Chrome Pointer

Speltips - Horsez

   Ah, spelet med många namn. Internationellt är det nog mer känt som Pippa Funnell: The Golden Stirrup Challenge, men i Sverige har det sålts som just Horsez.
 
   I det här spelet följer vi Flora, som ska börja på Sycamore Academy, en... prestigefull ridakademi belägen i Toscana. Hon hamnar i trubbel innan hon ens har tagit sig fram till skolan, då hon får sladd på sin moppe och åker nedför ett stup, men hon blir snabbt räddad av en av akademins hästar.
   Hästen lyfter Flora uppför stupet efter att hon har hängt kvar i en trädgren
 
   Flora lär känna sina nya klasskamrater - charmige men lite late Samuel, franska lantflickan Aurélie (som är en väldigt oskicklig violinist), Caroll som är glad och sprallig och tar varje dag med en klackspark, samt Miguel, en blyg kille som blir väldigt nervös så fort som han blir tilltalad. Samtidigt som hon finner sig tillrätta i den vackra italienska miljön ska hon lära sig sköta om sin tilldelade häst, samt se till att träna ordentligt inför de prestigefulla fälttävlingarna. Om hon lyckas bra kanske hon kan få se mer av världen...
   Vänster till höger: Caroll, Miguel, Aurélie, Flora och Samuel
 
   Jag tycker spelet bitvis är lite luddigt, men det kan ju också bero på att engelskan inte tar någon hänsyn till sina spelare och var lite för avancerad för mig då jag köpte det (vilket var ett antal år sedan nu). Ljudet är jättekonstigt ibland och även nu då jag hör engelska varje dag har jag ibland väldigt svårt att höra vad som sägs. Tack och lov för undertexterna, som räddat mig mer än en gång! Särskilt då det kommer till rektorn Patrick, som har en dialekt som jag har svårt att förstå flytet i, är jag väldigt tacksam över att det faktiskt finns text.
   Samling på akademin - lärarna från vänster till höger är Patrick, Jade, Harry och Jenny
 
   Ja, hela spelet är alltså på engelska. Du bör vara ganska duktig med språket innan du försöker tackla det här spelet, för engelskan här är inte nådig.
 
   Ni ser här uppe att grafiken är... ja, ganska bra. Genom hela spelet möter man helt makalösa miljöer, det är så otroligt vackert så att man ibland bara stannar upp och stirrar. Gällande grafiken har spelet dock en enorm nackdel - hästarna. För att vara ett hästspel har mycket lite fokus lagts på hästarnas design och jag tycker i ärlighetens namn att de är skitfula. Det är knappt så att de ser ut som hästar - mer utomjordingar som strålats ner på jorden i samarbete med Garnok. Väldigt konstigt att miljöerna och alla människor ser så fantastiska ut medan hästarna verkade ha glömts bort helt.
   Här har vi min häst Erasmus från min senaste spelomgång. Det finns flera olika raser att välja mellan - Erasmus är en Selle Francais - men de... om vi säger så här, det här är hästen jag tycker är minst ful.
 
   Det här är ett spel där man måste hålla sig lite vaken och lyssna noggrant på vad andra karaktärer säger. Inför dressyrträningarna är det viktigt att Flora har gått till akademins bibliotek och läst in sig på rörelserna som ska utföras, annars kommer hon få minuspoäng då hon väl rider eftersom hästen inte kommer förstå henne. Genom att kolla vädret varje vecka kan Flora planera för vilka dagar hennes häst kan gå ut i hagen, för under regniga dagar vill den stanna inne.
 
   Dressyren i det här spelet ser ut ungefär som i många moderna hästspel - du ser på skärmen vilken knapp du ska trycka på för att hästen ska utföra rätt rörelser. De enda knapparna som används är höger och vänster piltangent samt den högra Ctrl-knappen. Den högra. Det är viktigt. Annars tappar du poäng. (Det tog lång tid innan jag fattade att man skulle använda just den högra, det händer nämligen ingenting om man trycker på den vänstra.)
 
   Hoppningen är lite mindre komplicerad. Då hästen står på den gröna plattan framför hindret trycker du på mellanslag. Om den utför ett bra hopp kommer hela spelet stanna upp och visa hoppet på något typ häftigt vis.
   Det ser suddigt ut här, men i spelet är det en riktigt snygg effekt.
 
   Terränghoppningen behöver man träna på, och då menar jag verkligen träna. Det ser visserligen rätt lätt ut, och det är trevligt då man har utfört ett perfekt hopp och hästen kan gasa på lite extra en bit, men tro mig - ÖVNING.
 
   Nu har jag bara visat bilder från Toscana, men det blir ytterligare ett par depåstopp innan spelstoryn är över. Och asså ni anar inte hur underbart det här spelet är, samtidigt som man vill slita sitt hår över det eftersom det bitvis är så äckligt svårt. Pga min dator har jag inte kunnat spela det här på över fem år, och jag har lite svårt att vänja mig vid det igen. Jag hoppas dock att det blir lite lättare nu då jag har tagit mig igenom spelet förut samt är mycket mer hemma med språket. Ovanstående anledning bidrar ju dock också till att jag än inte har bilder från fler ställen än Italien.
 
   Är spelet värt allt kaos? Då man har kämpat sig fram en bit, ja. Just nu vet jag inte om det går att köpa i vanlig affär längre, men... jaja. Jag tycker att det här är ett underbart spel, om än svårt ibland. Fast det kanske blir väldigt mycket lättare för mig den här gången, då jag faktiskt förstår språket?
 
   Som bonus får ni en bild på en Flora som är ungefär lika trött på världen som våra spelarkaraktärer i SSO borde vara efter att ha kutat Jorvik runt åt alla lata NPC's som enda daglig sysselsättning under längre period:
 


tiffany bluewood

ååh, saknar de spelet massor, tappade bort de för länge sen o min brorsa o ja har försökt hitta de på nåt sätt men de e rätt så svårt :/

Svar: Ja, just nu vet jag inte om det går att köpa alls i Sverige längre? :/
Esmeralda Silverforce

tiffany bluewood

tror inte de, min brorsa försökte hitta nåt sätt att ladda ner de på men om man kanske försöker hitta de genom att skriva pippa funnell istället för horsez så kanske de blir enklare att hitta, håller på söka just nu för fullt så hoppas på de bästa :o

Cookiecat - Rödhårig gamerbrud

Måste nog ta och spela det igen, det var flera år sedan sist. :3

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 24 år och har alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.