Chrome Pointer

Det är alltid okej att vara kille

   Om du läser en bok, eller tittar på en film, händer det aldrig att du tänker "men hallå varför är huvudkaraktären en kille/tjej/annat kön, den borde ju vara kille/tjej/annat kön?", eller hur? Det är ju inte så att jag läser Sagan om Ringen och tycker att Frodo ska bytas ut mot Frida, eller hur?
   Vi kan använda samma teori i Star Stable Online. För egentligen är det samma grej, bara det att vi får välja vad huvudpersonen ska heta, och välja utseende samt kompanjon (häst/husdjur). Eller hur? Den officiella förklaringen har länge varit "historien handlar om en tjej", vi har bara lyxen att få bestämma hur hon ska se ut istället för att x antal miljoner Lara Crofts spinger runt på Jorvik.
 
   Ja, ni ser vilken debatt jag håller på att hoppa in i igen. "Varför finns det inte killkaraktärer i SSO? Killarna kanske inte vill spela som tjejer och det är diskriminerande". Så brukar det låta. (Vissa säger att det är sexism, men jag tror inte att de vet vad ordet betyder.) Emedan jag absolut köper argumenten om att storyn handlar om en tjej, för det är helt logiskt i mina öron/ögon, så finns det en punkt jag vill lyfta här.
   Det finns många, många tjejer som spelar som killkaraktärer i de spel de spelar. Däremot är det inte alls lika många killar som spelar som tjejer. Jag ser en väldigt enkel förklaring på det här - det är okej att vara kille, men som tjej är du alltid lite sämre oavsett hur cool du egentligen är.
 
 
 
   Tänk dig en tjej. Hon har tragiskt förlorat sina föräldrar, men har ärvt pengar och är så rik att hon inte behöver jobba en dag i sitt liv. I princip alla män hon möter faller för henne men hon undviker alltid långvariga relationer för hon har vigt sitt liv åt vad rätt och gott för mänskligheten. Hon är superintelligent, är atletisk på samma nivå som en olympisk idrottare och ser fantastiskt bra ut. Hon gnags ner av stora mängder ångest, men hon är inte mindre åtråvärd för det. Hon har inga superkrafter, men hon är en superhjälte och hon är ofta bättre på allt än även hennes superhjälte-vänner, för ja, såna har hon också. Hon är så grym att till inte ens hennes fiender kan motsäga sig det. Vännerna är henne evigt trogen trots att hon behandlar dem rätt illa. De hyser stor respekt för henne, är nästan lite rädda för henne, och lyder hennes order utan minsta tvekan. Hon kan planera för allt och har alltid rätt.
   Ugh, vilken idealiserad karaktär, den här tjejen är ju bara för mycket - men läs en gång till. Och byt kön.
 
 
 
   Hej Batman.
 
 
 
   (Jag kan inte ta cred för Batman-storyn själv, men den är ett fantastiskt bra exempel. Det visar också på hur bra vi tjejer är på att nedvärdera vårt eget kön, för majoriteten av de som läser ovanstående story reagerar automatiskt negativt på att det är en tjej som är och fungerar på det sättet. Ni som inte tyckte det var konstigt alls - congratz, ni är steget längre mot även undermedveten jämställdhet!)
 
 
 
 
   Samhället rör sig framåt och blir mer jämställt, men let's face it, det kommer alltid vara lite sämre att vara tjej. Vi tjejer kan tänka oss att vara killar - det är helt okej för tjejer att klä sig och bete sig lite pojkaktigt, men om en kille sminkar sig och går i kjol kan han bli allt från mobbad till dödad. Nu säger jag inte att transmän inte har det svårt, men det är alltid lite mer okej att vara kille. Så länge som du inte håller på med hästar på hobbynivå förstås, för då är det bögigt om du är kille och alla glömmer lämpligt nog att i början av nittonhundratalet var det nästan uteslutande män som höll på med hästar eftersom det ansågs som mansgöra. Och alla glömmer lämpligt nog att sporten ÄR mansdominerad i de höga ryttarklasserna. Människor är dock mycket duktiga på att vrida situationer så att de passar för stunden, särskilt om det kommer till förtryck.
 
 
   Det är okej att vara tjej. Det är lika okej för killar att spela spel som tjejkaraktärer, som det är för tjejer att spela som pojkkaraktärer. Jag spelar ju inte Harry Potter-spelen mindre för att jag spelar som Harry, så varför ska en kille spela SSO mindre för att han är en asgrym Soul Rider? Det är bra att killarna vågar spela som tjejer, så vi ska inte nedvärdera oss själva genom att säga "stackars grabb, vi måste se till så att du får spela som kille för det kan ju inte vara kul att spela som tjej". Säg istället "wow vad kul att du faktiskt spelar det här roliga spelet, four for you Glen Coco, you go Glen Coco!"
 
 
 
 
   Det här är en bra anledning till varför feminism behövs. Feminism handlar inte om att män är dåliga, det handlar om att alla människor ska ha samma värde. Och det innefattar att man inte ska behöva gnälla över att en tjej är huvudpersonen i en episk historia. Och, jag tycker faktiskt det är problematiskt då man säger "ni killar är värda mer än att spela som tjejer" - för det finns så många valmöjligheter i spelet att man faktiskt i princip kan se ut som en kille ändå. Om ni vill stoppa diskriminering, visa folk att det inte är något fel med att vara tjej.
 
 
 
   EDIT: Precis som Capu klokt nämnde i en kommentar så är det många som inte vet vad ordet Feminism betyder. Det är väldigt tråkigt. Om ni snabbt och enkelt vill läsa lite om varför det där viktigt att vara feminist kan ni klicka HÄR.
   Btw nämnde jag bara feminism i förbigående men det känns som att folk hakar upp sig just på ordet. Hela meningen med det här inlägget är att vi är väldigt snabba med att tycka synd om killarna i spelet, trots att de oftast inte har något alls emot att spela som en tjejkaraktär. Visa lite girlpower och tyck det är roligt att killarna inte har något emot det istället!


Vilda Skystorm

Preach

Sally Hawklord

Superbra skrivet! I löv it*.*

Ida Clouddotter

Jätte bra skrivet!!👻😻

Sabrina Eastforest

Bra skrivet!

"Däremot är det inte alls lika många killar som spelar som tjejer." Faktiskt så gör dem det!

Det händer i onlinespel världen att killar hellre vill spela tjejkaraktärer. Det är vanligare än vad man kan tro. Jag har själv gått med i spelforum och det är samma tråd i off topic. "Why are guys playing as female characters?" så vanligt har det blivit att killar som är vana vid att spela killkaraktärer undrar varför andra killar vill spela som tjejer. Varför gör dem det? Oftast brukar de tycka om modellen mer och att kläder etc sitter bättre på tjejkaraktären än killkaraktären. Det finns också troll som tycker om att lura de andra killarna att tro att det är en riktig tjej bakom skärmen och därmed ger han gratis saker.

Och ja det är inget fel med att killar spelar sso med en tjej karaktär. SSO är mer inriktat för tjejer så därför är det inte många killar som spelar men det finns och det är kul.

Svar: Om vi ser statistiskt sett är jag dock ganska säker på att det finns fler killar som spelar som tjejkaraktär för att de tycker "höhö nu tror alla att jag är tjej" än de som tycker "ååh va nice att man kan spela som tjej, det vore kul", men jag förstår din poäng!
Esmeralda Silverforce

Cynthia Winterborn

Yeah, välkommen i världen av feminism! Förlåt, men ordet feminism är fortfarande diskriminerande för mig mot jämställdheten och vill uttrycker, att kvinnor ska styra istället av män. Det pekar bara på en sida och inte på jämställdheten. Jag kan bara le om dina förklaringar. Om man vill verkligen ha jämställdhet, så skulle det finnas med en manlig karaktär. Den här karaktären vore också snäll och artig som en flicka på samma sätt. SSO behöver inte ändra texterna eller uppgifterna. Så gör pojkar och flickor allt tillsammans på samma sätt. Det är jämställdhet för mig och inte, att man isolerar ett kön och menar: tänk dig i det andra! Kan du tänka dig i en kille? Det är en likadan grej. Det är så enkelt att tänka bara i lådor.

Man glömmer dessutom gärna bort, att det handlar här om barn och inte om vuxna, som har mer erfarenheter. De flesta spelarna vet inte, vad du menar och vad feminism betyder. Det är vuxens värld, där de vill växa i. Och då menar jag, att det finns ingen plats för politik i spelet SSO.

Svar: Jag kan absolut tänka mig i en kille. Det hela handlar om skadliga könsroller där. Varför ska det vara så fel att spela som en karaktär som inte är som en själv? Ska vi hellre släppa alla uppdateringar i ett år framöver medan SSO gör om kroppsmodeller och modellerar/målar om majoriteten av alla spelets kläder?
Och om spelare nu inte vet vad feminism är, varför tycker du det är så fel att jag berättar vad det är? Det känns ju väldigt instängt att du tycker det är fel då jag berättar om jämställdhet. Killar blir lätt mobbade om de visar några "flickaktiga" kvalitéer, och är det då fel att vi berättar för dem att det faktiskt är okej? Det är inte politik, det handlar om att vi hjälper individer med att bli mer öppensinnade och visa att de inte behöver bete sig på ett visst sätt bara för att de är ett annat kön.

Jag vill tyvärr inte ha fler kommentarer från dig på min blogg, för jag blir otroligt illa berörd av dina åsikter och jag vet sedan tidigare att du helt enkelt inte vill ändra ståndpunkt och därför finns det inget som jag egentligen kan säga dig, eftersom du har ingångsläget att jag har så otroligt fel.
Esmeralda Silverforce

Cookiecat - Rödhårig gamerbrud

Word. Jag är en person som helst ser att man kan välja kön i så många spel som möjligt, men håller med om det här med att många killar har inställningen att 'Det är dåligt att spela som en tjej'. Däremot har jag framför allt märkt att det gäller när man spelar en tjej som inte är speciellt sexualiserad. SSO karaktärerna är unga, nästan lite för smala tjejer utan enorma bröst eller urringningar. Men att spela som exempelvis Lara Croft (äldre modellerna), Ivy eller vem som helst från Dead or Alive blir mer okej just eftersom att bröst och sex appeal finns där.

Nikki Raincamp

Detta var helt fantastisk skrivet!
Får jag kopiera till Min blogg om jag ger dig cred :)?

Svar: Självklart får du det :)
Esmeralda Silverforce

Hedvig Highcamp

Superbra skrivet!

Daniela silentmoutain

Hej Esme undrar om du vet vad man ska göra om det bara visas 3 inlägg på bloggen vet du hur man ska göra???

Svar: Du kan googla på det - det är en mycket kort kodslinga som måste ändras på för att det ska fungera som det ska.
Esmeralda Silverforce

Linda Seastreet

Så bra! Oftast tänker inte jag på om jsg spelar som tjej eller kille, bara spelet är kul...

Anders Oldlund

Kunde inte sagt det bättre själv! 🍓

Capucine Papapoulos

Jag tycker att killkaraktärer hade varit roligt, mångsidighet är ju alltid roligt. Men isåfall skulle jag verkligen vilja att tjejkaraktärer kan köpa killkläder, och tvärtom. Samma frisyrer och smink osv. För så brukar det aldrig vara i spel. Utan då har tjejerna långt hår, smink och speciella kläder, medan killarna har kort hår, inget smink samt en speciell slags kläder. Det gillar jag inte. Jag tycker inte att folk borde ha problem att spela 'som en tjej' vem personen än är, för det är bara en karaktär. Men om det nu skulle komma killkaraktärer (dvs karaktärer med penis (som inte syns dock), för det är det enda som skiljer killar och tjejer - kroppen) så tycker jag det behövs det jag skrev ovan. Nu med flera hudfärger kan fler känna sig representerade. Om killkaraktärer kom så behöver ju folk som är födda som män men som är kvinnor, och folk som är födda som kvinnor men är män, också representeras. Det är viktigt tycker jag, att visa från tidig ålder att folk är olika, men det finns inget rätt eller fel.
Rätt krångligt blir det ju, med allt ställningstagande, så kanske det bästa är om det bara finns tjejkaraktärer och folk kan acceptera det faktum att det bara en karaktär.

My Purplelord

Jättebra skrivet Esme! Något som jag också tycker är ganska tråkigt är att när man bara kan vara tjej i ett spel så klagar alla, och det står tillochmed i tidningarna. Men när man bara kan vara kille så bryr sig ingen, om du fattar vad jag menar. ❤️

Rose Greenhill

Fantastiskt bra skrivet!

Esther Westhill

Veldig gode poenger, og veldig bra skrevet!

Lexi Östkulle

Cue the rounds of aplaudes... *rounds of appluades*. Det finns en buzzfeed video, som handlar om i princip detta, fast mer åt hållet att det är fel att vara medveten om att man ser bra ut som tjej, (t.ex så att killar kan ge dig en komplimang och göra din dag.) Ifall man är det är man narcissistisk, även om killar får tycka att de ser hur bra ut som helst.
Jag håller fullständigt med dig och batman referensen är underbar.

Svar: Batman-referensen är otroligt bra, för den visar väldigt tydligt hur olika vi reagerar på en person beroende på vilket kön den har. Något som verkligen är värt att se, för den hjälper till att visa hur trångsynta många av oss är. Jag har jättemycket fördomar, som jag arbetar med varje dag för att jag vill bli en bättre människa. Den här historien hjälpte mig en bit på vägen, för den fungerade lite som en väckarklocka första gången jag såg den.
Esmeralda Silverforce

Matilda Greenstone

Jag håller med i det stora hela, men skulle man vilja ha verklig jämställdhet skulle det vara att i alla spel kunna välja vilket kön man vill spela som. Inte att ha vissa spel med bara killkaraktärer och vissa med bara tjejkaraktärer.

Jag är inte heller en feminist. Jag tror på jämställdhet men jag är inte feminist.

Svar: Om du står för jämställdhet är du en feminist. Och man ska vara stolt över ordet, för det står för ALLAS lika värde, oavsett om du är kille, tjej eller ett annat kön. Du kan läsa lite här (väldigt kort text): http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/feminism/feminism-445
Esmeralda Silverforce

Capucine Papapoulos

Måste kommentera igen, för jag ser en del kommentarer 'jag tror på jämnställdhet men jag är inte feminist.' Tycker du att saker skall vara jämnställda är du feminist. Punkt. Att vissa personer är så naiva att de tror på vad obildade människor säger skrämmer mig. Att feminist skulle vara något som kämpar mer för kvinnor är helt fel. Feminism kämpar för jämnställdhet mellan ALLA sorters kön. Att det heter feminism (som i feminin, vilket då ska vara något 'kvinnligt' vilket är oerhört dumt för kvinnligt och manligt i mina öron är något av det dummaste som finns) är för att kvinnor länge har varit utsatta. Men tänk på det, många ord kommer från 'manligt', men där blir det inte mycket reaktion.

Svar: +1
Esmeralda Silverforce

ALICE

Åh äälskar minions!

Leah Dragondawn

Hej!

Svårt och känsligt ämne... Det gäller att välja sina ord väl...

Bra skrivet och jag håller med! :D

Jag tror det största problemet är att de flesta inte vet hela spelstoryn handlar om , dom ser inte den episka historien om fyra speciella tjejer som räddar världen från ondska, dom ser ett hästspel där man enbart kan spela som tjej...
(Detta då på ett negativt sätt som säger att killar inte kan hålla på med hästar)
Det är inget negativ med att vara tjej, tvärtom, det är awesome! Precis lika awesome som det är att vara kille!
Därför BORDE det vara helt okej för en kille att spela tjej och vice versa...
Vi är människor allihopa, oavsett kön och sexualitet!

Jag skulle gärna vilja se att man kunde spela som både kille, tjej eller ospecificerat i SSO. Dock tycker jag att det skulle ha varit så från början, nu är det lite för sent...Dom har redan en (episk) story om just en tjej som kommer rädda världen och det tycker jag att dom kan hålla fast vid. Bättre att dom lägger energin på annat episkt än att alltid vara så politiskt korrekt egentligen...
Däremot skulle jag bli über glad OM dom introducerade manliga karaktärer på ett BRA sätt! (Vilket känns väldigt svårt och långdraget i nu läget...)

Frankly bryr jag personligen inte ett jota om att killar inte "vågar" spela som tjejer... Detta skriver jag enbart för att jag som tjej vill ha möjligheten att spela som kille i ett hästspel!

Svar: Håller med om att det är ett känsligt ämne, och om man skriver så mycket som ett ord fel blir man så snabbt missförstådd...
Jag tror personligen inte att spelstoryn i sig är något som folk tänker på alls då de ber om killkaraktärer - de vill bara ha alternativet. Okej, det är ju ett bra tänk för jämställdhet är bra, men nu är det ju faktiskt så att det handlar om en tjej och där återkommer argumentet om spelstoryn.


Jag tror dock det är bra att faktiskt bry sig om killar som inte "vågar" spela som tjejer - för varför vågar de inte det? Om man ifrågasätter det och kommer till pudelns kärna kanske dessa killar inser att de kan spela även om det är ett "tjejspel" - och där har man spräckt några fördomar, vilket alltid är bra. Men, visst är det väl synd att det är så mycket mer accepterat att spela krigsspel än att spela hästspel? För det är nog ett av våra största problem, att spelet inte är "coolt" nog för att man ska våga stå upp för det.
Esmeralda Silverforce

Andrea Bravestone

Preach,

Fantastiskt bra skrivet!

Hade egentligen inte haft så jättemycket emot om man kunde vara kille på SSO, så länge det inte påverkar min historia, vilket också Alicia Starnight nämnde..

Håller dock med dig!

Martine Silverstone

Jag finner det ganska upprörande att många gärna hade sett även killkaraktärer på SSO. Jag förstår tanken, och jag kan förstår visionen om att det skulle vara jämställt, MEN - i dagens samhälle som är uppbyggt utav strukturer, bl.a patriarkala sådana är det inte jämställt att inkludera män i jämställdhetens namn då män fortfarande är privilegierade i förhållande till kvinnor.

Genom att tillsätta killar på t.ex SSO bekräftar man indirekt att killar behövs för att alla ska kunna spela spelet på¨samma villkor, vilket inte är sant. Det är alltid så att saker i samhället är automatiskt anpassat efter cis-män och att icke cis-män för påminna om att de vill inkluderas, och förändringar sker inte 100% av gångerna heller. Titta bara på den oerhört mansdominerade spelvärlden - som ju är högst relevant i sammanhanget.

Behöver vi verkligen anpassa SSO efter samhällets mans-norm för att göra killar mer bekväma i att spela SSO? Verkligen? Ligger inte problemet snarare i killar syn på tjejer - varför är det obekvämt och lustigt för en kille att spela en tjej?

Det beror oavkortat på den inrutade syn på kvinnor och män (icke-binära finns inte ens som alternativ idag, 2015) som människor ständigt matas med från det att de hittat sin väg ut ur sin mammas livmoder. Synen som talar om för oss hur hon, som flicka, ska betee sig, föra sig och klä sig. Hur hon ska leka. Synen som talar om för oss hur han, som pojke, ska betee sig, hur han ska leka och hur han ska klä sig. Samma syn som uppmuntrar pojkar till att använda sin kropp och flickor till att sitta stilla och vara kreativa.

Jag skulle kunna go on forever, men jag avslutar här. Jag hoppas någon (som inte redan ändrat sig efter detta fantastiskt väl utförda inlägg jag nu kommenterar) kanske tänker en extra gång.

Martine Silverstone

Leah Dragondawn

Det är just det att vi använder att killarna inte vågar spela tjej som ursäkt att ha killkaraktärer... Det finns bättre anledningar, helt enkelt, att man vill och att det kanske passar in i storyn

Jag håller med om att det är viktigt att även ifrågasätta varför dom inte vågar. Det finns ju lika många stereotyper, normer och krav hur man ska vara hos killar som hos tjejer. Det vore ju super att kunna bryta dom, men det är så mycket större än ett datorspel!
Att killar ska få spela killar löser ju inte det problemet precis.

Att kunna ge unga pojkar (och flickor) det självförtroendet att vara så passa säker i sig själv och kunna krossa normerna kräver mer än valet av karaktär i ett spel.

Jag skulle själv vilja se fler spel för både killar och tjejer, för hur många hästspel finns det egentligen där huvudkaraktären är en kille?!

Frågan är om tjej- och killkaraktärer ökar eller minskar jämlikheten... Enbart tjejer ger nästan stämpeln löjligt, enbart killar macho, både och ses väl jämställt men kan tolkas som att man inte ska behöva spela som det motsatta könet...

Personligen tycker jag att man inte riktigt kan blanda för mycket av den här diskussionen när man skapar ett spel inriktat för barn, o andra sidan är det väl bra att börja någonstans...

Det är så svårt när alla har så olika åsikter, jag är själv inte helt 100 på vad jag tycker och tänker, men en sak är säker, jämställt ska det va!

Svar: Har inte så mycket mer att tillägga mer än att det finns både ett och annat hästspel där man kan spela som kille. Finns några spel till mobilen, fanns ett till PC som hette något i stil med "den mystiska riddaren", tror att man kunde välja att vara kille i Riding Club Championships, man kan vara kille i My Horse And Me... men det är ju så att hästspel överlag är mer inriktade till tjejer.
Esmeralda Silverforce

Sof

Älskar din poäng i det här - kan alla inte bara förstå? Ofc så är dina gifs helt underbara, hahah. (Känner för att skriva något aslångt nu och vara cool som alla andra, men du har ju redan sagt allt och jag vill ju inte säga emot, lol)

Doris Sleepyburg

Otroligt bra skrivet! Älskar din blogg och youtube-kanal!
:D

Anna Eastlund

Hej Esme!
Jag vet inte om det bara är jag som har fått den här uppfattningen men jag har sätt i chatten att folk som jag vet är tjejer bakom datorskärmen har skrivit att de är killar. Beror det på att dessa personer vill ha mer uppmärksamhet eftersom att det blir ungefär: "OMG en kille"?
Själv tycker jag precis som du i det där med att ha killkaraktärer eller inte i SSO.
Kram Anna Eastlund :)

Johanna

Jättebra skrivet! :)

Cassandra Southland

Det här med tjej och killkaraktärer påminner mig om spelet moviestarplanet, och det får mig att tänka på mycket fixering. Dvs man ska vara snygg, bra och bäst på alla sättochvis för att impa på killarna/tjejerna. Jag har en känsla att det kommer bli väldigt mycket tjej och pojkvän (Om killkaraktär skapas), vilket gör att fokuset på ett fint spel med bra story kan fövärras eller vridas bort för att det blir fokus på massa annat - tjej och pojkvän. Sedan tror jag att många tjejer kommer att skapa en killkaraktär och låtsas att man är kille och i dethär fallet inte att man vill vara det utan för att man anser att det är coolare och att det då kan skapa bråk och konflikter. Just i detta spel, då det endast förekommer tjejkaraktärer, och att många har åsikter om att ha eller inte ha killkaraktärer i spelet -, och om det plötsligt blir det, liksom.

Å andra sidan skulle det vara skönt att man har lite mer girlpower i speler, för de få killar jag vet om spelar sso blir ofta väldigt kända för att de tex är modiga eller för att det är unikt - men vi tjejer då? Är inte vi coola vi med?

Det är så typiskt tjejigt. Vi trakasserar varandra, är avundsjuka och många fixerade. Framförallt nu i tonåren.

Vad tycker du om denna punkt?


Sedan kommentar på inlägget: riktigt jävla BRA

Linnea

SÅ bra skrivet!!!

Rosalie Silverside

Äntligen hittar jag en person som förstår. Känner för att skriva ner alla mina åsikter här, men då vet jag att det bara kommer att bli en röra. Hursomhelst, riktigt bra skrivet!

Cecilia Gladefield

Riktigt bra skrivet! <3

Har alltid tyckt att killavatarer inte behövs i detta spel och älskar Starstable teamet för att de gång på gång tagit ton i debatten mot ökad jämställdhet i spelvärlden.

Att vara tjej är jävligt coolt! ;D
Synd att så många inte förstår det bara :/

Danielle Mistlake

Jag tycker att både du och Capu har fel. Om man är för jämställdhet BEHÖVER man inte vara feminist. Jag har nu valt att kalla mig feminist, men jag är av åsikten att man kan kalla sig vad man vill och tycka precis som jag. Det här med att skyffla in folk i olika fack bara baserat på vad personens åsikter är tycker jag är fel. Det finns många, många ord med ungefär samma mening för folk som inte vill bli associerade med F!'s kommunistpolitik (förlåt, men jag tycker så.) eller annat på vänstersidan. Om du svarar på det här kommer du kanske att skriva att "feminism är något för alla" eller dylikt, men jag har valt att forma min egen feminism, och den tillåter folk att kalla sig annat. Det är ett faktum att vårt samhälle helt tillåter feminister som Zara Larsson att skriva rent rasistiska kommentarer på t ex Twitter... "You're white as fuck, du har inte åsiktsföreträde när det kommer till rasism. Tv4 gjorde fel. Punkt slut." (om Louise Andersson Bodin och Adam Tensta) vilket inte lämnar rum för några motargument och dessutom, tål att upprepas, är rasistiskt (min åsikt). Nu har jag glidit ifrån ämnet lite, but I've made my point. Detta är vad vänsterns radikalfeminism har orsakat i vårt land och det går åt fel håll! Jag undrar om inte det här landet behöver lite mindre feminism istället för mer. Låt mig höra vad du tycker om det här, och snälla be mig inte att sluta kommentera på din blogg. Du kan inte på allvar mena att en person (Cynthia Winterborn) inte får fortsätta kommentera här bara för att hon har en åsikt som du inte tycker om (?).

Tack för mig! :)

Svar: Var har jag sagt att jag står med F!? Jag har inte en aning om hur de står politiskt för jag är inte intresserad av att gräva ner mig själv i politik, mer än att jag försöker undvika rasism så gott det går (och KD är inte heller något för mig, men det är en annan historia). Och, ärligt talat, så är jag inte stark nog för att hålla i en debatt om fenimism rakt ut ur det blå. Jag är ingen skicklig debattör, men det behöver inte betyda att mina åsikter är ute och cyklar. Lämnar därför den delen här för att slippa slösa din tid.
Anledningen till att jag inte vill ha kommentarer från Cynthia är för att jag tycker hon är nedlåtande i sitt sätt att säga att jag har fel, ungefär "stackars lilla idiot" och jag tänker inte acceptera några sådana fasoner.
Esmeralda Silverforce

Corinne Lionbridge

Till Danielle Mistlake;
För det första: sluta upp med att applicera dina fördomar på folk (i det här fallet hela ideologier) om du inte vill utsättas för samma sak? Det kallas hyckleri och underminerar tyvärr din etos. Du säger att du inte gillar att man placerar individer med specifika åsikter i olika fack och ändå påstår du att alla som väljer att kalla sig feminister sympatiserar med F!'s politik. Om det stämmer så är du alltså en hycklare. Om det INTE stämmer anser jag inte att det inte finns någon anledning för att kalla sig feminist, eller vad säger du?

För det andra: läs på om feminism. I likhet med många religioner och ideologier har feminism flera inriktningar, ungefär lika olika som kristendomen och islamismen kan vara på vissa plan. Det finns någon sorts feminism som passar för alla - och om du läser på hittar du säkert någon inriktning som du sympatiserar med. Jag behöver väl inte heller understryka att man väljer att bruka feminismen på det sätt man själv behagar - ALLA har, ideologiskt, samma mål. Vilket då är jämställdhet mellan könen, oavsett vad man identifierar (eller INTE identifierar) sig med.

För det tredje: läs på om rasism. Eller förtryck i övrigt. "Reverse oppression" existerar INTE. Hela ditt "stycke" om Zara Larsson's tweet är naivt och talar om din okunskap inom ämnet. Det är inte för att nedvärdera dig som jag säger detta - se det gärna som en uppmaning till att läsa på mer om ämnet. För att förändra krävs förståelse och förståelse kan endast vinnas ur kunskap. Så lyd mitt råd och googla på "reverse oppression" (ursäktar, har glömt den svenska termen).

Avslutande vill jag be dig att aldrig mer säga att feminismen har gått för långt. Det är bara att ta en titt på dagens samhälle när du har samlat på dig lite mer kunskap om ämnet så kommer du inse hur otroligt fel det påståendet är.
Jag hoppas att du inte ser detta som en attack mot dig, jag vill endast hjälpa till och menar inget illa. Väl mött!

Till Esme;
Tack för ett underbart inlägg. Det är helt fantastiskt spot on, och förhoppningsvis har det öppnat ögonen för många, äldre som yngre.
Du är grym, rock on!

Svar: Snäll du är, tack, du lade till precis sådana argument som jag behövt själv.
Esmeralda Silverforce

Danielle Mistlake

Till Corinne Lionbridge.

Låt oss börja från början. Du säger att jag påstår att alla som är feminister sympatiserar med F!. Saken är den att F! har knyckt ordet feminism från Sveriges politiska partier, ungefär på samma sätt som vänsterpartiet har knyckt ”solidaritet”. Detta har skett genom att de har ordet Feminism i sitt namn. Det gör att vissa personer alltid kommer att associera en person som kallar sig för feminist med F!. Jag tycker att åsikten att man måste vara feminist för att vara för jämställdhet är farlig, eftersom de flesta stora representanterna för feminism i media är radikalt vänster, något som kan leda till att liberaler och konservativa kanske inte vill kalla sig det, men nu blir tvungna att göra genom detta. Du kan inte på allvar mena att det är fullkomligt omöjligt att vara för jämställdhet, men inte bli automatiskt associerad av vissa till F! eller VPK. Sen säger du så här: "Om det stämmer så är du alltså en hycklare. Om det INTE stämmer anser jag inte att det inte finns någon anledning för att kalla sig feminist, eller vad säger du?”. Du säger sedan att feminism har flera inriktningar, och att det finns någon sorts feminism som passar för alla. Så först föreslår du att jag inte ska kalla mig feminist och sen implicerar du att jag skulle kunna kalla mig det ändå?

När det gäller din ståndpunkt om rasism har det kommit olika metoder att definiera rasism på senaste tiden. Detta är den korrekta definitionen från Merriam-Webster, som är ett amerikanskt lexikon:
racism
noun rac·ism \ˈrā-ˌsi-zəm also -ˌshi-\
: poor treatment of or violence against people because of their race

: the belief that some races of people are better than others

Zara Larsson skrev i detta fall att denna person inte borde uttrycka sig inom denna fråga eftersom han är vit. Det skulle jag klassificera som "poor treatment of or violence against people because of their race” och "the belief that some races of people are better than others”, eller vad säger du? Många personer, framför allt radikala feminister, verkar tro att det inte går att vara rasistisk mot vita människor eftersom gruppen är ”priviligerad”, men detta är, som jag just sagt, fel på en definitionsnivå. Detta handlar inte om okunskap, det handlar enbart om åsikter. Man kan tycka att ”reverse oppression” inte existerar, eller så kan man tycka motsatsen. Säg inte att det har med okunskap att göra.

Om du vill se exempel på hur feminismen har gått för långt, framför allt på internet, har jag en video som är 50 minuter lång (hoppas du orkar titta på den om du bestämmer dig för det) av en duktig engelsman vid namn Sargon of Akkad. Låt inte titeln avleda dig, videon är ganska informativ i min mening https://www.youtube.com/watch?v=sVbNdYtA5ws&index=13&list=LL3NB8MOQjA_QX1yZgsDWS8A. Hoppas du har en fortsatt trevlig dag och att detta ger dig en tankeställare. Väl mött!

Sof

http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/feminism/siffror-och-statistik-7163
"Vi behöver mindre feminism"

Danielle Mistlake

Till Sof:
Den där artikeln bara stinker av feminist-bias. Den har till exempel statistik om att kvinnor tjänar mindre än män, och den statistiken är missvisande på ett sätt eftersom man tror att det betyder att kvinnor har mycket lägre lön än män. I verkligheten görs dessa undersökningar genom att man tar allt män tjänar och sätter det mot allt kvinnor tjänar, dvs allt ALLA kvinnor och män tjänar. Det är emot lagen att betala kvinnor lägre än män enbart p.g.a. kön, så om det sker kan man anmäla det till DO. Denna länk skriver dessutom ingenting om alla situationer då män blir dåligt behandlade. Att dessutom implicera att det är feminism som är den enda jämställdhetsrörelsen som gäller är bara naivt, eftersom många inte vill vara relaterade med den radikala vänstern som är modern feminism. Det du säger då är att dessa personer inte är för feminism, eftersom de inte vill vara kopplade med vissa människor. Det beror helt på åsikt. Vad som behövs är ändringar i attityd hos många. Inga kvoteringar eller positiva särbehandlingar kommer att uppnå det.

Dessutom felciterade du mig. "Jag undrar om inte det här landet behöver lite mindre feminism istället för mer.". Jag medger själv att jag kunde ha uttryckt mig på ett annat sätt eftersom jag själv oftast kallar mig feminist, men den radikala feminismen har fått alldeles för stor makt. Var snäll och bygg inga halmgubbar, det förlänger bara det jag behöver förklara.

Väl mött och ha en bra dag!

Harper Lightwood

Jag håller helt med, bra skrivet!

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.