Chrome Pointer

En sak som jag inte tycker är okej

   Jag är rätt kräsen med vad jag anser vara okej i globalchatten. Jag tycker inte om reklam. Jag skyr spam. Men något som jag tycker blir vanligare och vanligare, och som verkligen inte är okej, är då folk börjar snacka om sexualitet.
 
   Jag har ingenting emot homosexuella. Jag har ingenting emot heterosexuella. Jag har ingenting emot bisexuella. Man är det man är och man kan inte göra så mycket åt saken. Sen tror jag personligen att alla människor är bisexuella eftersom man kan attraheras av så många olika aspekter och det är väl egentligen mer än fråga om person än kön, men det hör inte riktigt till ämnet.
   Jag tror verkligen att det är bra att informera homofober och allt vad som nu kan finnas att det inte finns något att äcklas över. Att anse att homosexualitet är fel är helt ologiskt och av över 1500 djurarter som uppvisar homobeteende, om jag nu lite slarvigt kallar det så, så är det bara människan som uppvisar homofobi. Men! SSO är inte rätt forum för den saken.
 
   Det snackas om sexualitet, mens, avföring, man ser massvis med svordomar som folk använder genom att kringgå spelets censur. Alla dessa saker är något som jag blir illa berörd av. Jag har valt SSO som ett tryggt ställe där jag inte vill fokusera på sådana saker. SSO ska vara ett barnspel.
   Men ska då inte barn informeras om hur världen ser ut? Självklart ska de det! Men inte här. SSO är inget forum för vad som helst. SSO är ett hästspel där det är menat att folk ska hålla sina konversationer på en annan nivå.
 
   Sen att folk kringgår censuren för att svära. Svordomar är inte okej i spelet. Där kan ni säga precis vad ni vill emot och jag skiter fullständigt i det, enligt användarvillkoren är användning av ovårdat språk förbjudet. De som ignorerar den reglen bidrar till att skapa en mindre trygg miljö för de användare som följer och respekterar spelets regler. Just det där sistnämnda gäller för hela det här inlägget. De som ignorerar reglerna bidrar till att skapa en mindre trygg miljö för de användare som följer och respekterar spelets regler.
 
   Därför tycker jag också att SSO-teamet ska hålla hårdare på sina regler. Se till att faktiskt ge ut en varning till de som inte sköter sig, säga "följ reglerna eller håll dig borta från spelet". Jag tror verkligen att det skulle gynna dem - om jag hade haft ett barn som spelade spelet och såg hur det är i dagsläget skulle jag inte vilja att mitt barn spelade. Jag skulle inte tycka att spelet erbjuder en trygg miljö för mitt barn. Just nu pågår för mycket vulgariteter, för mycket sexuella teman, för mycket mobbning.
 
 
 
   Jag är inte bara en trist bitterfitta som ska klaga på mänskligheten (även fast det är roligt det också), det finns en anledning till att jag är djupt kritisk till spelets globalchatt i dagsläget. Fred ut.
 
   Om ni anser att den här texten är läsvärd uppskattas det verkligen om ni sprider den, om inte annat åtminstone sprider dess budskap. SSO är ett barnspel och man får anpassa sig därefter.






Charlotte Snowborn

Åh, vilket uppskattat inlägg du just skrev. Den där chatten verkar ibland (ganska ofta) verkligen spåra ut fullständigt med riktigt vidriga påhopp om allt från ålder till (som du nämner i inlägget) sexualitet. Dessutom stör jag mig något otroligt på när spelare väljer att skriva om död och sjukdomar då SSO för mig (precis som det verkar vara för dig) är något som kan distrahera mig under ångestperioder, och då vill man ju inte gärna se etter värre saker skrivna i chatten. Då aktiva moderatorer inte verkar vara något som de verkar arbeta för har jag i alla fall lämnat in förslaget att chatten inte ska kunna vara igång så länge en GM inte finns där att övervaka (bortsett från möjligtvis vän, klubb, och grupp).
För det är inte nådigt vad man skan se i den chatten, och inte tycks straffen för övertramp vara avskräckande nog. Bara en sådan sak som att någon som blir avstängd fortfarande kan spela genom att bara logga in på ett annat konto, man tycker i alla fall att man borde kunna spärra IP-addressen. Och så okännbara straff som fem dagars avstängning för att uppmanat någon att hoppa framför ett tåg.. Det gör mig rätt mållös, speciellt när man ser samma spelare skriva under ett annat konto under perioden.
Den chatten säger jag bara...

Tummen upp för dig som uppmärksammar det och nog faktiskt når ut till en hel del spelare.

Svar: Jag måste ge dig två tummar upp som satte ord på de saker som jag ville nämna dessutom, men som försvann ur mitt huvud medan jag skrev inlägget. Dessutom är jag lite lättad över att det inte bara är jag som ser det här stora problemet, och att något verkligen måste göras.
Esmeralda Silverforce

Siri Moonbear

Som Charlotta skriver där uppe kan man bli illa berörd när man läser globalchatten, särskilt om man är ledsen/deprimerad, och folk skriver om sjukdomar, död mm. Någonting borde verkligen göras, och det snart.

Svar: Åh gud ja. Jag tar ju ofta upp exemplet med tjejen som uppmuntrade en annan att hoppa från en bro då de hade bråkat. Om hon sagt så till mig då jag mådde som sämst hade jag kanske gjort det. Fem dagars avstängning är ingenting för något sådant. Jag tycker verkligen att vissa saker är så grova att man ska stänga dörren och säga "tyvärr, du är inte välkommen här längre".
Esmeralda Silverforce

Rose Greenhill

Håller med till 100 %. Det var ett gäng i globala ikväll som babblade - desstum med en hel del capsande - om de här sakerna och när jag och flera andra försökte gå in och påpeka att det faktiskt inte inte är okej och emot användarvillkoren så blev man kallad tråkig och tillsagd att stänga ned chatten om man blev så störd av det. Inte trevligt alls, något måste verkligen göras. :(

Svar: Där tog du upp ytterligare en bra punkt som jag missade att nämna - om någon säger "Stopp, det räcker" så ska det verkligen vara "stopp, det räcker" och folk ska kunna respektera det. Jag förstår inte hur folk har så svårt att förstå ett enkelt "nej"? Dessutom avskräcker sånt där - jag vågar inte säga till direkt i spelet, för jag vet att jag blir idiotförklarad av regelbrytarna, och mitt självförtroende klarar inte det.
Esmeralda Silverforce

Scarlett Silverwood

Fy farao, det är synd att det du skriver är sant. Det är faktiskt rätt hemskt att SSO teamet inte gjort nåt, känns som om vissa spelare engagerar sig bättre än de. Det är så sjukt att folk dagligen måste bli påhoppade med fördomar och lögner, och själv har jag aldrig aldrig fått positiva synpunkter på om man säger till att sluta.

Att svära i t.ex vän eller gruppchatt är väl egentligen ok, om ens kompis fattar ironin i det. Men att svära mot någon eller i allmänheten, usch och fy :(

Svar: Så sant som du säger. Att kringgå censuren i en privat chatt med en vän - fine, man slipper ju se det, men att hålla på och mucka i globalchatten tycker jag är så grymt respektlöst.Och på tal om påhopp, det finns knappt något värre än då några ungar gaddar ihop sig mot en annan av en anledning och hackar på den! Hände senast för någon timme sedan, några tjejer sa att en annan hackat ett konto och de var på henne som bara den. Den tjejen var åtta år gammal. Var finns logiken i att en åttaåring ska hacka ett konto och sälja hästar för att vara elak? Asså jag orkar knappt med mänskligheten längre och jag börjar undra hur folk fostrar sina barn xP
Esmeralda Silverforce

Sylvie Yellowstone

Jag håller knappt med om någonting i detta inlägg, men då jag inte får känslan av att du inte är intresserad av en åsikt från en annan aspekt än din egen så lämnar jag det vid detta :)

Lova was here

Usch, i global är det bråk nästan hela tiden, ibland utan någon anledning. Nån tjej (minns inte vad hon hette) blev kallad hackare, ja det var tjejen som var 8 år, hur tänkte de där? Jag har sett så många saker. Folk som uppmuntrat till självmord. Om jag hade varit väldigt nedstämt och mådde dåligt, så skulle jag nog vara kapabel till att göra det. Men, varför ens prata om sånt i globala? Okej, det vore en sak om folk bara helt random kom fram och sa sånt, men jag skulle aldrig skriva i globala typ "jag mår så dåligt funderar på att ta självmord :(" (fast med tecken för att det inte ska bli censur). Okej, jag kan svära lite, i vänchattar. Jag kan skriva typ "fuck you :(" (ja jag vet vad det betyder ehehe) men de vet att jag skojar. Men jag skulle ALDRIG skriva i global mot nån typ "fyfan du är så jävla dum osvosv". Kan det inte finnas nån slags moderator i chatten? Som i forumen på Howrse?

Sasha Starforce

Men varför tabubelägga mens, avföring och sexualitet? Varför skulle det vara känsligt för barn och varför skulle man inte få prata om det? Just de "sakerna" är ju kanske de viktigaste att vara öppen om. Det är normala, allmänna grejer som i princip alla(well, man måste ju ha ett par äggstockar, en livmoder och diverse ting för att få mens då) är med om och inte konstigare än några andra samtalsämnen. Det är inget otryggt med sådant, det är bara om man tabubelägger sådana ämnen och "smyger" runt dem som de blir känsliga ju xdd Det blir inte vulgärt/pinsamt/jobbigt förrän man självmant och trångsynt nog väljer att se sexualitet, bajs och menstruationer på det viset.
Självklart ska folk få samtala om vad de vill så länge det inte bryter mot svensk lag/spelreglerna(och det gör inte heller någon av de ovan nämnda ämnena), annars tappar man ju nästan hela den här grejen med yttrandefrihet liksom

Svar: Om det nu är helt okej att diskutera sexualitet i spelet är gränsen inte långt dragen från just sex. Och om sex är okej så slutar det med att folk som inte hör hemma där, t ex pedofiler eller folk som söker cybersex, hamnar i spelet. Är det en sån miljö vi är ute efter? Jag vet att jag inte är ensam om att tycka att de tre ämnen du nämner är "tabulagda". Jag är rent ut sagt jävligt pryd, men jag kan snacka om sakerna i rätt forum. SSO är inte rätt forum. Då någon av de här tre sakerna kommer på tal finns det alltid någon som säger "Stopp, jag tycker inte att det här är ett okej ämne", men det respekteras inte. SSO är inte ett ställe där man kan föra seriösa diskussioner om sådana saker, mestadels för att målgruppen är för ung. Det är inget biologiforum, det är ett hästspel. Jag anser att det finns saker man inte ska diskutera hur som helst. Och jag tycker faktiskt att de faller inom spelreglerna, för jag ser att folk blir illa berörda av dessa ämnen och det faller under "Trakasserier".
Esmeralda Silverforce

Ruth Shortwood

Sexualitet och frågor anknutna till det hör inte hemma i ett hästspel, precis som ämnen såsom matlagning, skolan och vänskap är lika irrelevanta. Jag tvivlar dock starkt på att någon säger till mig om jag börjar snacka om kycklingpanna i globalchatten.

Regeln om förbud mot att snacka om sexuellt relaterade ämnen finns där av säkerhetsskäl. Om barn (barn särskilt) tillåts prata om sexualitet kommer det naturligtvis leda till att det dyker upp någon hungrig pedofil i global som frågar om någon vill ha sex.
(Han kommer mest troligt att fråga om någon vill bli vän med honom och reglerna kommer inte att hindra honom. Dessutom MISSTÄNKER jag att de flesta pedofiler inte läser igenom reglerna innan de blir medlem i syfte att ge sig på barn.)

Barn särskilt.

Många som blir utsatta för sexuella övergrepp är, förutom barn, även ungdomar och vuxna. Men det är självklart viktigare att skydda barn från potentiella hot eftersom de är, ja, barn.
(*Host*)

En regel som förbjuder samtal om sexualrelaterade ämnen är att föredra eftersom pedofiler då försvinner ur vår åsyn och vi slipper fundera över vilken skada dessa ställer till med på mindre säkra platser.

Sexualitet är ett högst opassande ämne i en värld där det finns barn (Sverige) och därför är det av fullt tillåtet att prata om sin sexualitet i Sverige och just därför har vi så många våldtäktsmän i Sverige...

Ruth Shortwood

Anledningen till att folk gärna skriver om sexualitet på internet är i många fall för att det är så förbjudet att prata om där utanför. Det betyder inte att dessa medlemmar är mer perversa än laglydiga medlemmar.

Nedan är åsikter och antaganden som kan vara fel men som är värda att tänkas över.

Jag ser inte att förbud mot sexuellt relaterade ämnen kommer att hålla borta pedofiler i någon större utsträckning. Ett bättre alternativ, enligt mig, vore att hålla en större övervakning och öppenhet mellan medlemmar och support. T.ex. tydligt informera om vad någon som känner sig utsatt ska göra, vem de ska kontakta och att brottet INTE är deras fel.

För enligt reglerna som är nu skulle det kunna vara offrets fel också. Om offret de gick med på att snacka om det förbjudna ämnet med pedofilen har också offret begått ett brott.
Det är pedofili och sexuellt utnyttjande som är förbjudet, inte ämnet sex. Det är pedofilerna som ska undvika att begå brott, inte de potentiella offren som ska undvika situationer som kan dra till sig pedofiler. "Du får inte gå ut när det är mörkt för du skulle kunna bli våldtagen. Du får inte prata om sex för du skulle kunna bli sexuellt utnyttjad av någon." Jag AVSKYR det tankesättet. Ingen skulle (hoppas jag) klandra en våldtagen person för våldtäkten eftersom den "inte såg sig för tillräckligt när den gick längs gatan" (exempel). Likaväl kan man inte klandra personer som snackar om sex för att de "skulle kunna dra till sig pedofiler". Samtalet i sig är INGET brott så länge man menar väl, precis som det inte är något brott att gå ut när det är mörkt. Man ska kunna göra saker utan att det leder till sexuella utnyttjanden, helt enkelt.

Hade det vara tillåtet att snacka om ämnen som rör sexualitet hade det, tror jag, gjort att personer som faktiskt blivit utsatta vågar berätta om det i högre utsträckning än om det var förbjudet. Är det förbjudet kommer utsatta personer att klandra sig själva som ens pratade om det FÖRBJUDNA ÄMNET från första början. Det kunde ju dra till sig pedofiler och brottet var därmed deras fel!!! Jag har själv blivit sexuellt utnyttjad och vet hur lätt det är att klandra sig själv för allt möjligt, särskilt om ämnet är tabu. Jag talar inte om grejer som jag inte vet vad det är.

Som det är nu riskerar många vänligt sinnade medlemmar att bli avstängda. Man ska INTE straffas så länge man inte gör någon skada. Samtal om sex gör ingen skada. Punkt.

Det finns dock en bra regel som säger att man inte får ställa personliga frågor. Känner någon sig utfrågad om vad som helst, inte nödvändigtvis sexuellt ska detta kunna ses som ett brott. Det är bra eftersom det förebygger många typer av brott inklusive pedofili.

Detta ämne är särskilt viktigt för barn eftersom barn är väldigt formbara och det vore hemskt om barn fick växa upp med erfarenheten att sex är ett olagligt ämne. Jag har själv gjort det och jag lider av det idag. Jag vill att det ska finnas en sida med ordentliga motiveringar för varför alla regler finns. Jag vill att man ska kunna ifrågasätta regler utan att bli dumförklarad och jag vill att man ska kunna påverka reglerna utan att bli utkastad från spelet.

Zoe Deerdawn

Alltså angående globalchatten:
En gång så var det någon tjej som sa typ "söker någon att va tillsammans med på sso."
Då frågade jag bara en enkel fråga "Är du lesbisk?" Bara liksom som en enkel fråga.!

Då började alla hålla på "Vadå får man inte vara det?!" "Det kan såra folk!" etc.

Liksom, jag ställde bara en fråga?
Måste 50 personer börja va sura och sprida dålig stämning riktat mot mig, jag blev faktiskt ledsen.

Det kändes som ren mobbning.
Dom bara fortsatte och fortsatte.
Jag blev ledsnare och ledsnare! Jag visste inte vart jag skulle ta vägen.

Så jag sa det enkla omtänksamma ordet 'Förlåt'

Bara för att få slut på det hela.
Jag ville liksom inte att det skulle bli någon större grej än det redan var..

Svar: Jag tycker det var en ganska logisk fråga att ställa egentligen, jag tycker inte att du gjorde något fel. Tyvärr så missuppfattas mycket på internet och folk kan vara så otroligt elaka över nätet. Det är ytterligare en anledning till att jag vill ha hårdare regler på SSO, för mobbning förekommer alltför ofta.
Esmeralda Silverforce

Alexandra Mistdawn

Tja, igårkväll före championaten vid 20.00, pratades det mycket om ja sexuellt innehåll. Bland annat om utlösning,sperma och mens. Man hann knappt läsa vad andra skrev det var total kaos! Jag vill inte hänga ut någon eller några, men om jag förstod det rätt var det två pojkar som tog upp ämnet från första början. Och tycker dom ska ha hårdare regler, när man skapar ett konto, har man faktist skrivit på ett "kontrakt". Och det finns många minderåriga, alltså barn under 13 år som faktist är väldigt aktiva i global chatt. Jag tycker att globala chatten är väldigt dumt, med tanke på att det vart mycket bättre förut när det var en "stallchatt". Jag är nog ensam om den saken, men ja. Vad jag tror, är att om man kanske är minderårig och i vissa fall inte vågar eller brukar gå på folk i verkligheten, vill man göra det på ett spel. Om du förstår vad jag menar? Tycker det är oacceptabelt, och det är jag nog inte ensam om. Om man säger något fult som är riktat mot någon t.ex något som personen kan känna sig kränkt eller diskriminerad är man faktist en m-o-b-b-a-r-e. Händer det på internet, som det oftast händer på är det e-mobbning. Nej det får mig att börja gråta. Hade jag varit minderårig, hade jag faktist mått illa! Även om det är helt "naturligt" att prata om sex, skulle jag inte känt mig trygg på ett spel. Har själv skickat ett meddelande till support, som säkert flera spelare har gjort. För varje dag, vecka, månad blir det bara värre.

Svar: Jag håller med om vad du säger, men man är ju minderårig om man är under 18...? Vet inte om du skrev fel eller något menmen xP
Esmeralda Silverforce

Fiona Mcpaw

Tack för att du skriver det här!
Det får mig att tänka till. Jag brukar, och har iofs aldrig pratat om "känsliga" ämnen i utöver klubbchatten där jag vet vilka som finns,och det händer ändå extremt sällan. Men svordomarna, de kommer ju titt som tätt och jag ska (bannemig) bättra mig på det nu, det finns alltid andra sätt att uttrycka sig på.


Sen önskar jag ju självklart moderering av chatten och hårdare villkor, jag vet inte ens om de har moderatorer? I vilket fall märks det ju inte och det är precis det jag tror det behöver göras.

Tuva Westlord

Håller med dig till viss del. Eller egentligen ganska mycket - sen ska jag inte kalla mig själv för helgon heller för jag svär mycket och jag skäms över det. Jag kan hålla mig ibland, men inte längre stunder. Försöker dock ständigt bättra på det här, men dåliga vanor är hårda att bryta. Tack och lov har det blivit bättre!

Men i vissa fall så borde man faktiskt få "dra vissa gränser". Sex är inte okej, inte svordomar heller egentligen. Jag vet just nu inte hur jag ska formulera mig så det kan bli galet haha! ;)

Nej men såhär, sso är ett spel för unga - ca 12 åriga spelare. I deras liv ingår mycket jag vet ju själv hur det var när jag var i den åldern. Dom är nog otroligt förvirrade, jag personligen skulle inte ha något emot att svara på deras frågor. Inte sex dock - lets face it dom har inte åldern för varken det eller alkohol inne.

Men samtidigt så som det skrivs i globala - jag skäms. Har många gånger frivilligt sagt till sso att jag kan hjälpa dom med det här helt gratis! Men dom verkar inte vara helt intresserade i det ämnet.

Svar: Det verkar som att du tänkte till lite över det här och det var ju meningen med hela den här diskussionen som dök upp (dock ser jag ett mönster i den - alla som tycker att mina argument är fel är faktiskt minderåriga och jag tror inte att de förstår den stora bilden).
Esmeralda Silverforce

Tuva Westlord

Jag vet faktiskt inte om jag ska ditt svar positivt haha!

Nej men som du skriver, det är mest yngre som faktiskt reagerar över det. Men jag anser fortfarande att man ska låta dom slippa allt det här så länge dom kan.

Har tänkt igenom det här många gånger, reagerat starkt när jag haft globala uppe vissa gånger och till och med skrivit för att jag varit förvånad över vilka ord dom använder mot varandra. Det är alltid hemskt, men ibland blir det extremt. Och det värsta är att dom flesta inte ens känner till konsekvenserna som kan medfölja efter sånt här.. Tyvärr.

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.