Chrome Pointer

En hästras jag inte vill se i SSO

   Igår skrev jag ett inlägg om alla hästraser från de originala Star Stable spelen som än inte har dykt upp i SSO. Jag publicerade inlägget och tänkte inte särskilt mycket på det innan jag fick en ny kommentar idag, och då tänkte jag på en ny sak - hästar man inte vill se i spelet.
 
   Den ras jag tänker på nu är Tennessee Walking Horse. Det är åtminstone den ras som direkt ploppar upp i mitt huvud om jag ska associera en ras med något negativt.
   Anledningen är att många som tränar denna hästras gör det på ett inhumant sätt. De fäster tyngder vid hästarnas framben för att de ska lyfta dem högt, man sprutar in kemikalier i hovarna för att fräta sönder hovväggen så att det gör ont för hästarna att sätta fötterna i marken osv. Målet är höga benlyft i gångarterna och många tränare åstadkommer detta genom att plåga hästarna. Det är inte något jag tycker är försvarbart på något sätt. Därför vill jag helst inte se denna hästras, åtminstone inte med deras gångarter, i spelet. Det känns som att det skulle stötta djurplågeriet som pågår för att få fram de "vackra" gångarterna. Själva hästen har jag inget emot, men att se den med de framtvingade gångarterna skulle egentligen bara främja den dåliga behandlingen av dem.
   Det var en väldigt stor debatt om dessa hästar för ett par år sedan, så vitt jag minns särskilt runt sommaren 2012. Det går att läsa mycket om dessa hästar och de vidriga träningsmetoderna på internet, och det går också att se filmer om det - tänk dock på att filmerna kan vara väldigt brutala, jag har sett ett par stycken som jag har mått rätt dåligt av.
 
   Om nu den hästrasen skulle komma till spelet liksom bara som ras, inte med gångarterna, skulle jag tycka det var helt okej. (Så var det t ex i Star Stable, där hästen faktiskt fanns.) Jag är dock så påverkad av allt jag har lärt mig om denna utsatta ras att jag nästan får rysningar om jag hör namnet eller om jag läser det på dataskärmen. Jag tycker också att dess gångarter ser onaturliga ut och jag har då aldrig sett en video på en häst som rör sig i de här "nya" gångarterna (som jag kallar dem lite slarvigt) som ser tillfreds ut. Min åsikt utefter vad jag har sett och läst är att det inte känns positivt för hästens skull, och därför bör det inte uppmuntras i ett spel där många ungdomar, varav många kommer påverka hästvärlden i framtiden, spenderar mycket tid.
 
   (Att se t ex Islandshästar i spelet är självklart inget jag har något emot, då hästarna inte plågas för att tölta och passa. Det är djurplågeriet och hästarnas välbefinnande som oroar mig i frågan.)


Matilda Greenstone

De fäster ju även en sorts "platå-skor" på hästarna för att de ska gå högre.

Nej usch, de förstör vackra hästar, man blir så arg :(

Svar: Ja, det är en massa olika hemska metoder som används. En av dem är att spika i sömmen i skorna på ett sätt så att det gör ont i trampdynan, så att hästarna ska "undvika" marken och ha benen i luften under längre tid. Helt barbariskt!
Esmeralda Silverforce

Mary Northwood

Jag har sett att dom binder upp hästarna och slår dom på huvudet med stålstänger och sparkar. Tidigt på morgonen går och också in till hästarna i boxarna och slår dom för att dom ska resa sig upp, men dom har så jädra ont att ibland så går det bara inte. Dom ger upp, och tillslut så dör dom ju av misshandel. Något jag även mått illa av är att min "kompis" har sparkat så på sin fodervärdshäst när den var rädd för att gå in o spolspiltan... Jag är en sån person som inte slår en häst utan anledning, och ABSOLUT inte när den är rädd. Piskrapp kan faktiskt ge allvarliga inre blödningar på hästen. Tennessee Walking Horse är en naturligt vacker häst, och man ska bara inte behöva använda såna metoder för att få dom att lyfta på benen. Man får ut mer genom att bli vän med dom och lära dom det på ett snällt sätt, som med spansk skritt. Hästar ska inte behöva göra någonting av rädsla. Dom ska inte behöva vara rädda för att få stryk när dom gör fel. Helt jävla sjukt att ingen gör någonting åt detta... Alla blundar för problemet. Det är dags att göra någonting nu, hörni!

Izabella Mcstar

Jättebra inlägg, håller med.
Hemskt att de måste hålla på att plåga och förstöra så fina hästar. Tycker så synd om de stackars hästarna!
Blir lite orolig för folket som gör detta också, att de inte kan fatta att det de håller på med är så sjukt fel liksom? Usch :(

Myra R

Bra inlägg!
Sedan får man komma ihåg att inte dra alla över en kant. Teoretiskt sett är det väldigt osannolikt att varenda Tennesse-walkerägare/uppfödare plågar sitt djur!
Är rörelsen naturlig för hästen är jag helt okej med att den rörelsen kommer med i spelet. Det jag inte skulle gilla vore om de bestämde sig för att göra en TW med sådana extrema rörelser som de får fram av ren smärta och skräck.
Ja, tölten är något som islandshästen har naturligt och som inte är bortavlad som på många andra raser. Däremot finns det naturligtvis en hel del islandshästtränare som inte är så himla naturliga med sina metoder, som pressar hästen för tidigt in i en alldeles för hög nivå på tölten, som resulterar att den blir nervös, spänd och så vidare när den ska tölta. Det är vanligt att man har olika vikter på bootsen (upp till över 250 gram) för att stärka tölten. Det är väl dock inget direkt smärtsamt och skadligt men det har nog inte gjorts mycket forskning om hur vikt där påverkar hästen med musklerna, leder, belastning och så.
Det jag vill säga är att man inte ska dra *alla* över ett tak, precis som det finns goda hästmänniskor som pysslar med isisar tvekar jag inte en sekund om att det samma gäller TWn. Sett en hel del TW-människor som blivit väldigt upprörda då de blivit smutskastade fast de inte alls orsakar plåga när de rider och tränar sin TW och jag förstår dem.
Men som sagt, håller med om att det är brutalt och det är jättebra att det tas upp :)

Svar: Och det var just därför jag skrev "många" istället för "alla" :) Ofta tycker jag såna här inlägg är lite jobbiga, för självklart finns det extremister överallt, likväl som det finns fantastiskt duktiga och humana hästmänniskor, och oavsett hur jag försöker lägga upp inlägget går det att tolka som att jag har missat en negativ del eller anser att det finns delar inom hästsporten som är helt perfekta. Dock anser jag, oavsett utkomst, att 250 gram på bootsen är en vänligare metod än att låta kemikalier lösa upp hovväggen på hästen, så i slutänden är det väl en definitionsfråga. Om jag fick bestämma skulle man väl inte använda annat än helt "naturliga" metoder i sin träning (nu kan det där självklart misstolkas också, men jag tar för givet att alla som läser det här använder sin skalle), men nu håller jag ju inte på med hästar i dagsläget och har därmed inte så mycket att säga till om.

Okej, slutsats - min mening var absolut inte att dra alla över en kam, men utefter vad jag känner till efter min ringa forskning om saken ser jag att det är rätt vanligt förekommande med dessa brutala metoder med TWH (jag säger inte att alla gör så, men det förekommer) och därför vill jag inte se en sådan häst med de gångarterna i SSO, eftersom det kan visa "jamen det är helt okej att hästen rör sig sådär". Vilket det imo inte är. :)
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 24 år och har alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.