Chrome Pointer

Nörden Esme slår till

   Då jag såg första sneak peek-bilden på dinoskallen i Dalen tänkte jag "Deinosuchus", för jag tyckte det såg ut som en krokodil. Vad är en Deinosuchus? Åh inget alls, bara en tio till femton meter lång krokodil som var helt ÅZUM! (Notera att den bilden jag tänker på var en Instagrambild då man endast såg lite av skallen och ingenting omgivande!)
 
   Jag tänkte alltså på den orange krokofjanten. Och jag tyckte att det kändes helt ok, för om någon säger "dinosaurie" kan jag ändå tänka mig en Deinosuchus för krokodiler och dinosaurier har inte så långt mellan sig.
 
   Men... så kom man väl till zhe Dino Valley. Och det pratades om skelettet. Och... det var en Liopleurodon. Och missförstå mig inte, Liopleurodon är en av mina favoritreptiler! Och där har ni det - reptil.
 
   Jag har sagt det här förut, men då jag var liten älskade jag dinosaurier. Och jag lärde mig rätt mycket under min dinosaurieperiod - jag har ju Aspergers och det är oerhört lätt att man snöar in sig på ämnen i perioder som man lär sig allt om. Jag lärde mig så mycket om dinosaurier som en sju-åttaårig Esme kunde trycka in i sin lilla skalle. (<- vilket sorgligt nog inte var så mycket, men ändå.)
   Det fanns en sak som mini-Esme lärde sig som har följt med genom åren - hur skiljer man en dinosaurie från andra skojsiga monster som levde under samma tidsperioder? Jo:
  • Dinosaurier kan inte flyga. Grejer som flyger tillhör en annan art.
  • Dinosaurier kan inte simma. Grejer som simmar tillhör en annan art.
   Ser ni problematiken här? Om man går längre in i Liopleurodonen ser man snabbt att den är en plesiosaurie. Vad är en plesiosaurie?
   Tjenamors. det här är en plesiosaurie. Svanödlor kallas de nog ibland. En Liopleurodon är en korthalsad plesiosaurus. De flesta som tror på Loch Ness-odjuret tror att Nessie är en svanödla (<- Hej, jag är en av dem).
   Okej, ämnet. Vad är då en plesiosaurus? Jo, den är en reptil, ingen dinosaurie. Det innebär alltså att Den Gömda Dinosauriens Dal, som är döpt efter Den Gömda Dinosaurien, aka. Liopleurodonskelettet, egentligen borde heta Den Gömda Reptilens Dal. Jag kan inte låta bli att tycka det här är oerhört komiskt, eftersom vi har väntat på Dinodalen i tre år och det slutar med att det blir Reptildalen...
 
   Wait up, jag är inte klar än! Jag har ju värsta flytet här. Storleken! Vi får inte glömma storleken! Jag tycker det ser ut som att Denver (som jag kallar det ståtliga skelettet - Denver the last dinosaur) storleksvis är baserad på denna bild som jag hittade efter en kvick Googling:
   Okej, nu finns det ungefär trehundrafemtioåtta punkter med just ovanstående modell som inte stämmer men enligt sökningen är det en Liopleurodon så vi säger så.
   Jag har letat runt gällande det här. BBC sände för en massa år sedan dokumentärer som hette Walking with Dinosaurs(♥), där de visade upp denna best - och där visade de att en Liopleurodon kunde bli upp till 25 meter lång. Det är gaaaanska långt. En blåval kan sträcka sig till 30. (Skalan ovan stämmer därför fortfarande inte, som ni ser.) Det var då. Innan man riktigt hade fattat hur man skulle räkna ut pliosaurers längd utefter fragment av det originala skelettet. De senaste åren har forskare och paleontologer dock kommit fram till att en Liopleurodon sällan sträckte sig över 7 meter. Alltså typ så stor som en väldigt stor nilkrokodil blir. Eller en typ normal vithaj. Nedan har ni en mer korrekt skala, med en fin lien Liopleurodon i rosa:
   Är det inte pinsamt hur otroligt fel paleontologerna lyckades beräkna Liopleurodons storlek? Under 1999 trodde de att den var stor som den gula modellen, medan man idag vet att den var i samma size som den rosa. 
 
  ...you're welcome.
 
   Slutsats - vad i hela friden är det som pågår med dinosaurien-som-inte-är-en-dinosaurie och varför valde de just en Liopleurodon och inte... en dinosaurie?
 
 






Sofia Goldwood

Ja, det heter ju Dinosaurie Dalen, de tänker inte efter riktigt nog ibland eller så skapar de bara något slags skelett. :P

april pinehill s2

hahaha alltså den sista gif:en fick mig att skratta, du är så jävla härlig :')

men håller helt klart me dig! tycker storleken är lite underlig, vad jag tror fanns det väll inte ens nån dinosaurie som var så stor som den i DD? eller har jag fel nu?

Svar: Näe, så stora tror jag nog inte att någon blev. Stackars Denver hade ett väldigt litet akvarium att simma runt i, inte konstigt att han strandade och frös fast!
Esmeralda Silverforce

Rita

Men nu är det så att det inte är den dinosaurien... Skelettat är inte ens likt, så det är fortfarande logiskt om varför det heter: De Gömda Dinosauriens dal!

Svar: Haha jo, det är en Liopleurodon som ligger i sjön, och det är fortfarande ingen dinosaurie :)
Esmeralda Silverforce

Genevieve Nightbard

Jag älskar Esmenörderier ibland. x)

Svar: Hehehe x)
Esmeralda Silverforce

Genevieve Nightbard

Alltså jag tycker inte skelettet är så jävla "gömt" heller. Det ligger ju fan där mitt på isen, fullt synligt!

Undrar om de har gömt en triceratops i någon grotta?

Svar: ...jag skulle inte banga på att rida runt på en spinosaurus. Visserligen skulle den antagligen sluka en först men... dinosaurie. Med segel på ryggen. Hehehe
Esmeralda Silverforce

Genevieve Nightbard

Googlade.

Det är lugnt, behöver ändå inte sova i natt :')

Jag vill se detta hända i SSO:
https://www.youtube.com/watch?v=-w-58hQ9dLk

Svar: HAHAHAHAHA
Esmeralda Silverforce

Sofie Dolphinknight

De kanske inte har lika mycket kunskap som du bara :P

Svar: De har ju ändå haft tre år på sig att göra research...? x)
Esmeralda Silverforce

Ava Turtlenight

Alltså i en ganska så kort period, då jag var yngre, var jag också typ ett dino-freak x) Min favorit dino eller ja, plesiosaurie, är just en sådändär svanödla. Dom e ju bara så azum *___*

Rännan Blåbro

Walking With Dinosaurs!!! Jag seriously älskar den där serien :DD Själv så är man en liten dinosaurienörd, men inte tillräckligt för att lista ut allt det här x) Måste säga bra gjort Esme! Älskar sådana här inlägg :D

Sabrina Eastforest

Palentolog? Menar du inte Paleontolog? x3 intressant fakta btw tyckte också om dinosaurier när jag var liten gör det fortfarande men inte lika mycket :) Vart fick du tag i faktan att plesiosaurie inte är en dinosaurie? o.O namnet slutar ju med saurie x3

Svar: Gah, tappade några "o"n på vägen xP Men nej, "saur" definierar bara reptiler, men plesiosaurer är vattenlevande reptiler, de tillhörde inte samma släkte som dinosaurierna :)
Esmeralda Silverforce

Elizabeth Silverfield

Jag som stod vid skelettet när jag läste det här kutade därifrån fort som attan! Jag har alltid varit livrädd för alla vattenlevande dinosaurier, så jag går inte nära isen igen i första taget!

Svar: Hahah (Det är fortfarande ingen dinosaurie, haha)
Esmeralda Silverforce

Allison Winterstorm

Åh herregud Esme, du är ett geni! Helt otroligt vilken kunskap du har, är så sjukt kul att läsa! Håller med om att det verkligen var komiskt!

Elizabeth Silverfield

Sak samma! Lever den i vatten så är jag rädd för den xD !

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.