Chrome Pointer

Photoshop för SSO-spelare - Schabrak

   Schabraket, filten som ligger under sadeln, är mestadels en modeaccessoar i dagsläget, men fyller också funktionen att den skyddar sadeln från svett och hår. En sadel ska ju nämligen vara så väl anpassad att den ska kunna ligga bra på hästen utan något under.
 
   Schabrak är det som i dagsläget oftast används. Förr användes oftare en vojlock, vilket är en filt som är skuren efter sadeln. För att demonstrera skillnaden:
 
   Både vojlock och schabrak kan vara skurna på olika sätt för att passa olika sadlar. Till dressyr är de mycket rakare framtill, eftersom sadelns vulster går rakt ner för att stödja ryttarens knän. Hoppschabrak är inte bara mer utåtbuktande i framkant, utan de är också mycket kortare i nederkant eftersom sadeln är "mindre". Sen finns det spännande former på schabrak - det bästa med att måla och redigera är att endast fantasin sätter gränserna!
 
   Majoriteten av alla vojlockar och schabrak är sydda med fyrkantsmönster över hela filten. Jag målar dessa så här:
 
   1. Jag målar min filt på ett eget lager. Drar en kontur och fyller i, allt med den färgen som jag vill ha på filten.
 
 
   2. Jag gör ett nytt lager ovanför filten. Jag kopplar lagret till filten (läs om hur man kopplar lager HÄR) och på det lagret gör jag "sömmarna". Jag drar helt raka streck genom att hålla ner "Shift" medan jag drar pennan över filten, och gör strecken med samma avstånd till varandra över hela filten. Jag markerar lagret med hjälp av verktyget "omforma" och roterar lagret så att det ligger lite snett. Jag väljer alltid att göra min sömmar med en lite mörkare färg.
 
 
   3. Jag gör ett till lager och gör exakt samma sak - om jag inte bara markerar lagret jag nyss var på och kopierar in samma streck på mitt nya lager. Sedan roterar jag lagret med hjälp av "omforma" - men jag vrider åt andra hållet. Sedan lägger jag ihop dessa lager (högerklicka på det översta av dem och välj "lägg samman nedåt") så att sömmarna ligger tillsammans,
   Helt perfekt är det ju inte här; jag är lite noggrannare då jag gör mina redigeringar ;)
 
   4. Mellan filten och sömmarna skapar jag ett nytt lager, där jag skuggar min filt. Jag utgår från filtens grundfärg och väljer en mörkare ton, en ljusare ton. Jag skuggar på följande vis:
   På den övre delen av fyrkanterna drar jag mörka streck som ett uppochnedvänt "v". På den undre delen gör jag streck eller små svängar med ljus färg. Just det här var pest och pina att göra, men i vanliga fall har man ju en sadel ivägen som täcker rätt mycket yta ;)
 
 
   5. Jag använder verktyget "oskärpa" och "suddar" skuggorna så att de smetas ihop lite. En snygg 3D-effekt dyker upp!
   6. Om jag vill ha en passpoal (kantsömnad) gör jag ett nytt lager ovanpå sömmarna och kopplar det till de andra lagrena. Sen ritar jag bara längsmed kanten!
   Ta-daaa! Med några steg som rätt enkelt går att göra även med en vanlig datormus har vi ett schabrak som ser rätt bra ut. Denna teknik har jag använt mig av i alla mina redigeringar med schabrak. Sen går det självklart att piffa till det här mer med skugga även på passpoalen, men nu har ni grundkonceptet.
 
 
   Det finns tonvis med snygga schabrak ute på marknaden som kan inspirera till snygga målningar och redigeringar. Personligen älskar jag schabrak av märkena HV Polo och Eskadron, vilket jag ska se till att visa lite framöver tänker jag. Ett av de absolut snyggaste på marknaden tycker jag är John Whitaker-schabraket med Storbrittaniens flagga (trots att det inte är uppbyggt i manken - jag tycker det är viktigt att inget trycker över hästens rygg!)...
   För inspirationstips kan man titta på olika webbutiker, t. ex. HÄR, HÄR och HÄR ^^
 
   Schabrak kan användas för annat kul också - numera har Starshine alltid på sig ett HV Polo-schabrak då jag spelar SSL1 ;) Det passar rätt bra på honom tycker jag faktistk! Ska dock byta utseende på honom igen, samt göra nya kläder åt Lisa. Om ni undrar hur man gör, se HÄR.


Cassandra

Åhh tack snälla för inlägget <3

Svar: :)
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.