Chrome Pointer

Hur mycket clipping* är okej?

   *Clipping: Då 3D-modellerna, mesharna, "klipper" igenom varandra
   *Skinning: Anpassningen av meshar, t ex se till att en sadel ligger korrekt på en 3D-häst
 
   En vanlig sak som dyker upp vid snack om SSO är frustration över tyglarna, som ibland klipper genom hästhalsen. Jag tycker att jag har stött på rätt många hästspel där man ser lite clipping här och var, och visst är det inte att föredra men jag tycker sällan att det dödar hela upplevelsen. Ett exempel är Horse Life 2, där vissa sadlar på zebran inte är optimalt skinnade vilket leder till att zebrans mage klipper igenom schabraket ibland. Lite irriterande kanske, men inte gamebreaking.
 
   I den här bilden från Horse Life 2 ser ni två exempel på clipping - tygeln genom manen, och nedre högra hörnet av schabraket där man ser att passpoalen har hamnat inne i hästen. Är det något att ens tänka på i det här fallet? Jag tycker det är upp till var och en att bestämma!
 
   I hästspel är vi ju ofta intresserade av att ha så många olika typer av utrustning som möjligt på hästarna, för att kunna reflektera en verklighet där man kan använda allt emellan huvor ner till boots. Vanliga önskemål i typ alla spel jag har spelat har varit bröstor/förbyglar, senskydd, boots och huvor. I synnerhet förbyglar och huvor är en riktig huvudvärk för spelutvecklare som håller på med hästar - hur rörlig är förbygeln? Vad händer då hästen drar ner huvudet? Kommer hela halsen klippa igenom, eller ska man stretcha förbygeln för att helt undvika clipping? Hur är det med huvan? Måste man kunna dölja pannlugg för att ha en huva? Hur tjock är den, och hur rörlig är den? Sitter den ovanför eller under tränset? Kommer det se bra ut?
 
   I Horsez ser vi små bruna prickar på strykkapporna - och det är hästens ben som klipper igenom benskydden.
 
   I My Horse & Me ser vi lite clipping i ryttarens fötter mitt i hoppanimationen, då hon troligen är positionerad ANINGEN lite långt ner i sadeln i språnget
 
   I de gamla Star Stable-spelen klippte hela ryttaren genom hästen ibland... 
 
   ...och det var även något vi kunde se i Starshine Legacy.
 
    I SSO syns clipping oftast på tyglarna, som inte är skinnade till hästen så som resten av utrustningen är
 
   Så, vad är okej och vad är så störande att man knappt kan spela? Det är upp till var och en att bestämma, som nämnt ovan. Personligen känner jag att tyglar inte är något som stör mig, medan mer uppenbar clipping som en ryttare som åker rakt genom hästen inte känns särskilt okej. Och är clipping okej för att tillåta utrustning på ställen som tvärs över bogen? Beror på. I My Horse And Me löste de dilemmat genom att förbygeln var en påmålad alfatextur på hästen som därmed rörde sig precis lika mycket som hästens bog gjorde, men det kanske inte var världens snyggaste lösning.
 
   Ingen clipping på denna brösta - men i vissa fall ser den skum ut eftersom den är helt platt på hästens egen modell.
 
   För att avsluta detta inlägg som egentligen inte har en poäng, utan mer finns till för att ge er en tankeställare gällande vad NI tycker i frågan, delger jag mig härmed av ytterligare en bild från Horse Life 2 för att visa upp den ganska klumpiga huvan. Ingen clipping - men däremot blir det rätt bulkigt. Är det värt det? Återigen - upp till er!
 
 
 
   Har ni några tankar runt clipping, och hur mycket ni kan tillåta av det innan det stör er spelupplevelse?






Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.