då skulle fler och fler peddofiler som inte har något vettigare att göra komma in i spelet, visst det kan dem ju nu också, men det är ju mer troligt om det kommer killar till spelet och att de då kan ''para'' sig med flickorna.

Hoppas kommentaren inte blev föör lång. x)

Sabrina Eastforest

Så sant så! Minns när jag började spela och ang hudfärger störde mig. Man kunde inte välja mörk det fanns bara vit och jag tycker om att göra karaktärer med åtminstone en liten solbränna. I de flesta MMOs så kan man skräddasy mycket mer än vad man får i SSO.. Och ja vet inte om det är diskriminderande elr så men att sso är ju väldigt tjejigt (också för att det är hästspel vilket är typiskt att det går bara att vara tjej, förutom Alicia online). Massa smink och rosa etc. Det är ju riktakt till små flickor men eftersom det är online spel så borde man räkna att det finns äldre spelare som spelar inte minst sakt killar med. Jag tycker dock att det är bra att man kan bara välja tjej, som du sa de flesta spel kan man bara vara kille (dock är det mest skjut spel för de kändaste hitils går det att vara tjej på) och det behövs mer Girl power.

Nellie Beecamp

Det här var ett ämne som jag reagerade tidigt på när jag började spela sso. Men med tiden så insåg jag likaså de flesta som kommenterat, att det inte vore en särskilt bra ide - att införa manliga karaktärer dvs. Jämställdhet i all ära, men det går att uppnå på så många andra vis också. Så som du skriver att vi borde kunna få välja hudfärg, det är ett steg mot mera jämställt. Jag tror själv att många blir för insnöade på genusdebbatten och försöker rätta till allt som det kanske inte är ett så stort problem med. Att de bara riktar in sig på "manligt och kvinnligt" istället för att se helheten.
Och nu ska jag sluta skriva så det inte blir allt för långt. ;)

Matilda Silverwater

Jag håller med dig om hudfärgerna. Vissa kanske inte tycker att man är "söt" om är "svart", men det tycker i alla fall jag är struntprat.

Sedan är det det här om manliga karaktärer. Jag tycker inte de borde införa sådana i SSO, spelet är ju faktiskt nästan till för att få unga tjejer att spela. Däremot tycker jag det borde läggas till några killnamn, eller i alla fall könsneutrala namn, så att minoriteten killar inte ska behöva heta något tjejigt namn om de inte vill. :)

Alanis Moonstorm

Varning för uppsats:
Jag har också funderat över det där med hudfärg väldigt mycket. Mest för att alla spelare som kutar förbi är vita och jag vet att inte alla hästtjejer i Sverige är vita. För mig är det självklart att man ska kunna skräddarsy sin avatar efter sig själv, och i det området är SSO väldigt diskriminerande. Och dessutom behöver de fler NPCer av annan etnicitet än vit. Det finns ju trots allt bara en familj i hela jorvik som är annat än vit. Och visst att jag gillar att de inte gör det till en grej att en svart och en vit person har ett kärleksförhållande, men jag vill se fler etniciteter över lag, utan att lyfta fram stereotyper. SSO ska vara en fristad, inte ytterligare ett ställe att bli utsatt för rasism.

Angående att spela pojke: Precis som du skriver beror troligen en hel del av hela upprördheten på att killar helt plötsligt inte är med, de förväntas få ta plats överallt, även på plattformer där de inte är i majoritet. Och så hemsk är det inte för en kille att spela en tjej som man faktiskt kan göra ganska androgyn. Sedan vet jag många killar som spelar tjej i mmos, så det är uppenbart inget problem med könet, utan istället är det väl snarare att man inte kan se under hennes kjol eller något annat. SSO-teamet har någon gång uttalat att spelstoryn handlar om en tjej, och vill man då spela story så måste man spela en tjej. De har även påstått att de ska föra in pojkar den dagen spel så som Halo och Call of Duty inför kvinnliga karaktärer. Men ja, många andra här skriver väldigt bra om varför det är en dålig idé.

Om vi ska jämföra med enbart MMOS så har jag visserligen inte spelat ett spel där man inte kan väla tjej eller kille, men jag har spelat ett mmo där klasserna(archer, priest, fighter, magician etc) varit könsbundna och de enda två kvinnliga karaktärerna var supportkaraktärer som således var värdelösa i spelet om man inte spelade i grupp, och det anser jag är precis lika illa som att utesluta kvinnliga karaktärer helt, för det är banne mig ett hån att jag ska behöva en annan spelare som spelar man för att kunna klara ut spelet.

Tack för blogginspirationen förresten, det här måste jag skriva mer om.

Hanna Riverson

Håller fullständigt med er:) Det känns som SSO-teamet är nästan det ända spelet där det lyfter fram tjejer. Annars är det liksom för mycket så som Myra sa. Det skulle bli väldigt jobbigt att ha så i global säg osv... Och jag kan gissa på att det skulle bli ännu mera bråk då. Ha det bra:)


MVH //Hannna

Hanna Riverson

Håller verkligen med igen! Jag var nyss och testade "Habbo" och det va så urkontrollerat. Det var en kille som sa att han skulle våldta mig om jag gick. Vi har det så bra på sso. Det är absolut mindre mobbning på SSO en moviestar och Habbo. Det är helt urfreakat habbo. SSO-teamet kan ju logga in på sso. Se i chatterna. Osv... Det är ju tekniskt bevisat att det är mkt bättre att inte blanda dem 2 könen ihop. Visst man kan spela alla kön på SSO men det är ju mest tjejer. Och dem killarna på SSO är antingen hästintreserade eller så hör dem hört om spelet från någon person t.e.x. Jag tycker att det är hemskt att man sexuellt kanske utnyttjar folk som kanske är 8-9 år om dem t.e.x spelar Moviestar eller Habbo. Starstable är 10000000000000000 bättre en dom tillsammans. Habbo är ett väldigt ytligt spel samma med Moviestar. Starstable däremot är mycket säkrare för dem "yngre". Habbo och Moviestar kanske man ska vänta med ett tag. För dem spelen tycker jag seriöst är helt livsfarliga. Hur kan folk göra så?


Hoppas denna kommentar hjälpte er¤

MVH //Hanna

Fiona Mcpaw

Inte konstig åsikt alls tycker jag, hudfärg känns definitivt några snäpp viktigare än valbara kön. Jag förstår inte riktigt problematiken i att bara spela som tjej, fast jag antar att frågan drivs lite "bara för att", jag ville själv prova en manlig karaktär när jag började spela, men nu håller jag helt klart med de tidigare kommentarerna om att det skulle kunna skapa rätt olämpliga situationer om det infördes manliga spelarkaraktärer.

Hoppas verkligen på att det kommer mer valbarheter hos den existerande spelarkaraktären, att de inte bara stannar efter steget till mångfald hos NPCerna(där det definitivt behövs mer, ändå).

Lucy Macwright

Håller med om att vi borde ha lite mer möjlighet att 'pimpa' våra gubbar, med olika hudfärger och så. Dock så tycker jag inte att vi borde kasta in killar - ett, för att storyn inte riktigt är anpassad till dem, och två, för problemen som nämns i andra kommentarer - pedofiler, ihopparning och sånt som skulle förstöra stämningen i spelet. Dessutom verkar det finnas några killar i spelet ändå, så även om man kan bara spela som tjej, verkar spelet locka till sig några killar också - som inte är pervos typ >-<

Förutom det tycker jag att det är kul att vi har en MMORPG med bara tjejkaraktärer för en gångs skull! Jag kan tänka mig att det finns ganska många med bara killkaraktärer (brukar inte spela MMORPG:s så mycket - förutom SSO då - så vet inte riktigt hur det ligger till med detta, vet iallafall ett där man bara kan vara en kille), så lite omväxling från den här 'normen' skadar inte (fast jag borde väl inte säga det där för jag har ingen aning om hur många med bara killar det finns xP).

Förlåt för den långa och osammanhängande kommentaren heh (känns som att jag sa emot mig själv hela tiden), en pixelkaka till den som orkar läsa och en pixeltårta till den som förstår något av det här, för inte ens jag gör det 8D

Hanna Riverson

Ps! Min tangenter fungerar typ inte bra så det kanske blv lite fel..

Anonym

Ohja, minns hur GM Lucia beskrev det i Stockholm i somras - "Det finns så mycket killspel med vapen och våld - detta är liksom verkligen ett rosa tjejspel!" Jag gillar faktiskt tanken haha c;

Scarlett Silverwood

Oj, blev visst anonym ^^

-

"Btw, om du vill kommentera igen får du gärna lämna ditt namn - jag uppskattar verkligen då folk vågar stå för det de säger :)"

Hmm, nej. Upmuntra aldrig någon till att använda sitt namn på internet (oavsett om det är riktigt eller ej). Anonymitet är en så pass viktig och grundläggande del i ett öppet internet och samhälle, att ingen någonsin ska behöva skämmas om de vill nyttja den, oavsett anledning. Men detta har inget med SSO att göra.


"Sedan vet jag många killar som spelar tjej i mmos, så det är uppenbart inget problem med könet, utan istället är det väl snarare att man inte kan se under hennes kjol eller något annat." -Alanis Moonstorm

Du talar om vad individer i en grupp tycker utifrån vad några andra individer i samma grupp tycker. Det är inte roligt med generaliseringar av det slaget.

Tänk om man nu applicerade samma resonemang kring allt i världen. Då skulle man kunna komma med ett resonemang som "jag känner några tjejer som gillar rosa, och därför så måste alla tjejer egentligen gilla rosa". Det är inte ett sunt sätt att tänka.

Du generaliserar killar och bygger antaganden om en grupp utifrån dina egna fördommar, mer eller mindre.


"De har även påstått att de ska föra in pojkar den dagen spel så som Halo och Call of Duty inför kvinnliga karaktärer." -Alanis Moonstorm

I så fall borde väl SSO ha infört manliga karaktärer för flera år sedan, då det numera finns spelbara kvinnliga karaktärer i båda dessa spelserier. Jag undrar om någon har påpekat det för SSO, då jag inte har sett skymten av några spelbara manliga karaktärer i SSO än. Det skedde definitivt inte på samma dag, i alla fall.

-------------

Läste en annan nyanserande blogg om ämnet när WOH/SSE var på tapeten i och med Gamex. (En del av) kommentarerna är också läsvärda.

http://www.gamereactor.se/blog/kraz/632944/

Kort och gott så är det generaliserande att göra ett rosa spel med hästar och kalla det för ett "tjejspel", så som SSO gör. Att de i samma mening säger att "våld och skjut-spel är för killar" är också väldigt problematiskt. Personer har olika intressen oberoende av kön. Att kategorisera "hästar" till tjejer och "vapen" till killar förstärker bara dessa normer, och gör det svårare att ta sig ur dem.

Jag gillar dock SSO's tappra försök, och spelmediet mår mycket bra av variation, så jag gillar att spelet existerar. I själva spelet finns det positiva saker som vänder på könsnormerna (Björn och Agnetha, för att nämna ett exempel), så helt misslyckat är det inte.

Svar: Jag tänker dock ändå säga så att om man inte vill lämna åtminstone ett påhittat namn behöver man inte kommentera här. Sorry, men my blog, my rules.
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.