Chrome Pointer

Photoshop för SSO-spelare - Tränset

   Många som redigerar bilder har träns på sina hästar. Det kan vara antingen för att hästen också har en ryttare, det kan vara för att det bara är snyggt. Oavsett av vilken anledning vill man måla ett snyggt träns - som gärna också ser ut som ett riktigt träns.
   För att demonstrera har jag lånat en lineart från DeviantArt, en konstsida. Denna lineart är gratis att använda och ni hittar källan genom att klicka på bilden. Där finns även många andra linearts. (<- Jättemånga har frågat om man får använda mina linearts, tyvärr inte, men här har ni en gratis sida så ta tillvara på den!)
 
   Eftersom jag tycker det är lättare att måla på en häst som är vänd åt andra hållet så har jag spegelvänt bilden nedan. Här ser ni en häst med ett bett i munnen och med det enklaste man kan ha i tränsväg. Ni får ha lite överseende med att jag inte har varit superdupernoga med det här.
 
De vanligaste tränsen
   Hästen har alltså här en käkrem och ett pannband, vilket är standard på de flesta träns. Detta träns har ingen nosgrimma = remmen över hästens nosrygg. Man förknippar ofta träns som detta med westernridning, men oftast används då andra slags bett. Käkremmen, remmen som sitter under hästens käke, ska sitta så att man kan få in en knytnäve mellan hästen och remmen. Därför är det bra att rita den så att den hänger lite löst.
 
 
   Det absolut vanligaste är att hästen har en Engelsk nosgrimma. Den visas ovan i ljusblått. Nosgrimman sitter hårdare åt än käkremmen - man ska få in två fingrar innanför remmen. Den sitter ungefär halvvägs nedför nosryggen.
 
   Det är väldigt vanligt att den engelska nosgrimman kombineras med en extra rem. Då kallas det Aachennosgrimma. Den extra remmen kallas ibland också för snokrem. Snokremmen sitter fast i nosgrimman mitt på hästens nosrygg och går under bettet. Under hästens huvud vilar remmen i en grop som heter kindkedjegropen. Ser ni att remmen går nästan helt rakt från hästens nosrygg ner till kindkedjegropen? Man målar ofta bettet för långt ner, och det kan skapa problem då man är ute efter den linjen. Tänk därför direkt på att bettet bör hamna i höjd med kindkedjegropen!
 
   Denna nosgrimma är väldigt vanlig på ridskolor och heter Remont. Detta för att man ofta använde den på militära unghästar förr i tiden, och militära unghästar kallas remonter. Nu vet ni det.
   Remonten sitter längre ner än den Engelska nosgrimman, och har en liten metallring på sidan. Precis som snokremmen spänns den under bettet.
 
   Denna nosgrimma heter Pullargrimma. Den går i ett kors över hästens nosrygg och används av väldigt många privata hästägare i Sverige just för att det är en snygg nosgrimma. Där nosgrimman korsas över nosryggen är det ofta en liten rund platta. Precis som på remonten finns det en liten metallring på denna nosgrimma, och den undre remmen spänns under bettet.
 
Andra träns
   Micklemtränset är ett anatomiskt träns. Ni ser att käkremmen sitter längre ner och sitter hårdare åt. På det här tränset sitter nosgrimman fast på ett annat vis, vilket är varför jag målat tränset i samma färg.
   OBS! På denna bild glömde jag att rita ett pannband.
   Som många av er vet är jag ett stort fan av tränsen från Perfect Sit of Sweden. Det är en samling anatomiska träns som jag tycker är jättesnygga. Det som utmärker dessa träns är:
  • Ingen käkrem. (Käkremmen behövs egentligen inte på träns, vilket är varför den är borttagen på dessa träns. Det går dock att köpa till käkremmar om så önskas.)
  • Stycket i nacken är utskuret för hästens öron för att ingenting ska trycka där. Nackstycket är alltså bredare, mer utsvängt och hamnar lite längre bak.
   Ovan ser ni ett träns som heter Jump Off Revolution. Ni ser att tränset påminner om både Aachemgrimman och Micklemtränset.
   OBS! På denna bild glömde jag att rita ett pannband.
   Detta träns heter High Jump och är Perfect Sit's version av en Pullargrimma. Istället för att remmarna går i kors över nosryggen finns det där en platta som håller dem samman.
 
 
   Kanske inte så mycket av en praktisk teorilektion (för jag skulle kunna gå in på nosgrimmornas funktioner), men här ser ni hur som helst hur olika träns kan se ut. Man kan variera sig lite med dessa - det går att göra pannband av olika former också. På bilderna ovan har hästen ett rakt pannband, men man kan ha v-formade pannband, svänga pannband, delade pannband mönstrade pannband osv.
   Om ni vill se t ex. hur spännen sitter på tränsen kan ni göra en enkel Googling.
 
   Genom att veta hur hästens utrustning ser ut kan man med väldigt enkla medel lätt höja kvalitén på sina redigeringar. Det kan lätt se ut som att man har mer koll än man faktiskt har om man är noggrann med detaljerna! (Jag höftar till det ca 99% av min tid, jag lovar att jag egentligen inte har en aning om vad jag pysslar med, haha)


Jazzy J

Du glömde hackamore (stav?) ;D

Svar: Nej, hackamore är ett bett och inte en nosgrimma :)
Esmeralda Silverforce

Tyra

Hej! Jag skulle vilja önska lite saker när det gäller photoshop! 1. Skulle du kunna göra en video i normal hastighet när du gör en lineart, samtidigt som du förklarar osv.? Och skulle du kunna förklara mer om hur man lägger in en till bild i ett nytt lager? Jag börjar bli mycket intresserad av redigering så jag är tacksam för svar!

Svar: 1) Nej, jag har sagt flera gånger att jag inte vill göra det. Svårt, tråkigt och tar lång tid, jag vill inte spela in det. 2) Jag förstår inte riktigt vad du menar med det, men senare i helgen kommer ett avsnitt om monterade bilder.
Esmeralda Silverforce

Lowa

Hej! Jag behöver också hjälp med lineart! Fattar inte hur man gör alls...:)

Svar: Det är bara att rita!
Esmeralda Silverforce

Cassandra Southland

Hej! ååh vad jag älskar din blogg, särskilt denna kategori. Jag lär mig så otroligt mycket av dig och dina speedpaintings, absolut favorit redigeraren & bloggaren. Får man önska ett litet inlägg om hur du gör benskydd & schabrak? Stora kramar från Keso :D

Svar: Tack så jättemycket för dina fina ord och tack också för tipset - skriver inlägg på området så fort som jag har tid :)
Esmeralda Silverforce

Astrid Diamondhill

hej! Jag undrar hur du spegelvänder dina bilder. Har själv photoshop elements 11 och hittar inte vart man spegelvänder! Blir TOOOKIG! ;)

Svar: Det ligger under "rotera" på "bild"!
Esmeralda Silverforce

Lova catstar

vad använder du för redigerings program och vilken data har du

Svar: Använder Photoshop CS6 och har en totalt skum datamaskin som är byggd för mig och jag har inte en aning vad den består av
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.