Chrome Pointer

Utbildning till Influencer

   För en gångs skull är det inte så väldigt spel- eller hästrelaterat, men det här är nog rätt intressant ändå.
 
   Häromveckan läste jag att någon gymnasieskola skulle öppna upp för två nya linjer i höst, som alltså alla som idag går i nian kan söka till - "Influencer" och "YouTuber". Då jag hörde det kände jag mest med en matt suck att landet har gått utför; är det dags att redan i skolan försöka utbilda ungar till att "arbeta" med sociala medier? Med det menar jag att även om det låter lätt att jobba med att dra in pengar på sociala medier är det rätt långt från verkligheten. Om du har en YouTube-kanal och vill leva enbart på att driva den måste du ha hundratusentals visningar på varje video (och det är förutsatt att majoriteten av dina tittare inte använder AdBlocker eller liknande - mer om det längre ner) för att kunna nå upp till en pengasumma som motsvarar en normal månadslön, och sen måste du dessutom skatta mycket mer på din inkomst på YouTube än du gör på ett "vanligt" jobb. Jag kände att utbildningarna lät rätt missvisande och undrade lite vad för stackare som skulle hamna på dem.
   Sen hittade jag lite mer information om linjerna och det visade sig att de ämnen som utgör kursen utöver grundämnena är kurser som entreprenörskap, textkommunikation, journalistik, medieproduktion, digitalt skapande, film-och tv-produktion samt fotografisk bild. Linjerna låter alltså långt mycket mer flummiga än de är och alla de där kurserna är sånt som hade varit till stor nytta i t ex mina jobb. För en estetisk person kan det här mycket väl vara bland de bästa gymnasielinjerna man kan gå eftersom man får med sig så mycket kunskaper som kan användas i arbetslivet även om man senare inte är särskilt intresserad av sociala medier. Man kan helt enkelt lägga en jättebra grund för att plugga vidare inom media.
 
   Thoren Innovation School's inriktningar på det estetiska programmet (Läs mer HÄR)
 
   Men hur är det egentligen att jobba med sociala medier? Antingen kan man vara antälld av ett företag för att jobba med sociala medier på ett eller annat sätt - du kanske bygger företagets strategi, gör bilder/videor/text till företagets kanaler eller ansvarar för kundkontakt med företagets kunder på sociala medier - eller så har du dina egna medier du ska tjäna pengar på. Det lättaste sättet för dig att tjäna pengar på t ex Instagram är genom att posta reklam efter överenskommelse med ett företag som vill att du pratar om deras produkt. För att komma till den punkten att ett företag vill använda sig av dina kanaler måste du själv ha byggt upp en follower base för att företaget ska ha något intresse av att marknadsföra sig genom dig. Ju högre antal följare du har, ju högre betalt kan du även ta för dina samarbeten. Sen att korrekt märka ut reklam, det verkar vara något många företag struntar i och försöker hymla med, men ingå aldrig någonsin ett samarbete med ett företag som ber dig att undvika att märka ut reklamen. Reklaminlägg MÅSTE enligt lag märkas ut redan i inläggets första mening för att det inte ska råda några tvivel om huruvida det är reklam eller inte. Jag tror de flesta av er vet vem bloggaren Kissie är; hon blev nyligen fälld för smygreklam och att behöva gå upp i domstol för att ha struntat i att skriva "det här inlägget är i samarbete med det här företaget" är bara rent urbota dumt.
 
   Om vi ser till YouTube finns det flera problem med plattformen. Först och främst måste du få in tillräckligt många visningar på din kanal för att kunna aktivera funktionen för att tjäna pengar på den. Förr var det att du skulle ha ett visst antal visningar inom 30 dagar samtidigt som du hade x antal prenumeranter, medan det idag gäller att du inom det senaste året ska ha en sammanlagd visningstid på 4000 timmar på alla dina videor + 1000 prenumeranter. För någon som nyss startat upp en kanal är det inte helt enkelt.
   Då du väl har nått kraven kommer problemet med pengarna i sig. YouTube är helt reklamdrivet (och de pengar du får kommer från Adsense), vilket betyder att du får bara pengar om dina tittare låter all reklam rulla. Om dina tittare använder sig av tillägg som t ex AdBlock för att stänga av reklam kommer du alltså inte kunna tjäna några pengar på de tittarna. Utöver det kan man räkna med ungefär 1$ per 1000 visningar, vilket blir ungefär 8kr för 1000 visningar. Låter det lite? Ja. Det är det. Och inte nog med det - som YouTuber skattar du som egen företagare på din vinst, vilket betyder att då du ska deklarera varje vår blir du av med ungefär hälften av det du tjänat under det föregående året.
   Som ett exempel tar vi min svenska YouTube-kanal som idag har ca 18500 prenumeranter. Under år 2017 hade alla videor på hela kanalen sammanlagt 2 500 000 visningar - och det kanske låter jättemycket, men då jag lite slarvigt räknade ut vad jag tjänat under året så är det ungefär lika mycket som jag tjänar på en månad på mitt vanliga jobb. Sen ska jag skatta på det, vilket betyder att mitt arbete under ett år gett mig lite mindre pengar än jag vanligtvis får på en månad. Visst, pengarna är till enorm hjälp för mig som hamstrar på hög för att kunna ta lån och köpa lägenhet, men det är fortfarande väldigt mycket jobb för väldigt lite utdelning.
 
   Att jobba som egen företagare med sociala medier är SVÅRT. Du måste ha diciplin, vara påhittig och dessutom duktig på väldigt många olika saker, särskilt innan du är stor nog för att kunna hyra in hjälp. Dessutom måste du hålla koll på företag som vill strunta i svensk lag för att kunna dra in kunder på din bekostnad, och särskilt mycket pengar får du inte om du nu inte lyckas bli en av de allra största. Men utbildning till influencer eller YouTuber - de kan ge dig en push på vägen med fina förkunskaper som kan vara till stor hjälp på många olika arbeten. För er som är intresserade av att jobba med kreativt skapande på ett eller annat sätt tror jag utbildningen vore fantastisk - även om du i slutänden inte vill jobba med sociala medier.


Vilda Snownight

Dessa utbildningar låter häftiga, väldigt specificerade, vilket är coolt! Och jag visste inte riktigt att man fick så lite från att vara YouTuber... Hjälp.

Jag går en ny utbildning (Jag går i ettan och är det första året med detta) som kallas för "Digitala Samhället". Det är en blandning mellan estet och sam media, och vi får samma behörighet som sam och ek. Jag läser/kommer att läsa foto, digitalt skapande, medieproduktion, medier samhälle och kommunikation. Man kan även välja film och TV, och journalistik! Det låter lite som de du visade, fast dessa är mer inriktade. :)

Svar: YouTube är inte lätt att leva på, och det är därför en majoritet av de YouTubers som finns streamar mycket och har Patreon för att kunna ta emot donationer. Det är tråkigt att det ska behöva vara så, men om det var lätt att leva på att vara influencer skulle det väl knappt finnas andra yrken... man måste bli något djävulskt stor för att komma någonstans.
Esmeralda Silverforce

Lisa sweetdrake

Hej esmeralda,

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 24 år och har alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.