Chrome Pointer

Lär dig webbdesign - Sätt in en egen header

   Det som 99% av alla bloggare ser till att göra, oavsett nivå på bloggningen, är att sätta in en egen header. Det är enkelt att göra och även om man kanske inte kan koda själv och använder sig av gratisdesigner så kan en header lyfta bloggen rejält.
 
   Till att börja med måste vi ladda upp headern på bloggen. Gå till Arkiv och välj att ladda upp en bild. Tänk på att du inte kan ladda upp en bild som är bredare än 1000px. Din header kommer inte behöva vara bredare än 1000px ändå, så tänk på det då du gör den.
   Om du missar att ladda upp din bild i stort format kommer den bli för liten. Missa inte detta första steg! Sedan gör du precis som då du ska göra en bildlänk, du kopierar bildadressen till den fullstora bilden.
   Nu ska vi in i din CSS. I princip alla grunddesigner har en divtagg som heter #header. Om det redan finns en bildlänk där så tar du bort den och klistrar istället in din nya bildlänk. Det borde se ut ungefär såhär då du är färdig:
 
#header {
background: url (DIN BILDLÄNK) <-paranteserna ska vara där, ta inte bort dem!
width: 1000px
}
 
   Notera att bredden, "width", får anpassas om du har en design där headern ska vara mindre, eller beroende på om bilden helt enkelt är mindre än 1000px. Man kan lägga till "height" (höjd) också, men höjden reglerar sig efter bredden i det här fallet. Om det finns andra värden som t ex "padding" och "margin", låt dem vara kvar åtminstone precis då du sätter in den för att se hur det blir! Glöm inte bort att förhandsgranska innan du sparar heller!
   Självklart kan man anpassa mycket mer, men i en rätt grundläggande design behövs sällan mer.


Lovisa Westforest

Hej! Jag följer din lär dig webbdesign-serie, men kan du inte ha en egen kategori för den? Skulle vara mycket lättare då när jag ska läsa om o så! ^^

Svar: Det har jag, det är en kategori som heter "Lär dig webbdesign" ;) Den ligger bara i flera olika kategorier, eftersom jag har märkt att det kan vara bra att vara övertydlig.
Esmeralda Silverforce

Lovisa Westforest

Jaha! Men när jag tittar på själva inlägget så visar det att det står på "Allmännaskriverier"? :/

Svar: Det är för att min blogg inte kan visa fler än en kategori, och nästan allt jag skriver hamnar under allmänt ;) (om alla kategorier visade sig vid inläggets titel skulle det se jättekonstigt ut) Titta istället i mina menyer och leta upp kategorierna! Just dessa avsnitt ligger under Allmänt, Tips, Hjälpavsnitt samt sin egen kategori :)
Esmeralda Silverforce

Lovisa Westforest

Jaha! Jamen då förstår jag! :D

Josefine Flowernight

Jag vet inte vad jag gör för fel men när jag lägger in min header för svinner den

Andrea Dolphinlund

Jag hittar ingen annan #header än den här:
#header {
width: 980px;
margin: 0 auto;
padding: 10px;
}
och det är ju inte så din ser ut! Hur ska jag göra då?

Svar: Antagligen ligger då din header i din kodmall. Skriv in koden som jag har i stilmallen tillsammans med en bild och se vad som händer. Gör det helst på en testblogg, så att inget förstörs!
Esmeralda Silverforce

Selma Flowerpaw

Åh! Vad bra! Nu när jag har läst egenom texten ett par gånger ska jag försöka att fixa bloggen så att jag inte har en blomma som header längre. Tack! :D

Rebecca Puppyhome

Det finns ingen #header kod i min stilmall? och när jag försöker skapa en egen så händer det inget :( vad gör jag fel?

Svar: Öppna stilmallen, klicka på Ctrl+F för att få fram en sökruta och skriv #header - om det finns en header på din blogg så måste det också finnas en i din stilmall. Om inte det, kika in i kodmallen. Det kan annars vara så att headern heter något annat i just ditt bloggtema.
Esmeralda Silverforce

Rebecca Puppyhome

Okej tack! Provade att ändra design på hela bloggen och då funkade det :)

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.