Chrome Pointer

Lär dig webbdesign - Snygga upp kommentarsfältet

   På kodmallen "Inlägg" går det att fixa hur det ser ut nere i kommentarsfältet. Om ni vill kommentera här på min blogg ser ni en "skylt" med hänvisningar direkt efter inlägget, den lilla blom-ikonen som syns över hela bloggen dyker upp ett par gånger och i rutan där man skriver syns min logga. Det lyfter upplevelsen lite och det blir lite mer personligt.
 
   Vi säger att ni vill ha en skylt såsom min "Innan du kommenterar" efter inlägget. Jag hade kunnat lägga den så att den syntes från alla fyra olika kodmallar (dvs startsida, inlägg, kategori och arkiv), men den fyller bara sitt syfte på mallen inlägg. På de andra tre har jag istället en liten klickbar bild som leder till kommentarerna. En sådan behövs inte egentligen, men eftersom det tidigare ofta hände så att folk kommenterade på fel inlägg (alltså ett inlägg för tidigt) så valde jag att lägga in den, och det verkar fungera.
   Det första du måste göra är att kolla hur bred din blogg är. Min är... 700-710 px. Alla mina bilder är 700px breda, det ser bäst ut så. Därför är också "Innan du kommenterar"-skylten och 700px bred. Man får testa sig fram lite i sitt redigeringsprogram tills man hittar rätt. Tänk på att ha en fontstil som är lätt att läsa (vissa kan ha väldigt svårt att läsa snirklig skrivstil, i synnerhet yngre läsare och (vissa) dyslektiker) och se till att texten är lagom stor.
   Då bilden väl ska läggas in ska den förstås in i rätt kodmall, i det här fallet kodmallen "inlägg". Bilden ska förstås hamna under ditt inlägg - för det är ju inlägget läsaren ska se först.
 
   Här ser ni att jag har lagt in min bildkod (som är en helt vanlig bildkod med en img-tagg, såsom jag gått igenom tidigare i den här kursen) precis ovanför själva kommentarerna. Det går jättebra att testa sig fram här, så att man placerar sin bild precis där man vill ha den. Om du gör det här på en testblogg (vilket jag rekomenderar starkt), skicka en kommentar till dig själv för att se hur det hela ser ut.
 
   Nu tar vi nästa grej - själva kommentarsrutan. Här ser ni hur min ruta ser ut.
   Jag har som sagt min logga synlig i kommentarsrutan. Jag har också langat in en Lorem Ipsum-slinga för att visa hur det ser ut med text till. Det viktiga om du vill ha en bild i kommentarsrutan är nämligen att se till så att det dina läsare skriver fortfarande går att se. Jag har själv kommenterat på bloggar som haft svarta bilder, och då går det inte att se vad jag skriver i rutan.
   För att lägga in en bild i kommentarsrutan måste du först göra din bild i något program. Tänk noggrant på vilka färger du använder - tänk på att kommentarsrutan är till för text. Det måste gå att se vad man skriver. Det kan också hända att du behöver testa dig fram med hur stor din kommentarsruta är. Min är ca 400x130px.
   Då du är färdig med bilden laddar du upp den på din blogg, och sedan klistrar du in följande kod längst ner i stilmallen:
textarea{
background-image: url(adressen till din bild);
border: 1px solid black;
}
 
   Om du inte vill ha en kantlinje runt rutan är det bara att radera "border: 1px solid black;", eller så kan du också ändra till någon annan färg :) Svårare än så är det inte!
 
 
   Är det något mer åt det här hållet som ni är ute efter att lära er? Säg till då!


Myra

Ja, alltså, din "lämna en kommentar"-ruta som är en klickbar länk vore nice att veta hur man gör! Om du skulle ha tid nån gång :)

Svar: Absolut, ska försöka fixa det den här veckan :)
Esmeralda Silverforce

Nikki Westlake

Det här var mycket till hjälp! Tack så mycket :)

Sophia Puppyheart

Jag har precis bytt blogg+design och jag har några små problem...
1.Jag kan inte lägga in en header
2.Jag kan inte byta det här "om mig" och vart jag bor
3. Jag kan inte ladda upp en profilbild. (När jag gör det kommer den inte upp på bloggen fast jag uppdaterar webbläsaren)
4. Det står "Länk 1" "Länk 2" osv högst upp (du fattar vad jag menar om du går in på bloggen) och det fattar jag inte hur man byter ut..
Du märker nog att jag är urusel på bloggdesign och koder ;)
Det skulle vara till stor hjälp om du kunde gå in på bloggen och kanske hjälpa mig. Tack på förhand! :)

Svar: Lite av det går att lösa genom mina tidigare avsnitt av Lär dig webbdesign. Om du inte har läst igenom dem föreslår jag att du gör det, och sen får du gärna mejla mig på esmesilverforce@hotmail.com så kan jag hjälpa dig med det specifika :) Lycka till!
Esmeralda Silverforce

zelda macpaw

Hej! Hur ska jag hitta hur bred bloggen är xD? jag är inne i kodmallarna men aa

Svar: Du ska in i stilmallen och leta efter div-taggen "content", och inom den är det "width" :)
Esmeralda Silverforce

Rebecca Whalehome

När du svarat på en kommentar står det ju Esmerald-Silverforce längst ner. Det är jättesnyggt och skulle gärna ha det likadant på min blogg! När jag svarar på kommentar står där istället mitt före detta bloggnamn, skapade nämligen en "testblogg" först men hur gör jag för att ändra detta? Vore otroligt tacksam för svar!! (Vet att denna kommentar är otroligt rörig och ursäktar detta... Hoppas att du förstår vad jag menar i alla fall) 😖😊💕

Svar: Eftersom du inte lämnade en bloggadress tog jag mig friheten att Googla för att se vad du har för blogg. Du tycks ha Bloggo.nu? Såvitt jag vet är Bloggo inte helt lätt att ändra på, och vissa element ska vara helt låsta. Om du hade Blogg.se skulle det vara lättare!
Esmeralda Silverforce

Rebecca Whaleome

I kommentaren ovan syftade jag på en blogg jag håller på att kodar just nu. Addressen dit är rebeccawhalehome.blogg.se Stämmer att jag just nu bloggar hos bloggo.nu men det var inte den jag syftade på. Ursäktar om jag var otydlig...:(

Svar: Det är ingen fara, blev bara svårt för mig att hjälpa då jag trodde du hade en helt annan bloggportal. Jag är GANSKA säker på att man går till "inställningar" på blogg.se och det man vill ha i signaturen är det man har som "alias/namn" under "profil". Inte helt säker där, men jag tror det är så.
Esmeralda Silverforce

Tilde Miststorm

När jag försöker lägga till en "innan du kommenterar" skylt dyker skylten upp mellan inlägget och kommentarsfältet?! Vet du vad det beror på? :O

Svar: Ditt inlägg ligger i en content box. Har du hållt dig inom den?
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.