Chrome Pointer

Bristen på hästspel

   Det här inlägget är önskat av Rose Shadowlee - glöm inte att besöka hennes blogg och kika in på hennes YouTube-kanal!

 
   De senaste åren har det varit en enorm brist på hästspel. Det kan man faktiskt tycka är jättekonstigt. SSO är just nu (vad jag vet) ensamma om att erbjuda ett hästspel utvecklat senare än typ 2012 (det är ju helt fortgående) och med tanke på att det faktiskt går rätt bra för företaget (vilket syns iom t ex. ökad kvalité på spelet, event, produktion av app osv) så är det faktiskt lite konstigt att ingen annan dyker upp och försöker claima tronen som världens största och bästa datorspel om hästar. Alicia Online försökte och föll. My Horse Friends försökte och föll. Riding High ska vi inte ens prata om. Riding Out försökte, men är långt ifrån framme och har troligen svårt att hitta ett flöde av nya spelare eftersom det inte ens går att testa spelet gratis. Jag tror iofs inte att Star Stable någonsin kommer få en riktig konkurrent i Riding Out, med tanke på hur deras hästar ser ut och rör sig - det verkar vara ett hästspel som fokuserat på allt annat förutom hästarna i sig. Skumt. (De är dock inte ensamma om det - se bara på Horsez, med magisk grafik och hästar som såg ut som Garnoks avkomma)
 
   Spelet Horsez var riktigt bra - men hur tänkte de med de där hästarna?!
 
   Om man bortser från ovan nämnda tre exempel så finns det faktiskt inga PC-spel med hästar som huvudinrikting längre. Jag undrar lite om det kan bero på att spel på CD-ROM, alltså skiva, är på väg bort ur tiden. Numera verkar allt bygga på nedladdning, och det är ett enormt fokus på appar. Dagens barn frågar inte efter "spel" eller "program" - de frågar efter "app". Förra veckan laddade jag ner alla gratis hästappar jag kunde hitta i researchsyfte för det här inlägget, men fann mig rätt besviken. Det i särklass bästa jag hittat är två appar som heter My Horse (som jag började spela redan i gymnasiet, men jag tycker fortfarande inte att något slår det nära fem år senare) och en som heter Pony Trails. Lite kan kanske bero på att jag är rätt kräsen med mina appar, så jag går inte med på vad som helst då det kommer till att käka upp utrymme på min stackars gamla iPad.
 
   Här ser ni lite från Pony Trails, som är ett väldigt trevligt spel som dock är nästan fyra år gammalt.
 
   Varför finns det då inga PC-spel då det är tydligt att det finns publik för det? Det är ju inte för intet som Star Stable förra året hade över 6 miljoner registrerade användare. The Sims svämmar över med custom made content där spelare själva gör grejer runt hästar, då det helt enkelt inte finns ngåra spel som gör det åt dem.
   Är det så att målgruppen, alltså unga tjejer, helt glöms bort inom spelvärlden? Om jag bläddrar igenom Steam ser jag många, många spel som vid en slö anblick verkar handla om krig och vapen och grejer som generellt inte brukar locka tjejer i åldrarna 9 till 14. Eller brukade? Mentaliteten kan ju vara annorlunda jämtemot då jag var i den åldern. Tror spelutvecklare att intresset inte finns?
 
   Horse Life 2 är det sista PC-spelet på CD-ROM som åtminstone jag känner till inom den här genren.
 
   Exakt vad som orsakat att vi inte fått några hästspel efter Horse Life 2 och Häst & Ponny-spelen, det vet inte jag. Har ni några idéer angående varför hästar glöms bort som genre?






Vilda Snownight

Jag har varit lite intresserad av att bli programmerare och jag har hört att det finns väldigt få tjejer som utvecklar spel och det är stort behov av dem. När jag gick in på en inledning för datakurs till ett gymnasium blev läraren jätteglad haha. xD

Därför kanske det lätt blir mycket bil och krigsspel, för att majoriteten som utvecklar spelen är killar. För att inte tala om att i vissa spel har tjejerna inget på sig och ser ut som typ sexobjekt...

Men vem vet? Om 10 år när alla sso spelare som vill bli spelutvecklare, det känns som om det finns en hel del eftersom jag har hört om många som vill jobba på sso, kanske det dyker upp några fler hästspel? :)

Valle

Tyckte riding high såg bra ut, tills dom gav upp och inte gav något till sina följare. Dom hade ju blivit skänkta pengar för att spelet skulle uppgraderas, men icke. Alicia Online är uppe igen och växer som aldrig förut, och det är på engleska. Riding out tycker jag ser tråkigt ut, än så länge. Ser inte mycket häst i det, och jag vet varken om jag ska säga bu eller bä om deras bygg system. Hästarna är fina, men deras uppdrags system är inte lika fint. Dom utvecklas ju, så vi får väl se i framtiden. Med jag tycker inte det är bra att man måste betala för beta, på ett spel som kanske inte har någon sorts framtid alls.

Svar: Riding High har alltid varit fusk och båg, nu har de bara gett upp på att försöka locka in nya fans :/
Esmeralda Silverforce

Michaela

Jag skulle gissa på, precis som du nämnde, att mycket fokus ligger på appar. Arbetar själv på en förskola på en avdelning med barn i åldern 1-3 år, och de förstår alla precis hur en iPad fungerar.

Tycker det hela är ännu skummare om man tänker på hur stort intresset för hästar är i världen.

Personligen så tycker jag det är kul att spela det som klassificeras som "killspel" med, men det finns ju en anledning till att jag även spelar SSO, som inte är inriktat till min målgrupp överhuvudtaget.

Jag spelade också my horse and me eller vad de nu hette, men det var ju utspelat på ett par timmar i stort sett. Förstår inte att inte fler företag lagt märke till hur stort SSO är och försökt kapitalisera på det med sitt egen onlinespel. Tråkigt att de som är i de yngre tonåren idag inte kan få tag i hästspel lika enkelt som vi fick. Tänk med dagens grafik liksom, hade varit underbart.

Kendra Hawkson

Jag är inte alls insatt i branschen men skulle tro att det handlar om pengar/efterfrågan. Det kostar ju en del att utveckla ett spel och tekniken har gått framåt. Många spel erbjuder idag grym grafik och mycket detaljer. Spelare har väl också högre krav på hur ett spel ska vara och det kanske inte är någon som vågar satsa på ett hästspel (förutom sso) eftersom vi ändå är en ganska liten målgrupp. Lättast är väl också att kanske vända sig till en äldre målgrupp som betalar mer. Ett hästspel klassas ju ofta som nåt för yngre vilket kanske genererar mindre pengar och lockar mindre att utveckla än tex ett krigsspel. I framtiden tror jag dock att utvecklarna får upp ögonen för oss! Både äldre och många tjejer har ju de senaste åren visat mer intresse för spel allmänt och detta öppnar ju upp för en bättre marknad :)

Alexandra

Hej Esme! Om man vill önska ett inlägg, kan bara skriva en kommentar? :)

Svar: Yes!
Esmeralda Silverforce

Rose Shadowlee

Mycket intressant läsning!

Quinn Catforce

Jag undrar varför det inte finnsnågra Xbox spel som handlar om hästar? Har kollat i flera butiker men det ända som finns är typ krigsspel och sånt... Brorsan är väl glad iallafall!😅😂

Emma Diamondluck

Jag tror att det kanske bara kommer krig spel för att som du sa dom tror att dom yngre tjejerna inte spelar spel, (rätta mig om du nu inte menade det) jag vet några, eller ganska många, killar i tonåren som spelar krig spel, då kanske dom som gör spelen tycker att dom tjänar bra pengar på det spm gör och inte vill sluta med att göra krig spel?

Tänk hur bra dom skulle göra häst spel med den grafiken dom har...! (Vet ett spel som jag såg en video på för att se om det va intressant för mig men det va det inte)

Asså jag har ingen aning om det jag säger är rätt men det är mina tankar :)

Gabrielle Northstar

Nu upprepar jag säkert en del som andra redan har skrivet,men. Jag tror det finns flera anledningar. Dels är det för att många som spelar hästspel inte har något större intresse för gaming i övrigt, vilket gör att man blir begränsad i hur "bra" man kan göra spelet, eftersom många inte har tillgång till en vettig speldator eller konsol. Samtidigt som målgruppen ser hur moderna spel av andra kategorier ser ut och efterfrågar hästspel av liknade kvalité utan att kanske inse vad som krävs för att utveckla och finansiera ett sånt spel.

Hästspel riktar sig oftast till den yngre målgruppen, vilket resulterar i att spelet ofta blir väldigt rosa och fluffigt(för det är ju vad alla unga tjejer gillar).
Sen verkar det vara väldigt svårt att göra ett bra gameplay till ett hästspel, tyvärr blir hästen oftast bara ett fordon i valfri färg utan något egentligen beteende för att snabbast ta sig från punkt A till punkt B.

Alternativt är det ett mycket medvetet val av utvecklarna, eftersom vi(eller iallafall jag) i desperation på jakt efter hästspel börjar spela andra spel, enbart för att de har välanimerade hästar. Jag köpte t.ex. Red Dead Redemption ENBART för att det var fina hästar med i spelet.

Sen kan man alltid drömma om att någon väljer att göra om Arvet från Rosemond Hill med dagens grafik och AI. :)

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.