Chrome Pointer

Förolämpningar som borde undvikas

   Det här inlägget är inte SSO-relaterat, men jag tycker ändå att det här är en viktig punkt som jag vill ta upp här där jag kan nå ut till andra människor. Jag hoppas att folk kanske kan lära sig något av det här.

   Ni kanske har märkt att jag älskar att använda mig av uttrycket "spunk". "Jag får spunk", "det där är helt sönderspunkat", "nu börjar det spunka igen". Många andra kanske istället använder sig av "damp" eller "cp", och de två uttrycken tänker jag ta upp nu.
   Anledingen till att jag älskar ordet spunk är för att det egentligen inte har en betydelse. Det kan visserligen betyda "flygande fågel", men det känner nog få till. Många känner istället till ordet från Pippi Långstrump, där ingen vet vad en spunk faktiskt är. Därför är ordet riktigt bra, för det är ett ord som går att använda utan att förolämpa. Spunk.
 
   DAMP och CP (Cerebral Pares) är funktionsnedsättningar. DAMP kan (lite slarvigt) kallas för en form av ADHD. CP är nervskador till följd av en hjärnblödning. DAMP och CP används ofta som förolämpningar eller för att beskriva ofungerande eller jobbiga ting. Jag vet inte hur många gånger jag personligen har hört båda två användas. "ÖÖÖH jävla cp-barn", "jag får fan damp", etc etc. Min personliga åsikt är att det inte är rätt att använda sig av sådana uttryck. Att använda sig av sådana uttryck gör att man tillåter diskriminering av funktionsnedsatta människor, för det blir en sorts nedtryckning. Det är precis som att använda sig av "bög" och "homo" som förolämpningar. Vi är alla människor och oavsett läggning eller om vi har haft flyt eller inte (jag med mina egna funktionsnedsättningar kan väl säga att jag har haft lite oflyt) så är vi fortfarande människor. Att använda sig av andras oflyt eller läggning för att förolämpa känns inte rätt tycker jag. Personligen har jag två funktionsnedsättningar - mycket dålig syn samt Aspergers syndrom. Den dåliga synen har jag fått pikar av, ja, för det är något som märks. "Glasögonorm". Det är ingenting jag kan göra något åt. Ja, jag kan skaffa linser, men jag kommer alltid se dåligt. Varför ska jag förolämpas för mina gener, och hur jag till följd av dessa väljer att se ut? Med min Aspie har jag dock "turen" att det inte syns utåt, och därför är det inget jag behövt höra kommentarer av. Är inte det sjukt? Man råkar födas i en kropp som inte är perfekt, med en hjärna som fungerar aningen annorlunda, och för det får man väldigt lätt stämpeln "dum i huvudet". För den kan jag dock lova er att jag har fått. Och jag är inte ensam om det.
 
   Det jag vill komma fram till är att man bör försöka vakta sitt språk lite. Använd er inte av språk som kan vara stötande mot andra människor. Jag känner fem personer med CP-skador, och de är som vilka människor som helst, förutom att de ser lite annorlunda ut till följd av sin skada och behöver lite extra hjälp i vardagen. CP-skadan behöver absolut inte ha något med intelligens att göra, och därför gör det ont i min själ då jag hör människor jämföra CP med att vara dum i huvudet. Två av dessa fem personer jag känner som har en CP-skada är å andra sidan två av de mest intelligenta människorna jag har träffat. Precis likadant med ADHD eller ADD, som innebär koncentrationssvårigheter, det har ingenting med den egentliga intelligensen att göra.
 
   Vårda språket, stoppa andra som använder sig av andras diagnoser och funktionsnedsättningar som förolämpningar eller nedtryck. Att tänka en extra gång innan man hasplar ur sig saker. Vi är alla människor, men våra bra delar och våra sämre delar. Oavsett läggning, hudfärg, hårfärg, ursprung, funktionsnedsättningar, vad som helst - vi är människor. Låt inte små grodor i ert språk finnas och därmed främja diskriminering, för genom att normalisera uttryck som "cp", "damp", "homo" osv som något negativt, så kommer det faktiskt vara något negativt i delar av vårt samhälle.
 
   Tack för mig, tjofräs.


Juni Friendcamp

Tycker att det du skrev här är så himla bra! Människor ska bli behandlade som dom e och man ska inte kränka människor med sådana ord som dom du skrivit ovan som något negativt.
har själv hört människor i min skola som kränker andra med ordet bög och andra ord som homo och även andra ord.tycker det är så himla respekt löst att använda dom orden och andra som något negativt.människor som har t.ex ADHD och Damp syndrom kan inte rå för att dom ser ut som dom gör eller har det dom har.HATAR när människor kränker andra och det ser ut som om dom accepterar det men jag tror att dom inte tycker att det är speciellt kul att bli kränkt och då pratar jag inte bara om människor med olika syndrom utan människor i största allmänhet.
Juni out

Corinne Lionbridge

Det här inlägget borde delas på mer ställen än bara en sso-blogg, för det du skriver är uppriktigt, sant och tankeställande. Jag är 15 år, anser mig själv vara empatisk och vill gärna tänka på mig själv som en person med öppet sinne - även om jag vet att det inte stämmer i alla sammanhang.
När jag gick i femman hände något som påverkade mig väldigt mycket, nämligen bortgången av en person som stod mig nära. Det tar jag upp för att jag skäms över att jag inte själv tänkt på att göra något åt mitt språk förrens nu. Personen som avled hade ALS - det är en väldigt ovanlig sjukdom (ca 2 personer om året i Sverige som dör i den). Den är obotlig och kommer garanterat bli slutet på ens liv någon dag, även om man kan leva med sjukdomen hela livet för att den är så olika från person till person.
Mannen jag pratar om var sjuk i sex år, och satt i rullstol fyra av dem åren. Han hade ett handikapp - kunde inte röra på sig, kunde inte prata, äta eller ens andas själv. Jag bodde med den här mannen, såg honom varje dag och ändå går jag idag runt och slänger ur mig ord som cp, utan att tänka mig för. Att jag inte förut gjort något åt det kan bero på att jag faktiskt inte bryr mig - jag vet att jag aldrig MEDVETET skulle trycka ner någon med handikapp eller liknande, men tanken har inte slagit mig att de tar illa upp ändå.
Jag tycker att du ska sprida det här inlägget vidare, för det du skriver är så jävla sant. Och jag vet att det finns mer än bara jag som använder såna här ord utan att tänka på det just för att det är ett accepterat uttryck i ungdomarnas kretsar (jag slår vad om att mer än hälften av alla ungdomar inte ens vet vad CP står för), som skulle behöva en tankeställare.
Verkligen skitbra skrivet. Tack.

Svar: Vad roligt att du kände att du fick ut något av inlägget, och tack för att du delade med dig av den historien. Jag tycker att det här borde uppmärksammas mer, dock vet jag inte riktigt hur jag ska dela vidare tankarna här på bästa sätt. Om du känner att du vill sprida inlägget vidare på något sätt får du självklart jättegärna göra så, jag tror och hoppas att det skulle uppskattas av många. Om du har idéer på hur jag själv skulle kunna dela det här får du jättegärna säga till!
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.