Chrome Pointer

Det här med sociala medier i vårt samhälle

  Just nu pågår en debatt i Ridsport-Sverige som handlar om en ung ryttare som under många år varit väldigt aktiv på sociala medier och varför hon inte blivit uttagen till EM i banhoppning. Ni som är intresserade av hästar kanske då känner igen namnet Nellie Berntsson och vet att pågrund av hur hon har uttalat sig om Ridsportförbundet på hennes sociala medier har förbundskaptenen valt att inte ta med henne i laget till EM. Det har startat en debatt där en stor del av Sveriges ryttare sluter upp bakom Nellie och anser att hon har all rätt i världen att kritisera förbundet efter en händelse där Nellie känt sig väldigt kränkt.
 
   Eftersom sociala medier är en stor del av min vardag och även en del av mitt jobb (se t ex min YouTube-kanal) ser jag unga människor på sociala medier under en stor del av min vakna tid. Därmed vet jag att det här är ett viktigt ämne och en viktig debatt, och jag tror att många unga kan lära sig av det här.
 
   Idag i vårt samhälle är sociala medier en enormt stor grej och jag tror inte att jag känner en enda människa som inte använder sig av någon form av media. Det kan vara Instagram, Twitch, Snapchat, Twitter, YouTube, Jodel, Facebook, Tumblr, Pinterest, en blogg, you name it, men alla jag känner använder sig av minst ett av dessa medier (och troligtvis även en del andra som jag inte är van vid själv). Medan medierna för många är en självklar del av det vardagliga livet händer det att man delar med sig av tankar eller information som ibland kan vara till skada för antingen en själv eller någon annan. Det är lite för lätt att det händer - för allt du postar på dina medier med det där enda lilla klicket kan finnas där för evigt.
   Dina sociala medier representerar dig. Även om vi som Star Stable-spelare ofta är rätt anonyma så är det faktiskt inte omöjligt att spåra upp det vi gör på våra medier. Jag har själv valt att vara väldigt anonym - jag undviker att berätta mitt namn, vill inte prata mycket om mitt jobb och vill inte visa hur jag ser ut, men ni vet mina åsikter, mina känslor och mina funderingar. Det är ett aktivt val jag har gjort, för det är så jag vill synas på sociala medier. Det betyder inte att jag kan dela med mig av vilka åsikter som helst, utan vissa saker måste man vara försiktig att uttrycka sig om. Jag har byggt mitt "varumärke" Monokerus under snart fyra år och det har jag gjort med omsorg. Jag vet hur jag inte vill framstå på mina medier och jag vet vad jag kan prata om, vilket är en stor anledning till att jag idag är där jag är inom t ex Star Stable där jag nu har ett stabilt och öppet samarbete med Star Stable Online vilket egentligen helt ursprungligen grundar sig i mina sociala medier. Det var tack vare dem som SSO-teamet såg mig och valde att kontakta mig till att börja med.
   Det kan dock också gå åt helt andra hållet. Jag förstår fullt ut att Ridsportförbundet just nu inte vill kopplas samman med Nellie Berntsson om hon öppet, på sina enormt stora kanaler, berättat om hur litet hennes förtroende för vissa ledare inom förbundet är. Vilka signaler sänder då förbundet ut om de säger "välkommen att arbeta med oss"? Är det okej att sitta och skriva negativa saker om sina arbetsgivare online? Jag blir själv uppriktigt förvånad över att man kan räkna med att få jobba med någon man skrivit negativt om online på plattformar som läses av tusentals människor dagligen. Det är stor skillnad på att öppet uttrycka sig med konstruktiv kritik och att enbart utmåla sig som offer, särskilt då man ser det från företagets sida.
   Jag vill här tillägga att jag inte vill säga om det är Nellie eller förbundet som har rätt, utan hela mitt syfte med den här texten är de konsekvenser man faktiskt måste räkna med då man skriver på sociala medier.
 
   Hur du framstår på dina sociala medier påverkar dig inte bara här och nu, utan det kan faktiskt påverka dig även många år framåt. Därför kan det ibland vara bra att fundera över om alla strider är värda att ta - och jag tycker det är bra att Ridsportförbundet nu ska utveckla regler om hur ryttare som ska representera Sverige får uttrycka sig på sociala medier för att vara en god förebild och representant. Det många verkar ha missat i debatten är att det inte bara handlar om en ung flicka om inte får säga vad hon vill, utan det handlar om ett företag som vill ha representanter som inte pratar illa om företaget.
   Sen anser jag självklart att kritik ska få förekomma, men det behöver inte alltid ske där hela världen kan se på.
 
 


Filipa

Bra inlägg, jag visste inte ens att den här debatten pågick men du förklarade bra. En av sakerna som gör att jag aktivt besöker din blogg (utöver alla fina bilder och välgenomtänkta inlägg och tankar) är just att du aldrig skriver för att såra någon, du tar verkligen ansvar för vad du skriver. Jag har inga som helst problem med att du vill va anonym, ditt namn, jobb och liknande spelar ju ingen roll i dina fantastiska inlägg (mer än var din tid tar vägen, jag är otroligt imponerad över hur du får din tid att gå ihop med fritid, YT, blogg och jobb❤️). Tycker det är bra att du tar upp sånthär, i bl.a debatter är många väldigt duktiga och ivriga på att klaga och hata på den ena parten utan att ha alla bakgrundsfakta...

Smulan

Så sjukt bra och viktigt inlägg! :)

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.