Chrome Pointer

#ettstarstableföralla

   Ni som hänger på SSO-sidan av Instagram kanske har sett den taggen. "Åh vi måste gå ihop mot mobbningen, tagga det här och visa att ni bryr er!" Bra tanke - helt fel tillvägagångssätt.
 
   Jag kan slå vad med vem som helst om en obegränsad summa pengar att denna tagg inte kommer hjälpa ett dugg. Nu säger jag inte att det här är dåligt, men jag skräms lite över att folk seriöst tror det räcker med det här "Nu sprider vi trygghet i spelet", "Jag står för ett tryggt Star Stable" osv, och sen inte gör mer än kanske Instagrammar någon enstaka taggad bild/skriver något blogginlägg om mobbning. Det hjälper inte. Vad gör det för skillnad? Jo, att det kanske dyker upp ytterligare några spelare som säger "Men åååh vad bra". Och som sedan försvinner efter några timmar. Glömmer att de någonsin ens har sett inlägget.
 
   Det som man faktiskt kan göra är att aktivt jobba mot mobbning och dåligt uppförande i spelet. Våga säga ifrån. Om ni ser någon som skriver något elakt, säg till. Säg att det där inte var okej. Om det fortsätter, anmäl spelaren till support, berätta vad den har gjort och ungefär när det hände och ignorera sedan spelaren. Jag har anmält fler spelare än jag kan räkna för regelbrott mot spelets användarvillkor. Jag har flera gånger sagt till i chatten "stopp, det där är inte okej". Tyvärr har jag ibland vänt bort blicken, och det försöker jag verkligen bättra mig på. För att hjälpa varandra direkt i spelet, det är det vi borde göra. Inte ens hälften av SSO's spelare använder sig av externa medier som Facebook, Instagram och bloggar för att läsa mer om spelet. Jag tror inte ens att hälften av SSO's spelare känner till att den kulturen existerar.
   Att informera utanför spelet - bra. Men det räcker inte. Var aktiv mot mobbning och dåligt uppförande i spelet, våga säga till då någon inte är snäll. Om du själv blir attackerad då, anmäl direkt och ignorera spelaren. Funktionen "Ignorera" är en jättebra grej, använd er av den.
 
   Det var typ det jag hade att säga nu, tack för mig. #esmeout
 
   (PS: Det här är ett sånt inlägg som ni gärna får dela med er av. Inte för att jag tror att det kommer hända, för väldigt få verkar bry sig då såna här viktiga saker faktiskt kommer upp...)


Emilia L

Första gången jag syns här då, men jag måste bara säga så sant sagt! Tror en del kanske får sig en liten tankeställare om hur man faktiskt kan göra skillnad vad det gäller mobbningen i spelet men även hur det är utanför skärmen..Bra att du får folk agera. Så det var väl bara ett påstående från min sida ;)

Svar: Jag hoppas bara att folk tar huvudet ur sanden och faktiskt gör något åt saken. Mobbning kommer aldrig någonsin kunna stoppas genom att bara linda in den i fina ord, men det verkar folk inte förstå. Enda sättet att motverka den är att faktiskt säga "Nej".
Esmeralda Silverforce

Siri

den taggen funkar lika bra som när lärarna försöker sig på de här "antimobbning"talen som de har på min skola - det vill säga nästan inte alls. Visserligen kanske någon får upp ögonen och faktiskt börjar agera, men de flesta säger bara "nej jag mobbas inte" "jag är emot mobbning" men de GÖR ingenting. Enda sättet att stoppa mobbning är att gå in och göra något, säga nej och hjälpa. Att bara säga massa fina ord hjälper inte.

Svar: Exakt!
Esmeralda Silverforce

Scarlett Silverwood

Håller med dig, men samtidigt tror jag att dessa faktiskt fått folk att börja agera lite, jag säger inte att detta kommer få bort mobbning men jag tror det hjälper, åtminstone litegrann c:

Hanna Skyforce

Jag startade inte taggen för att jag trodde att allt skulle bli annorlunda och all mobbning helt plötsligt skulle vara bortblåst utan för att folk skulle fatta att det faktiskt finns massor med mobbning i spelet och att vi måste stå emot mobbning. Jag ville att folk skulle förstå att vi måste hålla ihop istället för att hålla på och säga allt som folk gör fel och vad det nu kan tänkas vara. Det kanske inte hjälper massor men det är ett steg på vägen iallafall. Fortfarande så måste vi allihop säga nej och stopp när folk är dumma men att alla ska märka att folk bryr sig om andra, vill hjälpa de och inte bara skiter i de som blir mobbade.
Kan ha blivit en himla luddig kommentar nu men är trött och min hjärna har typ lagt av nu:)
//Hanna Skyforce

Svar: Jag förstår hur du menar - men majoriteten av spelarna gör inte det. Många spelare är så pass unga att de på fullt allvar tror att det räcker att hashtagga något för att göra en situation bättre, och det skrämmer mig. Därför tycker jag det är mycket bättre att istället informera om vad man ska göra då man ser regelbrott/mobbning för att direkt "sålla bort" oroväckande beteende :)
Esmeralda Silverforce

Nikki Westlake

Alltså jag tror inte att en endaste tagg hjälper hela SSO bort med mobbningen? Det man måste göra är vad du skriver där uppe. Säga åt om någon gör dåligt ifrån sig/mobbar någon. De på sidan har även skrivit att de tycker att någon aktiv & hög level (T.ex. Alicia Starnight) ska få bestämma och ställa ordning och rätta i globala vilket jag tycker är rent ut sagt idiotiskt. Bara för att man är i hög level och jätteaktiv ska man inte få bossa och göra hur man vill. Däremot tycker jag att Game Mastrarna ska vara mer aktivare och kanske vara lite mer uppmärksam och faktiskt se vad som skrivs i chatten!

Svar: Det jag faktiskt tror skulle funka är om utvalda vuxna spelare blir moderatorer och kan stänga av folk från chatten under korta perioder. Hög level säger ingenting - en sjuårig spelare som knappt kan skriva kan komma upp i högsta level. Jag måste dock säga att jag är rätt säker på att SSO försöker hitta en lösning på problemet (typ försöka göra något moderatorsystem eller något, jag vet inte, men jag tror att de faktiskt åtminstone planerar något), men fram till att något sådant händer måste alla spelare ta ansvar och stoppa mobbning och regelbrott direkt när de händer.
Esmeralda Silverforce

Kom ihåg mig!

Namn: (ALLA anonyma kommentarer raderas)


E-postadress: (syns endast för mig)


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback


Jag är Esmeralda “Esme” Silverforce, 90-talist som alltid haft ett enormt intresse för hästdatorspel. Från att ha varit en spelare av MMORPG’t Star Stable Online sedan spelets start arbetar jag nu med spelet, men mitt enorma intresse för andra spel består - och det är just de spel jag spelar som ni kan ta del av här!

Utöver denna blogg delar jag aktivt med mig av spelbilder på min Instagram @GamingbyEsme och pratar även mycket om spel på YouTube. Jag är också grundare av Jorvikipedia, som är ett slags uppslagsverk om allt som handlar om Star Stable. Ni kan läsa mer om mig och vem jag är längre ner i menyn!

Kontakt: Hitta min kontaktinformation genom att klicka på brevikonen i menyn högst upp på sidan!

Disclaimer: Bloggen är privat driven och ingenting skrivet på den är betalt material om inte annat tydligt framgår i inläggen. All min egen text samt grafik får användas om länk ges tillbaka till mig.