Chrome Pointer

Mina videoprocesser

   Jag får, som säkert alla andra videoskapare, typ en miljon frågor om vad för program och hur man gör osv för att sedan få ut en video på YouTube. Här har ni alltså Esmes icke-så-hemliga recept på video.
 
   För att spela in ett spel på video och sedan släppa det på Youtube behöver du:
 • Ett spel att spela in
 • En dator att spela spelet på
 • Ett program att spela in spelet med (Jag använder Fraps eller OBS)
 • Mikrofon (valfritt)
 • Ett program att klippa videon i (Jag använder VEGAS Pro 15)
 • Ett program att göra en thumbnail i (valfritt. Jag använder Photoshop CC)
 • Internetuppkoppling
 • En YouTube-kanal
 
   Tydligare kan det inte bli, va? Så här gör jag:
 1. Innan jag börjar spela in något sätter jag igång mikrofon, spel och allt jag nu ska ha uppe och spelar in ett klipp på typ tre sekunder där jag bara dubbelcheckar att jag hörs över spelets eget ljud. Jag gör det så många gånger som det behövs tills att jag känner att jag fått rätt på alla ljudinställningar och att jag hörs. Sen tar jag bort alla testklipp.
 2. Jag kör min inspelning tills jag känner mig klar för stunden. Mina videor brukar bli mellan 7-45 minuter långa, men det är som vanligast att de blir mellan 11-18 minuter. Jag spelar alltid in minst två videor per inspelningssession - vilka spel jag spelar kan dock variera.
 3. Jag döper alla mina videofiler så att jag lätt hittar dem senare (T ex "SSO250" för episod 250 av SSO Ride Through)
 4. Då jag har tid att spara ut videorna öppnar jag en färdig mall i mitt redigeringsprogram VEGAS Pro 15. I den mallen har jag både mitt intro och mitt outro och jag behöver bara skjuta in alla filer så att de matchar innan jag sparar ut filen. Då jag gör en topp 5/10-video kräver det förstås massor av klippning, men för mina vanliga ride throughs klipper jag dem inte alls om jag inte behöver.
 5. Jag sparar ut filen som MP4. Jag har inga fancy renderingsinställningar, men tips är att Googla er fram och sen testa tills ni känner er nöjda. Renderingen av en av mina videor brukar ta nånstans mellan 1½-4 timmar. Under den tiden är datorn helt fokuserad på att orka med renderingen och det bästa är att lämna den och göra annat - jag brukar kicka igång en rendering som arbetar medan jag sover, annars startar jag renderingen innan jag går hemifrån på morgonen så den jobbar medan jag är på jobbet. Datorn brukar gå in i viloläge då allt jobbat klart.
 6. Jag gör en snabb check av den utsparade videofilen. VEGAS är ibland taskigt som bara den och renderar ut svarta klipp, och om jag märker att det har hänt sparar jag ut filen på nytt (ytterligare 1½-4 timmar)
 7. Dags för thumbnail! Det är bilden som man ser då man klickar på videon, och det kommer alltså ge videons första intryck. Jag har färdiga Photoshopfiler för alla mina serier så jag bara kan gå in i mallen och ändra det jag vill. Oftast använder jag en screenshot direkt från videon som thumbnail.
 8. Då allt det är klart ska filen laddas upp på YouTube. Jag försöker döpa den till något klyftigt, ser till att den har en videobeskrivning och lägger till alla relevanta taggar i fältet för taggar. Taggarna ser till att folk kan hitta din video om de söker på någon av taggarna. Jag lägger också till videon i en spellista och bestämmer när den ska släppas - antingen direkt eller så schemaläggs den till en speciell tid.
 9. Då videon är uppladdad på YouTube redigerar jag den på nytt genom att gå in i YouTubes funktioner för "Cards" och "End Screns". Cards, kort, är de små vitgråa rutorna som ni ibland ser i videons övre högra hörn. Korten kan hjälpa tittarna att hitta vidare till andra relevanta videor och det går att ha upp till 5 kort i en video. End Screens är de element som man kan låta dyka upp under videons sista 20 sekunder där man direkt kan klicka sig vidare till en annan video eller prenumerera på en kanal.
   KLART!
 
   Om jag gör en topplistevideo krävs det några fler steg, bland annat skriver jag manus på både engelska och svenska vilket förstås ger dubbelt så många steg för allting, haha. Det är sjukt mycket jobb men samtidigt får jag valuta för det i och med att jag faktiskt har kanaler på två språk.
   Självklart förutsätter jag att man vet hur man använder sina olika program. Det är HUR lätt som helst att Googla sig fram till typ allt man behöver veta, typ "How to use OBS" (ja jag ogillar fortfarande OBS och fattar ingenting men jag har ju bevisligen lyckats spela in ett par videor tack vare Google haha). Och nej, majoriteten av de BRA program som finns där ute är inte gratis. Varför? Precis som med spel sitter det någon utvecklare bakom de här programmen som gärna vill få betalt för sitt jobb för att kunna överleva.
 
   För att avrunda kan jag säga att man blir inte proffs på någonting utan att testa och misslyckas och lära sig av sina misstag. Nu började jag dels som en rätt motvillig YouTuber som mest ville dokumentera saker för min egen del till att faktiskt ha lite mer kul med hela den här cirkusen och även har det som extraknäck, så från början fanns det ingen prestige i det för min del och jag brydde mig inte så hemskt mycket om hur saker lät eller såg ut. Skillnad är det nu då jag vet vad jag håller på med, läser statistik för att se vad som funkat och inte och utvecklar grafik för att kunna utveckla det här till något som kanske en dag skulle kunna motsvara åtminstone ett deltidsjobb. Jag är intresserad av att växa och har både kortsiktiga och långsiktiga planer för att det ska fungera. Vad man väljer att göra med sitt skapande är upp till var och en och det är lika okej att släppa videor precis varje dag som det är att bara testa på någon video och sedan aldrig göra det igen - det viktigaste är att man har kul någonstans på vägen.
 
   Här har ni en random bild från Ostwind för det här inlägget behövde lite FÄRG


Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.