Chrome Pointer

Jag avskyr städdagar

   Äntligen är jag ensam hemma efter morgonens städning och ska röja på SSO strax. Jag kutade runt i Gyllenåsen i morse så jag slipper allting där, vilket är skönt eftersom det är den del jag tycker minst om ^^ Så här sitter en glad tjej med ett glas misosoppa- ja, det kändes lite lättare att dricka soppa ur glas nu då man ändå sitter vid datorn.
 
   Men trots att jag sitter här och dricker misosoppa så har jag ett ämne på tavlan även idag. Detta pågrund av en bildstöld från Miranda Moonbell.
   Ni kan läsa hela inlägget HÄR, men jag tänker bara fortsätta spinna på nu utan att citera en massa. Copyrightlagarna bryts ofta. Nätet, hej, alla ni som spenderat halva barndomen på Stallet.se såsom jag har (ni vet väl om att det inte ska stänga ner nu? Snacka om reklamjippo om något), ni har sett copyrightbrott minst tio gånger per inloggning. Okej, på ett ungefär.
   Vad är Copyright? Copyright är upphovsrätt. Vi drar ett halvslarvigt exempel, jag har upphovsrätten på det jag skriver. Mina ord, min upphovsrätt. Om någon tar ett av mina inlägg på den här bloggen och säger "det är jag som har skrivit den här texten", så bryter denne mot upphovsrätten.
   Vissa SSO-bloggare försöker säga "Jag har Copyright på den här outfiten, ingen får använda den utan att fråga mig först!". Ehm, nä. Vem har SSO's upphovsrätt? Nu kollar jag inte upp det här, men jag antar att det är World of Horsecraft eftersom det känns relativt logiskt. Det finns ett helt avsnitt om upphovsrätt i användarvillkoren, ni kan ju kika in dem. Men därför avsäger jag mig upphovsrätten på bilderna jag visar på den här bloggen (ni ser det under min presentation i spalten till höger), jag säger rent ut "jag äger inte det här materialet", för trots att jag kanske har redigerat en bild så kommer bilden från en programvara jag inte har mer än användarrätt till. Redigeringen kanske kan falla på mig, jag har tagit bilden, men programvaran är inte min. (Jag skrev en uppsats om det här till min webbdesignkurs förra året och flummar vidare på det jag skrev där, jag kollar inte upp några källor just nu så det kan hända att jag inte har helt rätt.)
 
   Upphovsrätt är inget som jag hittar på då jag skriver om det här. Det faller under lagen om upphovsrätt och då är vi inne på Svenska grundlagarna eller något åt det hållet. Man kan förtydliga sin upphovsrätt genom ett Copyrighttecken, "©", men bara för att det tecknet och skaparens namn finns med så betyder de inte att det går att plocka så som man vill.
   Vad händer om man bryter mot upphovsrättslagen? Du kan bli polisanmäld. Om fallet går vidare har jag för mig att det leder till böter (om du inte är straffmyndig kan jag lova att dina föräldrar inte blir särskilt glada), men om det är ett grovt fall tror jag att det kan leda till åtminstone ett par dygn i fängelse? Oj, det var länge sedan jag verkligen läste på om det här.
 
 
   Okej, här kommer till sist poängen med det här. Jag tycker att lagen om upphovsrätt borde vara en del av den obligatoriska skolgången i grundskolan. Många vet inte vad Copyright är och många förstår inte att de bryter mot lagen. Vissa tycker att tecknet © är lite häftigt, men de vet inte vad det betyder. Men jag tycker verkligen att det borde göras något åt saken. Det här är inget som jag hittar på i skrivande stund, jag har tänkt på det här många gånger genom åren, men just idag kom den där lilla avtryckaren som påminde mig om det här. Jag kan säga att om jag inte använt Stallet.se så mycket som jag gjort och läst det som de äldre spelarna skrivit om saken så hade jag antagligen fortfarande inte haft något koll. Jag hade antagligen ändå känt till att det är viktigt med källförteckningar i uppsatser. Hm.
 
   Jag har ingen bra avslutning på det här, och nu har jag suttit och skrivit mycket längre än jag planerat från början, men jag hoppas att inlägget gjorde någon som helst nytta. Nä, nu farao ska jag hitta på något annat en stund.






Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.