Chrome Pointer

Det perfekta hästspelet

   Igår fick jag en fråga som löd ungefär "Hur ser ett perfekt hästspel ut för dig?". Jätteintressant fråga! Det finns mycket att ta upp. Vi kombinerar det här med att jag nämner något bra och något dåligt med alla hästspel som jag har visat här på bloggen :)
 
   Arvet från Rosemond Hill
   Positivt: Spännande story, häftiga miljöer trots "dålig" grafik. Lyckas hela tiden hålla sig intressant. Finns många hästar att välja bland - och hästarna fungerar olika.
   Negativt: Fult, bitvis för svårt för yngre spelare. Det är lätt hänt att välja en häst som inte passar en alls.
 
  • Grafik och animationer är jätteviktigt för mig. Jag vill antingen ha det superrealistiskt, eller i en "orealistisk" stil som ändå känns väldigt självklar, som SSO. Häst och ryttare ska inte se ut som två legoklossar på parad, utan man ska se att det är just häst och ryttare. Hästen ska självklart röra sig korrekt i sina olika gångarter - och helst ska ryttaren även sitta korrekt i gångarterna. (T ex, lättridning i traven.) Ett plus är om hästen byter galopp beroende på vilket håll man vänder åt. (Så var det i My Horse And Me - men hästen gick alltid i fel galopp. Därmed värdelöst.)
 
   Full Fart i Stallet 2
   Positivt: Innehåller praktiska (och snabba och lätta) teorilektioner. Går snabbt att ta sig igenom och är ändå intressant att spela igen och igen.
   Negativt: Inte särskilt vackert. Väldigt få val till att skräddarsy häst och ryttare. Bara tre hästar att välja bland.
 
  • Styrningen är faktiskt mycket viktigare än man tror. Hästen måste vara lättmanövrerad och relativt lättsvängd. Bara för att man galopperar i ett okej tempo vill man inte ha alldeles för lång svängradie. Hoppningen bör absolut inte vara så svår att man är livrädd inför varje hinder. Ett plus är om hästen kan hoppa redan från trav (T ex. Full Fart i Stallet), och om man kan vända den medan den står still (T ex. SSO).
 
   Horse Life 2
   Positivt: Fantastiskt vackert och man kan få med sig många vackra bilder från spelet
   Negativt: Samma saker upprepar sig hela tiden och spelet blir oerhört långtråkigt. Finns ingen möjlighet alls att rida fritt. (BENSKYDDEN SITTER PÅ FEL FRAMBEEEEEEN)
 
  • Det bör finnas någon storyline. Att bara rida runt och göra vad man vill tröttnar man lätt på, men om det finns en bra story hålls intresset längre. Storyn borde ändå tillåta att man kan glida ut och göra något annat under tiden - det är inte kul om man är helt fast hela tiden.
 
   Horsez
   Positivt: Fantastiska miljöer och en intressant spelstory. Hoppningen och terrängen varieras mycket.
   Negativt: Hästarna ser ut som Garnoks avkomma. Blir ganska upprepande.
 
  • Aktiviteterna är självklart väldigt viktiga. Ska det vara banhoppning, terränghoppning, dressyr, galopp, pole bending, barrel race, rida konbanor, konbanor kombinerat med hoppning (sistnämnda fanns i Penny Girl och skulle ha varit jättekul om hästen inte varit så svårstyrd. Den grenen skulle däremot vara perfekt för SSO, som har en av de mest lättstyrda hästarna i hästspelens värld.) - det bör finnas åtminstone någon variation, för det är inte roligt att göra samma sak hela tiden. Ett negativt exempel är Horse Life 2, som bara repeterar sig självt om och om igen. Även om spelet är vackert så vill ingen spela ett tråkigt spel.
 
   Horsez 2 (OBS! Jag har inte hunnit spela igenom spelet ens till hälften!)
   Positivt: Spelstory i samma anda (men inte lik) som Horsez.
   Negativt: Verkar svårt. Väldigt svårt.
 
  • Minispel kan uppskattas, men det beror på person och på spelen. Minispel kan man göra i både My Horse And Me 1 och 2, och alla aktiviteter ser olika ut. Om ni vill se exempel på minispel så kan ni se alla minispelen från My Horse And Me i spellistan HÄR.
 
   My Horse And Me
   Positivt: Snyggt, stilrent och ganska lagom svårt.
   Negativt: Ingen spelstory ALLS. Sega och lite svårsvängda hästar.
 
  • Om det är en spelstory är det inget annat än positivt om det finns saker att göra även då den är avklarad. Kanske man kan tävla igen, kanske man får tillgång till något nytt, man kanske kan köpa en häst; om man inte kan spela alls då storyn är kvar blir det en besviken spelare framför datorn.
 
   Häst och Ponny: Min Första Ponny
   Positivt: Gulligt spel, särskilt för yngre spelare. Söta ponnyer. (Ibland.) Går att trickträna ponnyerna.
   Negativt: Styrningen är nästintill vedervärdig, grafiken under ritterna ser ut som en superful version av Minecraft, dressyren blir tråkigare och tråkigare ju längre man kommer.
 
  • Hästen är jätteviktig. Hästens färger måste se bra ut, hästens utrustning bör absolut sitta korrekt (USCH för remmar och spännen som sitter fel!) och man bör absolut kunna välja hur man vill att häst och utrustning ska se ut.
 
   My Horse And Me 2
   Positivt: Rätt söt grafik, finns flera minispel av helt olika kaliber att prova.
   Negativt: Ritterna blir rätt upprepande. Man gör ingenting alls i spelets story utan ser enbart cinematics.
 
  • Att kunna hoppa när man vill är faktiskt viktigare än man kan tro. Att enbart kunna hoppa vid ett hinder skapar ofta frustrationer - och i t ex. Penny Girl, där man inte kan hoppa över en liten liten sten för att det inte är ett hinder, blir man lätt irriterad.
 
   Penny Girl
   Positivt: Ett av de vackraste hästspelen. Makalösa miljöer, många klädesval för ryttaren.
   Negativt: Laddningstiderna är så långa så att man hinner tröttna innan man ens startat spelet. Spelets fyra storys är medelmåttiga at best och hästen får inte mycket utrustning att hurra över.
 
  • Man vill veta att spelskaparna faktiskt bryr sig. I allt för många hästspel blir det slarvat med ditten och datten; remmar som sitter fel, tyglar som inte existerar, fakta som är helt åt skogen, hästar som beter sig så som hästrädda personer tror att alla hästar beter sig. (Typ gnäggar konstant, är antingen kolugna eller livsfarliga, litar bara på en enda människa på denna jord osv) Om det är ett hästspel ska det vara gjort på riktigt, med hjälp av folk som faktiskt kan något om hästar - eller i vilket fall försöker förstå sig på dem.
 
   Starshine Legacy
   Positivt: Spelstory med hästar och magi med en grafik som är charmig trots att den är långt från realistisk.
   Negativt: Alla spelets nivåer har ett mål och det går sällan att ta sig runt fritt i spelen.
 
   Star Stable
   Positivt: Häftiga miljöer och många tävlingar och utmaningar med många hästar att välja bland.
   Negativt: För att klara sig bra i tävlingar kan man vara "tvungen" att köpa hästar och utrustningsdelar man inte gillar.
 
   Star Stable Online
   Positivt: Spelstory som "aldrig" tar slut. Tonvis med möjligheter att skräddarsy både karaktär och häst. Det sociala i spelet gör så att man dras till det än mer.
   Negativt: Spelet tappar dragningskraft i perioder då man har mindre, eller mer, att göra, beroende på vad uppdragen går ut på. Haha, hängde ni med på den?
 
   Om jag nu frågar er - vad är det perfekta hästspelet ur er synvinkel?


Ava Nightroad

Intressant inlägg! Vad menar du med att hästarna beter sig så som hästrädda personer tror att hästar beter sig? :)
Kan tycka att de internationella spelen på de senaste åren (som antagligen kommer från de stora spelbolagen) har haft utmärkt grafik - men en förvånansvärd brist på engagemang när det kommer till saker utöver tävlingsmoment! Jag tänker på Horse Life, Ride och My Horse and me.
Tvärtemot så har de svenska spelen (Häst och Ponny, Springdale) verkligen försökt att blanda spelstory med tävling, men där har spelkontrollerna och grafiken varit pinsamt dåliga!

Svar: Hästrädda kanske var fel ord att använda, men helt enkelt - människor som inte har en susning om hur en häst beter sig. Hästarna gnäggar femton gånger i minuten, den ska antingen vara lika lugn som en begraven ko eller så sjövild så att bara en person i hela vida världen (aka. spelarkaraktären) kan rida den... Jag blir så stött på spel som cirkulerar kring hästar, men ändå så är det så uppenbart att de som gjort spelet inte brytt sig om att försöka få hästarna som hästar. Haha, förstod man något av det där?
Esmeralda Silverforce

Ava Nightroad

Japp jag fattade det där xD

Emma Shortroad

Jag har spelat många hästspel under mina år, men Starstable Online är en av de bästa spelen jag hittills har spelat.

Bra grafik, häftig story och massa spännande och nya äventyr varje vecka!
Starstable Online är mitt typ av spel! :D

Esther Westhill

Har spilt hestespill hele livet, og det som appellerer mest til meg nå er jo selvsagt SSO, og det er jo det spillet jeg spiller hver eneste dag omtrent. :) Jeg har tidligere spilt hestespill som Stalljenta, Star Stable, Starshine Legacy(favoritt for alltid!), My Horse and Me 2, Horsez 2, Barbie Horse Adventures: The Ranch Mystery og Wild horse rescue.

Jeg er veldig glad i god grafikk i spill, og det at spillet har en god grafikk gjør så jeg selv føler jeg får en mye bedre spillopplevelse alt i alt. Selvfølgelig teller også storyen, men hvem elsker vel ikke free roaming i et nydelig landskap med god grafikk på en hest som faktisk ser ut som en hest?

Om du ikke har prøvd Barbie Horse Adventures: Wild Horse Rescue så anbefaler jeg det på det sterkeste! Det er utrolig nydelig, det har en god storyline og man har muligheten til å fortsette å utforske områder etter at storyen er ferdig. Grafikken er også utrolig bra! ^^

Lisa

Jag personligen tycker att dressyren från Pippa Funnell - take the reins är helt fantastisk men verkar som jag är ensam om det? Tycker det är mycket roligare få trycka på olika knappar för att göra saker istället för som i Pippa Funnell - the golden stirrup challenge där man klickar på olika piltangenter.

Annars hade ju en nygjord version av arvet från rosemond hill väldigt uppskattat men det lär ju inte hända ^^ annars längtar jag fortfarande efter ett spel där hästen kan bocka och ha annat bus för sig utan att man gör något speciellt - som irl!

Sabrina Eastforest

Håller med de flesta av dina åsikter! Själv tycker jag om Alicia Online bäst där det är också fantasy i som sso men också att karaktärerna ser ut som Anime karaktärer. Jag tycker också att hästarna är himla bra gjorda i spelet jämfört med de flesta hästspel som finns, förutom kanske i Horse life 2 :)

Sofie Dolphinknight

SSO är bäst i alla lägen, men förutom det är det ride! lite enformigt men så fint gjort och roliga utmaningar!
SS-spelen är också fantastiska, mest för att det utspelar sig på jorvik och påminner om SSO, men också för alla fina funktioner de har där ;)

Gabrielle Northstar

Arvet från Rosemond Hill var mitt absoluta favoritspel när jag var yngre, bara det faktum att man kunde sadla och tränsa, samt släppa ut hästen i hagen(för att sen inte kunna fånga den) var ju amazing.
Skulle de göra om det spelet med bättre grafik och mer kläder/utrustning så skulle jag sitta bänkad framför datorn. :)

Svar: Egentligen är nog Arvet från Rosemond Hill det absolut bästa hästspelet jag någonsin spelat, om man bortser från hur fult det var. Om spelet skulle göras om och fungera på exakt samma sätt men med grafik som t ex. Horse Life 2, då skulle jag nog spela om och om igen och inte ha tid för något annat, haha...
Esmeralda Silverforce

Nadia Moonnight

Ett SSO med mindre fokus på nya hästar och sånt utan mer fokus på uppdragen, det är ju därför dom är roliga! Eller som My horse and me, fast med en story och att man får vara mer fri.

Cecilia Gladefield

Mitt dröm häst spel som jag har drömt om sedan jag var liten var att man kunde rida fritt hur man ville och ha möjlighet att kunna välja mellan en mängd olika hästraser samt ha ett stort utbud av hår, kläder och utrustning så att man kan ändra utseendet på sin karaktär.
Denna dröm har gått i uppfyllelse i och med SSO. Särskilt nu när man kan ha fjordingar då det är min absoluta favorit hästras :3 <3
Det bästa med SSO är att man som spelare kan vara med att förändra spelet genom att skicka in idéer och synpunkter till supporten, det är verkligen guld värt!

Fiona Underland

Mitt perfekta hästspel:
* En spelstory som är intressant och spännande, samt som aldrig tar slut (SSO! Woop woop!).
* En möjlighet till att skräddarsy sin häst, samt också sin spelare, i utseende.
* Hästar som beter sig likt verkliga hästar.
* Att kunna interagera med hästar på samma sätt som jag har sett att man kunde göra i Alicia Online.
* Att ha åtminstone en handfull olika hästkaraktärer att välja bland, som har olika egenskaper i ridning.
* En fin, välanimerad, miljö.
:)

Hum, Jamie Lowstar

Det bästa hästspelet jag vet bland de är SSO <3 Går det andra star stable att ladda ner eller är det skiva? Skulle vara tacksam för svar <3

Svar: Det går inte att ladda ner, utan det är ett PC-spel som i dagsläget är rätt svårt att få tag på.
Esmeralda Silverforce

Hum Jamie Lowstar

Ok, tack för svar esmeralda ♡

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 24 år och har alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.