Chrome Pointer

Utbildning är viktigt

   Igår blev jag otroligt besviken. Jag blev uppmärksammad på att en spelare låtsades vara jag i spelet och försökte värva spelare för att spela in YouTube-klipp med dem under mitt namn.
 
   Sånt är inte okej.
 
   Eftersom jag fick höra om det i realtid traskade jag alltså in i spelet, fick hjälp att hitta personen och sa rakt av "hej, jag tycker verkligen inte det är okej att någon försöker ljuga och utge sig för att vara jag". Eftersom personen sade förlåt var jag redo att släppa det och gå vidare, men direkt efter fick jag frågan, av samma person "men vill du ta en bild med mig?"
 
   KOM IGEN! Där måste man väl begripa att jag inte vill stå och ta fanbilder med någon som nyss har försökt sno min identitet för att hen, citat "ville vara känd"?! Jaja, spel eller inte, det är lögnen och det här att personen säger att hen är JAG som upprör mig. Om du ändå ska ljuga, dra för farao inte in mig i skiten! Sådant beteende anser jag verkligen inte vara okej.
 
   Det är enormt viktigt att man inser att de saker man säger, skriver och gör ger konsekvenser. Jag är också helt bestört över att föräldrar inte har koll på vad deras barn gör på internet. Nu är det som hände ovan en liten detalj i det hela, men har föräldrar koll alls? Vet de vad deras barn säger till andra? Vet de vilket språk som används? Vet de att deras barn lurar andra barn på anvädaruppgifter för att förstöra konton på datorspel?
 
   Min mamma hade aldrig koll på vad jag gjorde på nätet då jag var yngre. Nu är jag vuxen och ansvarar för mig själv. Och mamma har många gånger sagt att hon ångrar att hon inte visste vad jag gjorde på internet, men att hon samtidigt kan känna sig trygg eftersom hon vet att jag har så pass hög moral. Jag kan med gott samvete säga att jag alltid "skött mig" så bra jag bara kunnat på det förstånd jag för stunden haft på internet under hela min uppväxt. Jag hoppas att många av er kan säga samma sak. Men samtidigt gör föräldrar fel i att ge deras barn för stort ansvar på nätet. Många föräldrar tänkt "mitt barn som är så snällt, ingen risk att mitt barn säger något elakt till någon annan, eller beter sig på ett felaktigt sätt" - det är typ goddag yxskaft att höra något sånt där. Jag tycker också att skolorna borde prata mer om internet, särskilt nu då dagens yngsta generation är infödd i det hela.
 
   Det är inte så förbaskat farligt att snacka med sina föräldrar om vad man gör på nätet. Om era päron inte undrar vad ni gör på nätet vore det ännu bättre om ni gick till dem och säger "varför är ni inte intresserade av det här?". Det finns så mycket skumma människor på nätet, samtidigt som det är otroligt lätt att förlora sig själv och skriva saker man inte ens menar till andra människor. Sno identiteter, dödshota folk man inte ens känner, idiotförklara människor som man aldrig förr mött - vad är det man håller på med?
 
   Fundera gärna lite över det här.


Daniela Silvergarden

Det där var ord och inga visor! Jag är petnoga med hur jag beter mig mot folk, både utanför och i SSO. Min grundregel är: var snäll mot folk så är folk snälla mot dig:)
PS. Du är awesome Esme;) DS.

Leah Pandalake

Grymt skrivet!!

Alina Bravedawn

Jätte bra skrivet! Min mamma håller inte så bra koll på vad jag gör. Men då jag bara spelar sso och tittar på ut och bloggar då gör det inte så mycket. Men att låsas va någon annan? Ush , förstår inte varför man gör så. Jag får lätt dåligt samvete när jag har sagt någon till någon. Oftast min mamma. Och därför så skulle jag aldrig säga något sånt. Jag tycker det gör ont om någon t,ex säger något till mig. Då jag säger inget tillbaka. Men i alla fall så var det jätte bra skrivet!! :)

Anonym

Det är skrämmande hur lite "internetvett" det finns hos unga idag. Här om dagen tog jag skärmdumpar på chatten för att skicka till supporten där spelare som inte kan ha varit äldre än unga tonår satt och använde ett otroligt vulgärt språk i den globala chatten. Åldern speglar sig i att de skyller på att det var någon annan som skrev i deras namn när man konfronterar dem. Då är det plötsligt väldigt synd om "förövaren" istället. Unga och folk generellt behöver lära sig att man inte kan bete sig hur som helst på internet och att man inte är anonym.

Zuz

Jag har själv sagt flera gånger till mamma hur irriterad jag blir när folk försöker lura på mig Star Coins osv så på den delen har hon väldigt bra koll på mig. Sedan när jag fick massa hat på instagram skaffade hon också ett konto för att se vad folk faktiskt skriver och gör mot mig.

Och nu när jag fick ha datorn på mitt rum går både mamma och pappa in ofta och kollar vad jag gör.

Men jätte bra skrivit, detta borde nå ut till hela Sverige.

Hazel Oaklord

Jag är nästan aldrig inne på chatten på SSO för folk är så elaka mot varandra där. Jag skulle aldrig våga säga sådana saker som människor säger till varandra, både på nätet och i verkligheten. Vad fegt att gå ut på nätet och låtsas vara någon bara flr att bli känd, det är ju skrattretande!

Alina Bravedawn

Råkade skriva ut! Men menade YT! Youtube

Alina Bravedawn

Skriver en till kommentar! Att min mamma inte håller reda på vad jag gör på internet gör mig inget. Hon vet att jag inte skulle göra något taskigt eller säga något taskigt. Jag har också berättat för henne vad jag gör på min dator! Och det är inga konstiga sidor. YT, sso och läsar sso bloggar. Så jag tycker att det är okej! Men att föräldrarna vet vad sina barn gör på internet skulle vara bra!

Daneila Silvergarden

"Common sense is not so common"
Du förstår nog min poäng;)

Svar: Mer än väl!
Esmeralda Silverforce

Sasha Easthome

Hej!

Vet du om hajen (Bruce) i fort Pinte bara är där för skojs skull, eller om man kommer få ett uppdrag med honom?

P.S Kanske valde fel kategori att skriva detta i xD

Svar: Nja Bruce är la antagligen där för skojs skull - men man vet ju aldrig!
Esmeralda Silverforce

Karla Silverforce

Hej!

Häromdagen såg jag en spelare som låtsades vara Flixiekim. Vi säger till henne, och hon skyller på att hon bara skulle kolla om vi hade koll på vem han var. Sedan när hon hade bett om ursäkt, så var allting bra. Men när jag öppnade global igen så fortsätter hon låtsas vara Flixiekim. Mina föräldrar har lite koll på vad jag gör på nätet. De brukar ta en liten titt på mitt konto då och då.

Maggie Flowerlee

Så bra skrivet! I skolan har vi haft "internetvett" om man säger så med skolsystern. Hon berättade vad man fick göra och inte fick göra och tog exempel. Men det mesta kände jag typ till. Mina föräldrar kollar ibland och frågar men jag är inte jätteaktiv i sso-chatten heller. Jag fattar ju när nån kommer och bara " Vill du ha 1000 sc? " dom flesta svarar ju " Ja! :) " men då säger ju den personen " Oki skriv ditt lösenord och din mail på brev så fixar jag det! :)" Men jag tror att det är mest minderåriga som blir så sugna efter sc när nån "erbjuder" sig. Men folk som är lite äldre fattar ju och så. Jag menar inte att alla under 10 år är korkade men det är mest sannolikt. 🦄

Lucy Macwright

Bra skrivet där, håller med om att dagens unga (nu låter jag som en gamling) inte har mycket internetvett.
Jag själv är dock otroligt glad över att mina föräldrar inte håller större koll på vad jag gör på datorn, då de har väldigt mycket emot spel överhuvudtaget av någon konstig anledning, så jag tvivlar på att jag skulle ens spela SSO just nu om de hade haft 100% koll. Jag har själv lärt mig att fatta vad jag ska göra och inte göra (vilket jag delvis har lärt mig genom att se sådant som jag inte skulle se om jag var overprotected, if that makes any sense), samt har fått den gyllene regeln "behandla andra som du vill bli behandlad själv" inbankad i skallen sedan ung ålder, så jag vågar nog säga att jag har klarat mig ganska bra.

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 24 år och har alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.