Chrome Pointer

En snabbkurs i att vara influencer

   Är det verkligen coolt och glamouröst att få hem "gratis" grejer från företag? Är de verkligen gratis - och du har ett ansvar då du har mottagit produkten, om du nu vill följa svensk lag. Titta in i Ydris spåkula så ska Bittertant Esme hålla en snabbkurs!
 
   Många tycker det verkar väldigt glamouröst att vara en så kallad influencer, särskilt då det kommer till att ta emot pressutskick och få en massa gratis pryttlar av sina favoritföretag. De senaste månaderna har jag börjat få mail från diverse småföretag som sett antingen någon av mina YouTube-kanaler eller min Instagram och tänker att det är enkelt att skicka någon produkt till mig för att jag skulle säga några ord om den och så vips får de en massa kunder. Låter rimligt? Kanske, för det är så många gör, men det är faktiskt inte helt okej enligt svensk lag och det är anledningen till att jag tackat nej till alla samarbeten (och de få jag tackat ja till har alla helt slutat svara mig då jag förklarat hur den svenska lagstiftningen ser ut).
 
   I Sverige betalar vi skatt för den inkomst vi har. Min inkomst är alltså det jag tjänar i lön per månad eller per år. Då man tjänar mer än en viss summa per år så måste man också betala skatt tillbaka till staten.
   Om ett företag kontaktar mig och säger "Hej, vi vill skicka dig en produkt och i gengäld vill vi att du gör en video om den" så betyder det att de ger mig i uppdrag att göra en video och min lön är deras produkt. Företagen kommer göra allt för att låtsas som att de bara är snälla, men det betyder alltså att jag måste betala skatt för den lön jag fått av dem.
 
   Räkneexempel:
   Ett företag skickar mig en mikrofon som i butik kostar 1000 kr. Då säger man att mikrofonens marknadsvärde är 1000 kr. Den summan är alltså min "lön", och därför ska jag betala skatt på det. I kommunen där jag bor skattar man ungefär 31% på det man tjänar, så nästa gång jag ska deklarera, alltså berätta för Skatteverket hur mycket jag tjänade förra året, ska jag skriva in att jag ska skatta 310 kr (31% av 1000 kr = 310 kr)
 
   Varje gång ett företag hört av sig till mig och jag känner att det är ett samarbete som jag faktiskt genuint är intresserad av har jag svarat "Absolut, men så att ni vet kommer jag följa svensk lagstiftning och märka ut videon/bilden/inlägget med "I samarbete med..." eller "Denna video är sponsrad av...". Ni får välja vilken fras ni helst använder." Lustigt nog har ALLA då genast slutat svara mig.
   Enligt svensk lag måste man nämligen märka ut samarbeten eller betald reklam väldigt tydligt. Det räcker inte med att jag sätter in #Reklam längst ner i taggarna på ett inlägg på Instagram, utan i den första meningen i bildens caption måste jag berätta att företaget har köpt reklamplatsen hos mig. Stora svenska influencers är skamligt dåliga på detta, och många har blivit fällda både en och två gånger av Reklamombudsmannen och fått betala böter. Tänk vad mycket lättare det varit för dem om de bara varit ärliga med att de blivit ombedda att göra reklam?
 
   Men alltså, om ett företag skickar mig gratis prylar så måste jag betala skatt för dem, så de är faktiskt inte gratis. Jag testade att ge motkravet till ett företag att "visst kan jag ta emot er produkt, men på grund av den skatt jag kommer behöva betala för varan kommer ni i så fall även behöva skicka mig ersättning för att täcka det". Det var de inte särskilt pigga på, haha. Men det är hemskt fult av företagen att säga "Hej, här får du gratis grejer för vi tror att du skulle uppskatta dem", men samtidigt måste man som mottagare vara villig att betala skatt för varorna. Jag tror att det dels handlar om okunskap och dels om att många företag inte bryr sig (det är allmänt känt att vissa företag ber sina influencers att undvika att märka ut deras inlägg som reklam, vilket går emot marknadsföringslagen). Sen ska inte allt skyllas på företagen, utan många stora influencers gör allt för att slippa betala skatt på varor de får hem. De är anledningen till att Skatteverket lovar att i år satsa extra hårt på att klämma till influencers som inte deklarerar på rätt sätt.
 
   Som slutsats kan man fråga sig - då man är en så pass liten "influencer" som jag är, kommer Skatteverket jaga mig och kommer jag råka på massa böter om jag slarvar lite?
   Troligen inte. Men jag kan åtminstone ha gott samvete för att jag sköter mitt på rätt sätt; och det är inte som att jag behöver dassiga samarbeten med företag som inte kan respektera min, och därmed mina följares, integritet. Jag har ett heltidsjobb och är i noll behov av samarbeten jag inte känner mig 100% nöjd med!
 
   Om ni vill läsa mer om hur influencers beskattas kan ni läsa mer direkt från Skatteverket, HÄR!
 
 
   Om ni får förfrågningar om samarbeten, läs på om hur man gör dem på rätt sätt innan ni svarar! Företagen kommer inte vara till någon hjälp - ofta är de lika fula fiskar som Mr Anwir! 


Lottie Snöfödd

En, av många, anledningar till att jag gillar underbara klara är att hon märker alla reklaminlägg tydligt med att det är ett sponsrat inlägg.

Men du är klok som undviker dem som bara vill ha reklam utan att följa lagstiftning, för i slutändan lär ju inte dem få skiten utan det är ju du. Du är smart helt enkel, och toppen att du delar då det verkar råda viss okunskap kring ämnet.

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.