Chrome Pointer

Lite halvt mållös (eller rättare sagt vet jag inte vad jag ska ha för rubrik)

   Jag har från olika håll och på olika sätt fått höra respons på inlägget jag skrev igår. Och eftersom 99% av den responsen instämmer med inlägget tänker jag därmed anta att fler än jag anser att man inte kan snacka om allt i globalchatten. Jag kunde inte bry mig mindre om vad ni snackar om privat, men i en sån där öppen chatt där det finns barn så unga som 7-8 år tycker jag verkligen att man borde tänka till över vad man skriver. Bara för att jag är "vuxen" (enligt svensk lag, ja, men jag är verkligen inte vuxen, eller kapabel att klara mig själv i världen) och har varit deprimerad är det inte rätt forum att för mig prata om mina självmordstankar - för det finns många som kan bli väldigt illa berörda av olika anledningar. Jag tycker att folk får ta lite ansvar över vad de skriver och inte bara säga att det råder yttrandefrihet. Yttrandefrihet är viktigt, men kan man säga vad som helst när som helst? Tänk på det. Mitt svar på den frågan är "nej". Jag anser att man ska kunna prata om vad som helst, men inte när som helst. Man måste ändå visa respekt för sin omgivning. Ett "nej" är ett "nej", ett "stopp, det räcker" ÄR ett "stopp, det räcker" och det bör inte vara något svårt att förstå. Jag tycker att det finns en stor brist på respekt, inte bara inom SSO utan i hela världen, och jag fruktar faktiskt lite för världens framtid med tanke på den generation som nu växer upp.
   Det här är mina åsikter. Och ärligt talat kan ni inte få mig att ändra mig, så undvik gärna "griniga" kommentarer. Jag anser att om man spelar ett spel som är gjort för en ung publik får man anpassa sig därefter - särskilt under interaktioner med denna unga publik.
 
 






Siri

Kan inte göra annat än att instämma till 100%

Sylvie Yellowstone

Well, måste dock påpeka av de sju kommentarer du fick (som knappast representerar hela Starstable-communityn) så var fem positiva och två negativa, vilket ger en positiv majoritet men det blir inte 99%. Med fem av sju som håller med blir det ca 71%.

Svar: Du vet dock inte vilka kommentarer jag har fått utanför bloggen...
Esmeralda Silverforce

Ruth Shortwood

Jag tänker publicera dessa kommentarer igen eftersom det andra inlägget du skrev har hunnit bli mer inaktuellt. Hoppas det är OK.

Sexualitet och frågor anknutna till det hör inte hemma i ett hästspel, precis som ämnen såsom matlagning, skolan och vänskap är lika irrelevanta. Jag tvivlar dock starkt på att någon säger till mig om jag börjar snacka om kycklingpanna i globalchatten.

Regeln om förbud mot att snacka om sexuellt relaterade ämnen finns där av säkerhetsskäl. Om barn (barn särskilt) tillåts prata om sexualitet kommer det naturligtvis leda till att det dyker upp någon hungrig pedofil i global som frågar om någon vill ha sex.
(Han kommer mest troligt att fråga om någon vill bli vän med honom och reglerna kommer inte att hindra honom. Dessutom MISSTÄNKER jag att de flesta pedofiler inte läser igenom reglerna innan de blir medlem i syfte att ge sig på barn.)

Barn särskilt.

Många som blir utsatta för sexuella övergrepp är, förutom barn, även ungdomar och vuxna. Men det är självklart viktigare att skydda barn från potentiella hot eftersom de är, ja, barn.
(*Host*)

En regel som förbjuder samtal om sexualrelaterade ämnen är att föredra eftersom pedofiler då försvinner ur vår åsyn och vi slipper fundera över vilken skada dessa ställer till med på mindre säkra platser.

Sexualitet är ett högst opassande ämne i en värld där det finns barn (Sverige) och därför är det av fullt tillåtet att prata om sin sexualitet i Sverige och just därför har vi så många våldtäktsmän i Sverige...

Ruth Shortwood

Anledningen till att folk gärna skriver om sexualitet på internet är i många fall för att det är så förbjudet att prata om där utanför. Det betyder inte att dessa medlemmar är mer perversa än laglydiga medlemmar.

Nedan är åsikter och antaganden som kan vara fel men som är värda att tänkas över.

Jag ser inte att förbud mot sexuellt relaterade ämnen kommer att hålla borta pedofiler i någon större utsträckning. Ett bättre alternativ, enligt mig, vore att hålla en större övervakning och öppenhet mellan medlemmar och support. T.ex. tydligt informera om vad någon som känner sig utsatt ska göra, vem de ska kontakta och att brottet INTE är deras fel.

För enligt reglerna som är nu skulle det kunna vara offrets fel också. Om offret de gick med på att snacka om det förbjudna ämnet med pedofilen har också offret begått ett brott.
Det är pedofili och sexuellt utnyttjande som är förbjudet, inte ämnet sex. Det är pedofilerna som ska undvika att begå brott, inte de potentiella offren som ska undvika situationer som kan dra till sig pedofiler. "Du får inte gå ut när det är mörkt för du skulle kunna bli våldtagen. Du får inte prata om sex för du skulle kunna bli sexuellt utnyttjad av någon." Jag AVSKYR det tankesättet. Ingen skulle (hoppas jag) klandra en våldtagen person för våldtäkten eftersom den "inte såg sig för tillräckligt när den gick längs gatan" (exempel). Likaväl kan man inte klandra personer som snackar om sex för att de "skulle kunna dra till sig pedofiler". Samtalet i sig är INGET brott så länge man menar väl, precis som det inte är något brott att gå ut när det är mörkt. Man ska kunna göra saker utan att det leder till sexuella utnyttjanden, helt enkelt.

Hade det vara tillåtet att snacka om ämnen som rör sexualitet hade det, tror jag, gjort att personer som faktiskt blivit utsatta vågar berätta om det i högre utsträckning än om det var förbjudet. Är det förbjudet kommer utsatta personer att klandra sig själva som ens pratade om det FÖRBJUDNA ÄMNET från första början. Det kunde ju dra till sig pedofiler och brottet var därmed deras fel!!! Jag har själv blivit sexuellt utnyttjad och vet hur lätt det är att klandra sig själv för allt möjligt, särskilt om ämnet är tabu. Jag talar inte om grejer som jag inte vet vad det är.

Som det är nu riskerar många vänligt sinnade medlemmar att bli avstängda. Man ska INTE straffas så länge man inte gör någon skada. Samtal om sex gör ingen skada. Punkt.

Det finns dock en bra regel som säger att man inte får ställa personliga frågor. Känner någon sig utfrågad om vad som helst, inte nödvändigtvis sexuellt ska detta kunna ses som ett brott. Det är bra eftersom det förebygger många typer av brott inklusive pedofili.

Detta ämne är särskilt viktigt för barn eftersom barn är väldigt formbara och det vore hemskt om barn fick växa upp med erfarenheten att sex är ett olagligt ämne. Jag har själv gjort det och jag lider av det idag. Jag vill att det ska finnas en sida med ordentliga motiveringar för varför alla regler finns. Jag vill att man ska kunna ifrågasätta regler utan att bli dumförklarad och jag vill att man ska kunna påverka reglerna utan att bli utkastad från spelet.

Svar: Jag kan se logiken i det du säger, fast jag ser inte riktigt vad det har att göra med det jag skriver. Jag ser dock inte alltid samband så det kanske bara är jag.
Självklart ska man kunna snacka om sex, men det är inte rätt ställe att snacka på! Det här är inte ett spel där det är menat att man ska snacka om sex, många medlemmar känner sig illa berörda då ämnet kommer upp och vill ha ett stopp för det, och det är det där "nej" som inte respekteras. Min personliga åsikt är alltså att jag inte anser att detta barnspel är rätt ställe att diskutera sex på.
Esmeralda Silverforce

Genevieve Nightbard

Jag tycker själva nyckelordet är "Fel forum"

Svar: Precis, det är väl egentligen det jag har försökt säga med de här två inläggen, bara det att jag inte fick fram det på rätt sätt, om jag fattat det rätt.
Esmeralda Silverforce

Ruth Shortwood

Jag kanske uttryckte mig klumpigt när jag skrev. Jag värderar hänsyn väldigt högt så jag fattar att man blir frustrerad om man inte blir lyssnad på vid något tillfälle. Själv är jag sådan att om jag brinner för att säga min åsikt (ganska ofta) kan det hända att jag blir respektlös på så sätt att jag inte kan lämna det ämnet. Det ska man naturligtvis kunna göra. Jag vill att man ska kunna prata om allt, inklusive sex, men det ska finnas en sådan hänsyn att om någon uttryckligen blir besvärad ska folk rätta sig efter det. Hänsyn-regeln är väldigt viktig och brist på hänsyn ska kunna anmälas, men jag tycker inte att särskilda ämnen ska förbjudas för jag tycker att barn ska pratas om allt med. Det är min personliga åsikt, även om vi tycker olika så förstår jag hur du resonerar. Jag tycker bara att det är tid att vi lämnar stenåldern och slutar tabubelägga vissa ämnen eller anse att barn inte kan hantera dem, för det kan dem. Gränsen ska gå där ämnena används i provocerande syfte eller där personer brister i sin hänsyn, liksom. (Som jag gjorde häromdagen, förlåt)

Svar: Jag tror att jag förstår vad du menar, men jag måste ändå hålla fast vid min åsikt att jag inte tycker man kan prata om precis allt i det här spelet. Visst ska man kunna snacka med saker även med barn, med SSO är för många en tillflykt. Jag har sett så många gånger att yngre spelare säger "snälla sluta prata om det där, jag tycker det är obehagligt", och jag blir upprörd över att det inte respekteras. Visst att man kan sitta och snacka om att skolan är lite jobbig, men då man kommer in på "tyngre" ämnen, om du förstår vad jag menar, är det många som känner sig obekväma. Många äldre spelare går nämligen in på saker som barn kan tycka är obehagliga, ie. döden, sex och sjukdomar, och man ser väl ändå nog av sånt utanför spelet? Jag vill spela spelet med positiva vibbar, och jag tror att majoriteten av spelarna håller med mig om åtminstone den punkten. Tack ändå för dina kommentarer!
Esmeralda Silverforce

Myra Riverfall

Jag brukar oftast vara den som skriver de allra längsta kommentarerna.. Men nu ska jag fatta mig kort:
SSO är ett hästspel som är gjort främst för barn. För mig är det lite av en tillflyktsort från vardagen, stressen och allt som hör till. Kan inte folk bara låta det vara ett hästspel där det handlar om hästar och vänner..
Jag håller helt med om att man ska vara öppen gällande tyngre ämnen, för är man öppen att prata om dem blir de ju inte lika tunga. Däremot, som du sagt, har det INGET att göra med SSO. Det finns massor av platser där man kan prata om sådant.. Det framgår väl i användarvillkoren (tror jag?) att man ska vara försiktig med att prata om saker som inte hör till spelet i global för att det förstör spelupplevelsen för folk. Det gör det för mig iallafall.
Man lär ju tänka på att det finns barn som spelar detta spelet och att samtalsämnen som kan vara lämpliga för en 18-åring inte behöver vara lämpliga för en 7-åring. Visst kan man prata om samma sak med en 18-åring som med en 7-åring, men ska man prata med en 7-åring om ett tyngre ämne lär man ju liksom ta hänsyn och ta det på det barnets nivå!! Förstår du hur jag menar? Barn är så lättpåverkade och när man är 7 år är man INTE redo att veta alla saker som en 18-åring vet. Man ska låta barn vara barn sålänge dem kan..

Svar: TACK, det känns som att du sammanfattade hela ämnet på ett bättre sätt än vad jag lyckades med! Jag hade lite svårt att sätta ord på vad SSO bör handla om, men jag får helt enkelt låna dina ord "tillflyktsort från stressen" samt "hästspel som handlar om hästar och vänner". För det är ju just det SSO handlar om! Varför ska man då ta upp död, sjukdomar och sex? Det har ju ingenting med spelet att göra och många väljer säkert spelet som en trygg tillflyktsort där man kan glömma verkligheten.
Det finns så många andra sätt att diskutera de sakerna på, och SSO är verkligen inte rätt ställe.
Esmeralda Silverforce

Evangeline Silverbell

Jag tycker att det här inlägget är mer klargörande än det förra du skrev - och du har helt rätt.
Som fler redan har skrivit, så tycker även jag att yttrandefrihet är viktigt och man ska kunna prata om allt för att göra "tunga ämnen" mindre tabubelagda. Men självklart finns det olika tid och plats för för olika slags aktiviteter och samtalsämnen, och en globalchatt i ett hästonlinespel som riktar sej till yngre spelare är INTE platsen för alltför personliga ämnen. Vill man ändå prata om sådant med andra spelare så får man helt enkelt försöka få tag i de spelarna och skriva i grupp- eller vän-chatt.
Globalchatten är inte platsen för detta eftersom att den främst är till för att hjälpa varandra i spelet, och ALLA inloggade kan läsa i den. Det är fler personer som läser chatten än som skriver i den, tro mej...

Alfan Starforce

"Många äldre spelare går nämligen in på saker som barn kan tycka är obehagliga, ie. döden, sex och sjukdomar" skriver du. Men områden som dessa blir bara obehagliga för att man INTE pratar om dem. Folks sinnen är verkar ju vara helt stängda, det är som att många VILL att barn ska tycka t.ex. mens och sex är pinsamt då de absolut vill förbjuda sådana och liknande samtalsämnen. Ruth skrev några väldigt passande rader, "Jag tycker bara att det är tid att vi lämnar stenåldern och slutar tabubelägga vissa ämnen eller anse att barn inte kan hantera dem, för det kan dem. Gränsen ska gå där ämnena används i provocerande syfte eller där personer brister i sin hänsyn" idd

Svar: Jag står ändå fast vid min åsikt om att ett hästspel inte är rätt forum för att snacka om såna saker. Kasta in ungarna på Facebook eller något annat skit där de kan snacka om sånt, men SSO är för min, och många andras del, en fristad där man inte ska behöva tänka på sånt.
Esmeralda Silverforce

Ruth Shortwood

Spelet kommer för mig inte att kännas som en fristad, inte när man måste hämma sig själv och anpassa sig till fler regler än någon annanstans.

"SSO är för min, och många andras del, en fristad där man inte ska behöva tänka på sånt".
Du kanske ser tankar på sexualitet som besvärande men det gör inte jag. Något jag däremot kan bli besvärad av är samtal om skolan, om ridlektioner eller om icke internet-vänner, detta på grund av personliga erfarenheter. Det finns dock inga regler som förbjuder samtal om vare sig skolan eller ridlektioner och det ska det inte finnas. Vad som känns jobbigt för var och en att prata om är väldigt individuellt, av den anledningen kan man inte sätta några regler. Däremot ska man alltid behandla varandra med hänsyn.

Anledningen till att flera personer tycker att ämnen som sexualitet är jobbiga att prata om, är för att dessa ämnen är tabubelagda EFTERSOM de aldrig pratas om i vanliga sammanhang. Jag vet inte om du tycker att vissa ämnen ska förbli jobbiga att prata om, men det tycker inte jag och det ska inte finnas några regler som uppmuntrar tabu. Däremot ska man alltid acceptera varandras personliga gränser, övertramp kan vara ett fall för support. Anmäl då detta och låt supporten göra sin bedömning, oavsett vad samtalet rörde. Brist på hänsyn ska ALDRIG nonchaleras även om samtalet i sig inte involverade livsfarliga ord och ämnen som är förbjudna och får folk att dra efter andan.

"Det finns en tid och plats för allt, men inte här."
Säg vad du vill men barn är inte dumma i huvudet. Finns det regler som förbjuder ett ämne (sexualitet) på en plats i världen (Star Stable) kommer barnen självklart att notera detta och dra slutsatsen att det är något särskilt med detta ämne.
Tyvärr är det inte bara på SSO som sexualfrågor är tabubelagda. Även om SSO bara är en plats kan ingen neka att det inte finns andra platser där man får konstiga blickar...

Lyssna på detta samband:
Könsord är sexuellt relaterade ord som är FÖRBJUDNA enligt SSO's regler (precis som svordomar...). Könsord är förbjudna delvis för att de kan användas till att kränka varandra. Könsord används för att kränka varandra eftersom dem är känsliga och skamfyllda. Könsord är känsliga och skamfyllda för att dem är FÖRBJUDNA - att prata om och diskutera kring.

Och så föddes könsordet som skällsord. Det är alltså på grund av förbjudenheten som illasinnade människor gärna använder tabu-ord och uttryck (könsord till exempel) i syfte att kränka och provocera. Förbjudna ämnen är ju känsliga och väcker reaktioner.
Detta kanske är lite irrelevant att diskutera men jag kom att tänka på det och jag vill hellre att någon skriker en svordom än ett könsord om den är arg på någon (ett helvete är dåligt, ett kön är inte dåligt). Om vi ändrar förhållningssätt till sexualämnen blir det poänglöst att använda könsord som skällsord.

Människor kommer från olika platser och familjer, därför får vi genom skilda uppväxter också olika syn på saker. Föreställ dig att jag kommer från en familj där vi pratar om allt. Jag är då helt orädd med att ställa frågor om allt möjligt. Tar jag upp något, låt säga mens, i chatten kommer människor mest troligt att hoppa på mig och kolla snett på mig för att jag anses sjuk i huvudet. Varför? För att jag pratar om ett förbjudet ämne, det vill säga förbjudet för dem, inte för mig. Jag kommer bli ledsen och sårad, känna mig kränkt för att jag inte menade något illa. I värsta fall kommer jag leva vidare i tron att man inte får prata om mens.

Brist i hänsyn och respekt är ett brott. Samtalsämnen blir vad vi gör dem till, jag tycker personligen att vi ska jobba för att göra dem OK. Då blir vi tryggare i oss själva, öppnare mot varandra och slipper hålla inne med grejer vi kanske funderar över... men som råkar vara förbjudet.

Charlotte Snowborn

Kruxet med resonemanget att man skulle ha någon slags rätt till att diskutera tyngre och/eller svårare saker såsom död, sjukdomar, sexualitet osv är inte bara på grund av det faktum att det inte är ett lämpligt forum för det. Det är även så att när man skapar ett konto så förbinder man sig att faktiskt följa de regler som finns i användaravtalet och där ingår bland annat förbud av den anledningen att WoH, precis som många spelare, vill ha en schysst öppen miljö för -alla- spelare.

En del som många tycks missa är det faktum att det även finns vissa rader som är så tydliga att det inte går att missa i användaravtalet, nämligen:
"Diskutera eller ge förslag om sexuella aktiviteter."* och
"Hota, besvära eller inge ångest hos annan användare på grund av ditt beteende."**

Alla har såklart rätt till åsikter, men har man valt att acceptera reglerna så får man så snällt följa dem, oavsett om man skulle tycka att dem är fåniga/idiotiska/dumma etc.
Internet fungerar precis som i vanliga livet, man anpassar sig efter de regler, lagar och bestämmelser som finns av hänsyn till andra människor. Vad som däremot inte är okej är att en minoritet ska kunna bete sig hur som helst utan att visa minsta respekt gentemot andra och sedan tycka att det är majoriteten som ska anpassa sig!
Tycker man att det är okej att diskutera nämnda saker i spelet kan jag rekommendera att man återigen läser igenom användaravtalet (som man har accepterat om man nu har ett kontot till spelet!) det går att hitta i sin helhet längst ner på startsidan.

* 2. del 5 i användaravtalet
** 4. del 5 i användaravtalet.

Svar: Tack för att du tog dig tiden att skriva det där, jag kände att jag inte orkade lägga mer tid på det här nu. Guldstjärna till dig!
Esmeralda Silverforce

Evangeline Silverbell

Ruth Shortwood, du har delvis rätt i det du skriver.

Ämnen som till exempel sexualitet är känsligare eftersom att de är "förbjudna" och att undvika att prata om det gör det inte mindre känsligt. För att alla ska ha lättare att prata om allt, så krävs också att man faktiskt pratar mer om det!
MEN (hehe)
Star stable online är inte till för att hjälpa ungdomar med att prata om ämnen som för vissa är jobbiga och känsliga.

Exempel: Skulle du gå in på ett matforum och börja prata om sex? "Vadå man måste ju kunna prata om allt!"
Ja självklart, men på ett mat-forum pratar man om mat. Vill man prata om något annat söker man sej någon annanstans, där det finns fler som är intresserade av att prata om samma sak som du.

SSO är ett hästonlinespel. Du får gärna försöka skaffa vänner eller diskutera spelet, eller sådant som rör spelet.

Det du tar upp är intressant, och jag tycker att du har rätt. Jag tycker att ungdomar ska ha lättare för att prata om saker som är tabubelagt för att det är "för känsligt". Det kanske behövs mer jobb inom detta. Men det ska göras på en plats som riktar sej till den typen av arbete, och SSO är inte den platsen.

Svar: +1!
Esmeralda Silverforce

Emma Southlord

Jag har läst igenom allt, även från det förra inlägget du skrev! Det jag tog åt mig mest av (eftersom jag är en kvinna) är delen där du får fram att mens nästan skulle vara något skamligt när du säger att det skulle vara något någon blir illa berörd av! Mens är en helt naturlig sak som alla kvinnor går igenom under hela sitt liv! Om mens skulle vara något man blir illa berörd av då borde det framstå som något nära inpå skamligt! Ska man skämmas över en sån naturlig sak? Det är något ALLA tjejer borde kunna prata väldigt öppet om! FÖR ATT det är INGET privat! Mens kommer ibland tidigare och ibland senare! Väldigt många som spelar på sso har redan eller kommer om några år att få det! Skulle det inte vara bra om de redan från början inser att det inte är skamligt att ha mens! Eller att de känner sig mer förberedda genom att veta exakt vad som kommer att hända?
Om unga inser att det inte är fel att prata om sin mens så skulle de säkert må bättre! Därför borde det inte vara censurerat eller förbjudet att prata om!

Och om jag ska vara ärlig så tycker jag samma sak om sex! Dock så håller jag med om att prata om just Sexakter inte är lämpligt på SSO, då sådant helt korrekt inte bör riktas för unga, men saker som sexualitet tycker jag är jätteviktigt att det tas upp redan i ung ålder! För det är inte fel att älska någon av samma eller olika kön på något sätt! Genom att inte prata om t.ex. homosexualitet så kommer yngre att inse att det är tabu och därefter något som inte är bra! Unga som börjar inse att de känner dragning mot samma kön blir det då jättejobbigt för eftersom det är tabu i deras ögon! Det borde inte heller censureras! För på sitt sätt så blir det nästan som en typ av mobbing mot alla som är homosexuella!

Nu tog jag upp detta för det gjorde mig illa berörd! Mens är fullkomligt naturligt och jag har det flera gånger om året! Det gör asaont varje gång och jag blir superkänslig av alla hormoner som härjar, men det är inget farligt! Det är inget äckligt! Det är inget som på något sätt är Skamligt!

Tack för mig ^_^

Rätta mig gärna om jag missuppfattat något eller någon!

Svar: Jag får visserligen också mens men det gör ju inte att jag tycker det är roligare. Då jag sitter och spelar hästspel har jag ingen som helst lust att behöva tänka på blodiga slemklumpar som kommer ut ur kroppen, det är jobbigt nog då det väl händer en gång i månaden och man ligger hopkurad och gråter över smärtan. I övrigt hänvisar jag till Charlottes senaste kommentar.
Esmeralda Silverforce

Charlotte Snowborn

Jag känner mig något kluven till att göra kommentarsfältet här till ett forum om just de problem som uppstår i chatten så det här lär bli det sista jag väljer att bidra med i diskussionen (Esme, plocka gärna bort kommentaren om det är alltför olämpligt och meningslöst).

Emma: Jag är också kvinna, precis som majoriteten av spelarna, och utanför SSO är jag av åsikten att man självklart ska kunna ge unga människor kunskap om kroppens biologiska utveckling, kärlek, relatoner, sex osv och det helt utan någon tabu kring det. Problemet är att det redan finns lämpliga forum för det. Skolan, UMO, och RSFU är väl de främsta inom områdena (det finns säkert fler organisationer och forum). Problemet är inte att ämnena i sig skulle vara dåliga utan problemet ligger i att det är fel fora att framföra det i. Den typen av frågor är bättre att ställa i de många fora som faktiskt är specialiserade inom områdena för då slipper man både desinformation och man tvingar inte på ämnen på personer som inte vill se och prata om det. Bara för att något är fullständigt, biologiskt normalt så kan man inte diskutera det varsomhelst! Man följer de regler man accepterat och därmed så hör inte kroppens biologiska utveckling eller ens någons sexualitet hemma i SSO.
Jag spelar SSO för att det är ett fantastiskt spel med en historia baserad på spelen som jag älskade som liten. Det ger mig också en paus från vardagen att kunna logga in och pyssla med mina pixelhästar.
Men bakom alla karaktärer finns spelare med olika erfarenheter, i olika situationer. Både vuxna och yngre och det är något man får ta hänsyn till i chatten. Något som du tycker är helt okej, kanske är jättejobbigt för mig och vice versa.
Jag som sitter bakom mitt alias är en kvinna på snart 21 år, bisexuell, gift (jag anser det inte som mobbing att inte diskutera homosexualitet i chatten, det hör inte dit och då räknas jag ändå in i gruppen HBTQ.) och dessutom sjukskriven på grund av kronisk PTSD vilket gör mig väldigt känslig inför vissa ämnen.
SSO, till skillnad från många spel har strikta regler som, om de följs, inte skapar obehag och ångest för mig. När någon väljer att bryta dessa regler och börjar prata om död, sexualitet och sjukdomar så skapar det ett fruktansvärt obehag för mig, och säkert många fler. Är det då jag som följer reglerna som ska välja att avstå från spelet, eller är det dem som bryter reglerna som ska skärpa till sig och acceptera att det här är inte rätt plats och inte okej?
Reglerna finns av den anledningen att det ska vara en trygg och trevlig atmosfär för -alla- spelare och där är vissa ämnen olämpliga att ta upp, även mens hur normalt det än är för det finns andra fora att diskutera det i.
Det är inte okej att en minoritet av spelare ska kunna diktera vad man talar om i chatten, speciellt inte när det rör sig om ämnen som bryter mot reglerna.
Bakom alla alias sitter det en majoritet av spelare som också berörs, om än ofrivilligt och det är inte rätt att dem ska behöva anpassa sig efter andras regelbrott. Upplever någon obehag har man gått för långt och det är inte rättfärdigande att skylla på att det är normalt, för visst är det normalt men det är inget som ska diskuteras där.

Nu blev det nog ett lite rörigt inlägg såhär mitt i natten, men poängen finns däri. Majoriteten av spelarna vill ha en ren och trevlig chatt där man kan diskutera spelet och inte ha biologi och psykologilektioner i, då får minoriteten foga sig efter det och följa reglerna de redan har accepterat när de skapat sitt konto.

Ruth Shortwood

Charlotte:

Definiera vilka ämnen du tycker är okej att prata om på SSO. Är det bara spel och hästar? Jag tycker att i en chatt där det, som ni säger, finns en hel del barn, kan man inte förvänta sig att samtal kommer följa tydliga trådar hela tiden och att ämnen alltid kommer kretsa kring samma saker (hästar, spelet). Barn tenderar att hoppa från ämne till ämne ganska livligt. De gör dem helt naturligt för att deras hjärna inte fungerar på riktigt samma sätt som hos en fullvuxen person. Eftersom barn inte växer upp på två sekunder borde det vara helt okej med ämnen som inte rör SSO eller hästar. Om du håller med om detta; är det något särskilt med ämnena kärlek, relationer, sex och död som gör att just de ämnena är förbjudna förutom på "anvisade" platser?

"Det är inte okej att en minoritet av spelare ska kunna diktera vad man talar om i chatten, speciellt inte när det rör sig om ämnen som bryter mot reglerna."
Huruvida jag hör till en minoritet eller inte ska INTE spela någon roll för min rätt att uttrycka mina åsikter.
Min åsikt är att det är bra att ifrågasätta och diskutera saker, som jag nu gör. Bara för att det handlar om regler betyder det inte att det inte är okej att ta upp. Regler är av lika stor vikt att diskutera som allt annat, om inte viktigare. Jag menar inte att göra någon arg och jag menar inte att vara emot bara för att vara emot. Syftet är att, förutom att klargöra vad jag både känner och vet är fel, även belysa ämnet så att fler människor kan börja tänka själva kring detta. Jag tror nämligen inte att det är många som ifrågasätter reglerna i nuläget. Det är ju alltid bra med lite kritik.

"Bakom alla alias sitter det en majoritet av spelare som också berörs, om än ofrivilligt och det är inte rätt att dem ska behöva anpassa sig efter andras regelbrott."
Berörs? Hurdå berörs? Berörs negativt? Är du säker på att det är en majoritet som tycker detta? Jag tror inte det.
Naturligtvis ska ingen behöva leva med regelbrott. Jag tycker som sagt inte att detta ska förbli en regel. I så fall vore det inget regelbrott.

Jag tycker det är synd att ni ber mig gå någon annanstans om jag vill prata om ett ämne förbjudet enligt reglerna, när diskussionen faktiskt handlar om att jag inte vill att det ska vara förbjudet. Jag har hört era åsikter men även om jag är på SSO har jag all rätt att tycka till, fastän jag inte tycker som ni. Jag hade velat, av skälet att jag inte trivs med reglerna, lämna SSO och dra till något annat spel men av andra orsaker vill jag stanna. Jag har framförallt många vänner på SSO, jag trivs, det är min fristad, jag älskar spelet, och kommatecken, men jag vill ha så mycket frihet att jag kan påverka miljön jag befinner mig i utan att någon ber mig dra bara för att jag är en av alla. SSO är platsen där jag i stort sett lever mitt liv, jag vet att jag inte är ensam om det.

Det kanske blev en lite rörig kommentar!

Emma

Okej! Jag tror inte ni förstod min poäng! Det handlar INTE om ifall man ska ta upp diskussioner som sexualitet (som för övrigt inte har med akten "att ha sex" att göra) ELLER Mens med syftet att lära ut detta till de andra spelarna, vilket jag får uppfattningen om att ni menar! verkligen inte!


Det är bara det att det är en sån naturlig sak att man borde kunna prata om ämnet "mens". Mycket av om man tycker det är obekvämt eller inte beror på hur man växt upp, om det har varit ett förbjudet ämne under ens uppväxt! håller ni inte med om det?

Därför finns det såklart de som tycker att det är obekvämt, och där ifrån handlar det om att ha hänsyn. Okej man kanske inte Borde ta upp ämnen som det i Global, men det borde inte vara förbjudet enligt mig! Det är klart jag har vett i skallen, jag pratar inte om dessa ämnen som ni tagit upp i allmän chatt eller ens över huvud taget! Men jag tycker inte det borde förbjudas totalt bara för att några inte har vetten i skallen :/

vad JAG blir förvirrad av är VARFÖR ska det förbjudas? (sexakter fattar jag självklart! Det ska inte förekomma på sso över huvud taget, jag skulle bli väldigt upprörd om folk pratade med mig eller mina vänner om det) Men diskussioner om huruvida man dras mot tjejer eller killar eller saker som mens är inget som borde vara förbjudet att prata om, tvärt om så BORDE man vara öppen om det!!! Genom att förbjuda det så lär man unga att det är något som inte är okej, något som är äckligt, något som är skamligt! Förstår ni hur jag menar?

Charlotte du misstog mig! Det är inte mobbing att diskutera homo eller heterosexualitet i chatten! Men genom att göra homosexualitet till ett förbjudet ämne som det nästan alltid har varit så gör man att barnen förstår att Homosexualitet är något som inte är okej, eller som är skamligt och fel - EFTERSOM man inte får prata om det! Förstår du vad jag menade då? Tänk för de ungdomar som växer upp och lär sig att det är fel att vara homosexuell och undrar vad det är för fel på den själv?
oh well, inget mer om det nu ^^

Jag tycker det är fasligt obekvämt att prata om död eller självmordstankar, så jag förstår att det kan vara jobbigt för er att prata om homosexualitet och mens! Men om man växer upp i en värld där det faktiskt är helt okej att prata om sådant då skulle inte så många ha det här problemet!



Med det sagt! Jag förstår vad ni säger! Jag bara undrar om ni ser den Andra sidan av diskussionen alls och kan hålla med om vad vi säger.

Ruth Shortwood

Hm, en sak till som jag inte varit tillräckligt tydlig med.

Jag tycker inte att regler ska bygga på onödiga rädslor. Med onödiga rädslor menar jag rädslor utan grund, som gör mer ont än gott. Regler ska i stället bygga på sunt förnuft och ren säkerhet. Att många upplever obehag av att prata om sexualitet, död eller vad det nu rör sig om är ingen ursäkt för att skapa regler kring detta. Vi uppmuntrar då att rädslan får djupare fäste. Det är inte sunt för någon i längden!

Det ska alltid finnas respekt för andras personliga gränser I DEN MÅN SOM GÅR när det är en himla massa personer som kommunicerar samtidigt. Jag syftar nu på globalchatten. På grund av detta otroliga antal måste alla tillsammans bestämma sig för att bli lite mer överseende och accepterande. Annars kommer det inte att fungera. Alla vet ju inte vad man själv tänker, känner, har varit med om, alla tycker inte att samma ämnen är jobbiga. Ämnen som är känsliga för Ruth (men inte för andra) kommer upp i globalchatten dagligen utan något förbud. Varför ska jag behöva lida bara för att min rädsla inte hör till majoritetens rädsla? Om man anser att alla bör veta om ens personliga gränser innan man ens har pratat... då är nog en globalchatt inte lämplig. Jag väntar mig aldrig att chatten INTE ska kunna ge mig obehag av misstag. Är jag ute och cyklar?

Det finns inga regler som säger att man inte får prata om ormar offentligt även om vissa tar illa upp. Ämnet ormar är ett stort obehag för många personer, bör vi på grund av detta göra en regel som säger att ingen får prata om ormar offentligt?

Som någon sa; ett ämne blir inte lättare att prata om för att man inte pratar om det. Vet man med sig att man har svårt för ett ämne kanske det är dags att försöka jobba bort problemet. Det är ju faktiskt bara en rädsla.

Ruth Shortwood

Måste också be om ursäkt för att jag dränker din blogg, vet inte vart jag ska diskutera annars!

Charlotte Snowborn

Jag vet att jag hävdade sista, men jag upplever inte alls att poängen gått fram och tänkte dessutom lämna ett gott råd.

Jag ser ingen poäng överhuvudtaget att diskutera ämnen som rör kroppens utveckling, eller att det överhuvudtaget diskuteras i fora där det inte är avsett, då det även ökar risken att sprida desinformation vilket kan påverka en ung människa på helt felaktiga grunder. Dessutom så kan det vara vem som helst som sitter bakom skärmen, och alla har inte goda avsikter. När det kommer till sexualitet är det totalt onödigt för det spelar överhuvudtaget ingen roll om personen bakom skärmen är hetero, bi, homo, transsexuell osv, det har inget med spelet att göra och det är faktiskt inte nödvändigt att informera hela omvärlden om sina egna preferenser. Just det här är delar som inte gör mig som person illa berörd, däremot vet jag att många andra kan beröras illa och att man eftersträvar en trygg miljö, därav tycker jag det är en betydligt bättre idé att rekommendera andra fora där det faktiskt finns riktig kunskap och seriösa vuxna människor med dem funderingarna.
Är man missnöjd med ett regelssystem så borde man i första hand vända sig till dem som är ansvariga för att ha satt upp regler och användaravtal, står dem sedan fast vid att det är lämpliga regler för att skapa en trygg miljö för så många spelare som möjligt får man helt enkelt hålla sig borta från spelet. Yttrandefrihet är inte att i alla lägen ha rätt att säga vad man vill, när det kommer till SSO är det i slutändan WoH som är ägare och ansvariga utgivare, alltså har de rätt att bestämma över vad de väljer att tillåta för typer av publicering. Det är inte några konstiga regler som förekommer, det är fullt naturliga regler som du kan hitta på i princip varenda sajt som riktar sig till en yngre publik och det är inte jämförbart med vardagliga fobier och obehag.
Är man missnöjd med reglerna så får man hålla sig borta eller skapa en dialog med dem som har skapat reglerna, men har man godkänt ett avtal så ser man också till att följa det. Punkterna som tas upp i användaravtalet är inte några "onödiga rädslor" det är regler för att skapa en säker miljö för alla åldrar och dessutom förhindra lagbrott.

Och Emma, i rätt fora kan jag vara hur öppenhjärtig som helst om både min egen läggning och kroppens biologiska funktioner, mitt största problem i chatten är död, sjukdomar och att se hur en del trakasserar andra genom att gång på gång kliva över gränser för vad som är okej, även när de ombeds att lägga av.

Rent generellt är det dumt att acceptera ett avtal man inte tänker följa, men det går inte att rättfärdiga att man sedan bryter mot det för att man hela tiden tyckt att det är "fånigt" och sedan skylla på yttrandefrihet för det är inte så den fungerar. Är man missnöjd kontaktar man support och tar upp sina tankar med dem, och struntar inte bara i reglerna på ett sätt som påverkar andra spelare negativt.

Ruth Shortwood

Charlotte:

Jag känner mig grymt personligt träffad av det du nyss skrev. Du formulerar dig som om jag vore en stor lagbrytare för att jag protesterar mot en regel som finns? Hela sista stycket känns helt riktat mot mig.
Esmeralda började med att ta upp detta ämne och jag kände för att säga min åsikt. Min åsikt är att regeln borde ändras. Jag vet ju självklart att ingen regel kommer ändras såvida inte många kämpar för det, SSO har ju inget ansvar att ändra sina regler bara för att jag vill det.

Du vill inte diskutera dessa ämnen. Okej. Andra kanske vill det. Tycker du att medlemmar överhuvudtaget ska ha en chatt om de inte kan acceptera att vi är olika och därför har olika saker vi vill och inte vill prata om?

Jag vet vad yttrandefrihet är. Det jag blev arg på var att du skrev ordet "minoritet" i samma mening som att det inte var okej. Skulle minoritet respektive majoritet överhuvudtaget ha något att göra med min rätt att säga min åsikt?
Du skrev ju också att det inte är okej med det jag gör! Jag argumenterar för min åsikt precis som du. Det är märkligt att du påstår att det inte är okej, vi är trots allt inte på SSO just nu. Den jag kan förstå om hon säger åt mig är Esmeralda eftersom det är hennes blogg.

Varför är det inte jämförbart? En rädsla är alltid en rädsla. Tycker du verkligen att det är sunt att gå omkring och inte klara av att folk överhuvudtaget pratar om sexuella ämnen? Vad ger "prata om sexualitet någon annanstans än här, men båtar är okej" för signal till ett litet barn? Eller är båtar okej att snacka om? Mår man bra att ha av saker som man mår dåligt av att lyssna på?

"... andra fora där det faktiskt finns riktig kunskap..."
Inte konstigt att inte barn har någon riktig kunskap när de inte introduceras för dessa ämnen förrän sent. Får barnen diskutera detta på ett friare sätt kommer barnen att lära sig mer. De mår inte sämre.

"... då det även ökar risken att sprida desinformation vilket kan påverka en ung människa på helt felaktiga grunder."
Detta är förmodligen det enda argumentet jag kan ta seriöst hittills. Du har helt rätt att människor med en dålig syn på t.ex. sexualitet kan påverka ett yngre barn och ge barnet samma dåliga syn. Detta i kombination med föräldrar och närstående tror jag däremot kan ge en ganska bred kunskap om att människor tycker olika, snarare än att det helt förändrar ett barn. I så fall vore en hel del som vandrade runt på internet i tidig ålder (jag) vara helt sjuka i huvudet nu!
Det är inte alltid som barnets närstående har rätt - alla barn blir mer eller mindre hjärntvättade av sina föräldrar. Jag tror att diskussion med andra människor bidrar till att späda ut det, på gott och ont. Men detta gäller inte bara ämnet sexualitet. Det är upp till alla föräldrar hur mycket de vill tillåta att deras barn springer runt på det farliga internet.

Charlotte Snowborn

Jag ber hemskt mycket om ursäkt om du uppfattar det som ett personligt påhopp (vilket det absolut inte var avsett som!) och om du uppfattat det som ett sådant är jag uppriktigt ledsen.
Jag avser absolut inte kommentarsfältet för en blogg, det jag trodde vi diskuterade var nämligen globalchatten i SSO och vilken typ av beteende man bör använda sig av där. I kommentarsfält till en blogg anser jag att det är helt upp till bloggaren vad denna vill ha i sina kommentarsfält.

Vad jag avser med minoritet mot majoritet är alltså hur man bör bete sig i chatten i spelet där vissa regler gäller. Det är i det avseendet inte okej att ta upp saker i den chatten som bryter mot reglerna och det är där jag anser att du i så fall borde ta kontakt med supporten istället. Det enda som var direkt riktat till dig var just att yttrandefriheten som du hänvisar till inte fungerar som så att man har rätt att säga sin åsikt i alla typer av fora utan i slutänden är det ansvarige utgivare som har bestämmer vad denne vill ska publiceras och diskuteras, det tycker jag ska vara en självklarhet att man respekterar.
Varför jag väljer minoritet i samma mening som att det inte är okej är för mig rätt självklart att man gör såvida det inte gäller väldigt specifika situationer (ie tycker jag att vi ska måla vårt hus grönt, men resten av familjerna som bor här vill att det ska vara rött så får jag som minoritet anpassa mig. Inte bästa exemplet men jag tror att du kan förstå vad jag menar med att jag inte tycker att det är okej att en minoritet ska få bestämma och förstöra andras önskningar.).

Jag tycker verkligen att människor ska få prata om sexuella ämnen om de så vill, däremot är det ingenting som ska tvingas på andra som inte vill, och absolut inte i en chatt där det är förbjudet. Det är dessutom en väldigt sund regel att ha på internet där det finns många yngre som kan bli negativt påverkade och grooming är inte en ovanlig företeelse på internet, därför är det inget lämpligt fora och jag som lider av PTSD tycker den regeln är jättebra! Sedan har jag svårt att tycka att dina jämförelser inte blir riktigt rimliga, det är ju en väldig skillnad på de båda ämnena. Men för att ge ett exempel: jag har en extrem fobi för valar däremot skulle jag aldrig be någon i globalchatten att sluta prata om valar, dels är det en irrationell rädsla och det är inte heller reglerat att man inte får prata om valar. Å andra sidan är inte heller valar ett laddat ämne som påverkar många människor vare sig det är positivt eller negativt så då får jag ju snällt anpassa mig.

Däremot så tycker jag verkligen att om man inte kan acceptera reglerna (och ja, man kan acceptera regler trots att man tycker att dem är helt uppåt väggarna tokiga.), och det inte finns ett intresse hos ansvarig utgivare att ändra dem så får man anpassa sig.
Däremot är det absolut inget personligt påhopp mot dig, jag anser att du definitivt har rätt till dina åsikter men det betyder inte att jag håller med eller tycker att du ska få uttrycka dem varsomhelst.

chacha Sasha Starforce aka fabulous beast här

Detta är vad reglerna säger i fråga om sexuellt innehåll:

Lägga till, visa eller ladda upp sexuellt relaterat innehåll (text, bilder eller videor) till exempel nakenhet, sexuellt innehåll, pornografi, etc.
Be om eller delta i någon form av cybersex eller liknande verksamheter.
Be om eller erbjuda webcamsessioner.
Diskutera eller ge förslag om sexuella aktiviteter.
Cyber-våldtäkt

Så länge jag inte gör något av det ovanstående får jag prata om sexualitet, i globalchatten eller var som helst, det är vad reglerna bestämmer. Det var de reglerna jag och alla andra spelare accepterade. Sexualitet är faktiskt inte ett förbjudet ämne så det spelar det ingen roll om en påhittad majoritet, som du Charlotte pratar om, skulle tycka annorlunda eller beröras på ett visst sätt. Det bryter inte mot några regler. Det är ju egentligen en rätt sjukt att använda sig av "majoriteten tycker si, minoriteten får anpassa sig" som ett argument, därför 1. Har du frågat större delen av alla tiotusentals spelande hur de berörs av av vissa ämnen när det kommer upp i globalchatten? Hur kan du vara så säker på att majoriteten tycker som du? Varför kom inte din enkät som du måste ha skickat ut till alla spelande fram till mig??????? FETT TASKIG känner mig väldigt kränkt nu :@@@@@
2. Minoriteten får göra vad de vill och behöver absolut inte anpassa sig det minsta så länge de inte bryter mot några av de upprättade spelreglerna.(Där det för övrigt inte står "majoriteten bestämmer vilket innehåll och beteende som är okej i chatten". Just fyi)

Du har själv fobi för valar och du kan då välja att inte delta i samtal som rör valar, precis som att människor som absolut inte vill prata om sexualitet kan välja att inte göra sin röst hörd i såna samtal. Det tvingas alltså inte på någon att prata om det, man kan aktivt välja att inte delta i konversationen.

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.