Chrome Pointer

Disneyspel då jag var liten

   Så sist jag snackade om Disneyspel nämnde jag att jag hade lite erfarenhet om några från min barndom. Jag tänkte idag visa lite hur de såg ut! (Och jag kan säga, då jag började skriva det här inlägget trodde jag det skulle bli typ fem spel. Minnet sviker mig - jag har långt mycket mer erfarenhet med Disneyspel än jag kom ihåg!)
 
   Mitt allra första minne om ett Disneyspel var Aladdin på Game Boy. Min pappa har alltid gillat ny teknik och är nog ansvarig för det spelintresse jag har idag (även om han var värdelös på att stötta mig i det. Han ville bara att jag skulle spela samma spel som honom, trots att jag upprepade gånger fick förklara att jag hatade plattformsspel... Kan fortfarande inte spela Super Mario, får bara råpanik haha), och då jag var liten hade han alla möjliga konsoler som fanns på den tiden. Nintendo 64, Playstation, ett Game Boy som bara kunde köra svartvitt, det är de tre konsoler lade grunden för det jag började intressera mig för.
 
   SPEL NUMMER 1 är alltså Aladdin för GameBoy. Det här släpptes 1993, ett år innan jag föddes. Jag tror nog att det fanns i pappas samling LÅNGT innan jag blev gammal nog för att själv kunna hålla i ett Game Boy. Ni ser i videon nedan hur det såg ut. Jag kom aldrig förbi marknadsplatsen ens en gång, haha.
 
 
   SPEL NUMMER 2 (nånstans längre ner tappar vi ordningen, men jag kastar in nummer ändå) är Nalle Puh och Honungsträdet. Det släpptes 1995, då jag var ett år gammal, men det måste ju ha funnits i butik i ytterligare några år eftersom mina päron köpte det till mig. Nu hittade jag en video med spelet på engelska, men det var förstås översatt på svenska. Jag fick snabbt klicka mig igenom videon för att försöka minnas vad spelet handlade om, haha, men det var alltså som en sagobok byggd som ett spel. Muspekaren formad som ett honungbi var verkligen etsat i mitt minne, haha! Och jag kommer ihåg att jag relaterade så hårt till Kanin då Puh fastnat i hans ytterdörr. Ångesten över att ha någon hemma hos sig som aldrig går därifrån x)
   Men en charmig grej med spelet är att man kan klicka på typ allt, och då händer skumma grejer. Kommer ihåg att jag alltid skulle klicka på ALLT...
 
 
   NUMMER 3 är Den Lilla Sjöjungfrun, som fungerade på ungefär samma sätt som Nalle Puh-spelet. Det släpptes 1997 och jag har spelat det SÅ många gånger! Kände att jag inte kom ihåg det riktigt då jag letade upp en video, men då jag väl kikade igenom den kom verkligen allt tillbaka, jag minns så många detaljer och jag älskade verkligen det här spelet, det var så mysigt! Det fanns flera olika minispel här i. Några av favoriterna var att läsa på om olika fiskar i Ariels grotta (ca 15 minuter in i videon), spela musik med Sebastian (ca 48 minuter in - det fanns speciella noter nånstans så man kunde låta fiskarna i mitten spela med i musiken om man var lite snabb med att klicka på dem!), samt "Storybooken" (ca 1 timme 40 min in i videon) där man fick bygga upp sina egna bilder.
 
 
   NUMMER 4 säger vi är Musses Magiska Målarbok 1 och 2. ÅÅÅH ni förstår inte hur mycket jag älskade det här! Då jag klickade igång första videon och hörde intromusiken fick jag nästan tårar i ögonen av nostalgi, haha x) Jag TROR att den översta är ettan och den undre tvåan, men jag insåg då jag kikade igenom videorna att jag verkligen inte minns. Känns som att det vore logiskt though! Det här var nog i slutet av 90-talet, för jag minns att båda spelen fungerade på datorn hemma med Windows 95...
 
 
 
   NUMMER 5 säger vi nu och vandrar över till Playstation. Oh, those were the days, 1997 hände det här! Hercules är det som gäller. Minns att pappa spelade och jag satt bredvid och ritade upp de speciella "fuskkoderna" man kunde samla på sig för att kunna hoppa till sin favoritnivå direkt utan att spela igen resten av spelet först, haha. Det här är ett av få spel vi hade hemma som jag kunde spela själv... en bit i alla fall. Hatade den elaka kentauren och tyckte att storstaden var rätt läskig den med!
 
 
   NUMMER 6 ligger runt år 2000 och var Den Lilla Sjöjungfrun I och II till Playstation, som egentligen var samma spel. Man spelade igenom spel ett och hamnade direkt i spel två. Jag ÄLSKADE det här spelet! Särskilt på de typ två nivåer där man kunde chilla lite, haha.
 
 
   NUMMER 7 är Tarzan till Playstation. Jag kunde faktiskt spela det en rätt bra bit själv! Men hemma i vårt hushålle kom vi aldrig igenom hela spelet, faktiskt.
 
 
   NUMMER 8 är ett rätt otippat spel faktiskt. TETRIS! Jag hatar Tetris. Pappa gillar Tetris. Ni förstår inte hur många gånger jag försökt fatta vad storyn i det här spelet egentligen är, haha. Det här är supergammalt egentligen, det bara hamnade här långt nere på listan.
 
 
   MONSTERS INC! Nummer 9 här rå. Jag tyckte inte om filmen Monsters Inc för jag tyckte den var läskig, men spelet, åhåhå. Som jag har spelat det här! Ville alltid spela som Sully för han är coolast. Lättare att styra också, Mike är som en gummiboll. Man hade ju sina favoritnivåer, jag ÄLSKADE stadsparken med tillhörande rutschkana samt ökenoasen. Gillade inte nivåerna med snö, jag tyckte de var för svåra minns jag...
 
 
   NUMMER 10 är ett prinsesspel, haha. Det är JÄTTEGAMMALT. Jag minns inte vad det hette på svenska, men på engelska heter det Disney's Princess Fashion Boutique och jag minns att jag och mina kompisar spelade det här hur mycket som helst, haha. Älskade att designa klänningar, särskilt då man låst upp lite dolda föremål så man fick guld- och silvertyg och speciella kronor.
 
 
   NUMMER 11 är ett spel som jag tror jag hade haft jättekul med om jag haft lite mer självförtroende med husbyggen och om det buggat mindre. Cinderella's Castle Designer lät spelaren vandra genom ett helt slott och inreda det från topp till tå. Riktigt gulligt spel (man fick till och med inreda rum till Askungens möss!), men jösses vad dåligt det fungerade för mig! Typ ingenting ville sig. Det laggade något galet och det gick inte att klicka på något, och då det väl gick visste jag aldrig vad jag ville göra. Det släpptes 2003 men jag minns inte när jag fick hem det. Hittade specs för spelet då jag gjorde research för det här inlägget och det var optimerat för Windows XP... medan jag försökte spela på Windows 7. Hehe.
 
 
   Det allra sista Disneyspelet som hamnade i min samling är ett hästspel. Det släpptes 2003 men jag tror jag köpte det senare än så. Även fast hästarna inte direkt är exteriöst korrekta måste jag ändå säga att jag tycker det är en rätt söt grafikstil genom hela spelet. Jag tänkte att om jag får igång det kanske det blir en videoserie en dag - det är ju ändå ett hästspel...
 
 
   SÅ! Det där är alla Disneyspel jag kan komma på. Jag har uteslutit ett par som jag har spelat men aldrig ägt själv. Det var rätt kul att gå igenom det här, jag hade glömt hur stor del Disney var av mitt spelintresse som barn!
   Där har ni det, och jag kommer nog prata lite mer om de Disneyspel jag nyligen köpt framöver också ^^
 






Anonym

Så mysigt inlägg!! Jag älskade att spela Tarzan som liten. Jag kollade igenom hela youtube-klippet som du länkat för nostalgins skull :') Jag klarade aldrig sista nivån så det var lite kul att se hur man skulle gå till väga för att få dö på Clayton..

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.