Chrome Pointer

Bokutmaning, Dag 4 - Lord of the Rings

   På svenska mest känd som Sagan om Ringen, eller Härskarringen; detta är en av de mest episka bokserierna som någonsin har skrivits. En serie på tre böcker, där ett brödraskap försöker förgöra en magisk ring som kan ge den store fienden Sauron obeskrivlig makt.
 
   (Jag får i förskott be lite om ursäkt för namn och termer - jag har läst böckerna i två olika svenska översättningar samt på engelska, och ibland blandas termerna ihop i skallen på mig)
 
   Från början möter vi hobbiten Frodo, som har levt ett ganska långt och glatt liv med vänner i hobbitlandet Fylke. Då hans farbror Bilbo gav sig iväg till alvernas stad Vattnadal flera år tidigare lämnade han kvar ett litet paket som Frodo inte har rört. Då trollkarlen Gandalf dyker upp efter många års frånvaro ber han Frodo att öppna paketet, som visar sig innehålla en liten guldring. Det är inte vilken ring som helst, utan det är fienden Saurons ring, som nästan har en egen sinnesnärvaro och driver män galna över den. Frodo måste nu ta med sig ringen till alverna i Vattnadal, och med på resan följer landsmännen Sam, Merry och Pippin. Halvvägs framme möter de en människa som kallas Vidstige, och som följer dem på färden. Efter några vilda turer kommer de fram, och det beslutas att ringen måste förstöras för alla rasers säkerhet. Ett brödraskap formas för att förstöra ringen i det mörka landet Mordor - Frodo tillsammans med hobbitarna Sam, Pippin och Merry, trollkarlen Gandalf, dvärgen Gimli, alvprinsen Legolas samt människorna Boromir och Vidstige, som egentligen heter Aragorn.
   En lång och farlig resa påbörjas då brödraskapet ska försöka ta sig till Saurons mörka rike för att förstöra ringen i vulkanen där den blev smides. Och det, det är grunden för tre av mina absoluta favoritböcker.
 
 
   De här böckerna gavs ut på 1950-talet och är skrivna på ett rätt gammalt språk. Det är långa, tunga böcker och det tar ett tag innan det börjar hända saker i bok nummer ett, vilket nog är den största anledningen till att många struntar i att läsa böckerna alls. Det är dock fantastiskt bra böcker och om man har sett Peter Jacksons filmer om ämnet (vilket de flesta har om de inte har bott under en sten de senaste tio åren) så lär man antagligen gilla böckerna också. Jag ska inte säga mycket mer än så, men dessa böcker är fantastiska och om man har intresset så plöjer man lätt igenom dem trots att det är mycket text.


Fredrik

Jag skulle vilja ge ett tilläggstips, särskilt om man tycker att böckerna är långa och tunga (hur man nu kan tycka det :)) och det är Radioteaterns fantastiska dramatisering från 1995. Den bygger på den äldre (den riktiga) översättningen och följer böckerna väldigt nära (till skillnad från filmerna).

Svar: Åh, klokt tillägg, jag har tänkt lyssna på dramatiseringen förut men det har aldrig blivit av - får försöka komma ihåg det nu! :)
Esmeralda Silverforce

Rose Greenhill

Har du läst A Song of Ice and Fire av George RR Martin? Om inte rekommenderar jag verkligen de böckerna, eftersom de precis som LotR är fantasy när det är som bäst, utan att vara en rip-off på något. (Att de dessutom gjorts till en fantastisk TV-serie gör ju inte saken sämre :D )

Svar: Har inte hunnit läsa dem än, men har fått order från en kamrat att börja - jag har några böcker innan dem på måste-läsas-listan, men nån gång så ^^
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.