Chrome Pointer

Hästspel vs realism

   Jag har ju som sagt inget liv så jag roar mig med att filosofera över helt onödiga saker. Häromdagen handlade det om "Hm, hur kommer det sig att hästspel alltid känns så orealistiska?" Och då menar jag typ... man spelar hästpel på datorn. Man rider runt. Hästen skrittar, hästen travar, hästen galopperar, men det... ser liksom lite konstigt ut.
 
   Jag kom fram till varför. Då man svänger hästen i de flest hästspel så vänder framdelen. Problemet är att det gör bakdelen också. Eftersom styrningen sitter "i mitten" av hästen så svänger hela hästen på en gång. Framdelen går åt ett håll, bakdelen flyger åt fanders och då man tänker efter ser allt rätt orealistiskt ut.
 
   Jag minns att då jag för första gången spelade Starshine Legacy för en herrans massa år sedan var reaktionen "OMG, hästen böjer på halsen om jag svänger!". En väldigt enkel grej, men en grej som åtminstone jag aldrig någonsin sett i ett hästspel tidigare. Samma sak i Star Stable, liksom SSO.
   Men, bakdelen är fortfarande ute och flaxar. Jag tänkte faktiskt inte på det förrän jag och Iddy traskade runt uppe i Bergspasset vid Firgrove häromdagen. För då hästen ställer sig (för er som inte har hästerfarenhet IRL innebär det typ att den böjer nacken aningen åt det håll man ska åt) blir det nästan en illusion av att hästen svänger på böjt spår. Om man tittat noga så märker man dock att bakdelen fortarande inte är med.
   Det tror jag är den stora utmaningen med att göra ett hästspel. Att hästen ska röra sig realistiskt. Numera finns det ju antalet spel som är riktigt bra gjorda (My Horse And Me och Ride är nog de jag helst nämner då) men det känns riktigt trassligt att få hästen att se vettig ut då den rör på sig.
   Men det som SSL införde, ställningen och böjningen i hästens nacke, den gjorde väldigt mycket. Det ser verkligen ut som att hästen är påväg någonstans, och man tror verkligen att hästen verkligen är böjd i kroppen trots att den inte riktigt är det. (Sen var det ju lite mysko att Concorde som faktiskt är dressyrhästen går ställd åt fel håll, vilken dressyrdomare som helst skulle ju spunka loss men det är väl en del av hans charm, I guess - eller så rider Anne väldigt mycket på yttertygeln.) Rätt genialiskt, egentligen. Nu har ju allt det här förbättrats genom åren, jag var faktiskt tvungen att titta rätt noga för att se bakdelens väg då jag tittade på Iddy.
 
   Det är roligt, sånt här. Jag vet inte riktigt vad jag vill komma fram till med det här, men aja. Har ni tänkt på det här?


Siri Moonbear

Jag har (tyvärr) inte spelat SSL, så jag har inte fått se Concordes lite speciella ställning, men det kanske ska se ut som skänkelvikning?
Fast annars vore det extremt konstigt att en dressyrhäst alltid var felställd

Svar: Nja, asså han var böjd i kroppen (fast bakdelen var ute och flög) och han var ställd åt fel håll... Jättekonstigt egentligen, men det och faktumet att han var den enda av de fyra hästarna som inte kunde sparka bakut bidrog till hans charm, antar jag :P
Esmeralda Silverforce

Siri Moonbear

Hm. Jag måste få tag på spelen helt enkelt x)
Vet du om de finns att köpa i butik eller om man helt enkelt får leta på blocket eller liknande?

Svar: De finns vid mitt lokala MediaMarkt, annars tror jag att de finns på Cdon.som :)
Esmeralda Silverforce

Lova was here

Hihih, detta tänkte jag skriva till Siri HEH, önskar att jag kunde skicka spelen till dig, vilket jag kanske kan med hjälp av pappa meeeen.. Jag vill ju plåga dig så, du får klara dig själv ;p

Och Esmeralda, det finns på cdon ;)

Natalie Season

har också sätt att när man galopperar i "mellangalopp", den efter kort galopp, så böjer hästen frambenen helt orealistiskt. böjs liksom på mitten av övre delen på benet haha. lite knäppt!

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 24 år och har alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.