Chrome Pointer

Hästspel genom åren

   Jag tänkte idag dra en nostalgivända igenom ett antal hästspel jag spelat genom åren. Kanske hittar ni något nytt att prova, kanske vill ni tipsa om något nytt jag själv kan testa i slutändan? :D
   Alla bilder i det här inlägget är miniatyrer och blir större om man klickar på dem, för att slippa den långa laddningstiden för er med lite långsammare datorer ^^ Alla bilder är dessutom lånade via Google då jag inte har en dator som jag kan spela dem på längre. Inga av bilderna är alltså mina.
 
 
   Mitt allra första hästspel någonsin var My Little Pony. Originalen från 90-talet då. Jag förstod aldrig hur man skulle hålla sin ponny frisk, så den blev alltid jättesjuk och vägrade dricka medicinen jag försökte tvinga i den, haha. Provade faktiskt att spela det igen för ett par månader sedan, och det är ett grymt gulligt spel. Jag vet inte vad jag gjorde, men då lyckades jag hålla hästen frisk på något vänster - kanske för att jag inte proppade i henne pizza och godis? Nejmen det är faktiskt värt att spela, det tycker jag än idag.
 
 
 
 
    Full Fart i Stallet var anledningen till att jag började i Polluxklubben. Jag ägde aldrig spelet själv, men lånade det av en kompis. Jag var helt värdelös på datorspel då jag var mindre, så jag kom i princip aldrig någonstans, hehe. Men det var det allra första hästspel jag spelade som var helt i 3D, vilket var rätt stort för mig. Jag tyckte att allting i spelet var typ det vackraste jag sett, haha.
 
 
   Full Fart i Stallet 2 fick jag då jag gick med i Pollux. Jag tycker än idag att det är ett av de bättre hästspelen jag spelat. Mycket olika saker att göra, möjlighet att köpa kläder och utrustning och rätt mycket teori också, tillsammans med lite mindre uppdrag man kunde hjälpa spelets NPC's med. Dock saknade jag vissa grejer från det tidigare spelet, som den lilla trevliga rodeon på bilden högre upp.
 
   Starshine-serien har jag redan pratat så mycket om, så den får vila nu. Men ni vet att det är fyra av mina absoluta favoritspel. Detsamma gäller förstås de fyra Star Stable-spelen. Om man ska ta upp SSO också är det ju min största favorit genom tiderna.
 
 
   Arvet från Rosemond Hill var också en stor favorit. Grafiken är vidrig, helt vedervärdig, men det var bra tävlingar, bra story och rätt realistiskt i stallet. Miljöerna var helt otroliga, men grafiken gjorde dem verkligen inte rättvisa. Jag älskade att sadla och tränsa hästen, släppa Melissas och Johns hästar i hagen, sopa stallet, mocka, fiffla med radion i klubbrummet... jag hoppades i många år på att Pan Vision skulle göra en nyversion av spelet med bättre grafik, särskilt efter det första Springdale-spelet, men det drömmen lär ju aldrig slå in, haha. (Pan Vision är btw ett bolag som varit med och utvecklat/producerat/släppt/vad-de-nu-gjort-med nästintill vartenda spel jag spelade som barn, däribland Rosemond Valley-serien, Häst & Ponny och Springdale)
 
 
   Springdale ja, Stallets hemlighet. Spelet som handlar om Amanda som flyttar till en gård och får en häst. Annie från Rosemond Hill dök ju upp där som en kamrat till Amanda (Rosemond Hill hade flera systerspel, alla lika fantastiska med grafiken var ju banne mig inget att hurra för på den tiden), vilket fick mig att hoppas på fler spel med Annie. Jag älskade det spelet. Bra grafik, bra musik, överlag en schyst story. Ett av de bästa skötselsystemen gällande hästen jag än så länge stött på. Fast den obligatoriska hopptävlingen tycker jag fortfarande var alldeles för svår. Spelet var inte lika minnesvärt som Rosemond Hill, men det var riktigt bra.
 
   Horsez, det är ett spel med tusen namn. Secrets of the Ranch, Ranch Rescue, nånting med Pippa Funell, det är flera spel i serien och jag har spelat ett enda av dem, men jag har fortfarande inte fattat vad det heter. Dock var det ett fantastiskt roligt spel, ibland grymt svårt, men galet roligt. För mig var det också stort eftersom det var första gången någonsin i ett hästspel där hästen faktiskt gick i någon slags form i dressyren. Men, konstigt nog, så verkade spelet inrikta sig mer på makalösa miljöer än på själva hästen. Jag tycker hästarna var jättefula, men jag har nog aldrig annars spelat ett så visuellt vackert spel. Ingen av mina datorer lyckas installera spelet längre, vilket är riktigt trist, faktiskt.
 
   My Horse And Me, ett riktigt häftigt spel. Väldigt mycket hoppning och i slutändan tröttnar man, men det finns mycket kläder och utrustning att låsa upp med sina vinster och det finns massvis med små minispel - inget för mig, men vissa var riktigt roliga. Det var nog det mest revolutionerande hästspel jag kommit över, det var verkligen någon helt nytt - och det var så värt pengarna.
 
   My Horse And Me 2 tycker jag faktiskt var bättre, antagligen för att det faktiskt hade en story. Grafiken... fin. Riktigt fin. Dock var de vackra miljöerna absolut mer att hurra för än människorna och hästarna. Men det var roliga tävlingar, särskilt terrängen. Jag var inte särskilt duktig på minispelen som fanns (precis som i föregångaren), men jag har för mig att de var rätt roliga ändå.
 
   Horselife är ett av de senaste spelen jag spelat och det är nog min favorit. Vackra hästar (även fast jag gärna hade haft ett större urval - men den fete lille zebran kommer föralltid vara min stora kärlek ♥), kul med den utrustning som fanns till hästen (både huvor, benskydd och boots, de kanske inte hade så snygga färger men jag älskade idén!), roliga uppdrag ute i skogen... synd bara att man inte kunde rida fritt. Precis som i Horsez trippade hästen fram i en fin form under dressyrprogrammet - en mycket fin form. Jätteroligt, tycker jag. Hoppningen i spelet tycker jag dock inte är den bästa jag stött på, men vad ska man göra. Bortse från hoppningen och de grälla färgerna till hästens utrustning och man har ett av de bästa spelen jag vet.
 
   Ride köpte jag samtidigt som Horselife. Underbar grafik, men - jag fattar inte. Jag har alltid varit helt värdelös på dataspel, och Ride är verkligen inget för mig. Jag har försökt med ALLT men jag trillar ändå av över vartenda hinder xP Jag får mer ångest över hoppningen i spelet än jag har över hoppningen IRL, och då är det illa eftersom jag håller på att svimma av skräck då jag står framför ett hinder. Alldeles för stressande spel för mig, men det är verklighetstroget då det kommer till hoppningen, får man väl säga. Styrningssystemet är dock något man absolut måste träna på för att lära sig...
 
   Flashback till tidigt 2000-tal. Häst och Ponny - Varsågod och rid. Ganska fantastiskt på sitt sätt. Att vandra runt i ett ridskolestall med boxar överallt, i varje box en fin häst. Jag minns att jag alltid sadlade och tränsade varje häst, eftersom alla hade olika färger på sina vojlockar. Dock förstod jag mig aldrig på hur man skulle rida i ridhuset, jag gjorde tydligen alltid fel. Fast tävlingarna, som faktiskt var i 3D, de brukade jag klara. Tyvärr hittar jag inga bilder på det fina stallet :(
 
   Häst och Ponny - I stallet rörde det här om att köpa häst. Jag klarade aldrig att rida i det spelet heller, för vad jag än gjorde skickades jag tillbaka till startlinjen och fick höra "försök igen". Jätteirriterande. Men hästarna tyckte jag var söta. Fast jag minns inte vad jag gjorde i det spelet, det fanns inet mycket att göra då jag aldrig lyckades ta mig igenom det där dressyrprogrammet eller vad det nu var. Tyvärr hittar jag inga bilder från spelet.
 
   Häst och Ponny - Min första ponny var en nystart på serien. Spelet riktade sig uppenbarligen mot lite mindre barn, men jag köpte det ändå. Hästarna var söta, spelets "överblick" såg bra ut, men i övrigt var grafiken helt vedervärdig och styrningen spunkade järnet. Man kunde hoppa ett hinder lååångt innan hindret kom för att sedan landa och springa rakt igenom det, utan att riva, men hoppa hindret så som det borde hoppas, då rev man allt. Titta liksom på bilden ovan i terrängen - det ser ju inte klokt ut.
 
   Häst och Ponny - Ridskolan, hade jag nog hoppats skulle vara en nyversion på Varsågod och rid. Det var det inte. Jag har faktiskt aldrig klarat ut det, för den där spunkande hoppningen sabbade allt då jag kom upp till D-ponny. Återigen - söta hästar, vidrig grafik. Hemskt ljud, också.
 
   Jag köpte också ett spel som hette Häst och Ponny - Den falska riddaren. Jag tror inte att det var samma serie, namnet till trots. Jag minns verkligen ingenting om det. Jag kan inte hitta spelet här hemma och jag hittar inte en bild på internet bortsett från omslaget. Jag minns att jag inte gillade grafiken. Ja, jag är kräsen med min grafik.
 
   Barbie Horse Adventures måste jag faktiskt också nämna, för det älskade jag då jag var liten. Jag tycker faktiskt fortfarande att det är ett riktigt bra spel, måste jag erkänna. Massa minispel, som jag tyckte väldigt mycket om. Jag tycker hästarna är fina. Med tanke på hur gammalt spelet är tycker jag att hela grafiken är riktigt fin. Den ranch spelet startade vid var makalös. Jag älskar den fortfarande, och jag tror att jag var kanske elva då jag spelade spelet först.
 
   My Pony Stables avskydde jag. Om jag fattat det rätt var det ett väldigt uppskattat spel bland många, men jag förstod mig inte på det. Jag tyckte inte om spelets utseende eller dess uppbyggnad, och jag förstod inte vad det gick ut på.
 
 
   Det sista jag tänker nämna är det spel jag saknar mest - Riding Club Championships. Jag tror inte att jag behöver säga så mycket mer. Producerat av ArtPlant (som tidigare gjort Full Fart i Stallet tillsammans med Stabenfeldt) och som en förbättrad version av Stallets hemlighet - fast online. Åh, vad jag älskade det spelet. Det var också det första spelet någonsin där jag faktiskt kunde göra något rätt - jag kom en bra bit upp på High Score-listorna, vilket för mig var helt sjukt. Men, sen blev spelet gratis, och sen kunde de inte hålla upp det eller något. Därför var jag först rätt skeptisk till SSO, jag tänkte typ "om RCC inte kunde överleva lär ju inte de här lyckas med det heller" - men jag hade fel, eller åtminstone än så länge, vilket är bra. RCC går numera att spela på Facebook, men det är inte samma sak. Känslan är inte kvar.
 
 
   Det där var alla hästspel jag någonsin haft i min ägo. Jag letar ständigt efter fler, men det känns som att utvecklingen av PC-spel med hästinriktning har stannat av abrupt de senaste åren? Om ni vet några bra hästspel så får ni väldigt gärna tipsa om dem :)


Siri Moonbear

Har bara spelat Häst&Ponny spelen, och de laggar APA i hoppningen :<
Men har bestämt mig att prova åtminstone ett av dessa spel, Horselife tror jag c:

Svar: Visst är hoppningen hemsk? :( Men prova absolut Horselife, det är värt vartenda krona tycker jag :D
Esmeralda Silverforce

Lara Mcfield

Hoppninger är helt hopplös i Häst&Ponny, men bra tips du hade >;)

Genevieve Nightbard

Underbart inlägg! blir helt nostalgisk, alla "polluxspel" kommer jag ihåg, och flera andra. Horsez <3 jag har ju två andra spel i den serien (den som kommer innan, man ser lite av hur det slutade i början av Horsez) och något annat ännu tidigare i samma serie som har ganska kass grafik, å andra sidan är det ganska gammalt. Jag har haft det i typ 8-9 år och jag sitter fortfarande fast på en nivå </3

Svar: Två till Horsez-spel? :o Vet du vad de båda heter mer exakt? Jag skulle gärna vilja lägga vantarna på dem just för sakens skull x)
Esmeralda Silverforce

Alicia Starnight

Har spelat Häst & Ponny, Ridskolan och Min första ponny. Och H&P ridlägret. De gillade jag (: Hade också my little pony när jag var liten ahahah älskade det.
RCC hade jag också, blev så jävla sur när det såldes till facebook och trodde mitt liv var över.
Håller med dig det du skrev om alla spel jag spelat iaf.. Spelat andra hästspel också dock :P

Svar: Hahaha, My Little Pony måste ju vara ett av de gulligaste spelen som någonsin gjorts x) Vaddå, lades RCC ner för att det såldes till Facebook? :o Det visste jag faktiskt inte!
Esmeralda Silverforce

Alicia Starnight

Japp, RCC såldes till facebook. ;_;
Har massa gamla bilder från gamla versionen <3

Svar: Gamla versionen var ju helt makalös, så trist att den försvann :( Terrängen tyckte jag visserligen var jättesvår, liksom dressyren, men hela spelet var ju helt underbart! Dessutom lyckades jag komma upp bland de tusen bästa, jag som alltid varit urkass på datorspel x)
Esmeralda Silverforce

Alicia Starnight

Älskade terrängen jag xD Sprang oftast runt och hoppade lite ibland ahaha

Amanda Lightfield

ååh har Horsez, men kommer till ett uppdrag i början när man ska hitta något och där fastnar jag.. så har aldrig lyckats spela det ;__; men det verkar så kuul *sadface*

och häst o ponny var ju verkligen en favorit samma med Stallets hemlighet! :D

Svar: Jag hade massa problem med Horsez i början, det var verkligen svårt ibland! Men det kanske finns någon walkthrough på nätet? :D
Esmeralda Silverforce

Sabrina Eastforest

OMG nostalgi på högsta nivå XD hade typ alla spelen :3 brukade älska häst & ponny varsågod och rid kommer fortfarande ihåg min favvo häst Prins <3

Btw du har missat 3 horsez spel. Det ena kom innan det som du la upp. Man spelade Jade när hon började på en akademi i Scotland (minns det för jag hade den på DS) De två andra är Imagine champion rider och Horsez Ranch resque. Det finns hundra tal såna här spel som jag inte orkar rabbla upp XD Du kan hitta dem via att du söker på "Pippa funnell" :3

Svar: Missat spel har jag inte gjort, jag har bara skrivit upp de som jag äger ;) Jag känner igen Jade, hon var typ... ridlärare i det spelet jag hade? Eller något. Okej, jag ska kolla upp dem så får man se om jag införskaffar dem :D
Esmeralda Silverforce

Jojje

Tack för en massa bra tips och bilder från klassiska hästspel!

Gabriella Winterknight

Oh herregud!! Jag får värsta flashbacken av alla spel!! Synd att de inte går o spela nu för tiden. :c Saknar dom verkligen! <3

Maja Puppywood

Hej tack för alla häst tips! Har spelat horselife men bara demo så inte hela spelet, men jag ska nog se till att köpa full verision! Ska nog köpa de som ser roligast ut på bilderna och de som låter roliga! Du kanske inte kan svara på denna fråga men vilket spel tycker du är roligast? Ps. förstår inte det där med "URL / Bloggadress"

Mvh Maja Puppywood

Svar: Jag tycker om många spel på sitt vis, men jag tycker lätt att SSO är det bästa hästspelet någonsin :) URL/Bloggadress betyder att om du har en blogg är det där du skriver in länken så att andra kan besöka den genom att klicka på sin kommentar!
Esmeralda Silverforce

Luca Sweetlake

Jag har några av Jorvik spelen och spelet Häst och Ponny den falska riddaren

Luca Sweetlake

Jag har lånat några av springdale spelen man kan låna dem på biblioteken Skåne nordväst! Jättebra spel

Lina

Saknar ridingclub championship. Finns ju dock fortfarande att spela på facebook men det är nästan ingen som spelar det, vilket är synd för det som är på fb är fortfarande bra.

Evelina

Hur laddar man ner Horses Life 2??

Svar: Alla de här spelen är från tiden då nedladdningsbara spel inte existerade. Man fick köpa dem på skiva i en butik.
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 24 år och har alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.