Chrome Pointer

Stopp och stanna upp!

   Det är jättemånga som skickar meddelanden till mig på Instagram med selfies på dem själva. Oftast är det flickor under 13 år, av bilderna att döma. Kanske oerhört oskyldigt - men jag tycker det är obehagligt. Jag vill inte ha bilder på människor jag inte känner, det känns bara skumt. Jag är också ganska mycket äldre än de flickor som skickar bilder och jag känner mig mest som den oroliga mamman som tänker "gud, tänk om fel person ser det här" - för det FINNS människor på nätet som verkligen inte är att lita på.
 
   Oavsett vem du är, vilket kön du identifierar dig som, hur gammal du är osv - var försiktig med vad du visar på nätet. Särskilt då ni visar det för främlingar. Om det gäller någon du lärt känna via nätet ska du nästan vara ännu mer försiktig. Det var en pedofil i farten på Minecraft för inte så länge sedan, och dessa människor är experter på att få andra människor att känna sig trygga och ge ut detaljer de absolut inte ska ge ut.
   Jag tvivlar på att ens hälften av er läsare har föräldrar som vet vad ni gör på nätet, och jag tror knappast att många av er vill dela med er av vad ni gör på nätet, men det är så oerhört viktigt att ibland prata med en vuxen om saker som kan hända på internet. Kommer ni ihåg då en flicka utpressades till att berätta sina föräldrars kontouppgifter? Sånt och mycket annat hemskt kan undvikas om man bara vet vad man ska ta sig till i den situationen.
 
   Och om ni nu ändå ska skicka selfies - skicka dem för farao inte till mig. Jag tänker fortsätta vara en hönsmamma (mina vänner kallar mig för Hönan för att jag är en sån hönsmamma, visste ni det?) och försöka nå ut om nätsäkerhet, men jag vill fortfarande inte få selfies från barn. Det känns inte rätt.






Lilly Greenmountain

Bra skrivet Esme! Jag blir med förbryllad över hur ungdomarna lämnar ut sig själva. Jag är själv en sådär orolig mamma, började spela för få ett hum om vad det var för spel. Nu så här två år senare spelar jag fortfarande med liv och lust för det är ett underbart spel. 😊

Sabrina Eastforest

Fattar inte hur de tänker när de helt randomly skickar selfies till dig :P det borde finnas en åldergräns på att använda internet för barn vet ju inte vad de håller på med, går runt i olika sidor o spel och tror de kan lita på alla de träffar osv.

Ruby dolphincake

Hejsan! Jag har gett ut min ålder på sso men är det också en sån där information som man inte ger ut? Snälla Esme svara för jag vill verkligen vara säker på sso. Och en annan grej en gång sa en sso spelare till mig hennes telefon nummer vilken var sjukt onödigt


Från ett stort fan Ruby

Svar: Enligt Star Stables regler ska man helst inte ge ut någon personlig information om sig själv, men det är väldigt svårt att undvika. Om du känner dig osäker på vad som är okej att prata om då det kommer till dig själv, prata gärna med dina föräldrar och säg rakt på sak att du vill ha lite råd om vad som är lämpligt. Om en spelare försöker ge dig sitt telefonnummer bör du säga nej - och berätta gärna för spelaren att det är för henoms egen trygghets skull som hen inte ska lämna ut sitt nummer till okända människor.
Esmeralda Silverforce

Ebba

Jag sa vad jag hette till en person.. Men inte efternamnet (TUUUUR) och efter blev jag liksom jätterädd. Jag trodde att de skulle vara en vuxen,som skulle komma och ta mig,men jag berättade för mina föräldrar och de sa att jag kunde vara lugn,eftersom de inte hade mitt efternamn,men att ALDRIG mer säga något sånt.

Jättebra skrivet! Ändå ganska tur att de skickat till den snälla hönsmamman Esme!! ;) Men man ska ju inte göra så...

Jag har sagt min ålder varje gång någon frågar,men jag ska sluta nu! (Ditt svar på förra komentaren)

ÄLSKAR DIIIIG!! Förresten! Vilket n

Ebba

Vilket nummer har pennys spellista?
Hur många avsnitt finns det av Pennygirl?

Tryckte på skicka...Typiskt mig

Svar: Spellistorna har inga nummer. Man bara klickar på "spellistor" på en YouTube-kanal för att se alla som finns på kanalen. Om det finns många (som t ex på min kanal) kan man behöva klicka på ett plustecken längst bak i listorna för att visa fler. Vet inte hur många avsnitt jag har lagt upp, typ tre?
Esmeralda Silverforce

Alina Bravedawn

Jag vill känna mig säker på nätet. Jag har inte instagram eller Facebook eller någon sån sida för jag vill känna mig säker. Man vecka aldrig vem det är som kollar in dom bilderna. Och för det andra är det ju insta som äger dom bilderna ungefär och därför kommer dom ju alltid finnas kvar där. Jag är en väldig
rädd Persson och vill verkligen inte att någon blir inblandad i något sånt. Det var en person som hade sms del och det kom till mig. Och när jag då skickade tillbaka och sa att han hade gjort deg ville han ha min mammas telefon numer. Vi gick in på Google och försökte göra något men han bara fortsatte och tillslut så slutade han. Man ska inte ge ut något. Jag har gett ut min ålder men då måste jag veta vem personen är och pratat med den tidigare.

Och varför ska du behöva se bilder på andra. Det är inte säkert att du kommer ihåg dom. Men det är bra att du noga.

Felicia Kittenstar

Läskigt att random personer skickar selfies till dig O.o
Jag är jätterädd om mig själv och mina personliga uppgifter, säger till i globala om det är någon som frågar t.ex. "Vad heter ni?" "Vart bor ni?" Osv.
Usch, man kan aldrig känna sig trygg på nätet! Pedofiler, näthatare och andra skumma typer som hänger ut andra, försöker få reda på andras detaljer osv.

Jättebra skrivet! :)

Fiona Underland

Åh ja. Jag ryser varje gång en ung spelare vill berätta personliga uppgifter om sig själv, och andra, för mig. Tänk om jag hade varit fel person. Jag frågar ALDRIG om den typen av uppgifter, och gör allt för att förhindra att de små talar om det för mig. - "Stopp! Jag varken behöver eller vill veta det där!" - Jag är alltid ärlig om att jag är en vuxen kvinna, men inte alla människor där ute är det. Just därför ska man lämna privata uppgifter utanför spelvärlden. Jag är alltid snäll och tycker att det är trevligt att småprata. Men jag behöver inte veta vad du heter, och jag vill definitivt inte veta vad dina familjemedlemmar samt vänner heter, vad de (och du) gör och var de (och du) bor. Du är en karaktär i ett spel som är trevlig att småchatta och spela ihop med, inget mer. Jag är gärna vän med dig i spelet, som karaktär, men jag vill inte ha någonting att göra med dig utanför spelet.

Annabelle Seamountain

Heej! Jag ser att många här i kommentarsfältet är rädda för att lämna ut sin ålder eller förnamn och ni ska vet att det är HELT ofarligt! Om jag får veta att någon på SSO är 14 år, hur ska jag då veta vem hon är? Det spelar ingen roll hur gammal hon är, står oftast ändå inget om det på eniro eller de där hemsidorna.

Telefon nummer och boende är värre! Om någon ger mig sitt telefon nummer kan jag lätt söka upp telefon numret på olika hemsidor på google eller någon annan webbplats, och få reda på allt! Lättare blir det om jag får reda på både telefon nummer och boende ;)
Telefon nummer är lixom som registrerings nummer på en bil ;D

Förnamn är inte alls farligt, om du säger att du heter Linn så kan jag inte direkt söka upp Linn på eniro, eftersom det viss flera tusen Linn i Sverige! Om någon ger ut sin

Facebook (asså privata fb inte SSO fb om de har ;D) så är det inte heller bra, eftersom man har väldigt mycket privat information där. På Facebook kan man nämligen se personens föräldrar, vilket gör att allt blir mycket lättare att söka upp. Föräldrarna är ju över 18 år, och finns på Eniro och alla hemsidor ;D.

Om ni undrar hur jag har koll på det här så är jag ingen pedofil, så ni vet ahaahHAh XD
Men min syster och min systers kompis och jag brukar ibland söka upp kända youtubers adress och nummer, bara för skoj asså ;D. Kändisar finns aldrig på såna där hemsidor ;(

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.