Chrome Pointer

Med mening att se ner på andra

   För någon vecka sedan gick jag med i en sluten Facebookgrupp för SSO-spelare. Det är en rätt trevlig grupp med x antal hundra medlemmar, mycket aktivitet dessutom. Men, en sak tycker jag illa om och det tar jag upp här, då jag tror att jag kan påverka mer via blogginlägg. Åtminstone så känns det bättre för mig att få skriva av mig på det här sättet.
 
   Det verkar i gruppen vara lite av en grej att lägga upp bilder på chatten där någon har skrivit något som kan klassas som dumt/ointelligent med meningen att de i gruppen ska ha roligt på den personens bekostnad. Det är en regel i gruppen att om något kommer från en chatt så måste namnet på personen vara utsuddat för att ingen ska behöva känna sig träffad (vilket är en självklar regel - man ska aldrig hänga ut någon), men jag blir faktiskt lite illa till mods över att man ska behöva göra sig rolig på andras bekostnad sådär från början.
   Det är inte alla SSO-spelare som kan skriva korrekt svenska. Det är inte alla SSO-spelare som kan alla ordspråk. Det är inte alla SSO-spelare som förstår hur deras ord kan missuppfattas i andras ögon. Det kan bero på olika saker. Det kan bero på att en spelare är för ung för att ha lärt sig skriva på ett bättre sätt, man kanske inte har hunnit bli allmänbildad nog för att lära sig vissa ordspråk, man kanske inte har svenska som förstaspråk och därmed blandar ihop ord och ordföljd, man kanske har svårt med stavning av olika anledningar, man kanske ser livet på ett annat sätt än vad andra gör - kanske för att man har en diagnos, kanske för att man helt enkelt har en annan syn på världen.
 
   Vi säger att jag är den som har skrivit den där meningen i chatten som någon reagerar på och lägger upp i Facebookgruppen. Vi säger att jag ser det, och känner igen att "de där exakta orden skrev jag", trots att mitt namn inte finns vid orden. Vi säger att personerna i gruppen reagerar, säger "sådär kan man ju inte säga"; de kanske skrattar åt det, förlöjligar det. De kanske inte vet att jag skrev det - men jag vet det. Och jag vet vad de tycker om saken.
   Om det skulle hända mig skulle jag må dåligt av det. Jag är 20 år gammal med dålig självkänsla. Om jag varit tolv år gammal med lika dålig självkänsla skulle det slå mig ganska hårt. Eller ja, väldigt hårt. Jag kan omöjligt veta hur högt ni tänker om er själva, men jag vet att jag inte är den enda människan på jorden som lider av dåligt självförtroende. Att bli hånskrattad åt i en dålig period, eller i en bra period för den delen, är verkligen inte något som hjälper.
 
   I ett community som riktar sig särskilt till rätt små barn tycker jag inte att vi ska behöva göra oss roliga på andras bekostnad. Inte på det sättet. Vi kan inte kräva att alla spelare ska kunna uppvisa mer än internetvett då chatten öppnas. Det var det jag ville säga om saken. Ta hand om er.


Emelie Silverhaven

Jag vet precis vilken grupp de menar. Otroligt tråkigt att det ska vara så. Nätklimatet är hårt och det gäller att hålla hårt i hatten, tyvärr!

Eline westlord

Jag har grov dyslexi så jag har faktiskt en person bredvid mig som säger hur det stavas eller skriver för mig. Kan inte ens säga hela alfabet . . . Har alltid fått elaka kommentarer och det .-. till och med mitt ex har lagt ut bilder på våra sms samtal på facebook och fått alla att skratta åt mig. Alla har ju liksom varit små och knappt kunna skriva ._. ( blev mycket om mig själv där :s sorry .. ville bara skriva av mig lite ;D )

Svar: Nej usch, det låter inte roligt för dig. Jag har en nära vän som klarat sig genom sin kraftiga dyslexi med hjälp från stavningsprogram, rättigheter i skolan utefter diagnosen samt vänner som hjälpt dubbelchecka rättstavningen, men jag vet hur hårt det har varit för henne, särskilt innan diagnosen (som hon fick då hon var 16; hon borde ha fått hjälp redan tio år tidigare). Måste vara vidrigt att behöva lida än mer för sina svårigheter :c
Esmeralda Silverforce

Rose Greenhill

Tycker det är för tråkigt att det ska behöva vara så, att människor ska behöva förlöjliga andra för att ha roligt. Det är ju faktiskt fullt möjligt att skämta och ha roligt utan att det är på någon annans bekostnad, så varför ens göra så från första början?

Vill inte riktigt tänka på hur man skulle bli behandlad om man försökte påpeka att det är fel dessutom, jag vet ju inte hur stämningen är i den där gruppen men jag kan tänka mig att man inte skulle få några snälla kommentarer direkt,...?

I vilket fall som helst, usch.

Rose

Vet inte om jag är med i samma grupp som du men det händer titt som tätt där jag är med i också. Trotts att namnen i chatt-bilden är suddade så är ju fortfarande chansen stor att de som skrivit det där ser att det är just den personen vi skrattar åt.
Trotts detta så finns det en regel om att man inte ska hänga ut någon, men eftersom namnet är överstruket så kanske det är svårt för de som är admins att ta bort dom. Har ingen aning men jag hoppas att det ska sluta.
Väldigt bra skrivet :)

Felicia Kittenstar

Det är OTROLIG KAXIGT OCH ELAKT att hålla på så .-. Man känner sig illa till mods om man ser någon skriva så.
Dessutom är det väldigt kränkande, och tänk om just den personen är i gruppen och ser det meddelandet?! H*n skulle nog inte känna att vara ute på internet och skriva eller ens skriva med någon man känner väldigt bra. Just för att denna personen inte litar på NÅGON!

Visade bara min åsikt .-.

Felicia Kittenstar :)

Matilda Silverwater

Riktigt bra skrivet Esme!
Jag tror jag vet vilken grupp du menar, men jag har gått ur den så kan inte veta säkert. Det är verkligen INTE schysst att ha kul på någons annan bekostnad på det viset, ÄVEN om man inte vet vem personen är. Som du säger kan personen bli väldigt sårad om hen får reda på det.
Det var det jag hade att säga, hoppas folk ser detta och blir försiktigare i framtiden.

Anonym

kan bara hålla med. är själv medlem i den gruppen och tycker att den som lägger upp sånt där varje dag gör väldigt fel. Admin gör ingenting heller. utan verkar tycka det är okej att hänga ut folk sådär. småbarn spelar sso och de har inte lärt sig att skriva ordentlig ännu.

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 24 år och har alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.