Chrome Pointer

Speltips - Harry Potter och Fången från Azkaban

   Vet ni vad det bästa med att ha en blogg är? Man får skriva om precis vafasen man vill! Och nu då jag ändå spelar igenom alla mina gamla spel så kan jag lika gärna berätta lite mer om vart och ett av dem :)
 
   Om ni inte vet grundstoryn gällande Harry Potter kan jag ju nästan slå fast i sten att ni har bott under en sten de senaste tio åren. Fången från Azkaban, som jag nu kommer förkorta som PoA (Prisoner of Azkaban) är den tredje boken i bokserien, alltså tredje filmen, tredje spelet - ni fattar.
   Storyn - massmördaren Sirius Black har rymt från trollkarlsfängelset Azkaban och det ryktas om att han är på väg mot Hogwarts. Därför vaktas skolan av de själslukande, depressionsframkallande varelserna kända som Dementorer, och de påverkar Harry Potter väldigt mycket. Samtidigt som han tillsammans med vännerna Ron och Hermione har sina lektioner att tänka på får han hjälp av den nya läraren Professor Lupin för att kunna stoppa Dementorerna från att komma för nära honom. Det är ändå något som inte står helt rätt till, vilket trion märker medan en stor, svart hund lurar i krokarna.
   Nope, det är ingen varulv - det är inte ens en grimm 
 
   Det var nu många år sedan det här spelet kom ut, men i mina ögon kommer det här alltid vara ett av de största spelen någonsin. För första gången fick jag nämligen utforska Hogwarts, drömmarnas palats. Självklart finns det begränsningar - slottet är inte särskilt stort i jämförelse med böcker och filmer (etthundrafyrtiotvå trappor, jo goddag), men känslan av det hemtrevliga slottet i kombination med alla hemligheter väger upp för både den nu ganska utdaterade grafiken och det begränsade utrymmet.
 
 
   En grej jag gillar med det här spelet är att man får möjligheten att spela som både Harry, Ron och Hermione. Det hela beror lite på var man hamnar; man kan alltså inte bestämma själv. Detta gör också så att var och en i trion får lära sig olika trollformler längs med vägen. Medan alla tre kan grunderna Spongify (förhäxa speciella golvplattor för att kunna använda dem som studsmattor), Rictusempra (kittlingsformel), Depulso (skjuta objekt ifrån sig), Alohomora (öppna låsta lås) och Lumos (för att lysa upp mörka områden) får Ron under Försvar mot Svartkonst lära sig Carpe Retractum (dra saker till sig; eller dra sig själv till saker), under förvandligskonsten lär sig Hermione Lapifors (kontrollera en liten stenkanin som blir levande) och Draconifors (kontrollera en liten drake som blir levande) och Harry får under trollformelläran träna på Glacius (frysningsformel). Harry lär sig också förstås Expecto Patronum, som stoppar upp Dementorer.
 
   "Ehm... Professor Lupin?" - Ron börjar undra om det är värt att riskera livet på var och varannan lektion
 
   Mellan lektionerna har man möjlighet att springa iväg och utforska slottet. Antingen kan man traska iväg till Rons äldre tvillingsbröder Fred och George, som driver en liten butik uppe i Gryffindortornet eller så kan man undersöka varje våning för att hitta hemliga utrymmen. Om man har tur kanske man hittar ett ovanligt chokladgrodekort, om man har otur kan man råka ut för en och annan pixignom eller skolans egen poltergeist Peeves, som älskar att ställa till med bråk.
 
   Stackars Ron råkar ut för både det ena och det andra under Professor Lupins lektioner
 
   På de olika lärarledda lektionerna måste var och en av trion leta upp Hogwartssköldar, för att få högsta betyg på lektionerna. Om de hittar alla tio sköldarna på en lektion får de besöka Bönbonusrummet, där de kan hitta Bertie Botts Bönor, Pumpapastejer och Kittelkakor i mängder - dessa godsaker kan de byta i Weasleytvillingarnas butik.
 
 
 
   Jag har två favoritdelar i spelet - dels är det Professor McGonagalls lektioner där Hermione får pyssla med kaniner och drakar (alltså de är så söta så man dör, särskilt då draken ska paddla fram över marken som en klumpig anka), dels är det Hagrids lektioner där Harry får ta en flygtur med hippogriffen Vingfåle. Galet kul och riktigt härlig musik!
 
   Hermione möter en staty hon kan kasta Draconifors över
 
   Lilla kaninen ser sig om medan Professor McGonagall förklarar hur Hermione ska gå tillväga
 
   Så här ser det ut under flyglektionerna. Varje gång man trycker på mellanslag flaxar Vingfåle en gång med sina stoooora vingar; man kan behöva lite träning innan man lär sig känna av kontrollerna.
 
   Det här är ett jättehärligt spel. Mitt stora problem med det är att jag var ett väldigt lättskrämt barn och var livrädd för spelet då jag fick det, haha. Till och med nu får jag en sån stor kick av nostalgi att jag nästan darrar då jag hör viss musik, även fast jag vet exakt hur jag ska tackla spelet. Jag har inte hunnit spela igenom hela spelet igen än, men jag har en känsla av att jag kommer vara rätt nervös genom de delar som är kvar!
   Eftersom Hogwarts är rätt litet i det här spelet går det rätt fort att upptäcka alla dess hemligheter om man som jag har spelat det förut. Jag började på sjunde våningen och jobbade mig ner mot Hagrids stuga och hann på max tjugo minuter slutföra allt som fanns att göra i upptäckar-väg.
 
 
   Är spelet värt att spela? Ja, absolut. Om man älskar den magiska världen är det nästan ett måste att traska runt i Hogwarts, även om det är rätt begränsat. Jag tycker personligen att det är hur kul som helst att samla chokladgrodekort och läsa om häxor och trollkarlar som aldrig har synts i varken bok- eller filmserierna dessutom!
 
   På tal om snubbar som inte syns i filmerna - ni får en bonusbild på en förbaskad Peeves bara för att.
 






Lovisa Westforest

Åh vad roligt det verkar! Jag är kanske inte ett lika hängivet fan som du men skulle vara roligt att spela det! Har du någon ide på vart man skulle kunna få tag på något av spelen eller är det blocket som gäller? ^^

Svar: Jag skulle föreslå att du googlar på spelets titel samt den plattform du spelar på (alltså i det här fallet "pc") och ser vad som dyker upp :)
Esmeralda Silverforce

Amanda Rainwood

Har också spelat det spelet, tycker att det är riktigt kul!

Sabrina Eastforest

Spelar det med! xD har du hemligheternas kammare? Om inte så köpt det! Rekommenderar också Fången från azkaban på Ps2 då får man spela karaktärerna när man vill och flyga på vingfåle (som är mycket finare där) runt Hogwarts 8D

Svar: Har bara spel 3, 5 och 6 och äger inget Playstation x)
Esmeralda Silverforce

Charlotte Snowborn

Haha, kul att du drog upp spelet just nu. För några veckor sedan lyckades jag jaga ner de första fyra spelen ur garderoben, är själv väldigt förtjust HP och filosofens sten. Det spelet gillade jag skarpt.

Lovisa Westforest

Aah :D Ok tack det ska jag göra! :)

Lexipexi muppen 8v

1. peeves är sjukt jobbig i 2:an >.>
2. i 2:an är slottet jättestort! c8
3. peeves är jättejobbig i vissa banor! D:

Luca Sweetlake

Jag har POA det är sååååå himla grymt det stora problemet som jag stör mig på är att mitt spel är på engelska! :-(
PS: Dina Ridetroughts och Playtroughts är grymma!

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.