Chrome Pointer

Photoshop för SSO-spelare - Linearts

   Nu är det ju så att linearts är väldigt, väldigt populärt att använda sig av som SSO-redigerare. Då kommer den självklara frågan - vad är en lineart?
 
   Linjekonst, om vi översätter rakt av. Vad kan det möjligen innebära? Konturer. Det är lite som att sitta med en målarbok.
   Jag använder mig av lineart som jag målar själv med referensbilder. Jag delar inte med mig av min lineart, och that's that. Det finns gratis linearts på t ex. DeviantArt. Man kan också Googla på, förslagsvis, "horse lineart". Om ni använder er av en lineart som inte är er egen, se till att ni följer konstnärens regler för verket och hävda inte att ni har gjort linearten själva.
 
   Okej, vad är nu det allra viktigaste att tänka på? Jo, ni måste använda er av lager. Om ni inte kan använda er av lager kan inte inte använda er av tekniken på det här sättet. Hur använder man sig av lager? Se mitt kursavsnitt om den saken.
 
   Steg 1: Om du målar en egen lineart, gör den på ett eget lager med ingenting annat på. Om du använder dig av en lineart från nätet, se till att den är har en genomskinlig bakgrund. Om du letar bilder via Google, kolla upp varifrån bilden EGENTLIGEN kommer så att du kan dubbelkolla om du verkligen får använda den. Bara för att det finns på Google får man inte ta det!
   Hursom här har jag Googlat efter lineart och hittat en bild. Konstnären bakom den här bilden har många gratis linearts, och de små rutorna visar att bilden är genomskinlig. Det ska INTE vara vit bakgrund till linearten, man vill se rutorna.
 
 
   Steg 2: Då du är bergsäker på att du får använda dig av bilden kan du spara den till din dator och öppna den i ditt redigeringsprogram. Sedan skapar du ett nytt lager UNDER bilden. Konturen ska alltid vara högst upp, så att du kan se den.
 
   Steg 3: Sen då? Jo, dags att klippa, klistra, måla och sudda. Dölj konturen ofta (se avsnittet om lager igen) för att se hur det hela ser ut utan linearten. Man kan välja att ha kvar sin lineart; jag tar alltid bort den i slutänden och ser till att skugga ordentligt istället.
 
   Om ni undrar hur man klipper och klistrar, se det här avsnittet.
 
   Här nedan ser ni ett typiskt exempel på hur jag gör.
 


Juliette Shypie

Tack! Hjälpte mycket. Jag har inte samma PS som dig utan en gammal version som heter Photoshop 7.0. Jag ska sätta mig och klura lite. VILL bli lika bra som du! Pöss <3

Svar: Version gör ingen skillnad! Det finns ett par nya funktioner i de nyare versionerna, men så som jag arbetar skulle jag klara mig minst lika bra i mitt originalprogram Photoshop Elements 4.0 (som jag använde för första gången för tio år sedan). Jag valde att gå över till CS6 i princip enbart för att jag ville ha dess nya UI med grå text på svart bakgrund, som jag tycker är trevligare att arbeta med :)
Esmeralda Silverforce

Sofie Northbard

Det skulle vara kul om du visade någon fång när du målar linearten också! :D

Svar: Kommer tyvärr inte hända, som jag har sagt många gånger förut.
Esmeralda Silverforce

Rose Skystar

Jag har ett problem!
Jag använder photoshop CC men när jag har bilder med rutor kan jag bara använda färgerna vit,svart och gråa nyanser...
hjälp?

Svar: Se till så att arket du öppnar (då du väljer "nytt" och ska börja på en ny bild) blir i färgläget RGB.
Esmeralda Silverforce

Rose Skystar

Det har även blivit knas, om jag målar en bild med röd färg så kan jag inte måla med blått över...
färgen hamnar lixsom under

Svar: Då låter det som att det är knas med dina lager.
Esmeralda Silverforce

Tilde Darkstorm

När man lånar från Google och ska spara på sin dator och få det i ps format, hur gör man? Jag har alltid kopierat och klistrat in i paint och sparar som png bild. Och då ritar jag min lineart över den på ett nytt lager så att den riktiga linearten blir som referens (Allt i ps såklart). Men hur gör jag för att få en färdig lineart med tom bakgrund i ps format?

Svar: Högerklicka på en PNG-bild, spara, öppna i PS via programmets meny.
Esmeralda Silverforce

Izabella Nightbaker

Bilderna som jag klistrade in i gimp blev alltid svartvita, men tack vare att ni skrev det lite ovanför här så hjälpte det väldigt mycket o förstår nu vad jag gjorde fel! Tack :D Vet du någon bra devineart som har gratis bilder på ponnys? :)

Svar: Kul att du kunde lösa problemet! Tyvärr, eftersom jag inte använder mig av andras lineart har jag ingen som helst koll på specifika personer.
Esmeralda Silverforce

Sofie Frienddotter

Jag undrar om du skulle kunna göra ett inlägg där man gör sadlar??

Svar: Hade tänkt göra det men inte kommit till skott. Tack för påminnelsen!
Esmeralda Silverforce

Linnea Wolfbaker

Hej Esme!

Jag vill bara säga några saker innan jag börjar berätta, jag vet att detta är ett gammalt inlägg ska jag säga först, sen var det att jag är typ 10 minuter efter allt och andra. Såe..

Jag undrar om det är de bilderna som den EDUSICA som det står free lineart på (om det gör det, är lat så orka titta) som man får låna, till exempel den du har på bilden? :3 heheh

Svar: Det är gratisbilder, ja, men läs användarvillkoren innan du använder en bild!
Esmeralda Silverforce

Victoria Eveninggirl

Jag undrar hur man kan rotera bilden eller göra så att bilden blir spegelvänt :)

Rebecca Spiderstar

Hej jag undrar vad man ska söka på för att hitta fina linjer till hästar.

Svar: Googla på "lineart horse"?
Esmeralda Silverforce

Ellen Eveninggirl

Hej Esme! Hur gör man så att det blir typ.. lite svårt att förklara men ska försöka xD På din video som är ovanför kommentarerna. Du klistrar ju in huvudet från hästen. När du klistarar in huvudet i mallen så syns ju mallans sträck så man ser vart man ska sudda. Hur gör man så det blir så? Blir snart tokig för det fungerar inte för mig, jag försöker kolla på videon och se hur du gör men det går inte -.- Snälla hjälp ♥

Svar: Läs inlägget igen och se stycket "Det allra viktigaste att tänka på" ^^
Esmeralda Silverforce

Ellen Eveninggirl

Förlåt.. jag förstår inte riktigt. Vad skulle jag läsa igen? Om du menar på detta inlägg så har jag läst det flera gånger. Vad menar du med " Det allra viktigaste att tänka på"? ♥

Svar: "Okej, vad är nu det allra viktigaste att tänka på? Jo, ni måste använda er av lager. Om ni inte kan använda er av lager kan inte inte använda er av tekniken på det här sättet. Hur använder man sig av lager? Se mitt kursavsnitt om den saken." Leta upp det stycket i texten och klicka på den färgade texten.
Esmeralda Silverforce

Ellen Eveninggirl

Asså förlåt. Men jag gör som det står men det går inte. Jag har sökt på google, kollat på massor med video klipp och försökt men det går inte.. ♥

Svar: http://monokerus.se/2014/june/photoshop-for-sso-spelare-hur-olika-lager-fungerar.html Mer än såhär kan jag inte hjälpa dig, sorry!
Esmeralda Silverforce

Luca Moonriver

använder du lazy nezumi när du gör linearts? annars rekomenderar jag det jätte mycket!

Svar: Vad i hela farao är det? GOOGLE NÄSTA
Esmeralda Silverforce

Hannah Fogwater

Hej Esme. Igår fick jag photoshop av pappa och har tidigare redigerat lite i Gimp. Jag förstår inte riktigt lager och då jag har försökt att lägga in linearts i min bild blir bara hela bilden svart. Vet du vad det är för problem? Ps. redigerar i Cs6

Svar: Det låter som att du försöker dra över en bild direkt från webben in i programmet? PNGs blir svarta om du gör på det sättet, och du måste spara bilden till din dator och sedan öppna den bilden i Photoshop för att öppna upp den. Du kan också läsa mer här: http://monokerus.se/2015/march/masterpost-photoshop-for-sso-spelare.html
Esmeralda Silverforce

Johanna Westborn

Hej!

Googlade efter hjälp med Photoshop och din sida kom upp! Ville bara tacka, så här i mer än 2 års efterhand för kursen! Har lärt mig mycket och är sugen på att utvecklas! Du gör ett grymt jobb! Ha en bra dag!

Hannah Southball

Hej!

Med genomskinliga bilder (man ser rutorna på själva bilden.) För mig går det endast att göra det med de som har små rutor, men när man gör med de stora så ser man inte linjerna på linearten. Jag behöver verkligen hjälp med detta och hoppas du svarar. <3
PS. svara gärna hur man går till väga

KRAM

Svar: Om du faktiskt ser rutorna på bilden även i en Googlesökning så är det inte en egentlig PNG.
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.