Chrome Pointer

Lär dig webbdesign - Vad ska vara var?

   Vi säger nu att jag är inne i kodmallen till min huvudsida. Jag behöver ändra där det står "Om mig" i menyn till höger, för informationen stämmer inte längre.
   Vissa designer man laddar ner har en metalänk, en intern länk, som kopplas till just "Om mig" så att det man har skrivit i bloggens information under "Inställningar" hamnar där. Om det finns en sådan är det väl rätt trevligt, det är enkelt och man slipper gå in i kodmallen. Alla designer har det dock inte så - allt som står i mina sidomenyer är inskrivet för hand i varje kodmall. Så gillar jag att ha det, helt enkelt.
 
   Det gäller nu att veta vad man ska leta efter. Jag ser att över texten "Om mig", där jag har skrivit om mig själv (rosa cirkel), finns en <img>-tagg (min profilbild, blå cirkel), en rubrik som heter "OM MIG" i versaler (grön cirkel) samt en till <img>-tagg - den lilla blå blomman (gul cirkel).
 
   Jag ser alltså direkt vad jag ska leta efter, vilket gör det hela mycket lättare. Om ni har en sidomeny i era designer, gör samma sak. Försök se vad ni ska leta efter.
 
   Vi kan nu gå snäppet djupare. Om jag undrar hur en hemsidas eller bloggs kodmall ser ut kan jag se det direkt (och det är superpraktiskt, man kan lära sig myckt från det). Högerklicka någonstans här på bloggen och välj "Visa sidkälla" eller vad er webbläsare har för egen version. Det borde vara något liknande oavsett om ni kör i Chrome, Firefox eller IE.
   Det nya fönstret som poppar upp är en förenklad version av min kodmall. Allra högst upp har vi de superviktiga koderna som gör att det här faktiskt är en internetsida (om vi tar det lite luddigt), under dem finns koden för den pil ni har som datamus på bloggen.
   Om ni bläddrar ner lite kommer ni hitta min "om mig"-text. Titta lite hur det ser ut bland koderna, bara läs. Fundera över vad som gör vad. Om ni hittar en kod ni inte förstår, prova att "försvenska" ordet, se om det går att översätta till svenska. Det brukar lösa många problem ^^
   EDIT: Ni som använder Mozilla Firefox kan ladda ner Firebug för att lättare hitta element på hemsidan. Googla på saken så hittar ni!
 
   Ni kan visa sidkällor på i princip alla hemsidor som finns. Ibland ger det inte så mycket - jag har mycket kodning i mina kodmallar, så man ser rätt mycket hos mig. Det är dock rätt klokt att se hur olika designer är uppbyggda, vad som ligger högst upp, vad som ligger längst ner, allt vad det nu är.
   Tänk på att sidkällan är förenklad. Ni kan inte se hur CSS:en ser ut genom att titta på sidkällan.
 
   Om ni vill ha information om t ex era hästar i den här menyn är det alltså i kodmallen man fixar det. Jag råder er dock att hellre ha länkar till era hästar än att skriva en hel roman med information i menyn - menyn kan bli jättelång och de flesta av era läsare kommer ändå inte orka bry sig om att läsa det. Menyn blir bara klumpig. Tänk därför efter innan ni skriver in jättelång information!






Maria Moondaughter

Tipsar om Firebug(https://getfirebug.com/). Med firebug så kan du kicka på ett element på en hemsida och få upp exakt var i koden elementet står. Väldigt praktiskt, vet dock inte om den fungerar på andra webbläsare än Firefox.

Svar: Ååh, det hade jag glömt, har inte använt Firefox på många år x)
Esmeralda Silverforce

Sabrina Eastforest

Hej!

Du sa väl att man kunde önska inlägg som vi vill att du ska skriva? Det skulle vara kul att höra din åsikt om det nya kommande häst onlinespelet "Riding High" Riding High är ett MMORPG precis som SSO och lär nog bli konkurrens i marknaden.
https://www.facebook.com/ridinghigh.thegame här är länken till deras Fb sida där dom visar sneak peaks från spelet etc. Hoppas du kan skriva nåt om detta :D

Svar: Jag började faktiskt skriva ett inlägg om det igår, men kastade det av någon anledning ^^' Självklart kan jag ta upp det om så önskas, jag sätter mig och skriver det senare idag :D
Esmeralda Silverforce

Sabrina Eastforest

Okej tack :D

bella eastfield

Jag själv har firebug Lite på google chrome, fungerar utmärkt och är exakt likadant som vanliga, det enda som skiljer är att de fungerar på olika webbläsare :D

Sofia Diamondnight

På firefox trycker man på "Inspektera element"!

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.