Chrome Pointer

Bokutmaning, Dag 3 - Pride and Prejudice

   Jane Austens mest kända bok heter på svenska Stolthet och Fördom. Det är en bok man helt enkelt måste läsa, trots att den är över 200 år gammal.
 
   Familjen Bennet består av mor, far och fem döttrar. Mrs Bennet är besatt av tanken att kunna gifta bort flickorna med rika män för att säkra deras framtid, och då den unge och välbärgade Mr Bingley flyttar in i en närliggande herrgård är hon i extas. Mr Bingley finner snabbt den äldsta dottern Jane, men den näst äldste Elizabeth, eller Lizzy, hamnar å andra sidan genast på fel fot med Bingleys gode vän Mr Darcy, som är ännu rikare. Mr Darcy är dock så otrevlig att inte ens Mrs Bennet vill ha med honom att göra, och det blir inte mycket bättre då Lizzy träffar Mr Wickham från det lokala regementet, eftersom Wickham och Darcy avskyr varandra. I slutänden är det dock mellan Lizzy och Darcy, och gällande vem av dem som håller på sin stolthet och vem som fortsätter förblindas av sina fördomar.
 
 
   Jag har än bara läst två böcker av Jane Austen, och förutom den här är det Emma. Båda böckerna är fantastiskt välskrivna, men det som alltid slår mig trots att jag läst båda böckerna flera gånger är med vilken humor Austen skildrar sina karaktärer. Det klaraste exemplet är Mrs Bennet, som är ett komplett vrak och högljutt klagar över sina nerver samtidigt som hon gör sitt yttersta för att hinna skvallra med sina väninnor och ha stenkoll på vad som händer i omgivningen.
   Aja, det är hur som helst en fantastiskt bra bok och alla borde läsa den. Om man vill utöka sitt engelska ordförråd lite kan det vara en väldigt bra idé att läsa boken en gång på svenska och sedan läsa den igen på engelska - språket är gammalt, förstås, det är en gammal bok, men det kan dyka upp ord som är bra att känna till.
 
   Om du redan har läst boken men är ute efter mer:
 
   Stolthet och Fördom och Zombier
   Denna parodi av boken är helkonstig, men förvånansvärt roande. England härjas av en mystisk farsot och zombier reser sig från gamla gravar på jakt efter färska människohjärnor. De fem systrarna Bennet är väl lärda i konsten att döda zombier, men då den rike Mr Bingley kommer till trakten tillsammans med sin vän Mr Darcy, känd som en skicklig zombiedödare, kan flickornas mor inte tänka på annat än äktenskap.
   Boken går att köpa jättebilligt på t ex CDON.com.
 
   The Lizzie Bennet Diaries
 
   Lizzie Bennet är en tjugofyraårig mediastudent som bor hemma tillsammans med sina föräldrar och två systrar. Som ett projekt via skolan startar hon en videoblogg, där hon berättar om vad som händer i sitt liv med hjälp av systrarna Jane, Lydia samt bästa vännen Charlotte. För att kunna återberätta vad som händer i vardagen klär flickorna ut sig i kostymer och återspelar händelserna som teater framför kameran; ofta med manus skrivet av Lizzie.
 
 
   Då berättelsen börjar är Lizzie utled på sin mammas tjat om att hon måste hitta en man att spendera livet med, och då den rike läkarstudenten Bing Lee flyttar till området har Lizzie inget annat val än att följa med familjen och hälsa på honom. Bing visar sig vara trevlig, men hans vän William Darcy å andra sidan... Lizzie har sällan avskytt en person så mycket och då saker och ting trasslar ihop sig vet hon inte riktigt vad hon ska ta sig till.
 
   The Lizzie Bennet Diaries går att se gratis på YouTube i ett hundratal avsnitt (varje avsnitt är mellan 3-7 minuter långa) och en tillhörande bok har släppts i USA.


Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.