Chrome Pointer

Varför jag INTE vill ha avel i SSO

   Många SSO-spelare säger (eller har sagt) som önskemål "vi vill kunna avla på våra hästar och få föl osv". Jag vill personligen inte ha det så, och jag ska berätta varför.
 
   Först och främst måste hästarna man avlar på ha kön. Det tycker jag faktiskt vore en bra grej, jag skulle tycka om att på något sätt visa "vad hästarna är", om ni är med. T ex Ash är hingst, Freya är sto osv. Så just den aspekten skulle jag tycka var rolig i spelet.
 
   Däremot själva aveln. Tänk så här - vad ska man kunna korsa för hästar? Vad blir det för häst av den kombinationen? Vad blir det för typ, för färg, vilka rasbonusar? Vissa kanske tycker det låter askul, men jag känner mer "ugh, nej". Förklaring kommer.
 
   Whopa, nu ska vi ha ett föl. Vad ska vi göra med fölet? Jo, det ska väl antagligen växa upp. Som vuxet kanske man kan rida på fölet. Men sen då? Ska man ta föl på alla sina hästar och helt plöstligt ha typ femtio hästar i stallet? Nä, det känns ju inte som ett särskilt vinnande koncept. Ska man sälja fölet? Okej, då får man väl tillbaka ca 2500 JS, precis som om man säljer vilken häst som häst. Eller ska man börja sälja hästar till andra spelare? Nej, då lär vi sluta i någon hyperinflation där hästarna kostar mer och mer pengar. (Inflation = pengarnas värde minskar. Ett exempel är Tyskland under krigstid för en massa år sedan, då det slutade med att man behövde en skottkärra full av sedlar för att kunna köpa en enda liten limpa bröd. (<- har ingen mer tillförlitlig källa än min gamla historielärare, om det där är fel får ni klaga på honom.)) Känner vi igen det? Åh jo, Stallet.se. Den sidan gick det ju bra för. (<-Ironi)
   Jag tror att en vinnande grej i SSO är att vi inte kan sälja hästar till varandra. Jag tror det skulle skapa mycket tjat mellan medlemmar och plötsligt skulle folk ha något att vinna på att lista ut en annans lösenord. Vad vinner man just nu på att lyckas ta sig in på en annan spelares konto? Ingenting. Det finns inget som man kan föra över till sig själv, därför blir det ju så att det värsta en ovälkommen gäst på ett konto kan göra är att göra av med SC på att köpa och sälja saker bara för att sabba för stackaren som äger kontot från början. Om vi kan sälja hästar till varanda skulle man kunna köpa/sälja hästar fram och tillbaka för att tjäna pengar själv på det.
 
   Så vad är egentligen vitsen med att avla? Jag kan tyvärr inte köpa argumentet "för att det vore kul", för det är ju en handling som slutar i en konsekvens - alltså ett föl. Och vad ska hända med det fölet? Och hur mycket tid skulle inte SSO-teamet behöva lägga på en sådan funktion, som skulle vara väldigt komplex? Känns som att det finns viktigare saker att göra, som att förbättra saker som redan finns i spelet och se till att fortsätta på olika storylines.
 
  Nä, jag vill inte att SSO ska bli ett nytt Stallet.se eller Howrse. Jag tycker det är alldeles utmärkt som vi har de nu, då vi ändå har galet många hästar att välja bland i spelet. Jag tycker det känns som att avel skulle kunna få förödande konsekvenser på hur spelet fungerar. Skulle det inte kunna skapa ännu mer statuskaos, då folk panikartat vill äga en häst som en känd spelare har fött upp?
 
   Det är iaf mina tankar om saken. Jag behöver inte ha rätt, men det är vad jag tycker! ^^


Alanis Moonstorm

Jag håller med dig. Det skulle vara svårt att balansera spelet, pengarnas och även hästarnas(i köpstallen) värde skulle sjunka, det skulle vara mycket kodning osv.

För att inte det skulle ske skulle vi i princip behöva en helt separat ö där vi avlar och säljer hästar, med en separat kassa som inte influerar kassan i Jorvik. Och vad har vi då? Jo ett helt separat spel.

Hellre i så fall att det finns ett stuteri någonstans i Jorvik och det har dagliga uppdrag att hjälpa till med aveln på den gården istället.

Vendela Moonlake

Wow alltså. Innan jag läste detta inlägget ville jag verkligen att SSO skulle skaffa avel, men nu... Nae.

Du fick mig att inse precis vad du skriver, vilket KAOS det skulle bli. SSO skulle tappa sin charm och allt skulle bara börja handla om att tjäna och tjäna istället för att ha kul med själva spelet.

Tack för din åsikt, den ändrade min! :)

Rose Riverson

Håller med dig till 100 %

Daisy Eastborn

Toppen bra skrivet!

Hanna

TACK. DU ÄGER.

Myra Skyhill (Catherine Starside)

Wow! När jag läser detta känner jag att det verkligen stämmer. Och så skulle det verkligen vara bra om könet på hästen kom,se sin väns hästs kön.. eh ja osv ^^

Maya

Håller med dig, könet på hästarna skulle vara en grymt bra grej men avel...Där går gränsen xD

Regina Eastwright

Håller helt och hållet med. dessutom skulle det ta hundra år för teamet att skapa "möjliga föl" av alla sorters korsningar och raser, dessutom skulle nog allt på starstable behöva bli ännu dyrare med tanke på att det lär kosta dom massor att göra föl, avelsfunktionen , alla nya hästar osv. :)

Anonym

Det finns många idéer och teorier om hur man kan tackla inflation i ett MMO. I och med att i princip samtliga existerande MMORPGer har ett ekonomisystem för spelarna så är det något som de har fått ta ställning till. En del lyckas (EVE Online exempelvis), och andra misslyckas. stallet.se verkar vara ett misslyckat exempel ifrån din beskrivning.

Här har du en intressant tråd på SE om ämnet: http://gamedev.stackexchange.com/questions/1079/how-do-you-prevent-inflation-in-a-virtual-economy

SSO har redan en funktion som kan fungera som skydd för inflation, och det är begränsningen av JS som man kan ha i ens ryggsäck. Om en spelare aldrig någonsin kan ha mer än 10,000 JS, så är det garanterat så att föremål aldrig kommer att kosta mer än 10,000 JS. Om föl(/egenuppfödda hästar) säljs vidare med JS så blir det ett absolut maxpris, med andra ord.


Men argumentet om inflation är bara viktigt om vi förutsätter att spelarna kan köpa och sälja hästar. Det är inte en nödvändighet, och en avelsfunktion skulle kunna vara intressant även utan köp/sälj-möjligheten. Låt mig först beskriva hur jag föreställer mig hur en avelsfunktion skulle kunna fungera. Det behöver inte nödvändigtvis vara tekniskt advancerat, alls:

1. I sitt hemstall så har man två hästar (rimligtvis ett sto och en hingst).

2. Gå in i menyn där man bland annat skickar sina hästar till hästön, och välj alternativet "Avla dessa två hästar" (hästarna väljer man ifrån en liten meny, som när man skickar dem till hästön). Detta måste rimligtvis kosta lite pengar (föreslår 1500 SC), då det annars vore möjligt att få rätt många hästar gratis, vilket inte är bra.

3. Vänta någon dag, sen så har man ett föl i stallet. Alternativt, för att skippa föl-delen (extra jobb att modellera föl), så kan man vänta några dagar extra för att sedan få ett meddelande om att "nu är ditt föl vuxet och väntar på dig i stallet!".

4. Du har nu en ny häst i ditt stall! Vad denna häst har för egenskaper går det ju att debattera, men jag förslår att man använder någon generell algoritm för genetik (för att ge unika stats) (med ett skydd för att hindra att superhästar föds), vilket inte är speciellt svårt. Hästens färg och form tas direkt ifrån antingen stoet eller hingsten, för att göra det lite enklare.

(5. Hästen finns nu som vilken annan häst som helst i ens stall, och kan säljas som vilken annan häst som helst (för 2500 JS))

Mer advancerat än så behöver det inte vara, och detta är hur jag skulle föreställa mig en eventuell implementation av avel, om det gjordes av SSO-teamet.

Notera också att detta kostar lite SC att genomföra, vilket gör detta mer eller mindre gör detta till en ny metod att skaffa sig nya hästar.

För att tackla din största fråga: "vad är vitsen och poängen med allt det här?". Om vi bortser ifrån möjligheten att nu ha en spelarekonomi (vilket jag personligen skulle finna intressant), så är detta några fördelar jag kom på:

- Man kan nu mer lite tur, list, och tålamod formge sin egna häst. Om man älskar hur Tinkerhästarna ser ut, men föredrar egenskaperna hos en Achaltekeer så kan man para dessa. Och hoppas på att få en häst med Tinkerhäst-modellen, men med rasbonusar som liknar Achaltekeer lite mer. I och med hur de flesta genetik-algoritmer verkar fungera så kan man behöva några generationer på sig. Men om det finns en speciell häst man brinner för så kan man jobba mot den, vilket i mitt tycke är roligare än att "vänta i några veckor på att ha råd att köpa en ny häst". Nu får man faktiskt anstränga sig lite själv, för ett resutat som visserligen kan kosta lite mer, men kan vara värt det.

- Tror att de som rollspelar för sig själva i SSO skulle ha roligt med den här funktionen. Har sett att många gillar att skiva små bios om sina hästar på bloggar och dylikt, där de ger hästarna personligheter och bakgrunder. Med en avelsfunktion så kan man nu äga både några hästar, och deras barn, samt även deras barn. Det innebär att man nu kan använda sin fantasi för att rollspela hela familjer, och skriva små släkthisto

Sophia Puppyheart

Jag håller med dig. Men det "Anonym" skrev fick det hela att låta bra, låta som det går att få in avel i spelet. Det jag funderar på då är inavel. Vad skulle hända om man korsade tex stoets hingstföl med sin mamma? Skulle det ens gå? OM nu avel skulle komma till spelet hoppas jag att det inte ska gå att korsa tex. halvsyskon.
Om vi säger att avel nu finns i sso så kan man bara korsa sina egna hästar med varandra, inte andra spelares. På de sättet förhindrar man att någon vill hacka sig in på sitt konto för att hen vill ha tex en fin hingst.

Jag tycker att det skulle vara jättekul om avel skulle komma till spelet, men det skulle kanske vara lättare om man kunde köpa föl i köpstall, som man gör med vanliga hästar. Personligen skulle jag nöja mig med det, man får ju möjligheten att köpa föl, och det blir varken inavel eller omöjliga korsningar (som Frieser korsad med ponny). Fölen skulle kosta ca 200-600 Sc, beroende på vilken ras det är. Varför dom inte borde vara dyrare är för att man inte kan rida på dom på en gång, det tar kanske 2-3 veckor. Om man vill köpa ett frieserföl i den mörkaste färgen rider man till Steves bondgård så står fölet bredvid sin mamma/pappa. Köpet går till likadand som med dom "stora" hästarna, man klickar på fölet, det kommer upp information om det, när man klickar på "köp häst" får man bestämma namn, man har bestämt namn och klickat p

Lilly Underwood

Åh, stallet.se, det får INTE sluta så med sso. Aldrig varit sådär jättesugen på avel i sso, och det blev bara värre ju längre jag kom i texten och det där om statushetsen satte verkligen punkt för in nya åsikt - NEVER EVER avel i SSO där man kan sälja hästar!

Cecilia Gladefield

Jag har en idé´! Kommer ni ihåg i James skattjakt så är Mrs Hoolmsworth med och vill ha en del av skatten för att kunna skänka pengar till Jorviks föräldralösa föl, tänk om man kunde som henne då stödja den verksamheten genom att adoptera ett föl? <3 Skulle vara awesome :3

Josefine Flowernight

Håller med! Man kan ju ha sådär kön på hästarna men annars 100 % sant!

Eva Candleheart

Jag förstår EXAKT vad du menar Esme. Min kommentar är lite sen men nu finns det ju också shirehästar i spelet nu. Så tex. Korsa en ponny och en Shire.. nae. Jag e nöjd med sso såsom det e nu o vill ABSOLUT inte att det ska sluta som stallet. Se

Lina

Hej Esmeralda silverforce♥ Jag skulle vilja träfa dig i sso altså prata lite när vi sitter och fikar typ för jag vill träfa dig i spelet, om det går så får du bestema var och när ♥♥♥

Svar: Jag vill inte bestämma träff då jag inte vill spela bara för att jag har en tid att passa. Tack ändå!
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.