Chrome Pointer

Hästar och mobiler

   Inte spelrelaterat, men jag tycker det är en viktig grej ändå.

   Jag verkar fortfarande vara skriven till ridklubben där jag jobbade förra året på något sätt, för jag får fortfarande hem tidningen Häst & Ryttare i brevlådan. Alla som är bundna till Svenska Ridsportförbundet får hem tidningen, som faktiskt är den enda hästtidningen jag läser (tidningar är så sjuk dyra!).
   Fanns ett reportage i den nya utgåvan om mobilanvändning på hästryggen. För det blir tydligen allt mer vanligare att man sitter och pillar på mobilen medan man rider. Hur respektlöst mot hästen är inte det? Och tänk den sekund som olyckan är framme och man inte hinner med att förhindra den för att man fifflar med telefonen?
   Visst, superbra att ha med sig telefonen i stallet så att man kan kontakta någon om något händer, viktigt är det också att ha med telefonen om man rider ut ensam i samma syfte. Men då man håller på med hästar bör mobilen ligga i fickan och inte någon annanstans. Jag hade en gång en ridlärare som hade skruvar genom nästan hela skelettet på ena sidan av kroppen efter en avfallning på en unghäst då hon red med mobilen i handen, och tack vare det hade hon krossat sitt bäcken och hon kommer alltid ha kvar smärtorna efter den olyckan. Om hon inte tittat ner på mobilen hade hon hunnit se olyckan långt i förväg (och det är ett faktum, inte ett antagande). Är det värt det, den smärtan, bara för att kolla Instagram, kasta upp något på Facebook, skicka ett sms? Nej. Den ridläraren berättade gärna om sin olycka i avskräckande syfte. Och det är faktiskt väldigt bra, för det bidrar till att åtminstone några fler ryttare kommer tänka till en gång extra innan de drar upp telefonen på hästryggen.
   Jag var några timmar på Norrköping Horse Show förra året. Hela vägen från parkeringen såg jag en tjej som satt med långa tyglar medan hon skrittade sin stora hopphäst och hon satt och smsade med stor koncentration. Hela vägen från parkeringen, under en bro där det var möte med fotgängare (jag kände att den tävlingsplatsen var skum - jag har gått tävlingsarrangörskurs och där var det en sån sjuk risk för olyckor, så får det egentligen inte se ut), in på framhoppningen, satt hon hela tiden med mobilen framför ögonen. Det var en risk för a) henne b) hennes häst c) alla fotgängare hon mötte samt d) övriga ekipage inne på framhoppningen.
   Hästar är flyktdjur. Ett ljud som är oväntat, ett föremål som dyker upp från ingenstans, en buske som prasslar lite läskigt - på en sekund kan världens snällaste häst skjuta iväg i rädsla. Räcker med att ett bakben skjuter iväg mot någon som råkar stå nära, så är olyckan ett faktum. Man är skyldig sig själv, sin häst och sin omgivning att vara uppmärksam på sitt djur. Man är inte uppmärksam då man samtidigt pysslar med telefonen. Det kan lätt jämföras med att smsa medan man kör bil.
   Självklart kan olyckan alltid vara framme - men man ska inte välkomna den på ett sånt idiotiskt sätt.
 
   Ni som hänger med här på bloggen vet att jag förespråkar att man alltid ska rida med hjälm. Låt oss lägga till att man alltid har mobilen i väl förvar i fickan. Den får gärna vara med, men den bör enbart användas om det verkligen, verkligen behövs för er egen, och andras, säkerhets skull.


Corinne Slowpaw

Jag håller med dig helt, det är en väldigt dålig idé att ha hålla på med mobilen då man rider. Själv är det helt otänkbart för mig då jag alltid har lämnat den i mitt skåp i stallet.

Luna Friendstreet

Det där är så otroligt viktigt! Då jag inte rider varje dg direkt men älskar hästar av hela mitt hjärta är den timma jag får sitta på hästryggen höjden av lycka, och då skulle jag aldrig kunna tänka mig att sitta med mobilen, man måste ju njuta!
Luna

Samantha Crazydawn

Min förra ridlärare stod och skrek vad vi skulle göra medans hon stod med mobilen..

lisa

det är inte bara farligt då man ramlar av utan det tar ju helt fokus från ridningen... hur ska man kunna samarbeta med hästen och verkligen få en bra kommunikation om man inte är närvarande? jag har i mina yngre år tyckt att det varit 'häftitg' att sitta med telefonen på hästryggen (när man var typ 15-16) men det var väl då man tyckte det var coolt när hästarna försökte slänga av en också för man vågade rida en 'galen' häst... nu har man ju som tur är blivit lite klokare och inser att en BRA ryttare vare sig sitter med telefon eller tycker det är häftigt med bockande hästar :p

april pinehill s2

Under de 6 år jag ridit så har jag trillat av en enda gång; detta tack vare min mobil. Jag och en kompis var ute och red och som alltid red jag barbacka. Det var vinter, jag hade glidiga utebyxor och vi skrittade över en äng. Jag hade långa tyglar och satt och messade på mobilen. Helt plötsligt drar min kompis häst iväg i galopp och min häst drar efter med ett par bocksprång, jag som inte hann reagera tack vare min mobil flög rakt ner i snön, haha. Efter det plockar jag aldrig upp mobilen när jag rider!

Matilda Greenstone

Så sant! Om man rider så borde man väl tycka att det är tillräckligt intressant för att kunna lägga ner mobilen. Och instagram är väl knappast så viktigt att man måste kolla det på en hästrygg eller i en bil?
Enda gången, som du skrev, man ska använda mobil via hästryggen är ifall det är akut/någon som behöver hjälp.

lucy seadughter

Har aldrig ridit med min mobil i fickan. Är glad för det för jag trillade av och skadade foten när jag hoppade. Hade hjälm och väst och endast foten skadades. Dock var det mjukt där jag landade.

Fiona Underland

Jag håller helt med dig. Min väninna rider ofta och sms:ar samtidigt. Varje gång som jag är med henne när hon gör så skäller jag på henne, till ingen nytta.Hon förstår inte hur farligt det är.

Ebba Youngland

Bra inlägg! Du sa att man måste ha hjälm men väst då? Skyddsvästen är också extremt viktig,men det är mååååånga som glömmer den. Jag känner en på ridskolan och när hon inte red med väst bröt hon ryggen allvarligt så hon fick sätta i metall pinnar i ryggen. Men bra inlägg!

Svar: Personligen stöttar jag inte ridväst. Ja, den kan hjälpa, men den stjälper mer ofta anser jag. Om jag rider dressyr och behöver komma ner i sadeln är det nästan omöjligt med en korrekt utpassad ridväst som täcker min svanskota. Istället släpper jag sittbenen och blir aningen framtung, eftersom västen hindrar mig från att sitta ordentligt. Jag är inte den enda som har det så, kan jag lova. Västen förhindrar också rörligheten, och jag kan säga att om en häst börjar bocka med mig på ryggen har jag långt mycket större chans att sitta kvar utan väst.Jag glömmer inte västen - jag utesluter den, eftersom den gör min ridning stelare, obekvämare och osäkrare. Skulle kanske kunna tänka mig att rida med väst i hoppning, men dels så blir man som en riktig legokloss (då har jag ändå en av de bättre västarna på marknaden som formar sig väldigt fint) och dels så väljer jag bort de ridpassen eftersom hoppning inte är min grej. Om jag skulle galoppera mycket i skog och mark (i synnerhet på hästen jag rider i dagsläget), då skulle jag kunna fundera på väst för det är egentligen enbart då det finns en möjlighet för den att göra någon nytta för mig.
Det här kan vara en generalisering eftersom jag tar mig själv som exempel, men sen har jag också sett ändlösa ryttare som sitter som ankor ta av sig sina ridvästar för att sedan sitta fint och stabilt i sadeln.
Esmeralda Silverforce

Arvella Waterdawn

Heeej
Jag har också häst och ryttare och läste det detom mobilena. Såg en bild på några som lämnade sina mobiler till ridläraren så bra tycker jag
Ifall man inte har någon ficka eller inte har plats för mobilen i dem eller bara rider i en vanlig tröja på sommaren är ett tips att ha en grej man sätter mobilen i sen sätter man den på armen (vetinte vad det heter) att ha en sån min mamma har en sån och en annan jag rider med och dem verkar jätte bra kram

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.